Hitec AURORA-9 pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: Nový vysílač Aurora 9X

#781 Příspěvek od Celeron »

Díky za info. U modulu Duplex TF EX píšou napájení 3,5-16V, takže mu asi nebude vadit šestičlánek 7,2V místo osmičlánku 9,6V. Otázka je, zda klesne výkon a o kolik.
Ale jde mi o jinou věc, modul Spectra má přeci polovinu konektoru pro šestičlánkový vysílače a druhou polovinu pro osmičlánkový vysílače.
Aurora používá piny vlevo od anténího vývodu když ji mám otočenou a anténou od sebe. Takže osmičlánkový rádia se připojují do Spectry do pravý půlky konektoru?
V tom nemám jasno. Zkusím se zastavit v servisu u Čečotky.
blembondo

#782 Příspěvek od blembondo »

Výkon není závislý na vstupním napětí takže pokud dodržíš doporučení výrobce maš stále 100%.
Pinout https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... c-Aurora-9
Ovšem pro Auroru byl nejlepší modul Duplex TA který uměl přenést telemetrii na displej vysílače.
http://www.rc.hys.cz/uprava-hitec-auror ... ti-duplex/
ujovko
Kontaktovat uživatele:

#783 Příspěvek od ujovko »

Našiel som toto:
spectrapin.png

Ešte je otázka, čo chceš (čo dnes máš) prenášať telemetriou.
Prijímače Hitec Optima prenášajú do modulu Spectra napätie napájania prijímača. To sa dá využiť pre meranie napätia pohonných akumulátorov.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#784 Příspěvek od Celeron »

Ujovko, to co jsi dal za obrázky je nějaký divný. Dnes mi kámoš vyloupnul ze starý Aurory 2,4 modul a v něm byl konektor 10 pinů vedle sebe. Neměla náhodou Aurora před cca 10 lety jinej 2,4 modul?
Já nechci řešit telemetrii na displeji Aurory. Na Prismu jsem měl nad anténou vytistěnej držák na Jetibox. Vypadalo to téměř profi.
Prism.jpg

V podstatě mě stačí u elektrik jen na jednom řádku informace o nejslabším článku z pohonný baterky a na druhým proud a odebraná kapacita. Benzíny lítám s FX30. Mám asi z půlky hotovej dekodér telemetrie, co bude chyby pískaný morse a některý provozní hlášky převádět na hlasový. Navíc cokoliv na spodním displeji Aurory je na slunci blbě čitelný a přes pupek neviditelný. :mrgreen:
Myslím, že bude jinej problém. Tenhle modul
TF modul.jpg

má jinde dutinky pinů než Aurora, ta je má ke straně modulu a tím se právě odlišuje šesti a osmičlánkový napájení.
spodek.jpg

Takže Aurorácký piny nebudou pasovat do mýho TF modulu. Pasovaly by s Hitecem kterej má osmičlánek.
Nemáte prosím někdo fotku šachty Aurory?
Díky!
ujovko
Kontaktovat uživatele:

#785 Příspěvek od ujovko »

Prepáč, ak som Ťa poplietol. Našiel som odkaz na Sprectra: https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... c-Aurora-9, ale to nie to pravé. :cry:
Na udobrenie
DSC_0615.JPG
DSC_0616.JPG
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#786 Příspěvek od Celeron »

Dík za potvrzení že je to tak, jak jsem myslel. Takže to bude problém. Ten můj modul má jinde piny než vysílač Aurora. Koukal jsem do Jeti modulu a tam piny nelze přesunout jsou přímo v plošáku modulu. Nevíš, jestli v Auroře je stejně jako v Prism 7 pod modulem jen přípojná destička s piny a do hlavní desky je to zapojený drátama a nebo to je konektor s dlouhejma pinama přímo z hlavního plošnýho spoje? Asi opravdu zítra zavolám Čečotkovi do servisu.
ujovko
Kontaktovat uživatele:

#787 Příspěvek od ujovko »

Hľa!
Spodný kryt Aurora9 celok:
DSC_0614.JPG

Doska detail:
DSC_0613.JPG

To, aby si nepovedal, že nie som kamarát :D
Prosím, daj nejaký kontakt na ten servis Hitec. Upiekol som jeden prijímač, možno by ho vzkriesili.
Ďakujem
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#788 Příspěvek od Celeron »

