RC školka pro začátečníky
Abu píše:Gratulace!
Doufam ze zitra bude stejne krasne jako je prave ted, mohlo by to byt prijemne odpoledne na letisti...
Díky. No pro profíka jako jsi ty by to zítra mohlo být skoro ideální (pokud nebude pršet), pěkně se asi bude dát polétat na svahu, předpověď hlásí vítr cca 7m/s. Na to si zatím ještě netroufnu, bez turbulencí bez problému (přistání na způsob helikoptéry), ale při takovém větru se to bez turbulencí zřejmě neobejde
-
lubak
- Kontaktovat uživatele:
BOSS8:
Prosim ta, mohol by si mi poradit ako ucit - naucit 9-rocneho syna lietat?
"Packovanie" v simulatore zvlada celkom dobre - nema problem riadit lietadlo ci leti od neho alebo k nemu.
Skusal som ho zobrat na kabel s 1.5m elektrovetronom - celkom mu to islo ale - asi mal tremu - tak vzdycky zaletel nad hlavu a nejak nevedel drzat lietadlo pekne pred sebou. Bolo v pomerne vyssej vyske.
Tak som premyslal, ci nie je lepsie ucit ho na nejakej "poletuche", co bude lietat blizko a pomaly, aby na nu dobre videl.
lubak
"Packovanie" v simulatore zvlada celkom dobre - nema problem riadit lietadlo ci leti od neho alebo k nemu.
Skusal som ho zobrat na kabel s 1.5m elektrovetronom - celkom mu to islo ale - asi mal tremu - tak vzdycky zaletel nad hlavu a nejak nevedel drzat lietadlo pekne pred sebou. Bolo v pomerne vyssej vyske.
Tak som premyslal, ci nie je lepsie ucit ho na nejakej "poletuche", co bude lietat blizko a pomaly, aby na nu dobre videl.
lubak
Univerzální návod asi neexistuje, já jsem učil syna když mu bylo 8 koupil jsem mu tohle http://www.hobbyeshop.cz/inshop/rc-mode ... em-dp.html a bylo to. Skutečně to lítá (pozor na správné seřízení) a děti si s tím vyhrajou. Po půl roce se ale oba starší kluci utrhli a dnes jsou rakeťáci - letadla je neberou protože jsou pomalá, relativně bezpečná ,nedělají rámus a nesmrdí
Mají sen že postaví funkční rc raketoplán a jeden ho odpálí a druhý provede řízené přistání.
Při učení v roli učitele je asi důležitý zachovat chladnou hlavu a předem počítat s nějakým tím karambolem protože i to je pro žáka zkušenost
. Stručně a jasně definovat co od žáka čekám a hlavně krok za krokem od nejjednoduších věcí postupovat k těm složitějším, Vždy je dobrý nenápadně prověřit jestli žák chápe veškeré (mě známé) zákonitosti a souvislosti v daném kroku. Chce to hodně trpělivosti a komunikace. Teď se vlastně učíte oba , mladý pilotem a ty učitelem.
Ps: Pokud to malej udrží ve vzduchu, nauč ho přistávat na cíl. Naučí se tím předvídat dráhu letadla a bezpečně ho vodit tam kam chce. (A ty přesně uvidíš jestli to letadlo systematicky řídí, nebo ho jen silou vůle drží ve vzduchu) Dejte si soutěž v přistávání a nezapomeň ho (občas) nechat vyhrát (porazit dospěláka je přece sladká motivace ke zlepšování sebe sama
) 
Při učení v roli učitele je asi důležitý zachovat chladnou hlavu a předem počítat s nějakým tím karambolem protože i to je pro žáka zkušenost
Ps: Pokud to malej udrží ve vzduchu, nauč ho přistávat na cíl. Naučí se tím předvídat dráhu letadla a bezpečně ho vodit tam kam chce. (A ty přesně uvidíš jestli to letadlo systematicky řídí, nebo ho jen silou vůle drží ve vzduchu) Dejte si soutěž v přistávání a nezapomeň ho (občas) nechat vyhrát (porazit dospěláka je přece sladká motivace ke zlepšování sebe sama
Co rikate na dnesni pocasi? Pro me paradni - na to, ze je polovina listopadu
.
Byl jsem politat na Sobince - dik patri pilotum - clenum klubu, kteri me tam nechali zalitat, aniz bych byl jejich clenem.
Vyzdimal jsem 2 lipolky (jednu tak, ze mi vypnul motor) a konecne se citim jako pilot, ziskal jsem dalsi cenne zkusenosti a navyky do zacatku. Val vitr kolem 5m/s, pri lehkem pritazeni vyskovky jsem stal na miste, zato opacnym smerem to pekne svistelo
.
Do zhruba 10-15m nad zemi to bylo slusne turbulentni, pri pristani jsem byl mnohdy nucen korigovat plnymi vychylkami + smerovkou, jak to hazelo .
Musim se priznat, ze nektere sve chyby mi pomaha resit vykonny motor, hlavne pri startu bych turbulence zrejme s malo vykonnym motorem neprekonal.
Jojo, je videt, ze mi Boss8 dal slusne zaklady do zacatku
.
Byl jsem politat na Sobince - dik patri pilotum - clenum klubu, kteri me tam nechali zalitat, aniz bych byl jejich clenem.
Vyzdimal jsem 2 lipolky (jednu tak, ze mi vypnul motor) a konecne se citim jako pilot, ziskal jsem dalsi cenne zkusenosti a navyky do zacatku. Val vitr kolem 5m/s, pri lehkem pritazeni vyskovky jsem stal na miste, zato opacnym smerem to pekne svistelo
Do zhruba 10-15m nad zemi to bylo slusne turbulentni, pri pristani jsem byl mnohdy nucen korigovat plnymi vychylkami + smerovkou, jak to hazelo .
