Heli HK-450 z HC II.

Vrtulníky do velikosti 450
Zamčeno
Zpráva
Autor
pajoo

Gyro

#871 Příspěvek od pajoo »

Je nutné u vrtulníku HK 450 použít gyro?
PeeKay

Re: Gyro

#872 Příspěvek od PeeKay »

pajoo píše:Je nutné u vrtulníku HK 450 použít gyro?

Ak je určený na lietanie tak áno.
HK450GT flybarless, MicrobeastX 2.0, TG9x 2.4GHz, AXN FloaterJet
pajoo

#873 Příspěvek od pajoo »

Bez gyra je to neřiditelné?
strahlung

#874 Příspěvek od strahlung »

pajoo píše:Bez gyra je to neřiditelné?

To je věc názoru. Průkopníci gyra neměli, ale měli větší stroje a jejich reálná životnost byla asi výrazně kratší, než by se nám dnes zdálo přijatelné.
Takže teoreticky by to šlo, ale nedoporučuji zkoušet. Rozhodně nedoporučuji. Přijatelné gyro stojí $14, to snad není tak hrozné.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
pajoo

#875 Příspěvek od pajoo »

No a jaké tedy je resumé tohoto vlákna. Je to s klonem T-Rexe tak jak napovídá hlasování, nebo se už číňani polepšily. Toto vlákno je už rok a půl staré a je mimo moje síly pročítat 160 stránek. Zlepšily se nové modely, nebo se vyplatí investovat do originálu? Je tu někdo, kdo sleduje toto vlákno pravidelně a podá mi fundovanou odpověď?
Kenny McCormick

#876 Příspěvek od Kenny McCormick »

:lol:
Cinania sa zlepsili ale napriek tomu sa oplati investovat do originalu. A zvlast vtedy, ked nemas doma zatial ziadnu elektroniku. Inak v porovnatelnej kvalite vyjde klon drahsie.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#877 Příspěvek od pkotatko »

Na tuto otázku dostaneš čtyři druhy odpovědí :
1) od lidí co nic jiného nezkusili - je to super
2) od zarputilých vyznavačů - je to super, sice se musí pár věcí vychytat, ale je to fakt dobrý
3) od lidí co to měli a pak si koupili něco jiného - byla to slepá cesta
4) od lidí co si koupili rovnou něco jiného - jsou to vyhozené peníze.
Tak si vyber.... :D
Je to na tobě, záleží jak hodně se tomu chceš věnovat, jak hodně o tom víš, jak jsi technicky zručný, jak tě baví se v heli rýpat a jak hodně chceš lítat. A hlavně jaké máš finanční zázemí.

Když budeš chtít jednoznačnou odpověď, tak se tady zase strhne nekonečná hádka jako v každém druhém vlákně týkajícího se 450-tek. :D :D :D :D :D

Chceš investovat peníze do svého koníčku, udělat si radost a nejseš ochoten si o tom něco přečíst ? Nejen tady ale i na jiných a třeba i zahraničních fórech.........a pak si udělat vlastní názor?
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
pajoo

#878 Příspěvek od pajoo »

Děkuji za odpovědi.
Měl bych upřesnit, že se věnuju letadlům, mám tedy potřebný radio a veškerý ostatní vybavení. Čínskou heli jsem dostal. Jedniný co mi chybí je gyro. Jsem tedy na vážkách jestli mám heli stavět, nebo raději prodat a někdy v budoucnu pořídit raději kvalitní originál, nebo se nejdříve potrápit s vylazením číňana a nasbírat něco zkušeností.
Na toto asi nejde universálně odpovědět a budu si to muset rozmyslet sám. Zajímali jen mě názory zkušenějších.
Má někdo nějaké konkrétní připomínky ke kvalitě čínské heli? Co jsem tak koukal přes igelit, zpracování je na pohled dosti kvalitní .
strahlung

#879 Příspěvek od strahlung »

