"aku" vysavač/šroubovák na superkondenzátory
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Existuje "aku" vysavač na superkondenzátory?
Díky za info.
@Lark Formulace "..po úplném vybití a odpojení zátěže na něm zůstane nějaké zbytkové napětí.."
si poněkud odporuje. Je jasné co máš na mysli. Po krátkém propojení dvou míst vodičem o malém
odporu (zkrat) bude rozdíl napětí těchto míst blízký nule. Pokud se krátce propojily dva vývody
elektrolytického kondenzátoru (superkapacitoru), předtím nabitého, tak po zrušení zkratu,
na jeho vývodech se začne napětí zvyšovat. Jakoby energie odnikud. Příčinou tohoto jevu je
pomalá polarizace (absorpce - dielektrická relaxace). (Projevuje se i při nabíjení poklesem napětí)
Simuluje se připojením dalšího kondenzátoru C2 přes odpor(C2 je v simulaci zdrojem změn)
http://www.robotroom.com/Capacitor-Self-Discharge-5.html
si poněkud odporuje. Je jasné co máš na mysli. Po krátkém propojení dvou míst vodičem o malém
odporu (zkrat) bude rozdíl napětí těchto míst blízký nule. Pokud se krátce propojily dva vývody
elektrolytického kondenzátoru (superkapacitoru), předtím nabitého, tak po zrušení zkratu,
na jeho vývodech se začne napětí zvyšovat. Jakoby energie odnikud. Příčinou tohoto jevu je
pomalá polarizace (absorpce - dielektrická relaxace). (Projevuje se i při nabíjení poklesem napětí)
Simuluje se připojením dalšího kondenzátoru C2 přes odpor(C2 je v simulaci zdrojem změn)
http://www.robotroom.com/Capacitor-Self-Discharge-5.html
Dík za odbornou přednášku. Hlavně že si rozumíme.
Pamatuju ještě z dob elektronkových TV, že tvrdým zkratem vybité elektrolity v síťové části (100uF/350V), po pár minutách po zrušení zkratu, měly napětí klidně až 80V.
Lark píše:Dík za odbornou přednášku. Hlavně že si rozumíme.Pamatuju ještě z dob elektronkových TV, že tvrdým zkratem vybité elektrolity v síťové části (100uF/350V), po pár minutách po zrušení zkratu, měly napětí klidně až 80V.
Tak jsem si jednou odpálil drahý LC metr. Pečlivě jsem vybil elyt a prd mi to pomohlo.
Ony pokud se vývody některých elytů trvale (=dost dlouho) nepropojily drátem (vhodným
ohmicky malým) odporem, tak na nich mohlo vzniknout i napětí zdraví a životu nebezpečné.
- Pátral jsem po "formování" superkapacitorů, mimo zmínky o degradaci v počátku života nic.
Ale z popsaného projevu nabíjení (v multimetru v obchodě) po vybalení krabice z regálu
(dlouho to vypadalo že se nabíjení vůbec nechytá) je zjevné, že po delším zahálení nejsou
v právě nejlepší "kondici". A přivedeni a ponechání na nominální (ne max.) napětí je vhodné.
Tedy klasika formování běžných elytů s jednou separační vrstvou.
(Jistá vzdálená obdoba sekundárních baterek, cykly 0.1 C 15 h nabíjet + vybít na 0.9V/článek)
--
a) většina víc jak pět let (diskutováno včetně pájitelnost (oxidace) vývodů nových)
"This "shelf life test" is a good indicator for an inert chemically behavior because all chemical
reactions are accelerated by high temperatures. Nearly all today's series of capacitors
fulfill the 1000 hours shelf life test, which is equivalent
to a minimum five years of storage at room temperature" .
*) Zrychlené testování
https://electronics.stackexchange.com/questions/190969/shelf-life-of-super-capacitor
b) Maxwell
"The ultracapacitor has an unlimited shelf life when stored in a discharged state"
http://www.maxwell.com/images/documents/technote_designinguide.pdf
Ty v tom multimetru po přezkoušení asi nikdo nevybil.
- Pokud jsou v sérii (pro větší napětí) doporučuje se překlenutí každého vhodně
velkým odporem, jako jednoduché zlepšení pasivního "balancování" superkapacitorů.
Tím by se dlouhé uložení dělo za napětí blízko nuly.
https://www.murata.com/products/capacitor/edlc/techguide/balance
Jinak google "balancing supercapacitors by resistor"
ohmicky malým) odporem, tak na nich mohlo vzniknout i napětí zdraví a životu nebezpečné.
