Spektrum DX8 zkušenosti a pod.

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
prtka
Kontaktovat uživatele:

Re: Spektrum DX8 zkusenosti sem

#856 Příspěvek od prtka »

NiMh jsem nabil snad jen jednou při koupi rádia. Takže nevím. Používám LiPo 2S 4000mAh už třetím rokem . Poslední dobou bylo napětí po dobítí "jen" 8 V . Spravilo to naletování balančního konektoru a jeden cykl na nabíječce .
Specter 700 V2, Blade 230S with custom belt, Heli-Baby NT, OMP M2 EVO, M4 Max, T-Rex 300X

Futaba
petrfm

#857 Příspěvek od petrfm »

Tak ja si teda myslim, ze DX8 (starsi verze - ta stribrna, co je v nove, cerne, to nevim) pro NiMh zadnou nabijeci automatiku nema a hlavne - ani zadnou nepotrebuje. Nabijel jsem vice jak 24h, baterka uz byla docela tepla a stejne LED porad svitila. To, ze by bylo napeti pri nabijeni omezovane je nesmysl. Vysilajda nabiji normalne az nekam k 6 voltum. Kdyz ji zapnu, je tam vzdy pres 5V. Tipuju to proste na tech 12V pripojenych k akupacku pres nejaky odpor, nebo stabilizator proudu, nastaveny na 1/10C.

Sranda je, ze takhle se ta NiMh nabije pres noc a hlavne bez nutnosti cokoliv hlidat, protoze NiMh pack se dlouhym nabijenim malym proudem formuje (neco jako balancovani u LiPol). Takze ja chapu, ze taranisti maji potrebu to aspon mesic resit, pak si na to napsat LUAscript a nejlepe si nechat hlasit nabijeci proud, napeti a teplotu telemetricky a z repracku, ale majitele spektra si vysilacku v noci pripoji na nabijec a rano jdou letat :lol:
Priznam se, ze je mi uplne u (_!_), jak to ta vysilacka dela, podstatne je, ze rano mam baterku nabitou.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
prtka
Kontaktovat uživatele:

#858 Příspěvek od prtka »

Naprostý souhlas . Obrázek
Specter 700 V2, Blade 230S with custom belt, Heli-Baby NT, OMP M2 EVO, M4 Max, T-Rex 300X

Futaba
Standa Stuchlý

#859 Příspěvek od Standa Stuchlý »

petrfm, s tím nabíjením Taranise si to přehnal a mne nasr....al. To ještě probereme :lol: . Tebe asi mrzí, že tu možnost nastavení nemáš. Ale už jako Taranista mlčím :mrgreen: .
ecoone

#860 Příspěvek od ecoone »

DX8 musi mat automatiku, ako by inak dokazala nabijat a vypnut babijanie LiIon a LiPol bateriek?
mne na mojej DX8pri nabijani LiIon vzdy modra ledka zhasne
foto vnutra DX8
http://static.rcgroups.net/forums/attachments/6/9/1/2/6/a4041255-243-DX8%20interior.jpg
tu je o dx8 popisane strasne vela
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... ?t=1191364
dokonca sa daju modeli nastavit aj cez pocitac a potom nahrat z sd-karty do vysielacky
tak ako v open-tx camanion
https://www.rcgroups.com/forums/thumbgallery.php?t=1191364&do=threadgallery&type=img&group=none&starter=no
T-rex 600 ESP, Mini Prôtos, Blade 230 V2, Spektrum DX8-G2, DX7-G2, DXe
Standa Stuchlý

#861 Příspěvek od Standa Stuchlý »

na Tvém odkazu https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... ?t=1191364 jsem na straně 1611 - 1613 vyčetl, že modrá led kontrolka zhasne při napětí nad 7,7V a sníženém protékajícím proudu do akumulátoru. Víc jsem zatím nenašel. Neřeším, zda je a jaká nabíjecí elektronika, ale bude tam dle mne nanejvýš omezovač proudu na zmiňovaných 200mA a napětí vyšší jako 8,4V . Pak samozřejmě NiMh baterie bude hřát a na dané napětí 8,4V se nikdy nedostane. To způsobí, že modrá led nezhasne.

