F3K Thowt - stavba a první dojmy

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

Re: F3K Thowt - stavba a první dojmy

#91 Příspěvek od JMalik »

komár píše:
A jaký je v tom rozdíl?

To Káčko chytáš do ruky. Když tu kabinku uděláš tak, že fixovaná bude proti posunutí dopředu, místo dozadu, tak tím chycením za trup budeš otvírat kabinku. Když to zafixuješ dorazem proti posunutí dozadu, tak se ti nemůže stát, že po chycení a opětovném hození to letí bez kabinky.
Je to zřejmé z těch fotek?
http://kvidicek.rajce.idnes.cz/zavirani_kabinky
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od maroslong »

Tie rybárske pletené lanká používam už na štvrtom Káčku. Rôzne značky a prevedenia a hlavná výhoda je práve v tom, že na rozdiel od Dyneemy je to fakt stále a nemusím furt trimovať. Pružinky už tiež nechcem, jedine ťahaj ťahaj na celý chvost. No a kabínky mám tiež vzadu na zarážku, kvôli tomu aby sa pri chytení za čumák nemohla posunúť dozadu. Chytať kompozita za krídlo je nebezpečné pre nábežku (vyskúšané).
JMalik

#93 Příspěvek od JMalik »

[quote="maroslong".............Pružinky už tiež nechcem,..............[/quote]
Třeba se k tomu zase vrátíš :wink:
Po 4-5 Káčkách jsem to myslím vychytal bez chyb. Nemusím nic vyvěšovat, trimovat...., vyjde to hmotnostně dobře a i aerodynamicky čistší ( hlavně ta výškovka).
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od maroslong »

No, neviem, asi nie. Na výškovku mám svoj systém s kladkou na guličkovom ložisku, lanko je mimo trupu pár cm aj to v úplave kozlíku, výškovka je odnímateľná, je to presné, rozdiel vo váhe pár desatín gramu... Jedinú nevýhodu vidím v pracnosti ale som stavač a nevadí mi to.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od lakotamm »

maroslong píše:No, neviem, asi nie. Na výškovku mám svoj systém s kladkou na guličkovom ložisku, lanko je mimo trupu pár cm aj to v úplave kozlíku, výškovka je odnímateľná, je to presné, rozdiel vo váhe pár desatín gramu... Jedinú nevýhodu vidím v pracnosti ale som stavač a nevadí mi to.

Tvoj systém je technicky už niekde inde. :)
Ale myslím že trubička z bowdenu mi tiež dobre poslúži. Možno tam dám kvapku vazelíny, alebo ešte lepšie grafitového oleja. :wink:

Mňa na Thowtovi prekvapilo, že krídlo nieje tak ľahko opraviteľné ako na SG - pomačkance som zvykol poliať vriacou vodou a zmizli. Tu nie. :roll: Takže za krídlo sa chytať nebude...

Teoreticky ešte môžem chytiť a vymeniť (kvalitné) pružinky zo SG za drôt z tatramodelu - tam ešte nemám odskúšanú kvalitu. Keď čítam ako niekto musí vyvesiť pružiny po každom lete... Ďakujem - neprosím.
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
Andrews
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od Andrews »

Přidávám se do klubu s nový Thowtem od Ondry, kterému tímto děkuji děkuji, že stihl šibeniční předvánoční termín :)
Jako nováčka mě trápí několik otázek ohledně dostavby na které si vás dovolím požádat o rady:

1. Serva před nebo za výztuhu křídla? - dle mouder z internetu se přikláním k před..., ale zároveň hledám důvod proč ne. Na čtyři serva do trupu si netroufám i když se mi to velice líbí.
2. VOP pant nahoru nebo dolů?
3. SOP je asymetrická a vystouplejší strana má pant. Ten pro praváka směrovat k sobě?
4. Páky na křídlech lepit se zářezem do křídla, ale mají se i vydlabat a přilepit k vrchnímu laminu?
5. Je možné lepit vteřiňákem nebo jen epoxy?
6. Byť jsem to ještě v ruce neměl přijde mě vhodnější na házení placička než kolík. Bude vhodný tento: http://www.horejsi.cz/pages/DetailProdu ... cislo=2166 ?
7. Pružinky, pružinky toť otázka :) Do VOP je teda dám (chci zachovat demontovatelnost), ale SOP bych udělal pull-pull. Jen se obávám křížení nití v trupu s kabely od křídel. Má se náběh udělat trubičkou od bovdenu? Přemýšlím, že bych místo nití použil tenounké ocelové lanko co má manželka na korálky...
8. Konektor křídla-trup bych rád udělal napevno, ale přijde mi to jako neskutečná gynekologie tam přilepit zevnitř trupu konektor :) Nějaký tip jak na to?
9. Je nutné nebo jen vhodné zavětrovat křidélka, VOP a SOP?

