Heli HK-450 z HC II.

Vrtulníky do velikosti 450
Zamčeno
Zpráva
Autor
renous

#886 Příspěvek od renous »

tak jsem zkusil HXT900 jako v cyklice a ono to šramotit přestalo, stabilita bočení je i s tím obyč servem za $3 dobrá, reálně s HK401B není horší o tak moc.

no servu za $3 se mi věřit moc nechce. Připadá mi jako dětská hračka a navíc se mi zdá na gyro moc pomalé
DX6i, HK-450GT, HK-450TT PRO
http://renous01.rajce.idnes.cz/helinehody
Kenny McCormick

#887 Příspěvek od Kenny McCormick »

mam HGD201 na copterovi a uplne staci silou aj rychlostou.
A mam HGD261 na procku, je skvele, silou staci na triedu 500.
Ak sa niektore z nich pokazi, kupim take iste. Obe su kombinacii s futaba Gyro 401
MKS uz nechcem, mal som dva (480,545) a nabrali v prevodoch pomerne velke vole. Vyklepali sa.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
PeeKay

#888 Příspěvek od PeeKay »

Kenny McCormick píše:mam HGD201 na copterovi a uplne staci silou aj rychlostou.
A mam HGD261 na procku, je skvele, silou staci na triedu 500.
Ak sa niektore z nich pokazi, kupim take iste. Obe su kombinacii s futaba Gyro 401
MKS uz nechcem, mal som dva (480,545) a nabrali v prevodoch pomerne velke vole. Vyklepali sa.

mám na mojom HKčku analógovú verziu HG201 v spojení s HK401 gyrom a v kľude trochu šramotí. Je to gyrom alebo servom ?
HK450GT flybarless, MicrobeastX 2.0, TG9x 2.4GHz, AXN FloaterJet
vylizplech

#889 Příspěvek od vylizplech »

ahoj lidičky,mám dotaz,regulátor na tomto vrtulníku jsem umístil na pravou stranu s pohledu na čumák a když chci aby vrtulník byl hezky ve vodorovné poloze,tak musím mít cykliku hodně na levou stranu,je možné aby to ten regulátor tak převažoval?a nemám ho radši předělat na podvozek,nebo to ničemu nevadí,díky
strahlung

#890 Příspěvek od strahlung »

vylizplech píše:ahoj lidičky,mám dotaz,regulátor na tomto vrtulníku jsem umístil na pravou stranu s pohledu na čumák a když chci aby vrtulník byl hezky ve vodorovné poloze,tak musím mít cykliku hodně na levou stranu,je možné aby to ten regulátor tak převažoval?a nemám ho radši předělat na podvozek,nebo to ničemu nevadí,díky

A kontroloval jsi vyvážení i jinak, než jen páčkou cykliky? Pokusil ses to chytit za listy (se spojnicí gripů ve směru ocasu), jestli se osa rotoru nenakloní? Pokud se nakloní, tak hledej, proč to není vyvážené - pokud zjistíš, že jediným nesymetrickým prvkem je ten regulátor, tak ho dej symeticky. Já to mám symetricky a servo vrtulky jsem dal na opačnou (pravou) stranu, než "zadní" servo cykliky (to mám vlevo). Rychloběžný vrtulník ve visu není nakloněný doprava tak moc, aby stálo za to ho vyvažovat nesymetricky, a navíc by to vzhůru lyžema bylo špatně.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
strahlung

#891 Příspěvek od strahlung »

renous píše:
tak jsem zkusil HXT900 jako v cyklice a ono to šramotit přestalo, stabilita bočení je i s tím obyč servem za $3 dobrá, reálně s HK401B není horší o tak moc.

no servu za $3 se mi věřit moc nechce. Připadá mi jako dětská hračka a navíc se mi zdá na gyro moc pomalé

