A123 - Life nebo LiIon ?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
LV
Kontaktovat uživatele:

#91 Příspěvek od LV »

Drondys píše:PS: Žádné zásluhy ani zkušenosti nikoho neomlouvají pokud jedná pohrdavě s jinými.

Pohrdavo reagujem na tvoje prihlúple príspevky podloženené neznalosťou veci.
Iba dohady, dohaty, dohady
Všetko tvoje snaženie je len o tom ako sám sebe a pred ostatnými dokázať, že si kúpil dobre.
Nech žije HC, nech žije Turnigy :!:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Drondys

#92 Příspěvek od Drondys »

LV píše:Pohrdavo reagujem na tvoje prihlúple príspevky podloženené neznalosťou veci. Iba dohady, dohaty, dohady

Pohrdavost není nikdy namístě bez ohledu na dohady :wink:
Mira96
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od Mira96 »

RiMr píše:...no a není to jedno? :wink:

Jejich (ne)kvality se prostě časem vyjeví, nanonenano... :)
Sám už jiné neberu...

Naprosto souhlasím, a když je po sezóně vyhodím s tou cenou mě to vůbec trápit nebude. Navíc do následující sezóny budu mít nové čerstvé aku plné síly.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=397
RomanS
Kontaktovat uživatele:

vhodnost

#94 Příspěvek od RomanS »

SRY za OT.
nerad vam tady do toho kecam ale potreboval bych decentne poradit z jine branze.
koupil sem si nove auto a resim doplnkovou vybavu ktera tam neni ale mela byt. vsechno uz mam jedine co nemuzu sehnat v rozumne cene a kvalite jsou startovaci kably. kvalitni stoji hromadu penez a suntem za 200kc to nenastartuju tak jsem se smiril s tim ze to bude stat cca 1200kc ale at uz je to neco extra tj.: nezavisle na druhem aute abych nastartoval i bez pomoci druhych
Mam koupit do kufru Nano techy turnigy (napr.:3300mAh 3s)
nebo 4s LiFe2300mAh ?
ma to vubec smysl nebo ne?

jde me o to aby to nakoplo 2.0D a melo minimalni samovybijeni a fungovalo i v mrazu. proste at to staci jednou do roka nabit a byl na to spoleh.

dik moc. pokud je to opravdu mega OT tak to pls nekdo smaznete
nestavim, nelitam... jenom strilim
KarelSkala

Re: vhodnost

#95 Příspěvek od KarelSkala »

RomanS píše:SRY za OT.
nerad vam tady do toho kecam ale potreboval bych decentne poradit z jine branze.
koupil sem si nove auto a resim doplnkovou vybavu ktera tam neni ale mela byt. vsechno uz mam jedine co nemuzu sehnat v rozumne cene a kvalite jsou startovaci kably. kvalitni stoji hromadu penez a suntem za 200kc to nenastartuju tak jsem se smiril s tim ze to bude stat cca 1200kc ale at uz je to neco extra tj.: nezavisle na druhem aute abych nastartoval i bez pomoci druhych
Mam koupit do kufru Nano techy turnigy (napr.:3300mAh 3s)
nebo 4s LiFe2300mAh ?
ma to vubec smysl nebo ne?

jde me o to aby to nakoplo 2.0D a melo minimalni samovybijeni a fungovalo i v mrazu. proste at to staci jednou do roka nabit a byl na to spoleh.

dik moc. pokud je to opravdu mega OT tak to pls nekdo smaznete

Nejen, že je to dost OT a mohl sis spíš založit nové téma, ale navíc je to i celkem zbytečné o něčem takovém vůbec uvažovat. Pokud máš v autě kleklý akumulátor, tak si pořiď nový a ten vydrží běžné pár let. Takže by prakticky neměl nastat případ kdy bys něco takového vůbec potřeboval. Mě se ještě nestalo, že bych potřeboval použít startovací kabely natož abych sebou furt vozil nějakou další baterku.

Jinak startovací proudy se u takových aut jak zmiňuješ pohybují sice krátkodobě, ale přeci jen dost vysoko okolo 500 až 1000 A. To by sis tam musel těch baterek pro modely nacpat spoustu paralelně (minimálně aspoň tak pět).

Když už si chceš dělat takovu zálohu tak by bylo lepší dát do kufru klasickou autobaterii zhruba s poloviční nebo třetinovou kapacitou než tu co máš v motoru a protáhnout si k ní kabely a zapojit ji přes nějakou výkonovou diodu tak, aby se jen průběžně dobíjela když budeš jezdit, ale jinak se z ní díky té diodě čerpat vůbec nebude. To co se bude ztrácet samovybíjením pokud nebudeš jezdit, to se bude průběžně dobíjet když budeš jezdit. No a když by ti pak klekla baterka v motoru, no tak bys u té menší autobaterie v kufru měl vypínač, který překlene tu diodu a pak můžeš z té menší autobaterky co budeš mít v kufru startovat.
RomanS
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od RomanS »

ja tise doufal ze nekdo odpovi LiPo
no ono myslenka je takova ze bezne pouzivame aku 3300mAh 30C turnigy,
takze dalsi nakoupim tuhle nano serii(zase kapacita 3300mAh vetsi se do padla na kalachu nevleze), to ze to nakopnu i v -20 na 4sLiFe vim ale radsi bych byl kdyz to pujde na LiPo nano jen nevim jak se chovaj v mrazu. pokud to daj tak me staci klesticky s dratem a 4mm zlatkou na konci tj. par kacek a je vystarano protoze nejakou tu 3300mAh porad vozim takze kdyz ted nakoupim 3300mAh nano tak staci abych jednu mel navic porad v kufru i s tou koncovkou. kdyz nekomu dojde na akci v kveru pucim, kdyz dojde me (spis nekomu jinemu) v aute tak taky funguju.
jde jen o to jak se chovaj v mrazech a jestli neco takoveho zvladnou.

