ludicek píše:Tak pre laika som záver diskusie nenašiel, ktoré FPV okuliare budú človeka s dioptriami do blízka, do diaľky + ešte nejaké cylindre, predpokladám že si okuliare dám dole.
Odpověď tu byla:
Koli píše:Napíšu mou zkušenost. FPV létám již nějakou dobu a poměrně často. Mám +1,5 a létal jsem z různě upravenými krabicovými brýlemi. Fresnelovy i klasické quantum čočky nestačili a tak jsem vkládal dioptrické brýle. Musel jsem vložit o dost silnější (+3,5) abych měl ostrý obraz. Pro krátké lety, cca do deseti minut to bylo v poho. Ale po delšim letu jsem se musel rozkoukávat. Občas jsem chvilku po sundání viděl i dvojitě. Tak jsem se rozhodnul pro fatsharky či podobné. Neměl jsem možnost si je vyzkoušet, protože v okolí to nikdo nelétá. Nevěděl jsem, jestli si pomůžu, ale po přečtení mnoha recenzí jsem to risknul a zainvestoval. Koupil jsem fatsharky. Můžu říci, že nelituji! Od té doby, jsou oči i po dlouhém letu v pohodě. Vídím naprosto ostře. Až později jsem se dočetl, že ohnisko u fatsharek je nastaveno tak, že pokud vidíte ostře na vzdálenost 1,8m bez dioptrií. Nebude s ostrostí problém. Jediná nevýhoda je menší FOV oproti krabicovým.
Proto doporučuji všem co musí již mít brýle na čtení a myslí to s FPV vážně, netrapte se s krabicovými jako já (3 roky) a jděte do fatsharek či podobných a užívejte si létání fpv.
Já mohu tuto zkušenost potvrdit. S krabicovými brýlemi jsem řešil problémy s optikou a nevyřešil ke své spokojenosti. Pak jsem pořídil DJI FPV a s nimi v pohodě létám s dioptrickými brýlemi na nose. Mám brýle trifokály, mám ty cylindry a jediné, co řeším, je, že nemám v zorném poli úplně celý obraz, zorné pole mám zúžené, telemetrii mám kvůli tomu posunutou asi 5% od okraje obrazu.
Než jsem FPV brýle pořídil, uvažoval jsem taky o tom, jak budu muset dioptrické brýle sundavat a nasazovat, ale v praxi by mi to dost vadilo. Brýle mám stále na nose, stále vidím všechno ostře, nemusím se zbývat manipulací s dioptrickými brýlemi.