Paráda, je to stejný jak v Prism. Na desce jsou jen propojky a konektor. Anténí patka je tam už zbytečná, plošák možná půjde do Aurory z Prism prohodit i za cenu nějaký úpravy uchycení. A když ne, je jednoduchej, dá se i namalovat trubičkáčem a vyleptat.
Díky za fotky zítra kouknu jak přesne vupadá plošák v Prism 7.
Jinak Servisák Hitec Čečotka je tu na fóru odkazován na spoustě místech. Ale bacha, přestěhoval se z Pospíšilky sem: Antonín Čečotka, Skupova 1070, 500 03 Hradec Králové - Orlická kotlina. Nedoporučuju parkovat před barákem, Městapo tam často kasíruje. Pevná linka je stále stejná +420 495 511 723. Mobil buď nemá a nebo nedává. Bohužel ze Slovenska to asi bude dost drahý něco poslat.
blembondo

Re: vysílač Aurora 9X

#789 Příspěvek od blembondo »

............
Naposledy upravil(a) blembondo dne pon 15.07.2019 13:50, celkem upraveno 1 x.
Michal1PA

#790 Příspěvek od Michal1PA »

Celeron
Kontaktovat uživatele:

#791 Příspěvek od Celeron »

Mluvil jsem se servisem Čečotka a je to přesně jak jsme to s Ujovko dohledali. V Auroře se musí piny posunout od kraje o 5 pozic do středu. Blbý ale je, že to nejde upravit na původní desce Aurory, protože zrovna v těch místech je na plošáku pár spojů. Takže pokud to půjde, přehodit pomocnou desku z Prism, pokud ne, tak udělat novou.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#792 Příspěvek od Celeron »

Hlásím, že Aurora 9 s JETI modulem TF chodí včetně telemetrie. Sice zatím na drátový propojce, musí se předělat připojovací konektor VF modulu aby šel zasunout do Aurory. Musí se udělat jednoduchej plošáček, stačí ho namalovat trubičkovým perem a vyleptat. Jsou na něm jen propoje mezi třema konektorama. Blbý ale je, že jeden konektor není v česku k sehnání, nemá ho ani TME a dokonce ani Farnell. Našel jsem ho akorát na Mouser a RS Component ale buď za dost drsný poštovný nebo minimální odběr 10 ks.
Jo zapoměl jsem, Jetimodul i když vše jede, každý 2 sekundy slabě krátce pípne. Nikde nemůžu nalýzt co to znamená. V Prism7 a v Eclipse to nedělalo. Netušíte prosím někdo co to je, nějaká chyba?
Díky
edit: Možná to je alarm na nízký napětí vysílače. Aurora je NiMH šestičlánek, Prism a Eclipse je osmičlánek. Zítra vyzkouším.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#793 Příspěvek od Celeron »

Jo, byl to alarm baterie.
Ještě dotaz, stará Aurora 9 se nabíjela 14-16 hodin proudem 0,1C? Mohl by jste prosím někdo mrknout na origo nabíječku, co je na ní za hodnoty napětí a proudu? Nová v krabici nabíječku neměla a válí se mi tady kupa jiných nabíjecích adaptérů, třeba se dá něco použít.
Díky
Michal1PA

#794 Příspěvek od Michal1PA »

Hitec CG-S42 CHARGER
INPUT 100-240VAC 50/60Hz 0.1A
OUTPUT TX 7.2VDC / 80mA
RX 4.8VDC / 80mA
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#795 Příspěvek od Celeron »

Díky za info. Jen mi je trochu divný těch 7,2V/80mA pro NiNH baterku vysílače, která má 1300mAh. Trochu malej nabíjecí proud. Možná že prapůvodně byly v Auroře NiCd kolem 800mAh, který mají ve stejný velikosti článku jen asi 2/3 kapacity NiNH. Budu se muset kouknout na zapojení nabíjení v Auroře zda tam je nějaká nabíjecí elektronika, pokud ne, tak musí být konstantní proud v nabíječce.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“