Oprava žhavící svíčky - historie, dnes asi blbost

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
MPml

Re: Oprava žhavící svíčky - historie, dnes asi blbost

#76 Příspěvek od MPml »

Leon píše:. . asi se budu mýlit . . ale což . .
Vlákno žárovky - wolfram, má charakteristiku takovou, že při zapnutí a studeném stavu je odpor menší, než po nažhavení, svícení . .
A tak asi prvotní proudový impuls není dobrý pro životnost jak žárovky, tak i žhavící svíčky . . pro mne z toho vyplývá, že ideálním zdrojem je zdroj proudu, který má mít :D ,
nekonečně velký vnitřní odpor . . tolik teorie . .
Zdroj napětí neomezí proudovou prdu . .A než rukou začnu nahazovat, zdroj proudu nažhaví . . .
Dodaný proud konstantní hodnoty musí zabezpečit start . .
Osobně jsem u těch svíček CCCP používal a i používám vzhledem k onomu poslednímu metylu ( viz min. příspěvky) 2ks Bateria Slaný NiCd 4Ah
a v serii odpor nikoliv nekonečný, ale přiměřený - asi desetina ohmu . .ale nevím, zadrátováno v roce už ani nevím . .
Leon

PS - takže elektronika je pokročilá . . používejme proto regulovatelný zdroj konstantního proudu . . řešení je spousta . . můj vřazený odpor
jest úsměvný, ale od r 86 se svíčkami CCCP ověřený . .

Podle mě by bylo třeba zkusit pochopit tento obrázek:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... w&usqp=CAU
zdzd

#77 Příspěvek od zdzd »

Leon píše:pro zdzd
A v čem . . . ??
Rád se zdokonalím.
L

Protože pro správnou funkci žhavení je to třeba přesně naopak. Do ochlazené svíčky velký proud, do přehřáté menší.

Proto je na prd ta stabilizace proudu. Podrobnosti najdeš na dříve uvedených odkazech.
igorb

#78 Příspěvek od igorb »

Pretoze IIR

prikon do vlakna je IxIxR ... cize ak mam pekne nazhavenu sviecku s konstantnym prudom a z nejakeho dovodu sa mi zacne hriat (motor sa rozbehol) jej odpor stupne a namiesto poklesu prikonu, prikon naopak vzrastie a sviecka sa dalej prehrieva az prdne, pri zaliati naopak - vychladne, prikon klesne a uz sa neprehreje

... a ta teoria je blba v tom ze sviecka nevyhori vplyvom prudu ale vplyvom teploty, takze ked je chladna tak nezhori preto ze do ne tecie velky prud (ta prudova "prda") ale az potom ked sa prehreje ... ale ona sa neprehreje, pretoze zafunguje ta stabilizacia od konstantneho napetia, ten prdovity prud proste sklesne este predtym ako sa sviecka prehreje na prdovitu teplotu :mrgreen:
igorb

#79 Příspěvek od igorb »

zdzd píše:
No, nějak ti uniklo to, že ten tvůj Voráčkův stabec se 723 je přesně ten kýžený stabilizátor napětí.

Tudíž to celou tu dobu děláš naprosto dobře a proto se svíčkami nemáš problém. :D

niekedy je dobre ked prax ignoruje teoriu :mrgreen:
Leon

#80 Příspěvek od Leon »

. .jojo, já si v momentě uchlastanýho motóóru počkal, svíce se vysušila . . . tím žhavením . . .
přepálení proudem nehrozilo, na počátku volby odporu okem zkušeným byla barva vlákna posouzena
Ale jinak ten odkaz, beru jako poznatek a rozšíření obzoru svého . .
A do 15ccm moje pravačka nahazovala . . inu mechanik od týmů skoro před půlstoletím a MVVS 2,5ccm diesel,
to na starý kolena má ještě v paži . .
Pěkný Vánoce vespolek . .
L
Leon

#81 Příspěvek od Leon »

pro igorb
pokud charakteristika materiálu říká, že se vzrůstající teplotou roste odpor, tak poté musí klesat protékající proud . . tvrdí to pan Ohm . .
A pak i ten kvadrát proudu silně ubere na teplotě dodávané do vlákna svíčky . .
R*I^2 = IIR
L
igorb

#82 Příspěvek od igorb »

Leon píše:. .jojo, já si v momentě uchlastanýho motóóru počkal, svíce se vysušila . . . tím žhavením . . .

O to ide, ak tam mas ten predradny odpor, ktory robi povodne tvrdy zdroj viacej "prudovym" nedovoluje nastavit dostatocne vysoku teplotu vlakna, lebo by po naskoceni motoru proste zhorelo (vyssie pisem preco) takze jednak mas malu teplotu a jednak pri zaliati mensi prikon, takze v pripade zaliatia alebo "zaprsknutia" proste cakas daleko viac, zatial co pri konstanom napeti nemas problem ju nazhavit "do poriadna" a aj tak nezhori a je ti jedno co sa tam deje.