Nestavím závodní model... a za odpovědi předem děkuji!
fireball

#97 Příspěvek od fireball »

Ahoj, kompletuju teď po chvilkách taky Thowta, ale nevím, zda mohu moc radit, je to moje první K-čko a spoustu věcí asi nedělám úplně správně.
Serva jsem dal před výztuhu, vop má pant nahoře, sop vypouklou stranou ke kolíku.
20131228_153231.jpg

Páky jsou vlepeny do výřezu, který je až k laminátu na druhé straně. Lepím to vteřiňákem, který nežere vnitřní pěnu.
Kolík bude tento http://model.ypsi.cz/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=52&Itemid=71.
Ovládání bude jak na sop, tak na vop systémem táhni-táhní, jako táhla bude rybářské ocelové lanko. Bovdeny jsou jen krátké, pro průchod trupem, ještě se musí zkrátit.
20131228_153355.jpg

Konektor do křídla jsem použil zlacenou lámací lištu z GME, byla to poněkud piplačka.
Do trupu jsem naletovaný konektor (dráty 90st. k pinům konektoru, aby nepřekážely táhlům) dostal takto, napřed jsem jej vlepil do destičky z balzy 2mm, nasadil jsem protikus (samičku), aby bylo to za co chytnout, ne destičku nanesl hustý vteřiňák a pomocí doktorskýho peanu umístil do trupu. A za samičku přitáhnul na správnou pozici. Bacha, aby vteřiňák nezatekl, kam nemá.
20131229_155742.jpg

Samička je do křídla zalepena epoxidem s mikrobalonama, při lepení křídlo přišroubované k trupu.
20131229_155804.jpg

Nic zavětrovávat nebudu.

Teď budu osazovat elektroniku do trupu, až bude trochu času...
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od lakotamm »

Pred odoslaním mi to napísalo že si pridal príspevok, píšem to aj tak.
Ja som po cca 3 mesiacoch dostal chuť na stavbu a práve lepím uchytenie serv v trupe.

1. Ja by som volil montáž pred a k tomu náhon z vrchu (no kúpil som už hotové krídlo, tzn neviem či by to rozumne vyšlo). Nebudeš musieť tak dovažovať, no na tiahla daj aspoň 2mm oceľ.
3. Náhon má byť z pravej strany, pánt (výstupná strana) z ľava.
5. Epoxid je lepší, napríklad servá prilepené sekunďákom zvyknú povoliť. No na pretekoch veľa času nieje.
6. Kolík 95% hádzačom odiera prsty. Placička vyzerá pekne (nemal som v ruke, možno niekto zreferuje).
7. Zrovna do VOP by sa pružinky nemali dávať, teplota a vlhkosť ti bude meniť trim. Dá sa to, keď použiješ oceľové lanko (ja mám na 6kg šťuky, cca 7€ 5m) a kvalitnú pružinu/budeš ju vyvesovať. No uchytenie VOP po sezóne zaručene prerobíš na pevno. Na SOP je pružina znesiteľná, (pretrimuješ od oka) a dávam ju tam viac menej preto, že 4 nite v trupe je už dosť a nechcem lepiť ďalšiu páčku.
8. Toto by zaujímalo aj mňa.
9. Lietal som bez zavetrania. Rozdiel som nepoznal. No určite ich zavetrám (aerodynamika nepustí, straty tam sú).
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
martijn
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od martijn »

1. Serva lépe před výztuhu křídla - už kvůli těžišti, své první káčko budeš mít, asi jako jsme měli my všichni, zbytečně těžké na ocas.
2. Závěs VOP má být na opačnou stranu než je páka, tudíž nahoru.
3. Páku na SOP na opačnou stranu než je kolík na křídle. Aby sílu působící na pohyblivou část SOP při hodu drželo servo, ne jen pružinky.
4. Páky na křidlélkách stačí zalepit se zářezem do křídla, ale když to proškrábneš a přilepíš až k hornímu potahu, nic tím samozřejmě nezkazíš, jen získáš body navíc.
5. Je možné lepit i vteřiňákem na polyš ! nebo 5 min. epoxy.
6. Kolík ti při hodu tak nějak vyklouzne z prstů sám. Placku se musíš naučit pouštět. Je to o zvyku. Tu od Hořejšího neznám, ale proč ne. Více se dnes používají placky, ale zrovna na Thowtu, který požívám na létání v zimě mám kolík, je to do rukavic lepší.
7. Pružinky - to je věčné téma - zkusil jsem ledasco, nyní je mám na SOP i VOP u většiny svých ér a nemám s tím nějaký zásadní problém. Trimovat je normální. Používám ocelová lanka opletená kevlarem. Třeba jako je toto http://www.rybarskepotreby-zima.cz/lank ... -1220.html ale slabší, na 5 kg.
8. Konektor křídla-trup používám zásadně tento http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdu ... cislo=1676
9. Křidélka zavětrovat určitě, u VOP a SOP to dělám také, už jen pro ten lepší pocit. Zavětrovávám páskou z MGF kazety nalepené na úzké samolepce.
https://sites.google.com/site/martinzvysociny/
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od maroslong »

