pkotatko píše:pro strahlung:
Ta vůle na kuličce mezi smykátkem a pákou lze trochu eliminovat tak že sundáš páku, ustříhneš kousek 3-4 mm silikonové palivové hadičky nasadíš přes kuličku a vrátíš páku. Hadička potom lehce rozpírá smykátko a páku. Nesmí se to přehnat. Prostě s citem. Docela to funguje.
Hadička musí být ustřižena rovně !
Díky. Než to udělám, tak se zeptám, jaký to má výsledek. Opravdu se to projeví, nebo je to jen pro lepší pocit?
Velké vůle se projeví specifickým zpožděním mezi pohybem raménka serva a náklonem listů. Je to doba přeběhu od jednoho kraje vůle ke druhému kraji. To zpoždění může při souhře jiných podmínek - dostatečně malá fázová resp. amplitudová bezpečnost systému - vést k rozkmitání, ale kmity jsou limitované rozsahem vůle, takže je jejich amplituda přiměřeně omezená (při rostoucí amplitudě kmitů klesá efektivní "zpoždění" ve vůli a podmínka nestability se při určité amplitudě dostane na mez svého splnění, amplituda pak dále neroste). Ale rozkmitat ce to nemusí, může to být i stabilní někde mezi kraji vůle nebo slabě kmitat na jednom kraji, protože v té oblasti je celkový zisk v uzavřené regulační smyčce příliš malý. Prostě se ta nestabilita chová velice nelineárně.
Mně se ocas při vyšším zisku gyra náhle (nemusí to být hned) rozkmitá na konci řádově +-1cm, frekvence může být tak 3Hz. Na rádiu mám nastavený poměrně malý rozsah nastavení zisku kolem nuly (možná 30% rozsahu kanálu na celý rozsah příslušného knoflíku, nepamatuji si to) a ani na koncích se mi to takto nerozkmitá nějak brutálně.