Tricopter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#841 Příspěvek od Dejfak »

Ahoj tak se musím pochlubit, Hexacoptera kopie MM6 letí. :D
Ted jsem vylítal 3 baterky, ještě na tom bude trochu práce ale důležité je že to funguje a že to letí kam chci.
Celá konstrukce je o 100g těžšší což je v celku znát ale i tak vysí na půl plynu. Zatím bez kamery, Když dám kameru budu muset ještě posunout baterky a udělat nějaký držák.
Jinak chci poděkovat JirkovyA za desku která chodí perfektně.
Sice jsem měl lehčí zkrat v čera večer ale seděl jsem u toho přes 4 hodiny a pájel a montoval a nechtělo to letět.
Dnes jsem si všim že mám jeden poták nadoraz :oops:
No ted to chodí jak má...
Jestli bude někdo po ruce tak o víkendu natočím video jak to létá.
Stabilita je o.k je to něco jako koaxiální vrtulník.
Hexa sebou neškube je bez vybrací všechno chodí hladce.
Škoda té váhy kdyby to bylo o těch 100g lehčí byla by to špička...
Příště nepoužiju dural ale dřevo..
Jinak jsem spokojen, natáčet s tím pujde v pohodě...
Tak uvidíme co to bude dělat dál...
Aspon pár fotek v provizorním stavu...
http://dejfak.rajce.idnes.cz/Hexa_let/#IMG_0001.jpg
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#842 Příspěvek od JirkaA »

Gratulace, takže podle mých informací cca 4. kousek ve vzduchu :)
OK2WY
arij
Kontaktovat uživatele:

#843 Příspěvek od arij »

Dejfak píše:Ahoj tak se musím pochlubit, Hexacoptera kopie MM6 letí. :D

Gratulujem,
a ako si to nakoniec pozapájal, šimol som si, že si dosku pootočil.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#844 Příspěvek od Dejfak »

Přesně tak, deska je o 90° pootočená a prohodil jsem kanály výškovky s křidélky.
A jeto...
:wink:
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
error414
Kontaktovat uživatele:

#845 Příspěvek od error414 »

tak jsem dostavel tricoptera, 3 hodiny jen s pilkou na zelezo vrtackou, par sroubama, starym kuprextitem a 10x10 tyckama. foto radeji ani davat nebudu je to silenej bastl ale snad poleti :)
Logo 600 + spirit
settswat

#846 Příspěvek od settswat »

error414 píše:tak jsem dostavel tricoptera, 3 hodiny jen s pilkou na zelezo vrtackou, par sroubama, starym kuprextitem a 10x10 tyckama. foto radeji ani davat nebudu je to silenej bastl ale snad poleti :)

Ukaz to! Nebo nekoupim minititana :D
error414
Kontaktovat uživatele:

#847 Příspěvek od error414 »

settswat píše:
error414 píše:tak jsem dostavel tricoptera, 3 hodiny jen s pilkou na zelezo vrtackou, par sroubama, starym kuprextitem a 10x10 tyckama. foto radeji ani davat nebudu je to silenej bastl ale snad poleti :)

ale je to bastl jak krava tak se neleknete

https://picasaweb.google.com/lh/photo/j ... directlink
Logo 600 + spirit
settswat

#848 Příspěvek od settswat »

error414 píše:
settswat píše:

ale je to bastl jak krava tak se neleknete

https://picasaweb.google.com/lh/photo/j ... directlink

Je to docela hezky :)
arij
Kontaktovat uživatele:

#849 Příspěvek od arij »

Ke to v pohode. Už len vrtule a horsa do vzduchu.
Damillo
Kontaktovat uživatele:

#850 Příspěvek od Damillo »

Ahoj Kluci, měl bych pár hlopých dotazů. Gyra a pod nejsou mojí doménou,takže se v tom moc nevyznám.