Musim se priznat, ze nektere sve chyby mi pomaha resit vykonny motor, hlavne pri startu bych turbulence zrejme s malo vykonnym motorem neprekonal.
Jojo, je videt, ze mi Boss8 dal slusne zaklady do zacatku
lubak píše:BOSS8:
Já to řeším následovně:
- natočím si vysílačku, aby došáhl na knipl směru a učím ho vodit model v prostoru. Výškovku si hlídám sám.
- pak stejným způsobem, ale nechávám mu i výškovku a jsem nachystaný mu to kdykoliv sebrat.
- no a potom už mu dám vysílačku na krk a stojím vedle něj či za ním.
Vše postupně a musím mít jistotu, že to ovládá. Někdo to vše zvládne za měsíc, jinší za tři. Já na něj nespěchám a nechávám ho lítat volněji. Když už lítá sám, tak mu radím jak dál a líp model vodit. Za poslední rok jsem to takhle dělal ze sedmi začátečníky a fuguje to.
lubak píše:hoki: Ucis to s vetronom vo vacsej vyske (cca 60m) alebo s nejakym pomaloletom v mensej vyske (15m) lietanim "okolo hlavy"?
Modely majitelů byly tyto: 4x Sky Lady, 4x Easy Star, 1x Easy Glider. A já jsem půjčoval své modely a to:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=837
http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=1436
http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=387
BOSS8 píše:Pěkný stroje, docela bych se bál svěřit je někomu cizímu.
Tu Cindynu jsem půjčil i 11letému hochovi, co nikdy nelítal. Jen ve 20m jsem si vzal vysílačku a zas nastoupal, pak mu ji zase půjčil. Na 90s stoupání to zhruba 6-7min sklesá do 5m. Na ty mé 1100mAh lítá 35-40min, takže klidný a hodný éro. U těch dvou dalších jsem půjčoval většinou jen řízení směru a to ještě na malé výchylky a max. na půl plynu.
Moje zkušenost - i když asi není aplikovatelná dál - chodil jsem do dvou takových školek a učitelé byli ze mě nešťastný. Já z toho taky. Nevěděl jsem kam model letí, co to dělá a proč to dělá. A oni to věděli. A pak mě - naprosto bez legrace - napadlo zajít k očnímu. A mám - 0,5D. A to je přesně k tomu, že oba vidíme model ale já už nepoznám v jaký poloze se nachází. Takže mě to vlastně pomohlo - měl jsem porovnání od dvou lidí, kterí to viděli stejně a já to neviděl. Asi bych časem k tomu očnímu taky dospěl ale ta RC výuka byla velkým impulsem.
No nic.
No nic.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
To BOSS8 :
moc hezky jsem si početl. Pro začátečníky to musí být balzám a zasluhuje si to pochvalu. Mně se na Sobínce ujal J3NDA a pak i ostatní ze Sobínky poradili. Ještě proteče hodně vody,než se dostanu někam dál.
Jsem přesvědčen,že toto vlákno má obrovskou cenu, a kdyby vždy jeden zkušený naučil dva začátečníky a takhle to pokračovalo, za chvilku bude modelářů krásná spousta.
Takže držím palce a třeba se někdy někde v Praze sejdeme.
Kolega Jejelen,teď pokukuje už po Mustangovi od ŠAD-u ,který určitě zvládne.
A souhlasím s názorem simulátor je velmi užitečná věc -ušetří hodně peněz,ale ten pravý adrenalin je až venku.
To lubak,
nevím jaké máš ty zkušenosti,ale nejtěžší je učit vlastní děti. Někdy od "cizího" pana učitele přebírají moudra mnohem jednodušeji (aneb jsem já zklamal jako učitel)
Ale pokud jsou zapálení,pak se ti to asi povede za metodické podpory BOSS8-e.
moc hezky jsem si početl. Pro začátečníky to musí být balzám a zasluhuje si to pochvalu. Mně se na Sobínce ujal J3NDA a pak i ostatní ze Sobínky poradili. Ještě proteče hodně vody,než se dostanu někam dál.
Jsem přesvědčen,že toto vlákno má obrovskou cenu, a kdyby vždy jeden zkušený naučil dva začátečníky a takhle to pokračovalo, za chvilku bude modelářů krásná spousta.
Takže držím palce a třeba se někdy někde v Praze sejdeme.
Kolega Jejelen,teď pokukuje už po Mustangovi od ŠAD-u ,který určitě zvládne.
A souhlasím s názorem simulátor je velmi užitečná věc -ušetří hodně peněz,ale ten pravý adrenalin je až venku.
To lubak,
nevím jaké máš ty zkušenosti,ale nejtěžší je učit vlastní děti. Někdy od "cizího" pana učitele přebírají moudra mnohem jednodušeji (aneb jsem já zklamal jako učitel)
Ale pokud jsou zapálení,pak se ti to asi povede za metodické podpory BOSS8-e.
Mustang od ŠAD-u uletěl definitivně, DX6i,simulátor FMS s připojením na DX6i
Mustang od Ježíška (Phoenix) 1420 mm se spalovákem ASP 46a (7,5 ccm) - již postavený připravený k letu
Mustang od Ježíška (Phoenix) 1420 mm se spalovákem ASP 46a (7,5 ccm) - již postavený připravený k letu
Rád přijdu, kde tam létáte? Potřeboval bych aspoň kousek rovného plácku ..mám éro na kolečkách. A nejsem žádný akrobat -zatím, ale dědek,kerému ruplo na stará kolena v bedně a chce si splnit klukovská přání.
Kontakt na mně máš v SZ
Kontakt na mně máš v SZ
Mustang od ŠAD-u uletěl definitivně, DX6i,simulátor FMS s připojením na DX6i