Nechci se podílet na rozvíření další nekonečné diskuze. Ale přece. Já patřím asi do skupiny 1. - Rexe jsem nikdy osobně na vlastní oči ani neviděl. Začínal jsem s Walkera#4 a ve své kategorii je to možná něco jako standard, i když příšerný plasto-uhlíkový šunt.
Já si myslím, že je lepší začít s pomaloběžným vrtulníkem bez kolektivu. Není tak nebezpečný a asi má i snadnější údržbu (slabší vibrace atd.). Napřed platit spíš náhradní díly, které se snadno rozbijí, a později spíš ty, které se rychle opotřebují (ss motory...). S tím je třeba počítat a dnes už jsou tyhle hračky poměrně levné, i ty náhradní díly se dají zaplatit. Něco se dá i vyrobit odolnější, pokud se někomu chce. Pomaloběžný vrtulník je ale méně stabilní - těžko na cvičišti, lehko na bojišti.
Pro mne bylo dalším krokem koupit si levnou variantu rychloběžného vrtulníku ve stylu 3D. Počítám s tím, že ho postupně rozbiji, a koupil jsem je proto rovnou dva, jeden jako pohotovostní zásobu náhradních dílů. Přišlo by mi líto rozbít precizní stroj určený pro zkušené akrobaty, na to mám zatím čas. Cena ostatních dílů mi přišla také příznivá, nemyslím, že by to vyšlo dráž než originál Rex. Bohužel jiná věc je, že jsem poprvé havaroval kvůli tomu šroubku, o kterém jsem psal. Nevím, jak je to řešené u originálu a jestli se to u něj může stát. Další havárii způsobil zkrat na kablíku serva přes uhlíková vlákna bočnice, ke kterému došlo při opravě první havárie. Dnes jsem s dobrým dojmem ze zafixování těchto šroubků na náhradní hlavě provedl tutéž fixaci na hlavě použité ve vrtulníku, se kterým létám. Po neúplném vylétání jediné baterky jsem jeden tento šroubek našel opět skoro vyšroubovaný z toho plastu (snad jsem ten lep jen nenechal dost dlouho tvrdnout). Kromě toho jsem to vezl v krabici na kole a nějak se trochu ohnula hliníková lyže, a když jsem ji opatrně rovnal, zlomila se - teď jsem do ní vlepil spojku z uhlíkové trubky. Já nevím, jestli bych si tyhle nepříjemné, pracné a vlastně i prodražující komplikace u originálu užil též, nebo ne. Třeba se k tomu vyjádří někdo, kdo tu zkušenost má.
pajoo

#880 Příspěvek od pajoo »

Nojo, tak já to asi zkusím. Stejně už trénuju na simulátoru. Hrozně mě zarazilo, že při visení kabinou ke mě mi dělá problém uřídit to, myslel jsem si, že s tím nebudu mít problém když to umím u letadla.
Kdyby měl někdo doma přebytečný gyro, kterého by se rád zbavil, měl bych zájem. Spokojím se s neznačkovým kusem za pár stovek.
psena
Kontaktovat uživatele:

#881 Příspěvek od psena »

Jo o tom muze vykladat UCH, lital spickove akrobaticky letadla a ted zacina s helikopterou :D Samozrejme uplne od zacatku a rozhodne musi postupovat obezretne a samozrejme i nejake pady uz byly. jen diky zkusenostem z letadel postupuje rychleji nez kdyby zacinal uplne, ale jinak zacatecnik jak kazdy jiny. Proste je to trosku jina pilotaz.
PeeKay

#882 Příspěvek od PeeKay »

pajoo píše:Nojo, tak já to asi zkusím. Stejně už trénuju na simulátoru. Hrozně mě zarazilo, že při visení kabinou ke mě mi dělá problém uřídit to, myslel jsem si, že s tím nebudu mít problém když to umím u letadla.
Kdyby měl někdo doma přebytečný gyro, kterého by se rád zbavil, měl bych zájem. Spokojím se s neznačkovým kusem za pár stovek.

tiež bojujem s visením čumákom ku mne, používam ale simulátor s reálnou fyzikou WK-CB180D :-) Pád na tráve je neškodný. Ono nielen že pri visení ksichtom k sebe sú obrátené pravá ľavá ale ešte i vpred a zad. Neviem, či na to existuje nejaký metodický postup alebo len hodiny a hodiny tréningu.
HK450GT flybarless, MicrobeastX 2.0, TG9x 2.4GHz, AXN FloaterJet
renous

#883 Příspěvek od renous »

tak mi po cca 50ti baterkách zničeho nic odešlo servo na vrtulce, asi elektronika: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=8510
potřebuji vybrat na HK nové ale předem bych se chtěl poradit, jaké vybírat rozmezí parametrů rychlost, váha, síla. Váhu hledám od 10 do 18g, rychlost do 0,09sec, to by mělo stačit a chtěl bych síly od 2,5kg do 5. To asi víc než míň radši na úkor váhy. jestli 11g nebo 18g to asi nepoznám.
Souhlasíte semnou nebo mám některé parametry ještě poupravit?
zatím mám tyto favority:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=8839