- Pátral jsem po "formování" superkapacitorů, mimo zmínky o degradaci v počátku života nic.
Ale z popsaného projevu nabíjení (v multimetru v obchodě) po vybalení krabice z regálu
(dlouho to vypadalo že se nabíjení vůbec nechytá) je zjevné, že po delším zahálení nejsou
v právě nejlepší "kondici". A přivedeni a ponechání na nominální (ne max.) napětí je vhodné.
Tedy klasika formování běžných elytů s jednou separační vrstvou.
(Jistá vzdálená obdoba sekundárních baterek, cykly 0.1 C 15 h nabíjet + vybít na 0.9V/článek)
--
a) většina víc jak pět let (diskutováno včetně pájitelnost (oxidace) vývodů nových)
"This "shelf life test" is a good indicator for an inert chemically behavior because all chemical
reactions are accelerated by high temperatures. Nearly all today's series of capacitors
fulfill the 1000 hours shelf life test, which is equivalent
to a minimum five years of storage at room temperature" .
*) Zrychlené testování
https://electronics.stackexchange.com/questions/190969/shelf-life-of-super-capacitor
b) Maxwell
"The ultracapacitor has an unlimited shelf life when stored in a discharged state"
http://www.maxwell.com/images/documents/technote_designinguide.pdf
Ty v tom multimetru po přezkoušení asi nikdo nevybil.
- Pokud jsou v sérii (pro větší napětí) doporučuje se překlenutí každého vhodně
velkým odporem, jako jednoduché zlepšení pasivního "balancování" superkapacitorů.
Tím by se dlouhé uložení dělo za napětí blízko nuly.
https://www.murata.com/products/capacitor/edlc/techguide/balance
Jinak google "balancing supercapacitors by resistor"
OK2BUH píše:Tak jsem si jednou odpálil drahý LC metr. Pečlivě jsem vybil elyt a prd mi to pomohlo.
Já jsem si to vyzkoušel na prstech, a pak už jsem si dával bacha.
@OK2BUH Jak se vede šroubováku PARKSIDE® PSF 4.6 A1? Je v akci na stole? Nebo má fázi testu SKLADOVÁNÍ?
- Trvání akce v Lídlu za 699,- skončilo. Teď už tam je za 999,- Moje pořízení PARKSIDE PSF 4.6 A1 odloženo.
Na hraní s možnými náhradami accu ve šroubovácích budou stačit Bosch PSR 2.4 V
a KLAUSS K-2600 (3.6V CORDLESS-Max Power, Austria).
- O Vánocích by mohly přijít na řadu i 2 vysavače. Jeden 2.4 a druhý 3.6 V. Chod jen pár min. Jsou to žrouti.
novfra: "Baterka do ručního vysavače není problém. Problém je, při dodržení slušné kvality, její cena
a jako vůbec první požadavek je zvolení správného typu baterky. - dej tam SCR, ale zapomeň na cenu 1000Kč"
2 výměny za SCR mám za sebou, a i když byly drahé, tak vydržely jen krátce. Teď ACCU asi bude větší vysavače.
- Trvání akce v Lídlu za 699,- skončilo. Teď už tam je za 999,- Moje pořízení PARKSIDE PSF 4.6 A1 odloženo.
Na hraní s možnými náhradami accu ve šroubovácích budou stačit Bosch PSR 2.4 V
a KLAUSS K-2600 (3.6V CORDLESS-Max Power, Austria).
- O Vánocích by mohly přijít na řadu i 2 vysavače. Jeden 2.4 a druhý 3.6 V. Chod jen pár min. Jsou to žrouti.
novfra: "Baterka do ručního vysavače není problém. Problém je, při dodržení slušné kvality, její cena
a jako vůbec první požadavek je zvolení správného typu baterky. - dej tam SCR, ale zapomeň na cenu 1000Kč"
2 výměny za SCR mám za sebou, a i když byly drahé, tak vydržely jen krátce. Teď ACCU asi bude větší vysavače.
guchar píše:@OK2BUH Jak se vede šroubováku PARKSIDE® PSF 4.6 A1? Je v akci na stole? Nebo má fázi testu SKLADOVÁNÍ?
Za b) je správně. Dříve by měl za sebou už tisíce šroubků. Ale když jsem v důchodu tak leží a čeká až se v domácnosti něco pokazí.