dik
nestavim, nelitam... jenom strilim
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od Kamil »

Človeče, vôbec nechápem, čo chceš riešiť. Do auta kúp normálny olovený akumulátor. Ak chceš štartovať s lipolkami, tak si priprav poriadny hasiaci prístroj.
Ja osobne mám lipolky v kufri auta položené iba na nevyhnutnú dobu (počas prevozu na letisko) a aj z toho nemám príliš dobrý pocit a nieto ich voziť furt a ešte s nimi aj štartovať. :!:
arda1
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od arda1 »

Určitě by to jako záloha fungovat mělo- když nic jinýho nakopne to baterku v autě a pak to nastartuje. Ale z hlediska bezpečnosti bych volil A123. :wink:
EDIT http://www.youtube.com/watch?v=qcvmvrmTMMk
ICQ 638556901
Mira96
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od Mira96 »

Tak jsem ty svoje "přichcíplý" LiFe vyřešil originálním způsobem - věnoval jsem je modelářskému kolegovi kterému malý výkon postačí. :D A mám po starostech :D :D :D
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=397
KarelSkala

#100 Příspěvek od KarelSkala »

RomanS píše:ja tise doufal ze nekdo odpovi LiPo... no ono myslenka je takova ze bezne pouzivame aku 3300mAh 30C turnigy...

Ta myšlenka je špatná což by sis měl už konečně uvědomit. Já bych spíš řekl, žes tiše doufal, že tady vyvoláš další flame i když to co popisuješ je s prominutím "totální hovadina" jelikož je to jednak v rozporu s předpisy ať už použiješ LiPo nebo LiFe, protože ty packy určené pro RC modely vůbec nejsou homologované pro použití v automobilu i když jen pro startování a navíc do automobilu ani vůbec nejsou konstrukčně přizpůsobené takže při jejich trvalém umístění v autě může časem dojít při nějakém trošku prudším nárazu k jejich poškození a následně i k požáru. Když si dáš do kufru jako zálohu klasický bezúdržbový olověný aku jen s menší kapacitou než ten co máš v motoru a uděláš si na něj kryt, tak abys ho mohl mít v kufru, tak nebudeš muset vůbec řešit, jestli mu bude vadit zima nebo ne ani to jestli na to je vhodný, protože určitě je a mnohem více než packy LiPo nebo LiFe určené pro RC modely. :wink:
wisiwig

#101 Příspěvek od wisiwig »

KarelSkala píše:Ta myšlenka je špatná což by sis měl už konečně uvědomit. Já bych spíš řekl, žes tiše doufal, že tady vyvoláš další flame i když to co popisuješ je s prominutím "totální hovadina" jelikož je to jednak v rozporu s předpisy ať už použiješ LiPo nebo LiFe, protože ty packy určené pro RC modely vůbec nejsou homologované pro použití v automobilu......

Nemáš úplně pravdu.
A123 články se používají třeba v aku modulu do hybridu Prius, také se používají v aviatice. Z toho je jsané! , že A123 musí mít certifikace pro použití v automobilovém a leteckém průmyslu. A technologie pro naše RC a ostatní použití se u A123 neliší. (viz. www.a123systems.com)

Li-Ion (omylem jsem původně napsal Li-Pol, správně mělo být Li-Ion) se také používají průmyslově, třeba mne jako první napadá ruční aku. nářadí. Každá průmyslově použitá součástka musí mít pro toto použít certifikaci, bez toho by si žádný výrobce nelajznul dát ji do svého výrobku.Nejpřísnější požadavky jsou v automotive průmyslu.
Naposledy upravil(a) wisiwig dne úte 14.09.2010 13:31, celkem upraveno 1 x.
LV
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od LV »

wisiwig píše:LiPo se také používají průmyslově, třeba mne jako první napadá ruční aku.nářadí

ktoré aku náradie používa LiPol?
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
wisiwig

#103 Příspěvek od wisiwig »

LV píše:
wisiwig píše:LiPo se také používají průmyslově, třeba mne jako první napadá ruční aku.nářadí

sorry , upsal jsem se, mělo tam být Li-Ion
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od RiMr »

LV píše:

MacBookAir...

Né dělám si prdel, to není nářadí, i když Lipolka tam je...
http://arstechnica.com/apple/news/2008/ ... eplace.ars
Její výměna je tak "snadná", obzvláště pro průměrného Applefun, že si to dovedu živě představit... :D
koko
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od koko »

Uz jsem ale nekolikrat cetl ze nekdo na letisti nakopl auto 4cl. 123. Normalne bych tomu neveril ale udelal to tak i muj znamy. Sice jsem u toho nebyl, ale verim mu.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“