Stolní soustruh do dílny

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Golfista

Re: Stolní soustruh do dílny

#91 Příspěvek od Golfista »

Lunety jsou. V práci ji mají. Výrobci jsem už kdysi psal, bez odpovědi. :cry:
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od arda1 »

Jinak ty lunety potřebuješ nebo je jen chceš? Já mám soustruh skoro už 20 let a použil jsem je fakt párkrát. To samý lícní desku (mám s štelovatelnejma čelistma) - v 99% jedu s třípaknovkou v 1% s čtyřpaknovkou a zbytek ostatní... :wink: :lol: :lol: :lol: Radek
ICQ 638556901
blesk
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od blesk »

Co by jste řekli na toto?

http://www.peddy.cz/obrabeci-stroje/sou ... uh-sieg-c0

občasné pošolíchání něčeho malého kvůli čemu se mi nechce otravovat kolegu s velkým soustruhem? Železo, plast, dřevo, spíš jemnější práce - vytočit si pouzdro do křídla na šroub, osku na kolo, nebo nějaký čep? Setinovou přesnost nepotřebuju :-D
arda1
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od arda1 »

No a ne raději tohle? http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/So ... 0E/505831/ - čína ale aspoň je masivnější a výkonově taky lepší. Radek
ICQ 638556901
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od Rosta2 »

Víš ono to není jenom o tuhosti a váze soustruhu. Ale jaké jsou vůle, s kterýma se moc nedá dělat, třeba mezi šroubem a maticí v pohybových šroubech, jaká je souosost vřetene a koníku, vřetene a lože, jestli skutečně je kolmost suportu na lože a asi milion dalších věcí. Když jsem jednou u některé Promy, v Bau a spol. zatočil kličkou příčného suportu a byla tam vůle půl otočky, kolo podélného suportu mělo vůli taky celkem dost, a navíc se ještě povážlive v tom svojim uložení vaklalo. Takže pokud soustruh má všude plno vůlí, tak s tím nezmůže nic, ani zkušený soustružník, skus třeba něco upíchnout, když je axiální vůle v uložení vřetene, atd. Já mám takový názor, nikomu ho samo nenutím : za pár korun, se kvalitní soustruh vyrobit nedá.
VTjr

#96 Příspěvek od VTjr »

Rosta2 píše:... za pár korun, se kvalitní soustruh vyrobit nedá.

Souhlas. Něco za něco. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od arda1 »

Rosta2 píše:Víš ono to není jenom o tuhosti a váze soustruhu. ......

To je na mě? Radek
ICQ 638556901
varok

#98 Příspěvek od varok »

Nevím jak ostatní, ale já na zn. Proma na internetu moc chvály nečtu.
Jirka M

#99 Příspěvek od Jirka M »

varok píše:Nevím jak ostatní, ale já na zn. Proma na internetu moc chvály nečtu.

No bodejť, Proma zkrachovala, nevím jak je to s ní teď, (ani mě to nezajímá) ale to co prodávali, byla prasečina do nebes volající, prostě za hodně peněz, maximální HOVNO! To byla jejich prodejní politika.

Ten krach a insolvenci jim ze srdce přeju, prostě šmejdi po česku, jinak se to nedá říci. Takový mini soustruh ASIST 550W, byl mnohem lepší volbou a byl dokonce levnější, jenže už se asi neprodává.

PS: Jinak, buď pozdraven "varoku", já už na Svarfóru nebyl ani nepamatuji :) Co ty :?:
Golfista

#100 Příspěvek od Golfista »

Chtít Kvalitu za pár tisícovek? Pokud chcete opravdu kvalitní soustruh a nedohadovat se o ptákovinách připravte si desítky, ale spíše stovky tisíc Kč. Jinak to bude buďto, něco starého, nebo absolutní šmejd. To prostě tak je. Pracuji v obráběčské dílně na docela přesném obráběcím centru. Předtím jsem dělal léta na klasickém soustruhu. Pokud jde o levný, univerzální a přitom přesný soustruh, nic se nevyrovná klasické SV18. Je sice velká a do modelářské dílny nesmyslná, ale jak jsem psal, přesná a levná. Všechno ostatní, u starších kousků, je kompromis. Malé obráběcí stroje a ať jde o jakoukoli značku jsou opravdu jenom pouťovina na občasné, nenáročné použití. Opravdu špičkový malý soustruh jsem zatím nový neviděl. Jedině co je spolehlivé a tady dostupné je mahos22. Jinak bych se podíval na stroje do Švýcarska, nebo Německa.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od arda1 »

Já nevím - ale tady furt padají slova jako špičkový , přesný , na setiny ..... Kolik modelářů potřebuje opravdu obrábět v setinách? Krom toho soustruh jako takový není na takovouhle přesnost ani primárně určen. Na setiny jsou brusky - soustruh je na desetiny. Že se na něm dá při pečlivé práci něco ušolíchat na setinu a se slušným povrchem je pravda - ale časově a v opakovatelnosti výroby by si soustružník ve fabrice nevydělala ani na slanou vodu. Radek
ICQ 638556901
LittleFalco

#102 Příspěvek od LittleFalco »

Souhlasim s tim, ze opravdu malo lidi potrebuje delat v presnosti 0,05mm a niz. S cim nesouhlasim, je tvrzeni, ze soustruh dela na desetiny a na setiny jsou urceny brusky. Ano, pokud si koupis hracku za par korun, desetiny budou mala mira :roll: . Ale jsou i kvalitni male, nastrojarske stroje ktere umi delat v toleranci dvou setin. ALE, ALE - musi to clovek umet a hlavne MIT TO CIM ZMERIT. A kdo z nas vyspuli ranec za kopici odpichu, kalibru, merek a mikrometru a bude je nosit na kalibraci??
Takze ja jsem se spokojil s desetinami. Protoze pri koupi kvalitnejsiho(a drazsiho) stoje bych jeho vlastnosti nevyuzil.
Zpátky doma, v kopcích :-)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od arda1 »

Přečti si to ještě jednou. Já netvrdím že to nedokáže - ale v průmyslu se prostě nechá přídavek a jde to většinou na brusky. Tím myslím normální univerzální soustruhy - nikoli CNC nebo nejaký spešl. Šikovný soustružník na odpovídájícím přesném soustruhu to do setiny dá - ale určitě ne jako sériovku. Radek
ICQ 638556901
varok

#104 Příspěvek od varok »

Ve firmě kde jsem kdysy dělal měli stroje od promy a humus největší. Měli jsme tam pásovou pilu, tam se pořád ku...o tlačítko na zapínání a vypínání pily a jiné. Potom sloupová vrtačka měla už od novoty docela velké vůle, třeba vřeteno házelo docela dost, bylo to vidět i okem.
Pak tam měli kotoučovou brusku. Bylo tam napsané myslím 850W, nebo už přesně nevím, ale po přitlačení docela dost zpomalovala a taky se tam sralo pořád tlačítko na zapínání.
Jirka M: Ahoj, no já tam chodím skoro každý den, jen tak co je nového.
Ale už to tam moc neřeším. Jsou tam samí odborníci.
Naposledy upravil(a) varok dne pát 16.08.2013 20:11, celkem upraveno 1 x.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od arda1 »

Kluci co furt máte s tou Promou? Já ji dal jen jako alternativu (protože jsem ji viděl zrovna na modelbazaru) oproti tomu na který se ptal. Ale abych tady nebyl za blbce tak teda dávám tip na http://stroje.hyperinzerce.cz/cnc-soust ... y-krumlov/ - myslím docela slušná mašinka nebo ne? Radek
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Dílna“