Volakedy sme to robili presne ako pises, dva nife clanky a 2 m dlhy kabel k baterke mimo kruhov. Ale to chcelo si motor dobre pripravit aby chytil na drc (injekcie, podstreky, somarinky, rozdrnkanie, startovanie s pomocnikom hore koleckami atd). Ked sme dostali sulinov na zhavenie, proste som natiahol do difuzora, model dal na kolecka ono to stieklo do sviecky (hlavou dole samozrejme), pripojil zhavenie, z vyfuku som pocul ako to tam syci, klepol do vrtule opacnym smerom a motor spolahlivo bezal, keby som to volakedy ukazal starym pardom na hradeckom kruhu, sli by to do kantiny pol dna rozdychavat :-P
igorb

#83 Příspěvek od igorb »

Leon píše:pro igorb
pokud charakteristika materiálu říká, že se vzrůstající teplotou roste odpor, tak poté musí klesat protékající proud . . tvrdí to pan Ohm . .
A pak i ten kvadrát proudu silně ubere na teplotě dodávané do vlákna svíčky . .
R*I^2 = IIR
L

pan Ohm tvrdi ze prud vodicom je linearne zavisly od napetia. Vlakno sviecky je typicky nelinearny clen na ktory sa ohmov zakon nevztahuje.

ale to len tak na okraj, nema to s tymto nic spolocneho

... podstata je v tom ze hovoris ze mas PRUDOVY zdroj (aspon predpokladam ze teraz hovoris o tvojej teorii), teda zdroj s NEKONECNYM vnutornym odporom .... to su tvoje vlastne slova. takze zmena teploty vlakna a z toho vyplyvajuca zmena odporu nema ako prud sviecky zmenit

to co TERAZ popisujes je prave vlastnost maleho vnutorneho odporu a teda napetoveho, nie prudoveho zdroja :lol:

... ale pokial len opakujes co som napisal a teda hovoris o napetovom zdroji, tak potom suhlasim :- )))))))))))))
Leon

#84 Příspěvek od Leon »

no pro igorb . .
Nelítal jsem upoutaný akrobaty, ale pamatuji Ivana Čaniho u piána pod bárem v klubovně u kruhů v HK . . U Stoleté . .
A šedivé NiFe jsem netahal, ale seštelovanej motor jsem měl . .
Ty pamětníku, to jistě pamatuješ Standu Čecha i např Oldu Krumpocha . . ale ten už léta krouží čtyřlísky tam někde nahoře . .
L
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od Celeron »

zdzd píše: ten tvůj Voráčkův stabec se 723 je přesně ten kýžený stabilizátor napětí.

Obávám se, že ten svíčkovej regl jsem si postavil asi tak o 10 let dřív než Vojta pobíhal s mikrofonem po place při natáčení filmu Proč. :mrgreen:
Je to inspirovaný a součástkově vykuchaný včetně originální uA723 z počítadla Odra.
Leon

#86 Příspěvek od Leon »

pro igorb
a za mne
vhodně nastaveným konstantním proudem můžu suchou svíčku žhavit až do rána . .nespálím ji . .
ANO, pak se tam prskne sáním bohatší směs, svička chladne . . nastává problém . . moderní elektronika přižhaví..
Chápu, beru, jsem od fochu . . leč řešila se na počátku životnost . .
Ale já to ladění motoru měl rád . . a pak přijdeš, protočíš, mrskneš rukou a ? :D
Je to pocit . .
Inu jsem stará generace . .
L
igorb

#87 Příspěvek od igorb »

Leon píše:no pro igorb . .
jistě pamatuješ Standu Čecha i např Oldu Krumpocha . . ale ten už léta krouží čtyřlísky tam někde nahoře . .
L

Nepochybne, Ivan chodi do Hradca kazdy rok doteraz (teda okrem tohoto roku kvoli covidu sme tam neboli)
igorb

#88 Příspěvek od igorb »

Leon píše:ANO, pak se tam prskne sáním bohatší směs, svička chladne . . nastává problém . . moderní elektronika přižhaví..

ale tu nejde o ziadnu elektroniku, hovorim o normalnom sulinovi NiCd do vrecka :lol: .. proste skorokonstantne napajanie s minimalnym vnutornym odporom

... a ta elektronika co spomina zdzd tiez nerobi nic ine len konstnatne napetie
Leon

#89 Příspěvek od Leon »

tak dobrá . .
Ukonst ale neřeší proudový imulz do studené spirály, vlákna . . řeším životnost . .
Jinak vše beru . .
L
VTjr

#90 Příspěvek od VTjr »

Je až únavné neustále vyvracať zakorenené mýty o vhodnosti prúdového zdroja na žhavenie a o domnelej nebezlečnosti tej "prúdovej mordy" do studenej sviečky z napäťového zdroja, ktorá by ju vraj mohla poškodiť. :roll: A zcestne sa argumentuje sa vypálením žiarovky, ku ktorému dochádza pri zapnutí. Lenže, sa zabúda na to, že prepaľujú sa vlákna nie nových ale starých žiaroviek, ktoré sú už veľmi erodované sublimáciou materiálu z dlhého svietenia. A ta erózie je nerovnomerná, teda sú miesta vlakna hrubšie a tenšie. Také vlákno si môžeme predstaviť ako reťazec do série spojených nelineárnych rezistorov rôzneho odporu, pričom tie s väčším odporom sú navyše výkonovo slabšie než tie s malým. To sú práve tie stenšené miesta vlákna. No a tieto sa budú pretekajúcim prúdom hriať viac než časti, čo sú hrubšie, v dôsledku čoho ešte viac narastie ich odpor a budú sa hriať ešte viac a v tomto mieste bude dochádzať k ešte rýchlejšej sublimácii ich materiálu až nakoniec budú také stenšené, že sa prepália.
Niečo podobné síce môže nastať aj pri sviečke, ale to by už musela byť veľmi stará a ako som písal, také treba meniť už preventivne. Nesprávnym zdrojom žhavenia sa však prepaľujú sviečky pomerne nové, v dobrom stave. Navyše väčšinu času je sviečka žhavená nie elektrickým ohrevom, ale spaľovaním zmesi, v čom sa teda značne odlišuje od žiarovky.
Ja by som ale odporúčal zástancom zdroja prúdu, aby skúsili ním napájať obyčajný žiarovku. To by sa nestihli čudovať ako by sa im všetky rad radom prepaľovali. :lol:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“