JETI Model a 2,4GHz

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
MX12

#91 Příspěvek od MX12 »

s úsměvem sleduji tuto diskuzi, a udělal jsem si nějaké závěry:

Debaty o legalnosti přestavby mi připdají zbytečné, neboť zobrazené MPX EVO nevímkolik bylo již totálním bastlem záložního akumulátoru

http://www.esotop.cz/web_ESOTOP/3_zalozak.htm

mimo jakékoliv povolovací a schvalovací podmínky.
řešil bych zde technickou a provozní stránku věci.
nekritizoval bych za projevené názory.

s přáním hezkého večera MX12

dotaz: to je natom mpx evo tak špatně se zdrojem, že se to řeší záložním akumulátorem,
dotaz II: při přepnutí na záložní zdroj dojde ke krátkodobému výpadku sígnálu, co ten výpadek udělá s přenosem v pásmu 2,4GHz musí se znova přijímač zpárovat s vysílačem nabo se komunikace obnoví okamžitě?
Nerozumím Vám, zkuste mi to zahrát loutkovým divadlem.
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od pavelh »

MX12 píše:s úsměvem sleduji tuto diskuzi, a udělal jsem si nějaké závěry:

Debaty o legalnosti přestavby mi připdají zbytečné, neboť zobrazené MPX EVO nevímkolik bylo již totálním bastlem záložního akumulátoru

dotaz: to je natom mpx evo tak špatně se zdrojem, že se to řeší záložním akumulátorem,
dotaz II: při přepnutí na záložní zdroj dojde ke krátkodobému výpadku sígnálu, co ten výpadek udělá s přenosem v pásmu 2,4GHz musí se znova přijímač zpárovat s vysílačem nabo se komunikace obnoví okamžitě?

Velice rád odpovím, i když odpověď je jasná z přiloženého schematu zapojení na zmiňovaném odkazu. Možná sis nevšiml schottky diody, přemostěné přes vypínač, která naprosto vylučuje jakkýkoliv výpadek napětí i kdyby nakrásně vznikl, jako že nevznikne (odzkoušené) i bez té diody. Těch pár ms, které trvá pepínači než přepne, bohatě vykryjí elektrolyty ve zdroji na plošňáku. Jinak JETI obnovuje spojení asi do 0,8s.

A odpověď druhá, která je také obsažena ve zmiňovaném odkazu na záložní zdroj (jen si to vše řádně pročíst, když už se neubráním kritizovat).
Jak již jsem zmiňoval ,nedostatkem všech 6-ti článkově napájených rádií je prakticky nemožná funkce(malé výsledné napětí zbývajících článků) při rychlém výpadku jednoho článku. Bohužel nejen do Multiplexů se dávají příšerné baterie, které s bídou vydrží většinou tak půl roku.(opět vlastní zkušenost z prodeje a následné reklamace).
Možná to pro někoho je bastl, ale ve skutečnosti to již zachránilo mnoho letadel, protože až na pár vyjímek se ten jeden článek v těch originálních baterií dodávané výrobcem, prostě pokazí. Musím dodat, že u osmičlánku to až takový probém není, ale u šestičlánku je to bez záložního zdroje opravdu riziko! Co je tedy lepší - mít bastl, který situaci zachrání, nebo nemít bastl, vyhovět legislativě a způsobit sobě nebo někomu škodu.
A když opominu míru zvýšení bezpečnosti, pak je to i účelné. Třeba v soutěži ve svahovém kombatu jsem díky záložnímu zdroji vyhrál. Došly mi totiž baterie a jen jsem přepnul na záložní a jel jsem dál - a vítězně. Když se to stalo ostatním - skončili.

krásný víkend přeji a též si neodpustím doporučení řádně prostudovat inkriminovaný článek, než ho budu kritizovat - ušetří to čas pro zajímavější polemiku
zdzd

#93 Příspěvek od zdzd »

MX12 píše:s úsměvem sleduji tuto diskuzi, a udělal jsem si nějaké závěry:

Hlavní problém toho řešení je, že pokud přepneš na záložní lipolku a zapomeneš přepínač vrátit, tak při následném nabíjení vyhoříš i s TX. Taky jeden případ bezpečného řešení made in ESOTOP. Možná, že to někomu nevadí, ale mně to z principu vadí. Protože život mne naučil, že pokud se uživateli nechá prostor aby něco mohl zprasit, tak to jednoho dne neomylně udělá. Stejně jako se uklepou nezajištěné tranzistory s přívody ohnutými v rozporu s technickými podmínkami...

http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... pic&t=5570

Proč věci odflinkout, když se dají udělat pořádně?

