Jak na letecké video - vše kolem jeho zpracování

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
DominikVF

Re: Jak na letecké video - vše kolem jeho zpracování

#91 Příspěvek od DominikVF »

:D veď skúšam všetko možné.. nikomu neubližujem tým, či? :D ale ja som niekde čítal, už ani neviem kde ešte dávno kedy som točil GP3-kou , že renderovať mám do tohoto súboru.. ale skúšal som už do všelijakého..aj do avi a pod. takže skúsim do toho prvého čo si písal..

EDIT: takže keď som zrenderoval video 1920x1080/50p do 1920x1080/50i (AVCHD) takže počet snímok zo surového videá 50 klesol na 25... teraz som si otvoril súbor jeden, druhý/ podrobnosti...
Přílohy
IMG_20150201_210932.jpg
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od Stapaka »

No, a když už jsem se tady dneska tak rozkecal :roll:
Tak ještě něco přidám.
Pracuji v 98% s prokládaným formátem, takže toto je trochu na okraj a jen z praxe používání DSLR a GoPro.

Ve zkratce - pracuji v EDIUS a Premiere. V Edius 95% práce , zbytek v Premiere.
Tyto dva střihové programy mají (nejen tento, ale pro tuto debatu) zásadní rozdíl.
Zatímco "Edius" si dokáže pro nastavený projekt přizpůsobit příspěvek v jakémkoli formátu
- Premiere dokáže při vložení příspěvku přizpůsobit timeline v projektu parametrům příspěvku.

Takže toho jsem zkusil využít. Nastavil jsem běžně (mnou) používaný projekt "XDCAM EX 1920x1080 50i"
importoval jsem clipy z GoPro, dal do timeline a potvrdil změnu projektu podle příspěvku.
Na výstupu se nedá v nabídce najít ve výběru vůbec nic použitelného. Využil jsem nastavení "výstup podle projektu".
Výsledek nevypadal špatně. :)

Takže pokud to už někdo běžně používáte, tak se omlouvám. Nechci se tvářit že jsem objevil Ameriku ... :)

Ale pokud to někomu pomůže, a dá vědět že to opravdu funguje dobře - budu rád.
A tímto odpovídám i Tobě Dominiku :)

Světlu zdar.
F 308 Phantom2;H3-3D;GoPro 4B; iOSD Mini; 7" LCD DVR/HD;
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od Stapaka »

A ještě jednu poznámku - dle mého názoru:

Dominiku, když uděláš z 50 snímků 25, no tak musíš přece o nějaká data přijít ... !
Kam by jsi je asi tak dal? Vzhledem k tomu, že je to video prokládané, tak to na pohybu není tak vidět,
ale celkově to není tak ostré a nemá to tolik detailů - to jsou ty "vypuštěné řádky". Ale taky si všimni bitrate - datového toku o kolik klesnul... to ve výsledku znamená, že si to třeba na internetu přehreje 95% uživatelů.

A tak pokud jde o vkládání na internet - maximální kvalita, nebo větší dostupnost?

Když tam nacpeš 50 plných snímků, tak bude obraz úžasný, ale budeš mít takový datový tok, že se to bude 65% kousat a 45% to ani nepřehraje...
Když použiješ 50i bude to video ve výsledku třeba přístupnější více lidem s ohledem na jejich internetové připojení. :wink:
DominikVF

#94 Příspěvek od DominikVF »

Čím je väčšia hodina tým viac sa dozvedám nových vecí.. ale ozaj tá debata mnohým príde smiešna, ale pre mňa veľa znamená.. Stránku dozadu čo som spomínal, že pri renderu stratím tých 25 snímkov som myslel práve to, že keď to zrenderujem z 50p na 50i tak mi to klesne o polovicu.. Chápem už teraz, že je to veľmi náročný dátový tok aby to utiahlo a prehralo ako spomínaš viacerým ľuďom. Ale práve o to mi šlo, lebo ozaj doteraz som to renderoval stále do tých 50i a badal som rozdiel hlavne v pohybe medzi surovým a renderovaným videom. Čiže to bude zrejme práve ten rozdiel , tých 25 snímkov čo stratí na kvalite. Ale vďaka za trpezlivosť so mnou, možno nejákemu nováčikovi to tiež pomôže.. Veď nesme mimo témy ..

EDIT: pri renderu dátový tok klesol z 30MB na 15MB a pri 120fps surové video má dátový tok 60MB, čo je už u mňa powerpoint...
JosefSvejk

#95 Příspěvek od JosefSvejk »

Ještě bych k tomu teda dodal, že základní frekvence snímků pro např. PAL je 25/s plných nebo 50 prokládaných. Takže 50p (a může se jít i výš) je něco "navíc", co se používá kvůli zlepšení výsledného obrazu v rychlých scénách nebo kvůli větším možnostem v postprocesu (zpomalené záběry). Výsledné video většinou stačí v tom 25p nebo 50i - obojí je ve výsledku 25 celých snímků za vteřinu. Maximální snímková frekvence, kterou údajně lidské oko dokáže rozpoznat, je kolem 60 fps.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
DominikVF

