skladování Li-polek

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
FlyBear

Re: skladování Li-polek

#91 Příspěvek od FlyBear »

Jo jo, řešit to tu nemusíme :) Stejně bychom to nevyřešili :wink:

Jen ať si lidi tedy ještě uvědomí, jaký je v principu rozdíl mezi prodejcem třeba mobilů a prodejcem modelářských baterií.

To je něco jako rozdíl mezi hračkářstvím, kde mají skladem spoustu dětských platových pistolek a k nim pár krabiček v podstatě neškodných kapslí a prodejnou loveckých zbraní se skladem plným patřičné munice. V každém tom kapslíku se nachází de-facto, z principu a své podstaty, velmi nebezpečná výbušná látka, podobně jako v munici do loveckých zbraní. Jen ta koncentrace a celkové množství látky na skladě se drobně lyší :mrgreen:

Snad lidi pochopí, že z hlediska požární i pracovní bezpečnosti zde budou velmi rozdílné přístupy... :twisted:
demolátor

#92 Příspěvek od demolátor »

Ještě poslední koment, a už toho necháme. :twisted: :D
Já jsem se třeba koukal do notebooku, a je tam 3 článek 6000mAh. To zase tak malej kapslík neni ne?? Podle mého je to už náboj do malorážky. :D
Miniprotos BeastX
Protos 500 V-bar
Spektrum Dx7
jio

#93 Příspěvek od jio »

Podle mě řešíš postupy, které už jsou vyřešené a u standardních výrobků se běžně používají. Výrobce notebooku nebo mobilu jistí právě sám sebe tou elektronikou. Že to občas bouchne, tak ano, stává se to. Pak se ale většinou ukáže, že použitá baterka nebyla schválená výrobcem, ale jedná se o náhražku. Někdy to může bouchnout i s originálem, ale to už je dané kalkulací ceny výrobku. Každé další jištění zvyšuje cenu. A pak musí výrobce najít hranici, kdy je ještě riziko přijatelné.

A jen tak naokraj. Auto, letadlo, televize atd. se také občas pokazí a přitom to jsou vysoce technicky náročné výrobky. Holt, nic není 100% a je to daň za to, že tu techniku používáme a chceme ji pokud možno lacino.
bitovod

#94 Příspěvek od bitovod »

Tak mám dnes čerstvý podobný zážitek - sedím v dílně, zvesela brousím SOP a najednou syčení, smrad (teda pánové, do jahod to má dost daleko) a hele jí, potvoru, v poličce se mi zvesela nafukuje jedna 2S 240mAh. Asi rok a půl stará, cca 10 cyklů, před asi dvěma měsícema nabitá a pak odložená do police. V polici jsem se posledních X dní nehrabal, baterku jsem v ruce neměl, nic na ní neleželo, zkratovaná nebyla. Nepotřebuju jí, nepoužívám jí, nešahám na ní, proč taky. Asi samozápal...

Šla do vody, jen jsem si málem měnil prádlo při pomyšlení, že by to udelala třeba některá z "provozních" baterek, 3S 1800 nebo 2200 ve chvíli, kdy u toho nejsem - některý se začínaj lehce nafukovat. Není mi z toho pomyšlení dobře, v dílně a okolí prakticky nemám nehořlavé místo, navíc všude balsovej prach a balsa, tu a tam nějaká barva, fólie, depron, prostě dílna. Na plechovej trezor mi teď nezbejvaj peníze. Na přechod na A123 nemám ani nabíječku, ani letadla (navíc si z nich neumím představit třeba ekvivalent toho mrňavého 11g dvojčkánku) - a samozřejmě ani ty prachy :)

Co s tím?
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
robotmz

#95 Příspěvek od robotmz »

ja už len rozmýšľam nad tým že za to môžu aj tie teploty, predsa len za 33 rokov si u nás na kysuciach nepamätám ešte 37 st. celzia.
bitovod

#96 Příspěvek od bitovod »

S teplotou se mi to moc nezdá, mám dílnu ve sklepě a když se začala nafukovat, tak tam bylo asi "jen" 26-27 stupňů. Fakt nechápu.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
robotmz

#97 Příspěvek od robotmz »

a po iné roky si tam mal akú teplotu? tiež 26-27 ?
ak je to všetko pravda, tak sa stali na území 1 malého štátu 2 samovoľné zahorenia v priebehu týždňov /kedy teploty prekonávali niekoľko desaťročné maximá/. Možno priveľká náhoda...
bitovod

#98 Příspěvek od bitovod »

robotmz píše:a po iné roky si tam mal akú teplotu? tiež 26-27 ?
ak je to všetko pravda, tak sa stali na území 1 malého štátu 2 samovoľné zahorenia v priebehu týždňov /kedy teploty prekonávali niekoľko desaťročné maximá/. Možno priveľká náhoda...

Ta shoda mne také překvapuje. Jinak teplotu tam mám samozřejmě závislou na teplotě venkovní, ale v rozumných mezích, když je venku -15C, tak já mám ve sklepě +17C, když je venku 35C, tak já tam mám těch 28C. Takže samozřejmě s okolní teplotou kolísá, ale nijak dynamicky, je to pod zemí, nad hlavou mám barák, to všechno výkyvy teplot hodně tlumí.

Samozřejmě je možné, že baterka zareagovala na zvýšení teploty okolí z normálních letních 23-24C na "extrémních" 26-27C, ale jako příliš pravděpodobné se mi to nezdá. Nevím jak kde, ale tady bylo jeden den dopoledne 30C a večer asi 15C, což pravděpodébně doprovázela i změna tlaku, že by to zareagovalo spíš na ní?