Zdraví pan Zvědělík, alias Stresor. :wink:
Naposledy upravil(a) zdzd dne sob 16.08.2008 8:47, celkem upraveno 4 x.
jio

#94 Příspěvek od jio »

Ale pánové, téma je dané v nadpisu.
MX12

#95 Příspěvek od MX12 »

[/quote]

a též si neodpustím doporučení řádně prostudovat inkriminovaný článek, než ho budu kritizovat - ušetří to čas pro zajímavější polemiku[/quote]

ste všichni nějak moc nabuzený,a místo věcné diskuze se vyžíváte v napadání jeden druhého.
opakuji nic jsem nekritizoval , jen jsem konstatoval že montáží záložniho akumulátoru je mpx evo mimo jakoukoliv certifikaci . můžeš mi říci co je na tom kritika?

dále jsem měl dva dotazy na které jsem dostal odpověď. můžeš mi říci co je na těch dotazech kritického?

článek jsem opravd nečetl celý neb mi to připadala ztráto času

dobrou noc a sladké sny mx12
Nerozumím Vám, zkuste mi to zahrát loutkovým divadlem.
Malik

#96 Příspěvek od Malik »

p. Hlávka,nejsem si jistý,jestli to bylo jednoznačné pro všechny. Takže ještě jednou. Při zabudování Jeti duplex 2,4 GHz do vysílačů Futaba FG 12, FX 30.... Graupner MX 22....apod.,a při použití dvou 6-ti kanálových přijímačů Jeti zapojených seriově je možné přenášet 12 kanálů s rozlišením 2048 kroků ? Myslím,že by byla ideální odpověď ANO-NE (proč)
Malik

#97 Příspěvek od Malik »

p. zdzd, čím nabíjíte vysílače,neříkejte,že dodávaným "trafíčkem" do zásuvky. Viděl jsem Vás ?!?!?! , jaký máte nyní aku ve vysílači, nabíječ,nastavený progam, max proud....,to že tu sadu nikdo nedoporučuje nabíjet ve vysílači bych tu asi říkal zbytečně.Neberte to prosím jako invektivu, velice si vážím Vašich odpovědí na položené dotazy a hlavně času který věnujete jakékoliv problematice,ale všem pomůže, když se vrátíme k tematu.
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od hoblik »

Tak jsem to vydržel, a přečetl to celé, "UF"
docela jsem se zasmál jak máme najednou všichni plnou pusu "platné legislativy" a přitom všichni objednáváme z číny a těšíme se z toho jak jsme okradli stát na daních a cle.

A to, jestli JETI 2,4 testoval ten nebo onen mne nezajímá, pokud bude systém funkční a bude fungovat, pro mne osobně znamená, že rád podpořím ČESKOU firmu a pořídím si 2,4 od JETI :)
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
zdzd

#99 Příspěvek od zdzd »

Malik píše:p. zdzd, čím nabíjíte vysílače,neříkejte,že dodávaným "trafíčkem" do zásuvky. Viděl jsem Vás ?!?!?! , jaký máte nyní aku ve vysílači, nabíječ,nastavený progam, max proud....,to že tu sadu nikdo nedoporučuje nabíjet ve vysílači bych tu asi říkal zbytečně.Neberte to prosím jako invektivu, velice si vážím Vašich odpovědí na položené dotazy a hlavně času který věnujete jakékoliv problematice,ale všem pomůže, když se vrátíme k tematu.

Sice to s problematikou nesouvisí, nicméně dotaz byl položen a tak odpovím:

- Vysílač Hitec krmím originál nabíječkou 50mA.

- FC-18 nabíječku nemá. Proto NiCd pack 8x KR1800SE nabíjím nabíječem TEMA na NiCd program, nejnižším možným proudem. TEMA umí nejméně 300mA, což je o něco více než optimálních 0,1C. Není to ale o moc.