Mluvilo se tu o gyrech MEMS, že jsou při použití na tricopteru lepší. V odkazu na předchozích stránkách bylo MEMS gyro dokonce levnější, jak klasické. Které gyro se tím dá nahradit, jen to pro ocasní vrtuli, nebo všechny? Jaký to má vliv na celkové uspořádání a následné nastavení tricopteru? Rozumějte, nejde mi o co nejnižší cenu, ale mám tu materiál na zhruba dva až tři tricoprery a rád bych postavil jeden bez řídící desky. Vy už máte narozdíl ode mě nějaké zkušenosti, tak proto se ptám.

JirkoA, bylo by možné si u tebe objednat jednu, možná dvě desky? V případě že ano, byl bys ochoten zaslat to do Irska? Platím samozřejmě předem, případné další náklady chápu a platím.

Co se týče regulátorů, přiznám se, že už mi to hlava nebere 8O Jednou takový, jindy makový, s upgrade, bez... Je tu skoro 60 stránek informací a už se v tom ztrácím :roll:

Díky za odpovědi, Mojmir
Multiplex Cockpit SX s hack modulem DHT, Easy Glider Electro, SportWing
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#851 Příspěvek od JirkaA »

Obecně co jsem vykoumal (týká se jen gyrosenzorů, nikoli finálního gyra včetně řídící elektroniky, tam se dá dost věcí dohnat), tak piezosenzory jsou náchylnější na tepelný drift, MEMS senzory zase na vibrace. Nějaký závratný rozdíl v chování bych v této aplikaci neočekával.

Desky nebudou problém, čekám na další várku senzorů.
OK2WY
error414
Kontaktovat uživatele:

#852 Příspěvek od error414 »

Logo 600 + spirit
Kuna2

#853 Příspěvek od Kuna2 »

Nazdar, tak konečně došly součástky a dostavěl jsem quadcopter s deskou od JirkyA (původně jsem měl připravenou desku pro HK gyra, tu nakonec ale udám jinam).
Konstrukce 1x 1 m Al profil 10x10 mm přeřízlej napůl + dvě desky 50x50 mm a pět šroubů to drží pohromadě. Vzdálenost motor-motor 46 cm. Podvozek je z Trex450 PRO. Pak je nahoře na distančních sloupkách řídící deska a nad tím deska 55x55 mm jako kryt (byly tam díry na desku s HK gyrama, tak otvory na konektory jsou trochu prasecky.) Elektronika TGY Plush 12 A + 2205C 1400Kv motor + 3s 1300mAh + OrangeRX FASST + třílist GWS 8x4 (jiný protiběžný v době objednávky nebyly)
Hmotnost nakonec opravdu vyšla pod půl kila.
Zaviseno v pokoji v prostoru 2x2 m, letí to. Chce to ale asi menší vrtule, visí na totiž jen na čtvrt plynu. Víc vyzkouším o víkendu, jestli bude počasí. Uvidím jestli to splní moje očekávaní pro lítání akrobacie.

EDIT: Ještě jsem změřil odběr. Vis přibližně 6 A. Plnej plyn jsem si netroufl dát, ale těsně před plným byl odběr kolem 30 A.

ObrázekObrázekObrázek
Víc fotek: https://picasaweb.google.com/kuna02/Qua ... T2_afktQE#
error414
Kontaktovat uživatele:

#854 Příspěvek od error414 »

tak jsem to dneska zalitl, teda spis zavisel. Musel sem byt porad ocasem k sobe, kdyz se to trochu pootocilo tak panika kde mam ocas :). Je to docela stabilni na to ze jsem se nesral s potakama a nastavil je vsechny na stred. vrtulku sem taky nekak poladil a hura do vzdychu.

Ocas jsem musel celou dobu drzet na packach ale to me neubralo radosti ze to leti. Vykonu to ma nejak moc, pro stavbe sem nesetril zelezem a vazi to kolem 900g tak maly pochyb kniplu zapricini prudke stoupani.

Rychlost regulatoru mam nastaveno na 200Hz, skusim to zvednout a uvidime.

Tak si me jirko take odskrtni
Logo 600 + spirit
MarkAurel
Kontaktovat uživatele:

#855 Příspěvek od MarkAurel »

velmy ma to laka k stavbe tricopteru no po celkovej cene ma odradza hlavne mozne tapanie pri konecnom nastavovani v Tx
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
Zamčeno

Zpět na „Coptery - projekty“