Výrobní cena serv v Číně je daná asi hlavně objemem výroby. A kolik vychvalovaných serv za $3 se asi prodá v porovnání s drahými servy? Kvalita se také sérii za sérií může zlepšovat růstem zkušeností. Navíc tu může být dumping ve snaze získat místo na trhu. Já už jiná serva než HXT900 a případně HXT500 nekupuji, protože v porovnání s mnohem dražšími servy se mi zdají prostě lepší a trvanlivější. Zatím mi samo neodešlo ani jedno a po násilném poškození koleček a jejich výměně pracují dál bez problémů. Pokud použiji pomalejší servo, ale táhlo dám do krajní dírky, může to být srovnatelné s rychlým servem. Digitální servo sice častěji přijímá pokyny, ale těch 20ms periody PPM mi také nepřijde tak moc s ohledem na nedokonalost ostatních součástí ocasu. Já jsem to za letu dokonale klidné neměl nikdy, ani s rychlým digitálním servem. A to digitální se cukalo i na zemi s vypnutým motorem a bylo teplé.
Máte také tak obrovskou vůli v kulovém kloubku mezi smýkátkem a úhlovým raménkem? Já to mám na obou vrtulnících HK450GT a vidím v tom podstatnou příčinu omezené stability.
Kenny McCormick

#892 Příspěvek od Kenny McCormick »

sramoti to servo, ked stoji vrtas na mieste?
v navode gyra pisu, ze to moze robit, aj na futabe to pisu. Mne to sice nerobi, ale ked ti to dobre funguje, kasli na to.

vylizplech
nemal by to byt problem mat regl naboku. Ale lepsie je aj tak dat niekam, kde bude trosku chraneny. Mas zle nastavenu cykliku, nieje vodorovne, ked ti to taha nabok.

strahlung
tvoje prispevky su stale tak strasne dlhe, ze ich takmer nikdy nedocitam do konca. A volu nemam takmer ziadnu - zasa nejak tam byt musi, ale smykatka uz nemam original, kupil som upgrade.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
Kenny McCormick

#893 Příspěvek od Kenny McCormick »

strahlung píše: servo vrtulky jsem dal na opačnou (pravou) stranu.
tiez som to mal na pravej strane.
Pokial sa ti chce, daj to na lavu, je viac chranene pri pade vrtulniku a moznom seknuti od listu alebo skriveneho padla...
strahlung

#894 Příspěvek od strahlung »

Kenny McCormick píše:
strahlung píše: servo vrtulky jsem dal na opačnou (pravou) stranu.
tiez som to mal na pravej strane.
Pokial sa ti chce, daj to na lavu, je viac chranene pri pade vrtulniku a moznom seknuti od listu alebo skriveneho padla...

Je to asi dobrý důvod, kdybych to právě stavěl a ještě měl příležitost dát zadní servo cykliky na pravou stranu. Takhle možná později, časem... :wink:
strahlung

#895 Příspěvek od strahlung »

Kenny McCormick píše:sramoti to servo, ked stoji vrtas na mieste?
v navode gyra pisu, ze to moze robit, aj na futabe to pisu. Mne to sice nerobi, ale ked ti to dobre funguje, kasli na to.

Pokud servo šramotí, tak se taky trochu zahřívá, a co hůře - zahřívá se i BEC. A bohužel se mu pomaličku ubrušují kartáčky. Bylo by přece jen lepší, kdyby to nešramotilo.
renous

#896 Příspěvek od renous »

A kolik vychvalovaných serv za $3 se asi prodá v porovnání s drahými servy? Kvalita se také sérii za sérií může zlepšovat růstem zkušeností. Navíc tu může být dumping ve snaze získat místo na trhu. Já už jiná serva než HXT900 a případně HXT500 nekupuji, protože v porovnání s mnohem dražšími servy se mi zdají prostě lepší a trvanlivější. Zatím mi samo neodešlo ani jedno a po násilném poškození koleček a jejich výměně pracují dál bez problémů. Pokud použiji pomalejší servo, ale táhlo dám do krajní dírky, může to být srovnatelné s rychlým servem. Digitální servo sice častěji přijímá pokyny, ale těch 20ms periody PPM mi také nepřijde tak moc s ohledem na nedokonalost ostatních součástí ocasu. Já jsem to za letu dokonale klidné neměl nikdy, ani s rychlým digitálním servem. A to digitální se cukalo i na zemi s vypnutým motorem a bylo teplé.