#96 Příspěvek od DominikVF »

no z toho mi vychádza, že som šiel matematicky na to celkom dobre :D keď som si to delil.. k tým 120fps je to tak, že video ide samo o sebe pomalšie a zvuk ide skôr než video... je to tým dátovým tokom zrejme, lebo už aj pri 1080/50p taktiež obraz ide trochu pomalšie ako zvuk... po rendere na 50i už je to OK, lebo klesol dátový tok a pc stíha prehrať ... Bratov pc s i7 nemá problém, takže tomu problému chápem s prehraním videa u viacerých ľudí..
Naposledy upravil(a) DominikVF dne ned 01.02.2015 22:02, celkem upraveno 1 x.
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od Stapaka »

JosefSvejk píše:Ještě bych k tomu teda dodal, že základní frekvence snímků pro např. PAL je 25/s plných nebo 50 prokládaných. Takže 50p (a může se jít i výš) je něco "navíc", co se používá kvůli zlepšení výsledného obrazu v rychlých scénách nebo kvůli větším možnostem v postprocesu (zpomalené záběry). Výsledné video většinou stačí v tom 25p nebo 50i - obojí je ve výsledku 25 celých snímků za vteřinu. Maximální snímková frekvence, kterou údajně lidské oko dokáže rozpoznat, je kolem 60 fps.

To máš pravdu, ale se 60-ti snímky už nejsi v "naší" normě PAL - ale v USA a Japan - norma NTSC ...

Ovšem dnešní doba jde směrem jiným ... Ne změnou počtu snímků (přes 50 snímků za sec je to lidskému oku jedno - stejně víc nezpracuje .. :( )
Takže je zde honba za vyšším rozlišením 2K, 4k atd. ?????
Vážení a milí příznivci videa - dosud se setkávám s lidmi, kteří "nevidí" rozdíl mezi SD a HD - takže o čem se to tady vlastně bavíme ??? :(
Naposledy upravil(a) Stapaka dne ned 01.02.2015 22:06, celkem upraveno 1 x.
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od Stapaka »

DominikVF píše:no z toho mi vychádza, že som šiel matematicky na to celkom dobre :D keď som si to delil.. k tým 120fps je to tak, že video ide samo o sebe pomalšie a zvuk ide skôr než video... je to tým dátovým tokom zrejme, lebo už aj pri 1080/50p taktiež obraz ide trochu pomalšie ako zvuk... po rendere na 50i už je to OK, lebo klesol dátový tok a pc stíha prehrať ... Bratov pc z i7 nemá problém, takže tomu problému chápem s prehraním videa u viacerých ľudí..

Sorry Dominiku. Teď si ale úplně vedle. Pokud se Ti rozchází obraz a zvuk - to je problém Tvého Hardware a software - ne kodeků :(
DominikVF

#99 Příspěvek od DominikVF »

Stapaka píše:Sorry Dominiku. Teď si ale úplně vedle. Pokud se Ti rozchází obraz a zvuk - to je problém Tvého Hardware a software - ne kodeků :(

no to ja viem, že pc nestíha.. to mi je jasné... bez debat.. preto píšem , že bratovi to stíha... ale kvalitu videa si viem porovnať aj na mojom a to video 50p surové a video 50i zrenderované..
Naposledy upravil(a) DominikVF dne ned 01.02.2015 22:08, celkem upraveno 1 x.
JosefSvejk

#100 Příspěvek od JosefSvejk »

DominikVF píše:no to ja viem, že pc nestíha.. to mi je jasné... bez debat.. preto píšem , že bratovi to stíha...

Já jsem to taky tak pochopil :wink: .

Mimochodem, teprve nedávno jsem si všiml, že se dá YT nahrávat 60 fps.
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od Stapaka »

JosefSvejk píše: Mimochodem, teprve nedávno jsem si všiml, že se dá YT nahrávat 60 fps.

?? Přiznám se, že nevím o co GO?
Dej podrobnější popis. :)
JosefSvejk

#102 Příspěvek od JosefSvejk »

Zkrátka jsem doteď nevěděl, že jsou na youtube videa 720p60 a 1080p60. Jako třeba toto:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HZiS5j_hfv4[/youtube]
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od Stapaka »

JosefSvejk píše:Zkrátka jsem doteď nevěděl, že jsou na youtube videa 720p60 a 1080p60. Jako třeba toto:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HZiS5j_hfv4[/youtube]

No jo, jsme ve schizofrením světě. PC zvládají jakýkoli počet snímků / sec. Kdežto naše televize "jen PAL 1920x1080 50i"....
Na PC múžeš sledovat 2K, 4K, snímky a na běžné TV NE!! A to Ti není divné ? :)

EDIT:
Ale pozor, to jsme někam odbočili ...
tohle je o zpracování "leteckého videa" - takže - vraťme se zpět :)
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od Stapaka »

No a když jsem ještě nešel spát, tak tady na sebe ještě něco prásknu.

Když jsme se potkali na srazu v "Bárce", tak jsem měl GoPro_4 asi tak 5 dní. Takže, když jsme se tam o ní bavili,
tak jsem tam jen něco blekotal a fakticky jsem věděl "PRD"
Nic méně - rozdíl nastavení je veliký - nastavení barevného podání, nastavení ostrosti, prostě spoustu nastavení "přírodních" .
Ale ano, musíš to pak umět "doladit" ... :) :D
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“