Osobní názor: Je mi úplně fuk, jestli a jaká automatika ve vysílačkách baterie nabíjí. Ve svých vysílačkách jsem je vždy nabíjel mimo vysílač. Až takovou důvěru ve výrobce nemám a je jedno, o jakou značku jde. Zvláště u nabíjení. Tím jsem měl vždy dvojí kontrolu nabité baterie. První jsou hodnoty napětí a náboje na nabíječce, druhý je hodnota napětí ukazovaná vysílačkou. Nestalo se mi, že bych šel lítat s nenabitou baterií ve vysílačce. Pokazit se může vše a ta trocha manipulace navíc se zatím vyplatila.
Grugh

#862 Příspěvek od Grugh »

DX8 má nastavení, jaký akumulátor používá.
Pro LiPOL baterie používá automatiku.
Pro NiMH nejspíš ne. Ale tam to není nebezpečné.
petrfm

#863 Příspěvek od petrfm »

Tak ono nabijeni lipol patri k jednomu z nejjednodussich. Staci nastavit stabilizovane napeti a omezit proud (treba na hulvata obycejnym odporem) a neni co pokazit. LEDka pak jenom indikuje protekajici proud a tim padem pri dokoncovani nabijeni = proud klesne, LEDka zhasne.

Pojem automatika tady podle mne znamena jenom to, ze ve vysilacce NECO je a to NECO neni v adapteru, ale uvnitr vysilacky. Staci tedy pripojit jakykoliv 12V zdroj a baterka se bezpecne nabije. Ale zadnou velkou logiku bych od te automatiky necekal, ona totiz neni ani potreba. Ukonceni nabijeni jak NiMh, tak Lipol se da bezpecne v tomto pripade odhadnout z nabijeciho proudu a kapacity aku. Jako kontrola, ze nabijeni probehlo OK mi staci, ze kdyz zapnu vysilacku, vidim napeti >5V.

Nabijeni mimo vysilacje taky reseni, je to urcite jistejsi a presnejsi a clovek (obvykle taranista, protoze taranisti milujou hodnoty a cisla :wink: ) ma lepsi prehled v jakem stavu je baterka, ale ja to nedelam, protoze nejsem taranista, baterku proste po dvou letech zahodim a koupim novou, navic se bojim, ze bych si castym odpojovanim vymackal ten subtilni konektor mezi baterkou a vysilacem a casem bych spadnul na preruseni napajeni vysilacky. Je to pro mne vetsi riziko, nez prinos v tom, ze si do notysku mohu zapisovat, jak moje baterka starne :-)
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
macil

#864 Příspěvek od macil »

Videl si niekedy, ako nabíja Taranis? A videl si ho niekedy vôbec?
Ja len, že tu o ňom vedieš také zasvätené reči.
Standa Stuchlý

#865 Příspěvek od Standa Stuchlý »

macil píše:Videl si niekedy, ako nabíja Taranis? A videl si ho niekedy vôbec?
Ja len, že tu o ňom vedieš také zasvätené reči.

viděl ho u mne a je z toho nemocný, protože i kdyby na to své Spektrum vzal VUMLa, nebude lepší než Taranis. Již ve škole nám říkali, že " bez měření, není vědění " . A že sundávám baterku z konektoru ve vysílačce, no stále lepší, než po pádu zjistit, že příčinou byl zaoxidovaný konektor. Sice nepředstavitelná věc, ale ne nemožná :D .

Spektrum není špatné rádio, jen nechápu, proč od něj modeláři přecházejí k FrSky . Že by to bylo tím otevřeným systémem, a faktem, že při nastavování mne nenutí žádné předvolby a mám to i v Českém prostředí? Nevychvaluji, jen porovnávám. :mrgreen:
Standa Stuchlý

#866 Příspěvek od Standa Stuchlý »

petrfm, neboj, až přijedeš, já Ti Taranise zase půjčím do ruky a můžeš ho i zapnout :twisted:
macil

#867 Příspěvek od macil »

No, ten môj nič nemeria, jednoducho, len bliká, či svieti dioda. Keď zhasne, je nabité. To je všetko, žiadna raketová veda. Mám v tom origo baterky. Spektrum, nižšie rady, som párkrát doma mal, ale nikdy som ho nepotreboval nabíjať, tak netuším, čo je na tom na pár strán debaty.
ecoone

#868 Příspěvek od ecoone »

Naposledy upravil(a) ecoone dne úte 14.02.2017 23:40, celkem upraveno 2 x.
T-rex 600 ESP, Mini Prôtos, Blade 230 V2, Spektrum DX8-G2, DX7-G2, DXe
Grugh

#869 Příspěvek od Grugh »

ecoone píše:Zdravim, použiva niekto k DX8 program TX Profile Manager?

Zdá se že je to zajímavá věc. Ani jsem netužil, že existuje prohlížeč / editor nastavení modelu v PC.
Díky za zmínku o něm.
Briggs

Re: Vítání v nové sekci - Výběr vysílače

#870 Příspěvek od Briggs »

Ahojte potřeboval bych názor na spektrum dx8
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“