No já jsem právěže s vybracemi ocasu nebo s jeho cukáním nikdy problém neměl. Docela si vyhrávám s vyvážením všeho. Prostě víc vyvažuji než lítám :D . Proto mám strach jít do levného serva. Teď mi zatuhlo metr nad zemí tak jsem s tím sekl o zem ale nic se nestalo. Nevím, co bych dělal, kdyby se mi to roztočilo 5m nad zemí. Asi zkusím tohle: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... duct=10522 a k tomu vemu i to "třídolarové" jen tak na vyzkoušení, jaký mezi nimi bude rozdíl
DX6i, HK-450GT, HK-450TT PRO
http://renous01.rajce.idnes.cz/helinehody
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#897 Příspěvek od pkotatko »

pro strahlung:
Ta vůle na kuličce mezi smykátkem a pákou lze trochu eliminovat tak že sundáš páku, ustříhneš kousek 3-4 mm silikonové palivové hadičky nasadíš přes kuličku a vrátíš páku. Hadička potom lehce rozpírá smykátko a páku. Nesmí se to přehnat. Prostě s citem. Docela to funguje.
Hadička musí být ustřižena rovně !
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
PeeKay

#898 Příspěvek od PeeKay »

strahlung píše:Máte také tak obrovskou vůli v kulovém kloubku mezi smýkátkem a úhlovým raménkem? Já to mám na obou vrtulnících HK450GT a vidím v tom podstatnou příčinu omezené stability.

Aj ja to tak mám. Najprv som si myslel, že je to vôľa smykátka, že má proste väčší otvor než oska, mi to príde že to tam "ledabyle plandá" a po plnej výchylike jedným smerom sa nevráti presne do tej samej polohy. Nemyslím, že je to servom (HG201). Ale za letu som nespozoroval nejaké kmitanie, je pravda, že ho bralo na jednu stranu ale nemám to ešte dobre vytrimované.
HK450GT flybarless, MicrobeastX 2.0, TG9x 2.4GHz, AXN FloaterJet
strahlung

#899 Příspěvek od strahlung »

renous píše:Asi zkusím tohle: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... duct=10522 a k tomu vemu i to "třídolarové" jen tak na vyzkoušení, jaký mezi nimi bude rozdíl

Rozdíl mezi nimi jistě bude, to dražší bude přinejmenším na "stejné" dírce raménka opravdu rychlejší. Ale reálně to asi nebude znamenat až tak velký přínos. A nebo bude ? - pak napiš. Třeba to u mne limituje ta vůle v kloubku nebo tak něco.
Mám opravdu zkušenost, že bez ohledu na cenu rychlé servo může mít i hodně velký odběr proudu (opravdu velký) a kartáčky to dlouho nevydží.
strahlung

#900 Příspěvek od strahlung »

pkotatko píše:pro strahlung:
Ta vůle na kuličce mezi smykátkem a pákou lze trochu eliminovat tak že sundáš páku, ustříhneš kousek 3-4 mm silikonové palivové hadičky nasadíš přes kuličku a vrátíš páku. Hadička potom lehce rozpírá smykátko a páku. Nesmí se to přehnat. Prostě s citem. Docela to funguje.
Hadička musí být ustřižena rovně !

Díky. Než to udělám, tak se zeptám, jaký to má výsledek. Opravdu se to projeví, nebo je to jen pro lepší pocit?

Velké vůle se projeví specifickým zpožděním mezi pohybem raménka serva a náklonem listů. Je to doba přeběhu od jednoho kraje vůle ke druhému kraji. To zpoždění může při souhře jiných podmínek - dostatečně malá fázová resp. amplitudová bezpečnost systému - vést k rozkmitání, ale kmity jsou limitované rozsahem vůle, takže je jejich amplituda přiměřeně omezená (při rostoucí amplitudě kmitů klesá efektivní "zpoždění" ve vůli a podmínka nestability se při určité amplitudě dostane na mez svého splnění, amplituda pak dále neroste). Ale rozkmitat ce to nemusí, může to být i stabilní někde mezi kraji vůle nebo slabě kmitat na jednom kraji, protože v té oblasti je celkový zisk v uzavřené regulační smyčce příliš malý. Prostě se ta nestabilita chová velice nelineárně.

Mně se ocas při vyšším zisku gyra náhle (nemusí to být hned) rozkmitá na konci řádově +-1cm, frekvence může být tak 3Hz. Na rádiu mám nastavený poměrně malý rozsah nastavení zisku kolem nuly (možná 30% rozsahu kanálu na celý rozsah příslušného knoflíku, nepamatuji si to) a ani na koncích se mi to takto nerozkmitá nějak brutálně.
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 450“