cim zacit?
- kratas
- Kontaktovat uživatele:
martin303: Jasně, vždyť hromada lidí se na Cessnách naučilo lítat. Je to o prefernci. Já u ES nejvíce ocenil ten motor vzadu, jak jsem psal při prvním letu při přistání čumákovka. Cessna je moc hezká. Rád bych si někdy do budoucna pořídil třebas Minimaga, nebo nějaký hornoploch na takové to motorové poletování. Ale těch letadel mám v hledáčku hromadu a všechno nejde najednou. Když jsme vybíral první éro, tak jsem nevěděl, že mě vezmou větroně a ES jsem bral jen jako jistou osvědčenou jistotu. Samozřejmě Multiplex je cenově dražší, ale to je tak ve všem. Za jistou osvědčenou značku se holt platí a já se nechtěl hned na začátku odradit problémy špatným váběrem éra. Když jsem se rozhodl, že si něco pořídím, tak jsem začal vybírat. Za žádnou cenu jsem nechtěl letadlo s tlačnou vrtulí, vadilo mi, že to nevypadá jako opravdové éro. Takže moje úvahy šly postupně SkyLady (vymluveno), ASW-28 (přečetl jsem si recenzi a usoudil na to nemám schopnosti), Radian (vymluveno kvůli DX5e).Pak mi všichni doporučili EasyGlider Pro, osadit a DX6i (to už bylo nad moje finanční možnosti), tak jsem zvolil EasyStar + doporučenou DX6i a nelituji. Chtěl jsem na začátek něco větroňovitého kvůli kluzu (pro jistotu). Nakonec mě ty větroně chytly.
Jinak jak popisuješ tu Cessnu, tak ty ceny jsou vážně super, možná si ji takhle postavím na blbnutí za barákem.
Jinak jak popisuješ tu Cessnu, tak ty ceny jsou vážně super, možná si ji takhle postavím na blbnutí za barákem.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
Ja uz som vyskum ktory spominas ukoncil.
Mal som Mentora ( straaasne velke a na pristani nemotorne ale strasne vydrzi ) Spominanu cessnu ( slaby podvozok, vynikajuca cena, tuctovy vzhlad ) cinsku cessnu ( ako pelikan ale mala rozpatie len 1m ) Decathlon ( velmi slabe spracovanie, take len akoze lietadlo ) minimaga ( nesympaticky letovy prejav, skarede
) a zakotvil som u Multiplex Supercub. ( pekne vyzerajuce fajn lietadlo 1,44 m s miestom aj na klapky aj kridelka a hlavne lieta to na dvojclanok ktorych mam vela s lietania s CX2 )
S tou cenou na cessnu je to fakt bomba. Vykasli sa set, kup si to po dieloch a zaplatis za komplet lietadlo 33 eur co je vasich asi 850 korun. Do toho motor na dvojclanok z HC za 8 USD s dopravou, turnigy 25A za 16 USD a dvojclankov kolko chces po 6 USD. Az tak lacne ze je ti to uplne jedno ze to raz za cas rozbijes.
Inac ja som isiel uplne opacnym smerom na motorovy let a akrobaciu. Teraz lietam ELITE od VA models. Absolutne uzasne ero.
S tou cenou na cessnu je to fakt bomba. Vykasli sa set, kup si to po dieloch a zaplatis za komplet lietadlo 33 eur co je vasich asi 850 korun. Do toho motor na dvojclanok z HC za 8 USD s dopravou, turnigy 25A za 16 USD a dvojclankov kolko chces po 6 USD. Az tak lacne ze je ti to uplne jedno ze to raz za cas rozbijes.
Inac ja som isiel uplne opacnym smerom na motorovy let a akrobaciu. Teraz lietam ELITE od VA models. Absolutne uzasne ero.
filip46 píše:TURNIGY 9X bych za tu kombinaci ceny a kvality bral. Jestli je za tu cenu tak dobry, premyslel bych o nem vazneji. Porad tomu nechci verit, ze za tak malo penez je tak kvalitni vysilac . Naopak me docela laka...
Více se o něm píše tady:
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... 9x&start=0
Nabízí toho hodně, ale moc kvalitní se mi nezdá. Je to spíše pro lidi, co se nebojí experimentovat
Easy Star
Ahoj všem
Chci začít létat s RC modely, ale nemám žádné zkušenosti. Po hodinách pročítání tohoto fóra jsem usoudil, že bude asi nejlepší začít Easy Starem.
Radiostanici bych koupil DX6i s přijímačem AR 6200
Serva HS_81
A teď nevím jaký tip regulátoru.......?
Baterie GOLD RAY Li-Pol 2200mAh/7.4V 2S1P 33C airplane..? ( jak dlouho vydrží létat na jedno nabití ? ) Nebo nějaké jiné..??