Konkrétne Thowta nemám ale poznám a keďže už sa v Káčkach nejakých pár rokov vŕtam, lietam a robím, dám svoj postoj:
1. servá tak, aby netrebalo dovažovať alebo len minimálne, a aby boli tiahla čo najkratšie, čo sú protichodné požiadavky. Ja by som ich dal tesne za pásnice. A samozrejmé také a tam, aby netrčali s krídla :D
2. každopádne hore
3. áno, vypuklejšia strana k sebe
4. lepiť do zárezu, ktorý siaha až k hornej vrstve skla
5. v pohode aj kvalitným sekunďákom na polystyrén, napr. BSI Super Gold. Ale mierny kútový spoj epoxidom určite neuškodí
6. na to sa nedá odpovedať, každý má iné prsty. Treba vyskúšať, hlavne vyosenie v smere letu. Dostupných možností je veľa a každému vyhovuje niečo iné. My si s kamarátom robíme vlastné "placky" a nájsť správny uhol (pre mňa) vo všetkých troch osiach mi trvalo dosť dlho
7. mnohí špičkoví Káčkari používajú pružinky a nedajú na ne dopustiť. Ja po skúsenostiach s bovdenmi, pružinkami a táhni-táhni už jedine to posledné. Používam kvalitné tenké (na 5 kg) kovové rybárske lanko na dravce.
8. po rôznych pokusoch používam 4-pinové konektory Deans (Hořejší). Samicu mám vždy napevno vlepenú v krídle, samca volne v trupe, celé je to urobené tak (dĺžka kábla, výrez), že mi do trupu nezapadne a dá sa v pohode pripojiť ku krídlu bez nástrojov
9. nutné to nie je, ale je to patrný rozdiel. "Zavetrené" to nevydáva divné zvuky a výška hodu je väčšia. Určite to stojí za tu prácu. Používam 12 mm širokú pásku Scotch Crystal a pásku z audiokazety
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od lakotamm »

Uchytenie serv - 5x1mm uhlíkový profil a k tomu kútové zosilnenie rovingom.
To sa snáď neurve. Trup získal slušnú pevnosť. Krajšie sa mi to napatlať nepodarilo. :roll: Lepili sa mi ruavice :)
P1070972.JPG

Ako vyriešiť ten konektor? Protikus som si zohnal. Asi budem musieť vyvŕtať dieru preň do krídla, no nechcem prevŕtať káble.
P1070974.JPG

Takto poškodenú tkaninu mám pred sedielkom výškovky. Je to zaformované - z vrchu na to nemám prístup (proste je na vrchu epoxid). Pevnosť nevyzerá byť nejak ovplyvnená...
P1070978.JPG

Vďaka. :wink:
fireball

#102 Příspěvek od fireball »

Thowt je kompletně osazen, celková váha 294g, dovažoval jsem 3,8g na doporučené těžiště 80mm.
Teď už jen aby se trochu umoudřilo počasí.
Přílohy
20140104_111346.jpg
osazení trupu
osazení trupu
ovládání VOP a SOP
ovládání VOP a SOP
Uložení serva křidélek
Uložení serva křidélek
midge

#103 Příspěvek od midge »

Máš to pěkně udělaný, a dal sis s tím určitě práci. Protože jsem ale nedávno páchal něco podobného, mám zkušenost, že mikrovidličky MP JET mají i při nejpečlivější práci vůli. Když to pak nasčítáš na obou stranách, dělá to na odtokovce křidélek tak 1-2 mm. Měl jsem to podobně jako Ty a nakonec jsem se rozhodl na náhon drátem 1,2 mm bez vidliček a předělal jsem to. Podstatné je vyvrtat díru do všech pák o trošku menší a drát tam dát opravdu nafest. Závlačky mám z bovdenu. Teď už mám odtokovku úplně tuhou s nulovou vůlí. Samozřejmě vždycky ještě je nějaká vůle na servech a dymondy D60 jí mají oproti jiným docela dost velkou.
Osobně bych dal servo napevno do polystyrenu, než do rámečků, myslím, že tam nějaká vůle taky bude u modelu tohoto typu.
PRD_7389.JPG
fireball

#104 Příspěvek od fireball »

Ve vlastních vidličkách vůle není, vše je o vhodném průměru otvoru pro čep, tady těsně pod 1mm, pak se to ani nehne. Vůle v servu je jiná věc, ty Dymondy v tomhle směru nejsou žádný zázrak.
fireball

#105 Příspěvek od fireball »

A serva se v rámečku pohnout nemohou, jsou natěsno + vruty, zakápnuté vteřiňákem. A v případě nutnosti to jde ven bez destrukce okolí.
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“