Proxima II

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Doktor
Kontaktovat uživatele:

Re: Proxima II

#766 Příspěvek od Doktor »

Serva jsou z mého pohledu v dnešní době asi vůbec ta nejproblémovější skupina modelářské elektroniky. Serou se bohužel serva i značková. U číny je určitě daleko vyšší % zmetkovitosti a větší rozptyl kvality. Takže někdo s čínou lítá, někomu hoří nebo funguje na h****. Tady je rozhodnutí na každém zvlášť. Každopádně to chce alspoň na Vop něco ověřeného, neb je to otázka života a smrti. Výběr serv v HK je nepřebernej a asi nedostaneš konkrétní radu. Jeden něco doporučí a druhý s tim má problém.
Z HK je asi nejpoužívanější náhrada těh HS-81; 82 třeba D-MG16. Použitelné je třeba i MG-14. Co použít tenkého z HK (pokud vůbec) pro Vop netušim. :wink:
honzajs
Kontaktovat uživatele:

#767 Příspěvek od honzajs »

Vzkaz pro Karla785. Těžko můžu odpovědět na PM, když je máš zakázány. Bohužel mám všechna éra v baráku u ex a do konce týdne tam rozhodně nepůjdu. Ale uvedené průměry 3 a 8 mm na spojky křídel by měly být OK.
Může to někdo z fóra potvrdit?
MENTOR, PROXIMA II, Sprinter
sterkar

#768 Příspěvek od sterkar »

Zdravím, mám dotaz ohledně vrčení serv. Pročetl jsem forum, ale odpovědi jsem nenašel. Osazuji na Proximě II na klapky serva HS 82 MG. Serva ve vodorovné krajní poloze vrčí. Mám ovládání klapek na bočním otočném ovladači. Při nastavení subtrimem se mi podaří zajistit, že v určité poloze serva nevrčí, ale jakmile s klapkami pohnu a vrátím do horní polohy, opět začnou vrčet. Pokud křídlo otočím vzhůru nohama, vrčení přestane. Vypadá to, jako by serva měla málo síly na udržení klapky ve vodorovné poloze (proti zemské přitažlivosti). Pokud chci, aby serva nevrčela, musím horní krajní polohu klapek nastavit níže.(sklon o cca 15 st.). Při vrčení serva nejsou v krajní poloze. Serva klapek na obou křídlech se chovají stejně, stejná serva křidélek jsou v pořádku.
1/ Lze nějak vrčení serv odstranit ?
2/ pokud nelze, vadí vrčení servům (snižuje jejich životnost) ?
Díky předem za odpovědi.
Aurora,EasyGlider, Tetra Telink, MiniCorado, Stork 6, Mistral 4.0, Infinity Evo, Asperatus
honzajs
Kontaktovat uživatele:

#769 Příspěvek od honzajs »

Poslední pokus s hs 82 mg skončil tím, že serva skončily v šuplíku. Moc velká vůle. Nahradily je digitální z hk. Bez vůle, ale trošku vrčí, občas. Neřeším.
Pokud vrčí i servo vyndané z letadla na stole, je něco divně nebo špatně.
MENTOR, PROXIMA II, Sprinter
sterkar

#770 Příspěvek od sterkar »

Dík za nápovědu. Můžeš dát konkrétní typ na serva z HK do klapek na Proximu? Jinak ty moje serva bez zátěže fungují normálně bez vůle a nevrčí.
Aurora,EasyGlider, Tetra Telink, MiniCorado, Stork 6, Mistral 4.0, Infinity Evo, Asperatus
michalv

#771 Příspěvek od michalv »

Doporučuji pouze kvalitní serva, já mám Futaby http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod.aspx?kategorie=267&polozka=3601&stranka=0&polozek=288
nebo tam můžeš dát třeba Hyperiony. Jinak s Hitec 82MG mám taky špatnou zkušenost, velký vůle a Proxima dostávala při vyšších rychlostech flutter
sterkar