Nevím, ale nelíbí se mi to, moc bezpečně se necítím - o F3K sice uvažuju, ale že bych je chtěl lítat výhradně (abych se zbavil všech Lipolek v baráku), to zase ne :)
DaveLister

#99 Příspěvek od DaveLister »

Co tam bylo za konektory? neni mozne ze se to o neco zkratovalo?

Mam totiz podobnou zkusenost - sedel jsem u PC a najednou podivny smrad. Byla to polomrtva lipolka ktera se v krabici o neco zkratovala, zahrala, nafoukla a zasmrdela.
Synergy E7 | Gaui NX4 | Trex 450 PRO 6s | Futaba T14SG
bitovod

#100 Příspěvek od bitovod »

DaveLister píše:Co tam bylo za konektory? neni mozne ze se to o neco zkratovalo?

Mam totiz podobnou zkusenost - sedel jsem u PC a najednou podivny smrad. Byla to polomrtva lipolka ktera se v krabici o neco zkratovala, zahrala, nafoukla a zasmrdela.

Zkrat vylučuju - na článkách 2mm goldy ve smršťovačce, na poličce ležely s mezerama, tedy ne na něčem, pod nečím nebo opřené o něco. Na baterkách nebyly ani balanační konektory (každej ušetřenej gram dobrej).
FlyBear

#101 Příspěvek od FlyBear »

Co když tyhle případy náhlého vzplanutí souvisejí s nějakou událostí v minulosti?

Třeba nějaká rána, zkrat, přetížení... Baterku to načnulo jen málo, ale proces pokračoval a časem to holt blaflo.

Jinak je zajímavé, že to tu vypadá, jakoby baterky hořely běžně - ale jen modelářům. O mobilech a noteboocích takové zvěsti nechodí.

A co to bylo za baterky? Značka nebo levná Čína?
bitovod

#102 Příspěvek od bitovod »

Píšu to vejš, jednočlánky Zippy 240mAh, konkrétně tyto, takže značková levná čína :) Lítaly v miniFoxovi od Multiplexu (kde byly uložený v pěně) a neměly žádné stopy po nepodařeném přistání (byť jich asi i pár přestály). Ovšem miniFoxe jsem rozebral někdy v zimě, od té doby neletěly, jen jsem je dobíjel, ze stejné série mám další dva dvoučlánky. Ano jedny z nich se viditelně nebo hmatatelně nenafukují.

Co se týká přetížení - nevím o žádném, lítaly s 6A reglem, motor 10g Hextronik 1811, vrtule GWS 4530. Proud jsem neměřil, ale tahle kombinace by neměla (jestli si dobře vzpomínám) jít přes 3A odběru. Ale jak říkám, naposledy letěly někdy v listopadu nebo tak někdy (nevedu letový deník, ale asi začnu).
Drondys

#103 Příspěvek od Drondys »

bitovod píše:...jsem si málem měnil prádlo při pomyšlení, že by to udelala třeba některá z "provozních" baterek, 3S 1800 nebo 2200 ve chvíli, kdy u toho nejsem - některý se začínaj lehce nafukovat. Není mi z toho pomyšlení dobře, v dílně a okolí prakticky nemám nehořlavé místo, navíc všude balsovej prach a balsa, tu a tam nějaká barva, fólie, depron, prostě dílna. Na plechovej trezor mi teď nezbejvaj peníze.

Co s tím?

Buď začni co nejdříve šetřit na plechovej trezorek a nebo pokud máš nějakého známého co ti udělá nějakou bitelnou plechovou škatuli na zámek tak si ji nech udělat za nějaký menší peníz než vyjde ten trezorek nebo třeba za flašku nějakého patoku apod. Zatím se modli, aby se to co zmiňuješ nestalo. :wink:
Jenda_84

#104 Příspěvek od Jenda_84 »

Jak to tu pročítám, tak mám sto chutí letět okamžitě domů a vyhodit všechny li-polky. Ale teď vážně: Když dám do kovového trezoru řekněme pět lipolek a jedna si řekne že si jen tak pro radost blafne, tak s sebou určitě vezme i ty ostatní a pak z toho musí bejt pěknej ohňostroj. Z toho vyplívá další otázka: Kam nejbezpečněji uložit trezorek s baterkama? Vzhledem k tomu, že bydlím v bytovce, tak mi nejbezpečnější přijde balkón, ale tam na to zase bude prát slunce, takže sehnat nějakou starou "mrazící" tašku jako termoizolaci?
coro

#105 Příspěvek od coro »

Chlapi, nič proti trezorom, ale obyčajný kvetináč (nie moderný z umelej hmoty z NDR), ťažký keramický, urobí rovnakú službu. A ani tak zle nevyzerá, aj ich môže byť vedľa seba na poličke aj veľa.
Teda ak nad ním smerom hore kam stúpa dym aj prípadný oheň nebude nič horľavé. Ono to aj syčí ale taký ťah aby vyletela von smerom hore celá baterka, by to mať nemalo, a keď je to celé otvorené tak to nebude mať ani príliš tlak..

Inak keď už bedňu, tak ja by som sa vrátil k chladničke. Nejakej malej.. Ideálne by bolo keby v nej bolo aj niečo na osvieženie a bola zapnutá, nemusí mraziť...
Ony sú tie chladničky akosi bežne plechové =nehorlavé a keby sa dvierka samozatvárali nejakou pružinkou, tak aj keby to tam hneď buchlo tak ich to len otvorí a hneď sa zase zavrú (čím zamedzia prístupu kyslíku...)
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“