Je třeba vybírat baterie podle regulátoru, aby nedošlo k jeho poškození? ( něco jsem na fóru o tom četl, ale nevím jestli jsem to nepochopil špatně )
Dále nevím jakou nabíječku k baterii pořídit ( je potřeba dokoupit zdroj, nebo je ta nabíječka do zásuvky ? )
Ještě jsem četl, že jsou třeba nějaké konektory k baterii ( to je ke všem bateriím, nebo záleží na druhu baterie? )
Dále je třeba nějaké lepidlo a aktivátor ( k čemu je aktivátor ? ).
Mimo tohle co jsem napsal je ještě něco potřeba , abych měl vše k dokončení a mohl éro poslat do vzduchu?
Uff to je otázek hned na poprvé......
)
Předem děkuji za rady a omlouvám se jestli jsem něco napsal blbě.
Chci začít létat s RC modely, ale nemám žádné zkušenosti. Po hodinách pročítání tohoto fóra jsem usoudil, že bude asi nejlepší začít Easy Starem.
Radiostanici bych koupil DX6i s přijímačem AR 6200
Serva HS_81
A teď nevím jaký tip regulátoru.......?
Baterie GOLD RAY Li-Pol 2200mAh/7.4V 2S1P 33C airplane..? ( jak dlouho vydrží létat na jedno nabití ? ) Nebo nějaké jiné..??
Je třeba vybírat baterie podle regulátoru, aby nedošlo k jeho poškození? ( něco jsem na fóru o tom četl, ale nevím jestli jsem to nepochopil špatně )
Dále nevím jakou nabíječku k baterii pořídit ( je potřeba dokoupit zdroj, nebo je ta nabíječka do zásuvky ? )
Ještě jsem četl, že jsou třeba nějaké konektory k baterii ( to je ke všem bateriím, nebo záleží na druhu baterie? )
Dále je třeba nějaké lepidlo a aktivátor ( k čemu je aktivátor ? ).
Mimo tohle co jsem napsal je ještě něco potřeba , abych měl vše k dokončení a mohl éro poslat do vzduchu?
Uff to je otázek hned na poprvé......
Předem děkuji za rady a omlouvám se jestli jsem něco napsal blbě.
- kratas
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, koukám, že volíš prakticky stejnou kombinaci jako mám já, tak Ti zkusím odpovědět.
Regulátor volíš podle motoru a baterek (většina regulátorů už Lipolky podporuje). Podle toho co píšeš, tak usuzuji, že si ponecháš ten Permax motor, co je ve stavebnici, takže pro Tebe by byl vhodný regulátor pro stejnosměrné motory. Často jsou doporučovány regulátory JES 12 nebo sinější JES 20. Oba podporují Lipol baterie,takže bys neměl mít sebemenší problém. Samozřejmě můžeš pořídit i jinou značku.
Tebou zvolené baterky jsou OK, mám jednu v ES taky, ale taky lítám na čínských Flightmax 2200 2S.
Já mám se svým způsobem letu výdrž cca 1-2 hodiny, když si pomáhám motorem a nebo více, když lítám jen na svahu a hezky fouká. Baví mě lítat s větroněma, takže hodně plachtím, snažím se za termických dnů hledat termické závany nebo stoupáky a nebo lítám na svahu, což mě bere úplně nejvíc. Jinak čistý motorový let bych odhadoval na nějakých 20 minut, ale nidky jsem to u sebe neměřil.
S nabíječkou to je komplikované a zároveň jednoduché (teď si připadám jako schizofrenik
). Musíš si vybrat bybíječku, která umí nabíjet Lipol články.
Z pohledu napájeni ze sítě máš modely, které potřebují zdroj, tedy vstupní napětí je 12V (můžeš nabíjet i v autě), modely, které jsou na 220 a pak kousky,které umí obojí.
Výběr nabíječek je skutečně široký a například já jsem si nakonec koupil nabíječku a trafíčko v Číně. Konkrétně jsem koupil Accucell 8 na HobbyCity a k tomu dokoupit malý zdroj 12V 5A. Celé to vyšlo v přepočtu na nějakých 1900Kč, nicméně tam mají i model Accucell 6, který má tady hodně lidí a je o dost levnější. Jinak si můžeš vybrat i z širokého spektra nabíječek u nás.
Možná by bylo dobré koupit nabíječku s balancérem, která Ti bude navíc hlídat i napětí na jednotlivých článcích, co je více než vhodné a výše zmiňované Accucell balancér mají.
Konektory budeš potřebovat na propojení motor regulátor (není nutností),já používám 3,5mm goldy, mezi baterkou a regulátorem používám 2mm goldy, stejně tak i na kabelech k nabíječce (nabíječ/baterie). Nicméně tady volí každý dle svého uvážení a preferencí.
Aktivátor se používá na urychlejí vteřinového lepidla. Jsou lidé, kteří ho nepoužívají, já ano, je to občas užitečné. Já jsem ještě lepil trup ES Purexem, ale někteří lepí rovnou vteřiňíkem, já si to netroufnul.