#772 Příspěvek od sterkar »

Zdravím, chci se zeptat jestli někdo nevíte z jakého materiálu (druh oceli) je vyrobena spojovací tyč křídel prům.8 mm. Po mírném pádu na křídlo se mi ohnula spojovací tyč. Koupil jsem v železářství kulatinu 8 mm a uřízl příslušnou délku. Při loopingu se nová tyč ohnula a křídla měla vzepětí cca 30 stupňů. Naštěstí křídla nevypadla a podařilo se mi přistát. Zajímalo by mě jakou tyč mám koupit (specifikace materiálu), aby se mi to u další tyče nestalo.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#773 Příspěvek od JirkaA »

sterkar píše:Zdravím, chci se zeptat jestli někdo nevíte z jakého materiálu (druh oceli) je vyrobena spojovací tyč křídel prům.8 mm. Po mírném pádu na křídlo se mi ohnula spojovací tyč. Koupil jsem v železářství kulatinu 8 mm a uřízl příslušnou délku. Při loopingu se nová tyč ohnula a křídla měla vzepětí cca 30 stupňů. Naštěstí křídla nevypadla a podařilo se mi přistát. Zajímalo by mě jakou tyč mám koupit (specifikace materiálu), aby se mi to u další tyče nestalo.

Pružinová ocel. Než to shánět, proč nekoupíš náhradní spojku u Reicharda?
OK2WY
sterkar

#774 Příspěvek od sterkar »

Díky za odpověď. Netušil jsem, že to Reichard.prodává
Standa Stuchlý

#775 Příspěvek od Standa Stuchlý »

kdysi se s úspěchem používala leštěnka. I dnes je běžně k dostání v železářských potřebách v 1m tyčích. Tvrdý, houževnatý materiál.
JMalik

#776 Příspěvek od JMalik »

Standa Stuchlý píše:kdysi se s úspěchem používala leštěnka. I dnes je běžně k dostání v železářských potřebách v 1m tyčích. Tvrdý, houževnatý materiál.

Hlazenka, hlazenka, byl ten lidový název :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
helioland
Kontaktovat uživatele:

Re:

#777 Příspěvek od helioland »

mak píše:celkem mne zajima jakej je rozdil mezi tim když odejdou pohone baterky a nebo když se stane a odejdou přijimačovky to je ltadlo v stejne rejži jak u pohoných

Když odejdou pohoný, tak se nic neděje, letadlo klouže pořád stejně. Když odejdou přijímačový, tak jsi v rejži. Proto přijímačový nějaký co nejspolehlivější ( ideálně pětičlánek NiCd ) ... přijímač a serva ti pojedou i když jeden článek exne, nebo budou fest podvibitý. A hlavně tam nebude nějaký elektronický kurvítko jako BEC a podobně. Těch 6 voltů serva i prijímač dávají normálně.
Krmit serva a přijímač z pohonýho přez BEC nedoporučuju (vlastní zkušenost). Pohoný podvibiješ, bec to vzdá a padáš, nobo to bec vzdá jen tak, a padáš. Prostě čím míň elektrických bazmeků mezi zdrojem a spotřebičem, tím líp.
---------------------
a bude hůř
JMalik

#778 Příspěvek od JMalik »

helioland:
Základní myšlenka dobrá, v něčem se sice úplně neshodneme......, ale ta čeština ! :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Standa Stuchlý

#779 Příspěvek od Standa Stuchlý »

jak kde, u nás leštěnka :D , hlazenka je myslím obchodní název ..
Naposledy upravil(a) Standa Stuchlý dne stř 16.10.2013 23:22, celkem upraveno 1 x.
Standa Stuchlý

#780 Příspěvek od Standa Stuchlý »

:D když Ti odejde pohonná baterka, přestane radostně vrčet motor, když přijímačová, přestaneš radostně vrčet Ty, takový je v tom rozdíl :wink:
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“