- Stávající FX-30 nabíjím originální nabíječkou. Není důvod požívat cokoliv jiného. Ve vysílači je LiPol a krmí se proudem 2A.

Nabíjím vždy přímo ve vysílači, odpojováním packu se ničí jeho konektor, stejně jako konektor na desce TX. Všechny vysílače jsou konstruovány tak, aby se pack nabíjel v nich.

Jestli jsme se viděli nevím, ale je to celkem jedno. Vidět mne nabíjet TX by mohl jen ten, kdo by u mě přespal. Nabíjím je totiž vždycky přes noc. :wink:
pastyrik

#100 Příspěvek od pastyrik »

Malik píše:p. Hlávka,nejsem si jistý,jestli to bylo jednoznačné pro všechny. Takže ještě jednou. Při zabudování Jeti duplex 2,4 GHz do vysílačů Futaba FG 12, FX 30.... Graupner MX 22....apod.,a při použití dvou 6-ti kanálových přijímačů Jeti zapojených seriově je možné přenášet 12 kanálů s rozlišením 2048 kroků ? Myslím,že by byla ideální odpověď ANO-NE (proč)

asi jeste spi a mozna budu alespon castecne neco rici ja. vysilacimu modulu je uplne jedno kolik kanalu a jak jsou obsazeny ve vstupnim signalu. ale ten musi byt mod PPM - to je podminka. prakticky vyzkouseno v Graupner MC24 v modu PPM24 (12ti kanal). vysilac proste vezme dodanou informaci (ta musi byt modulovana v modu PPM) a tu zpracuje a preda do prijimace. nyni ze zkousi a jsou k dispozici prijimace JETI 4 a 8 kanaly. Problem ve vyrobni firme jako je JETI neni v tom, vyrobit prijimace s jinym poctem kanalu (do 12) ale kupodivu v tom, ze se musi pro ne ve velkem mnozstvi nechat vylisovat plastove krabicky.
asi si reknete jako ja, proc to teda nedelaji i pro mod PCM, SPCM atd. Tim by se vse vyresilo a i treba Futaba 28 by byla 10 kanal. (PPM je 8, PCM 10). asi je to v tom, ze system modulace PPM je volne pristupny a muze jej pouzivat kdo chce, PCM a jeho klony si velke firmy chrani a nedovoli je legalne pouzivat jinym vyrobcum. zase narazime ny ta velke firmy ... staci se jen podivat kolik stoji v USA XPS a za kolik ho prodava Graupner -a to urcite nenakupuje v X tremu za internetove ceny....
Malik

#101 Příspěvek od Malik »

Takže Futaba FG 12 bude po osazení Jeti duplex 2,4 GHz už jen 8 kanálová!?
pastyrik

#102 Příspěvek od pastyrik »

promin, neznam presne tento typ, ja zkousim od Futaby na FC28 a REXOVI. ale obecne - pro jakekoliv radio - po osazeni JETI 2,4 GHz (ale i jakehokoliv jineho ktery akceptuje vstupni informaci v modulaci PPM, treba XPS. IFS ...) bude mit tolik kanalu, kolik kanalu ma toto radio kdyz bezi v modulaci PPM.
pastyrik

#103 Příspěvek od pastyrik »

pokud je tve radio v modu PPM 8mi kanalove, bude s modulem JETI 2,4 opet osmikanalove. ani vic, ani min
jio

#104 Příspěvek od jio »

Když už byly zmíněny ty krabičky. Nevíte zda plánuje jeti Tx modul v krabičce s anténou jako jeden celek připojitelný ke zbytky vysílače kabelem? Příklad http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=1650422

Coby majitele MPX EVO by mě toto řešení nejvíce zajímalo. Krabička s jedním kabelem na univerzální konektor MPX a výstupem na připojení jetiboxu je z mého pohledu ideální. Řešení, které má pan Hlávka ve vysílači považuji pouze za vývojový typ. V praxi moc nepoužitelný.
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od Lindbergh »

Tak jsem si to také všechno pěkně přečetl a musím uznat, že už jsem se opravdu dlouho takhle nezasmál. A spolu se mnou se zasmálo po Skypu pár dalších kamarádů modelářů. Já pitomec jsem teprve nyní pochopil, kdo že je to ten slavný modelář na plzeňsku přezdívaný "Igor". :D
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“