Ocelot E, návrh výkonného pohonu na 3s (4s) LiPo

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#91 Příspěvek od Marek71 »

Myslím, že zmeranie Io je u mňa skorej realizovateľné, skúsim to.
A čo sa týka dielenského spracovania... zdá sa robustná konštrukcia. Na kabely som si od nich nechal napájkovať 3,5mm gold konektory, kabely sú dosť pevné. Oska má minimálnu voľu v pozdlžnom smere. Ak chceš, možem pofotiť nejaké detaily.

m2 píše:Zaujimave by bolo aj I0 / s akoukolvek pohonnou baterkou cez akykolvek regler s casovanim 5 az 10 stupnov na plny plyn bez vrtule odmerias napatie baterky a prud naprazdno. Ale to nie je take podstatne.

Aj nejaky "prvy dojem" z dielenskeho spracovania by ma zaujimal ;)

Dik.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od Marek71 »

m2:
U = 12,41 V
I = 0,77 A

A ešte jedno meranie:
U =6,60 V
I = 0,61 A

A ešte jedno meranie so záťažou, vrtula Graupner Can Folding prop 11x6:
Umin = 10,7 V
Imax = 25,5 A
Pmax = 276W

Ako merák bol použitý WatsUp. Toto som zmeral len tak zo zaujímavosti, na 4s Lipo si musím počkať... ale to meranie je veľmi blízko tomu, čo udáva medusa calc pre 11x6 APC elektro, zaujímavé.
Naposledy upravil(a) Marek71 dne úte 03.02.2009 20:58, celkem upraveno 1 x.
m2
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od m2 »

Marek71 píše:U = 12,41 V I = 0,77 A
U =6,60 V I = 0,61 A.

Bez meraní U/I/rpm viem z toho povedať len toľko, že motor sa zdá byť elektro-magneticky v poriadku ...

To Rm sa fakt ľahko zmerá, ak máš dva avomety. V princípe stačí aj jeden monočlánok, avomety dáš na krokodílky a na tú chvíľu tú baterku pridržíš prstami.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od Marek71 »

Vieš čo, idem pozrieť mojmu domácemu do dielne. Viem, že jeden merám má určite. A monočlánky mám tiež. Tak to zistím.

A teraz som doplnil aj jedno meranie s vrtuľou...
graup15

#95 Příspěvek od graup15 »

Murmandam píše:
graup15 píše:Jo a abych nezapoměl...psal jsem že Yuri cpe do Ocelota 1400W....O oběžce jsem se nebavil...navíc něco jiného je piloňák a něco jiného hotliner..
(Tu story s world rekord oběžkou znám..,nějak se nepotvrdilo,že je to celé pravda).. :D

A to jsi cetl kde, ze je to kec? A co tohle? http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=990566 :P

Četl...jako vtip a reklamní blábol dobrý.
Můžeš si to zkusit...pak poreferuj :lol:
Jirak
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od Jirak »

m2 píše:
Doktor píše:Pokud tam byl původně TR 35, tak by výměna za Scorpiona neměla být problém.

Outside Diameter 37.50 mm
TR35 priemer je 35 mm

Nutným predpokladom bude zrejme 42mm kužel a aj to asi tak na chlp.

shodil jsem kužel a změřil vnitřní průměr přepážky, 38.2mm. Ty kabely má scorpion vyvedené vpředu nebo vzadu ? Podle obrázku vepředu, tedy u přepážky. To by s kabely bylo dost na chlup ... Už teď je tam TR 35 dost natěsno ...

Jinak koukám, jak se ta debata pěkně rozjela :D Zajímá mě hlavně výsledek měření Rm ...
m2
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od m2 »

Marek71 píše:A teraz som doplnil aj jedno meranie s vrtuľou...

Škoda, že nemáš otáčkomer. Ten prúd je dosť vysoký, zodpovedajúci skôr vrtuli 11x8 - buď má ten motor fakt famózne nízky odpor vinutia alebo je kV vyššie ako udáva výrobca (odhadom 970). Rm napovie viac.

Neviem ako funguje WattsUp - Umin a Imax je najvyššia/najnižšia hodnota počas doby merania? Ak áno, je to k ničomu. Treba zosnímať aktuálne U a I v jednom a tom istom momente. Síce Pmax je pri Imax, to by malo byť z jednoho okamihu a Pmax/Imax = 10,8V čo je skoro to isté.

Hmmmm, zaujímavé.
Murmandam

#98 Příspěvek od Murmandam »

graup15 píše:
Murmandam píše:
graup15 píše:Jo a abych nezapoměl...psal jsem že Yuri cpe do Ocelota 1400W....O oběžce jsem se nebavil...navíc něco jiného je piloňák a něco jiného hotliner..
(Tu story s world rekord oběžkou znám..,nějak se nepotvrdilo,že je to celé pravda).. :D

A to jsi cetl kde, ze je to kec? A co tohle? http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=990566 :P

Ja to namotat neumim, takze si to nezkusim. Jen reaguji na tvoje tvrzeni, ze obezka je na ****. Ja ted skladam diona s S3032-12, 8S LiFe a vrtuli cca 11x10. Bida tvrdi, ze to 50m/s udela, tak jsem zveadvej. NEU je pro mne jaxi drahy a co jsem slysel, tak by byl stejne nejdriv na podzim a pak by se mi po par startech stejne vysypala prevodovka :lol: Chapu, ze je to naprosta amaterina, davat do hotlinera obezku, ale dle meho to na litani za barakem na poli bude naprostej ideal. :)
Murmandam

