DJI NAZA pokračování

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
seltino

Re: DJI NAZA pokračování

#826 Příspěvek od seltino »

Tlumící gumy jsem tam dal od DJI ze Zenmusse, ty nejtvrdší co byly v sadě, můžu vyzkoušet klidně ty měkčí. Při pomalém letu mi nepřijde že by byly v obraze nějaké výraznější vibrace. Je fakt že to dělá jen v určitých režimech letu. Občas se povede pěkný záběr, jindy je to celé na pytel... Tady je moje prvotina, jak letecká tak střihačská, není to nic extra, ale nějaký záběr je tam snad povedený. Vrtule jsem vyvažoval, ikdyž defakto neblo třeba, nemám pocit že by to v ruce vibrovalo, na těch 60-70 procent plynu to už celkem rve. Mám tam dvojí odpružení, jedno jsou silentbloky co drží pláto s baterkama a gimbal a pak ještě tlumící gumy na gimbalu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rCxmpSxMj0Y[/youtube]
MiniP, Protos,Goblin500,Agile 5.5,Sky Hero Spy,KDS Chase 360,Logo480XX,Devil420,HD502,OMP M2,OXY5meg
gardenroute

#827 Příspěvek od gardenroute »

seltino píše:Tlumící gumy jsem tam dal od DJI ze Zenmusse, ty nejtvrdší co byly v sadě, můžu vyzkoušet klidně ty měkčí. Při pomalém letu mi nepřijde že by byly v obraze nějaké výraznější vibrace...Vrtule jsem vyvažoval, ikdyž defakto neblo třeba, nemám pocit že by to v ruce vibrovalo, na těch 60-70 procent plynu to už celkem rve. Mám tam dvojí odpružení, jedno jsou silentbloky co drží pláto s baterkama a gimbal a pak ještě tlumící gumy na gimbalu.
Pár poznámek :
- u Zenmuse jsou baleny 3 ruzne sady dumperu, bile, sede, cerne, urcite bych nedaval ty nejtvrdsi, mas k tomu nejaky důvod ? Zkus ty šedé.
- tvrdit, ze "...Vrtule vyvažovat, defakto neblo třeba, nemám pocit že by to v ruce vibrovalo..." je nesmyslne, vrtule se nevyvazuji jen, když Ti to v ruce vibruje :? Zkus si na toto téma na tomto foru najit nejake diskuze, jiste se dozvíš, k cemu to vlastne je. Zadna vrtule z vyroby není natolik dobře vyvazena, aby se s ni dalo letat, a nemelo to nejaky dopad na letadlo (vibrace samozrejme skodi draku letadla a avionice-palubni elektronice), ci na kvalitu videozaznamu z letu, je bezne, ze vyvazene vrtule svou balanci provozem ztrati
- byt Tebou, znovu vyvazim vrtule (minimalne zkontroluji), ten problém ukazuje i na moznou vibraci motoru, tam uz je vyvazovani obtizne, spise doporucuji nejake kvalitnejsi motory (neuvedl jsi ani jake vrtule a motory vlastne používáš)
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
seltino

#828 Příspěvek od seltino »