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... duct=10522
DX6i, HK-450GT, HK-450TT PRO
http://renous01.rajce.idnes.cz/helinehody
strahlung

#884 Příspěvek od strahlung »

renous píše:tak mi po cca 50ti baterkách zničeho nic odešlo servo na vrtulce, asi elektronika: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=8510
potřebuji vybrat na HK nové ale předem bych se chtěl poradit, jaké vybírat rozmezí parametrů rychlost, váha, síla. Váhu hledám od 10 do 18g, rychlost do 0,09sec, to by mělo stačit a chtěl bych síly od 2,5kg do 5. To asi víc než míň radši na úkor váhy. jestli 11g nebo 18g to asi nepoznám.
Souhlasíte semnou nebo mám některé parametry ještě poupravit?
zatím mám tyto favority:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=8839

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... duct=10522

Mně několikrát náhle odešlo rychlé servo v cyklice Walkera#4, a to jak dvě originální dvojice serv, tak velmi brzy dvojice rychlých serv Naro po $10 z HC (nemluvím o postupném odcházení potenciometrů u pomalých 0,13s coreless serv Hitec, které tam taky sloužily). Vždy odešly kartáčky, obvykle šlo servo do zkratu, někdy přijínač zamrznul s motorem puštěným naplno a mnohdy to byl průšvih. Coreless znamená jen to, že rotor je jen samotné vinutí a železo se netočí. Ideální by byla serva brushless, ale na ta si musíme ještě počkat. Já už se rychlých kartáčkových serv bojím, zvláště těch silnějších. Do cykliky Walkera#4 jsem dal dvě HXT500 a jsem spokojený. U vrtulky HK-450GT jsem měl chvilku rychlé digitální a pořád šramotilo, bál jsem se o životnost jeho kartáčků a o uchlazení BEC, tak jsem zkusil HXT900 jako v cyklice a ono to šramotit přestalo, stabilita bočení je i s tím obyč servem za $3 dobrá, reálně s HK401B není horší o tak moc. Už jsem tu o tom psal.
strahlung

#885 Příspěvek od strahlung »

PeeKay píše:
pajoo píše:Nojo, tak já to asi zkusím. Stejně už trénuju na simulátoru. Hrozně mě zarazilo, že při visení kabinou ke mě mi dělá problém uřídit to, myslel jsem si, že s tím nebudu mít problém když to umím u letadla.

tiež bojujem s visením čumákom ku mne, používam ale simulátor s reálnou fyzikou WK-CB180D :-) Pád na tráve je neškodný. Ono nielen že pri visení ksichtom k sebe sú obrátené pravá ľavá ale ešte i vpred a zad. Neviem, či na to existuje nejaký metodický postup alebo len hodiny a hodiny tréningu.

Já jsem doma odvisel moc hodin s Walkera#4. Napřed jsem se učil čumákem přesně od sebe a rozbíjel kde co, později, za hodně dlouho, jsem to zkoušel trochu doprava a trochu doleva a postupně jsem ten úhel zvětšoval, až se oba "dorazy" potkaly. Stále ještě cvičím, protože v závislosti na únavě, nerozcvičenosti a vnějších okolnostech ještě nemám v některých polohách vždy na 100% jisté a přesné vedení vrtulníku.
Myslím si, že psychomotorické reflexy se v podstatě musí vytvořit pro každou situaci zvlášť, není to tak, že už umím viset a teď už jsen stačí to umět otočit. Na to otáčení mozek nemá dost času, musí se naučit viset i v jiných polohách. Možná to neplatí u letadel a u vrtulníků možná ano. Přesná regulace polohy vrtulníku není úplně jednoduchá úloha a vyžaduje i predikci, já jsem si tak třeba po teoretické úvaze vypěstoval mix z bočení do klopení - u pomaloběžných vrtulníků to je vhodné.
Na mém asi dost obvyklém postupu učení nejde o to, že by to byla nějaká cílená neurologická metodika, ale že jsem to v nouzi snadno otočil do orientace, ve které už jsem si byl jistý. Takže už jsem moc nerozbíjel.
Určitě to jde snadněji mladším lidem, neřku-li dětem. Jenže za mého dětství nic takového nebylo. :?
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 450“