#99 Příspěvek od Murmandam »

Murmandam píše:
graup15 píše:
Murmandam píše:

Ja to namotat neumim, takze si to nezkusim. Jen reaguji na tvoje tvrzeni, ze obezka je na ****. Ja ted skladam diona s S3032-12, 8S LiFe a vrtuli cca 11x10. Bida tvrdi, ze to 50m/s udela, tak jsem zveadvej. NEU je pro mne jaxi drahy a co jsem slysel, tak by byl stejne nejdriv na podzim a pak by se mi po par startech stejne vysypala prevodovka :lol: Chapu, ze je to naprosta amaterina, davat do hotlinera obezku, ale dle meho to na litani za barakem na poli bude naprostej ideal. :)

Doufam, ze te neurazilo, ze jsem Diona nazval hotlinerem ...
graup15

#100 Příspěvek od graup15 »

Murmandam píše:
graup15 píše:
Murmandam píše:

Ale to víš,že to bude létat velmi,velmi dobře.Těch 50m/s asi né,ale upřímně je naprosto jedno jestli je to 40 nebo 50m/s.Já si to zkusil,zažil,hodněkrát zopakoval...a zjištění.Je jedno...důležitá je tvoje spokojenost.Na ničem jiném nezáleží...Sice mám trošku jiný přístup k pohonům než ty,ale to neznamená,že ti tohle neschvaluji..Zvolil jsi vyšší napětí,což je v případě A123 jen dobře.Celkový výkon budeš mít taky úctyhodný...takže není co řešit.
A Dion...pro někoho je zastaralý,ale já si s ním užil hodně moc hodin výborného létání a s kW pohonem ..je to rozhodně hotliner který si toto jméno zaslouží.
Takže stav a létej ..přeji ti jen úspěch.
Dalibor.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od Marek71 »

Tak merák mám iba jeden, škoda... :-(
Tak som to skúsil zmerať postupne, najprv prúd a potom hneď úbytok napetia na fáze motora. Ale to bude asi k ničomu, čo ?

U = 0,56 V
I = 10 A

m2 píše:Škoda, že nemáš otáčkomer. Ten prúd je dosť vysoký, zodpovedajúci skôr vrtuli 11x8 - buď má ten motor fakt famózne nízky odpor vinutia alebo je kV vyššie ako udáva výrobca (odhadom 970). Rm napovie viac.
m2
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od m2 »

Marek71 píše:Tak merák mám iba jeden, škoda... :-(
Tak som to skúsil zmerať postupne, najprv prúd a potom hneď úbytok napetia na fáze motora. Ale to bude asi k ničomu, čo ?U = 0,56 V
I = 10 A

Dobrý postup. Ty si nameral 56mOhm, Medúza píše 53mOhm ... ak je toto celé pravda, tak je to fakt dobrý motor!!

Pre LiPo 4s 14,5V a AE CAM Carbon 10x7 dávam tip 30-32A pri účinnosti 77%, 450W dnu, 350W von. To je fantastické!
tks
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od tks »

m2: Jak todle děláš??? :D
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
m2
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od m2 »

Pozrel som este Meduza Calc, sedi to s mojimi vypoctami okrem 86.55% ucinnosti, co je IMHO blud jak mraky.

Ale aj tak, na 4sLiPo 160g motor, co taha pri 450W desiatku (!) vrtulu so 77% ucinnostou a ma pritom priemer iba 28mm ...

mam pocit spokojnosti. :)

aby bolo jasne, to je o 4% lepsie ako 170g krytovana 36mm obezka MVVS 3,5/960... teda podľa D-Calcu, podľa http://www.mvvs.cz/docMVVS/DE_test_MVVSele.doc sú tie hodnoty účinností cca identické.

pre Doktora ... velmi hrubo z toho co Marek nameral, ale FAKT VELMI HRUBO preaproximovane zdravym rozumom tak, aby vychadzali namerane hodnoty:
kV = 970
Rm = 53mOhm
I0=0,61A pri U0=6,6V
Naposledy upravil(a) m2 dne stř 04.02.2009 0:26, celkem upraveno 1 x.
graup15

#105 Příspěvek od graup15 »

m2 píše:Pozrel som este Meduza Calc, sedi to s mojimi vypoctami okrem 86.55% ucinnosti, co je IMHO blud jak mraky.

Ale aj tak, na 4sLiPo 160g motor, co taha pri 450W desiatku (!) vrtulu so 77% ucinnostou a ma pritom priemer iba 28mm ...

mam pocit spokojnosti. :)

aby bolo jasne, to je o 4% lepsie ako 170g krytovana 36mm obezka MVVS 3,5/960...

:D :D :D 77% :D :D
JAk málo stačí ke spokojenosti..
V Coradu mám teda o trošičku těžší pohon-200g(ale jen díky převodovce)..motor má 100g a při 450W se mi ztrácí 30W...Jen to točí poněkud větší vrtulku 16/16...400/400mm... :D
A ten stejný pohon..bude pohánět 3m velké F3J,jen tam je vrtule 17/11..odběr srandovních 35A z 3čl-Lipol,stat tah 2.6kg,otáčky 4800..
A tohle jsou údaje stabilní a použitelné třeba 30minut chodu motoru v kuse..Oteplení motoru při 20st C je po 75s na plný výkon 38st.
PS..vše mám změřené i s logy.
Takže ti gratuluji k účinnosti 77%...nechceš ten motor vyhodit..
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“