Asi zde došlo k nepochopení odpovídal jsem na dotaz ohledně vyvážení vrtulí a vibrací.
Vrtule jsem kontroloval a pouze 2 ze 6 vrtulí jsem dovážil tenkým prožkem izolepy, nic tragického, proto jsem napsal že nebylo třeba defakto vyvažovat, je to opravdu jen tenký kousek isolepy. Každou jsem vyvažoval samostatně, sundanou z motoru. Nicméně se zeptám, zde možná může být problém, vrtule na copteře se vyvažuje aby byla každá v těžišti, nebo se vrtule následně dovažují i tak aby všech 6 vrtulí mělo shodnou hmotnost? Vrtule mám vyvážené jednotlivě pouze na těžiště.
Co se týče elektroniky mám elektroniku, která se u SKY HERO dodává, to je motory X2815-470KV, vrtule karbonové 13 x 6,5, pohon 6s.
Dal jsem tam ty nejtvrdší gumy z důvodu že originál co jsem měl u gimbalu (kupovaný již použitý) byly nepoužitelné, příliš měkké a Gimbal se na nich třepal jako ratlík. Vím že vibrace jsou nežádoucí, pouze jsem reagoval na dotaz jestli když chytnu copteru do ruky a roztočím motory jestli cítím vibrace, s nasazenými vrtulemi je problém copteru chytit jinde než za to pláto nesoucí baterii a to je na silentblocích a tehdy vibrace necitím.
Co se týče mého prvotního dotazu, vím že jsou v obraze drobné vibrace, můj dotaz byl spíše k letu coptery, na něm mi připadá, že coptera neletí hladce a občas ze zavlní,zatřepe, nebo jak to popsat. Nemůže na hladkost letu mít vliv že ji mám přemotorovanou? Vozím na ni jen gopro a gimbal, setup je na mnohem větší zátěž.
MiniP, Protos,Goblin500,Agile 5.5,Sky Hero Spy,KDS Chase 360,Logo480XX,Devil420,HD502,OMP M2,OXY5meg
Vlasta2

#829 Příspěvek od Vlasta2 »

vrtule by měly mít cca stejnou váhu - z výroby. Jestli mají rozdíl nějaký gram a tím pádem bude jedno rameno o gram těžší, není vůbec podstatné a s vibracemi to nemá nic společného. Prostě stačí mít na vyvažovačce vyvážené vrtule a v případě nutnost vyvážit i motory, resp komlet. Většinou se to dělá v ruce - při troše cviku to celkem jde dobře - myšleno každý motor s vrtulí zvlášť. Na koptéře se to dá dělat (motor po motoru) pomocí vibrometru, ale řekl bych, že ruka je lepší.
dt

#830 Příspěvek od dt »

seltino píše:dotaz byl spíše k letu coptery, na něm mi připadá, že coptera neletí hladce a občas ze zavlní,zatřepe, nebo jak to popsat

Máš někde video z letu bez gimbalu? Jedině tam totiž přesně poznáš, jak letí koptéra.
Nicméně takové to vlnění obrazu je jednoznačně projevem vibrací a pokud ho ve videu máš, tak tam prostě ty vibrace jsou. A neměly by být.
Jo a zkontroluj taky stopu listů. Pokud by měla některá z vrtulí křivě vrtaný střed (nebo byla obecně křivá), půjdou konce vrtule každý jinou stopou.
Naposledy upravil(a) dt dne stř 18.06.2014 13:01, celkem upraveno 1 x.
Vlasta2

#831 Příspěvek od Vlasta2 »

dt píše:Mě to přijde, jako by jsi na TX změnil režim při výpadku signálu z "FS" na "HOLD". Je nutné, aby přijímač při výpadku signálu alespoň tím kanálem, kterým se řídí letový režim, přešel do pozice, která v Naze vyvolá funkci FS.

Tak problém odstraněn, na RX byl sice FS zapnutý, ale na jiném kanálu ..... co dodat :(
seltino

#832 Příspěvek od seltino »

video z letu bez gimbalu mám jedno,ale není nic moc
http://www.youtube.com/watch?v=TCdFWghRVK0&hd=1

vrtule jsou všechny stejné, když je člověk přiloží k sobě, krásně na sebe pasujou. Kroutit se asi taky nebudou, jsou hodně tvrdé. Vibrometr bohužel nemám, ani jsme nevěděl, že něco takového je :)
Momentálně jsem vyměnil gumičky na gimbalu za měkčí (Šedé- střední tvrdost) uvidíme zdali se to nezlepší. Nemůže mít na vibrace vliv uspořádání motoru nad sebou, kdy vrchní vrtule žene vzduch na vrtulí pod ní?
celestyn
Kontaktovat uživatele:

#833 Příspěvek od celestyn »

Vstup do kalibrace kompasu.

Ja vim, ze uz se to tady resilo, ale ja proste nejsem schopen prepinanim packy letovych rezimu aktivovat mod kalibrace kompasu.
Mam to nastaven na radiu pomoci 3 polohoveho prepinace v polohach manual - atti - GPS . (Nejradeji bych to ale mel nastaveno jako failsafe - atti - GPS).