Snad jsem Ti na všechno odpověděl, pokud ne, rád doplním,pokud to budu vědět. Nelítám dlouho,ale rád Ti předám zkušenosti, které jsem stihnul s ES nabýt.
Pavel
Regulátor volíš podle motoru a baterek (většina regulátorů už Lipolky podporuje). Podle toho co píšeš, tak usuzuji, že si ponecháš ten Permax motor, co je ve stavebnici, takže pro Tebe by byl vhodný regulátor pro stejnosměrné motory. Často jsou doporučovány regulátory JES 12 nebo sinější JES 20. Oba podporují Lipol baterie,takže bys neměl mít sebemenší problém. Samozřejmě můžeš pořídit i jinou značku.
Tebou zvolené baterky jsou OK, mám jednu v ES taky, ale taky lítám na čínských Flightmax 2200 2S.
Já mám se svým způsobem letu výdrž cca 1-2 hodiny, když si pomáhám motorem a nebo více, když lítám jen na svahu a hezky fouká. Baví mě lítat s větroněma, takže hodně plachtím, snažím se za termických dnů hledat termické závany nebo stoupáky a nebo lítám na svahu, což mě bere úplně nejvíc. Jinak čistý motorový let bych odhadoval na nějakých 20 minut, ale nidky jsem to u sebe neměřil.
S nabíječkou to je komplikované a zároveň jednoduché (teď si připadám jako schizofrenik
Z pohledu napájeni ze sítě máš modely, které potřebují zdroj, tedy vstupní napětí je 12V (můžeš nabíjet i v autě), modely, které jsou na 220 a pak kousky,které umí obojí.
Výběr nabíječek je skutečně široký a například já jsem si nakonec koupil nabíječku a trafíčko v Číně. Konkrétně jsem koupil Accucell 8 na HobbyCity a k tomu dokoupit malý zdroj 12V 5A. Celé to vyšlo v přepočtu na nějakých 1900Kč, nicméně tam mají i model Accucell 6, který má tady hodně lidí a je o dost levnější. Jinak si můžeš vybrat i z širokého spektra nabíječek u nás.
Možná by bylo dobré koupit nabíječku s balancérem, která Ti bude navíc hlídat i napětí na jednotlivých článcích, co je více než vhodné a výše zmiňované Accucell balancér mají.
Konektory budeš potřebovat na propojení motor regulátor (není nutností),já používám 3,5mm goldy, mezi baterkou a regulátorem používám 2mm goldy, stejně tak i na kabelech k nabíječce (nabíječ/baterie). Nicméně tady volí každý dle svého uvážení a preferencí.
Aktivátor se používá na urychlejí vteřinového lepidla. Jsou lidé, kteří ho nepoužívají, já ano, je to občas užitečné. Já jsem ještě lepil trup ES Purexem, ale někteří lepí rovnou vteřiňíkem, já si to netroufnul.
Snad jsem Ti na všechno odpověděl, pokud ne, rád doplním,pokud to budu vědět. Nelítám dlouho,ale rád Ti předám zkušenosti, které jsem stihnul s ES nabýt.
Pavel
SOVA is YouR CO-pilot
-
were
- Kontaktovat uživatele:
Ja bych ti radil poridit si nabijecku na 12V a k tomu stabilizovany zdroj. Na doma se treba zda zezacatku lepsi moznost mit nabijecku, ktera je rovnou na 220V ale ja byl pozdeji hrozne rad, ze jsem si takovou nekoupil. Pokud budes nabijet pri letani z autobaterie beres jen malou nabijecku co se prakticky vejde do kapsy a netahas s sebou tezky kram. Kdyz dobijis nekde na chate nebo tak, vetsinou staci v pohode pro dva az tri lidi lidi jeden zdroj a zase si libujes ze ses dobre rozhodl...
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Easy
Dík za rady
Už si to pomalu sesumírovávám, ale ještě ta nabíječka mi dělá starosti. Mohli by jste mi říct konkrétně nějakou nabíječku a zdroj a kde ho u nás koupím ( nemám nikoho kdo nakupuje přes net ) a bohužel , elektrika mi neříká vůbec nic, tak bych potřeboval poradit. Stačí mi hodit nějaké odkazy abych se mohl na tu kterou konkrétně mrknout.
Díííkéééés a ať nám to líítááá....

Díííkéééés a ať nám to líítááá....
Teď jsem objevil tuhle... http://www.radiem-rizene-modely.cz/stor ... bijec.html
Co vy na to , je to ono? Podle toho co jsem koukal tak je do zásuvky i k nabíjení z autobaterie a balancer má taky. Chtělo by to ještě nějaké pohledat, ať je z čeho vybírat.
Co vy na to , je to ono? Podle toho co jsem koukal tak je do zásuvky i k nabíjení z autobaterie a balancer má taky. Chtělo by to ještě nějaké pohledat, ať je z čeho vybírat.