A ted mi reknete, zda mam rychle prepinat manual-atti-gps-atti-manual-atti-gps-atti-manual ..., nebo jen atti-gps-atti-gps-atti ... , a zda zalezi na tom z jake polohy zacnu a kde skoncim. Pripadne zda to zvladnu i s prepinacem s polohami failsafe - atti - gps.

Ja jsem ten prepinac uz uplne ukroutil, ale proste se do toho modu nedostanu. Pokud znate nekdo nejaky osvedceny postup, pocet kliknuti, jak rychle, tak budu vdecny za radu.
Fascination, Rytmus mini, Fokker DVII, Wing-E, T-Rex450SE V2, Spitfire, NAZA M-LITE F550, MAVIC Pro
seltino

#834 Příspěvek od seltino »

mě to funguje jak píšou v manuálu bez problému, to je rychle přepínat mezi režimy manual a GPS ATTI, nebo mezi ATTI a GPS ATTI. přepnout to rychle cca 10x a vždy se mi to spustí
celestyn
Kontaktovat uživatele:

#835 Příspěvek od celestyn »

seltino píše:mě to funguje jak píšou v manuálu bez problému, to je rychle přepínat mezi režimy manual a GPS ATTI, nebo mezi ATTI a GPS ATTI. přepnout to rychle cca 10x a vždy se mi to spustí

Aha takze ja vlastne cvakam blbe z jedny krajni polohy prez tu prostredni na tu druhou krajni a zase zpet. A mel bych cvakat mezi prostedni a krajni. A pokud jsem to pochopil , tak musim mit v ruce ten spravny tres ;-)
Fascination, Rytmus mini, Fokker DVII, Wing-E, T-Rex450SE V2, Spitfire, NAZA M-LITE F550, MAVIC Pro
Oldass

#836 Příspěvek od Oldass »

celestyn píše:A ted mi reknete, zda mam rychle prepinat manual-atti-gps-atti-manual-atti-gps-atti-manual ..., nebo jen atti-gps-atti-gps-atti ... , a zda zalezi na tom z jake polohy zacnu a kde skoncim. Pripadne zda to zvladnu i s prepinacem s polohami failsafe - atti - gps.

Já se do té kalibrace dostanu jen tehdy, pokud při tom rychlém přepínání skončím na Manual módu. :)
SAT-HOFMAN
Kontaktovat uživatele:

#837 Příspěvek od SAT-HOFMAN »

Oldass píše:Já se do té kalibrace dostanu jen tehdy, pokud při tom rychlém přepínání skončím na Manual módu. :)

Nemá to vliv klidně skončit v GPS :wink:
DJI NAZA F-550, YAK 54 CARBON-Z, HOTLINER RAY, QAV250 NAZE32acro
salamander

#838 Příspěvek od salamander »

Keď mám páčku v GPS, prepnem dole t.j. 1x, prepnem hore t.j. 2x a takto to spravím 10x.
Už pri 7 ráze mi pre blikne žltá keď mám páčku hore.
To znamená, že keď pri 7 prepnutí mi svieti žltá tak môžem tancovať kolotoč .
Jedná sa o to aby ledka svietila na žlto, veď je to všetko v manuáli .
celestyn
Kontaktovat uživatele:

#839 Příspěvek od celestyn »

salamander píše:Jedná sa o to aby ledka svietila na žlto, veď je to všetko v manuáli .

Jojo, v manualu to je, ale realita je ponekud odlisna. Nevim zdali je to zvlastnost NAZA lite verze, ale na anglickem foru nakonec nekdo dospel k tomu, ze to musi udelat presne 26x .
gardenroute

#840 Příspěvek od gardenroute »

celestyn píše:Jojo, v manualu to je, ale realita je ponekud odlisna. Nevim zdali je to zvlastnost NAZA lite verze, ale na anglickem foru nakonec nekdo dospel k tomu, ze to musi udelat presne 26x .
No tedy nevím, zda-li Lite verze potřebuje 26x přepnutí (!), nicméně je pravdou, že to je závislé na rychlosti toho přepnutí, někdy to přepnu již na potřetí, někdy 2xtolikrát...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“