FrSky Taranis - třetí pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
lubo1
Kontaktovat uživatele:

Re: FrSky Taranis - třetí pokračování

#76 Příspěvek od lubo1 »

thsoft píše:Měl bych obecnou otázku nastavení nového modelu v taranisu:

Jak správně nastavit každé servo pro nový model ? Napríklad křidélko nastavím páku co nejblíže středové poloze při hodnotě 1500 ms. Poloha však nebude nikdy asi 100% střed takže musím použít offset na stránce vstupy. ....

Je jedno, či je to Taranis, alebo Futaba - Pre nastavenie serva je potrebné nastaviť čo najprecíznejšie mechanický plný rozsah a až následne riešiť stred, expo diff a pod....
Ja to robím tak, že vo vysielači si nastavím chod serva bez mixov a obmedzení, rozzsah chodu +- 100 %,.
Vcelku výhodné je nastaviť ovládanie ne knipel plynu...... nemusím držať knipel keď meram výchylku......
Snažím sa nastaviť mechanicky krajné polohy tak, aby povedzme krídelko chodilo v plnom rozsahu a nikde to nazachytávalo. Stred ma zatiaľ netrápi. Nastavením dlžky pák a tiahel sa snažím nastaviť mechanicky plný rozsah.....
U krídelok je potrebné ešte kontrolovať aj súbeh oboch krídel - aby bola výchylka hore/ dole na obidvoch rovnaká. Ak sa dostanem na rozsah povedzme + 105/-90 je to OK, ale ak tam mám +-60 tak to eeee.
Ak mám krajné polohy ako tak OK - nastavím vo vysielači max výchylky hore / dolu, za ktoré nesmie krídelko ísť.
Ak je to OK nastavím stredy..... U krídelok býva rozsah výchylky s brzdami 30-40 st dole, 80 st hore. Ovládanie krídelka z toho využije povedzme 30 st dole, 40 st hore.....
Pokiaľ to nieje 3D akrobat - potom nedávam symetrickú ani výškovku ... na pritiahnutie mám večšíu......
S mechanickým nastavením sa hrám aj niekoľko hodín a snažím sa to mať čo najlepšie nastavené.
Ak odflákneš mechanické nastavenie - elektricky to síce zkoriguješ, ale vždy to bude "divne" lietať....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od thsoft »

Děkuji za obsáhlý výklad. Mám udělaný úhloměr ze závažíčkem, takže samozřejmě vidím kolik stupňů nahoru
a kolik dolů mi křidélko chodí. Podle toho to srovnám na max. který je stejný na obě strany mechanicky.

Pak omezím elektricky servo na tomto místě (Serva -> Min nebo Max).

Ale co byl můj dotaz je hlavně nastavení toho středu. V taranisu jak jsem zjistit tak ten střed můzu ovlivnit třemi
způsoby a po jeho nastavení se nesmí změnit omezení (aby zase nejezdilo za roh) serva což se mi i dělo pokud
jsem hýbal se středem serva (Serva - Střed serva).

Takže závěr. Nehýbat položkou střed serva a všechny středy nastavit subtrimem. Je to tak ?

lubo1 píše:Je jedno, či je to Taranis, alebo Futaba - Pre nastavenie serva je potrebné nastaviť čo najprecíznejšie mechanický plný rozsah a až následne riešiť stred, expo diff a pod....
Ja to robím tak, že vo vysielači si nastavím chod serva bez mixov a obmedzení, rozzsah chodu +- 100 %,.
Vcelku výhodné je nastaviť ovládanie ne knipel plynu...... nemusím držať knipel keď meram výchylku......
Snažím sa nastaviť mechanicky krajné polohy tak, aby povedzme krídelko chodilo v plnom rozsahu a nikde to nazachytávalo. Stred ma zatiaľ netrápi. Nastavením dlžky pák a tiahel sa snažím nastaviť mechanicky plný rozsah.....
U krídelok je potrebné ešte kontrolovať aj súbeh oboch krídel - aby bola výchylka hore/ dole na obidvoch rovnaká. Ak sa dostanem na rozsah povedzme + 105/-90 je to OK, ale ak tam mám +-60 tak to eeee.
Ak mám krajné polohy ako tak OK - nastavím vo vysielači max výchylky hore / dolu, za ktoré nesmie krídelko ísť.
Ak je to OK nastavím stredy..... U krídelok býva rozsah výchylky s brzdami 30-40 st dole, 80 st hore. Ovládanie krídelka z toho využije povedzme 30 st dole, 40 st hore.....
Pokiaľ to nieje 3D akrobat - potom nedávam symetrickú ani výškovku ... na pritiahnutie mám večšíu......
S mechanickým nastavením sa hrám aj niekoľko hodín a snažím sa to mať čo najlepšie nastavené.
Ak odflákneš mechanické nastavenie - elektricky to síce zkoriguješ, ale vždy to bude "divne" lietať....
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od lubo1 »

thsoft píše:Děkuji za obsáhlý výklad. Mám udělaný úhloměr ze závažíčkem, takže samozřejmě vidím kolik stupňů nahoru
a kolik dolů mi křidélko chodí. Podle toho to srovnám na max. který je stejný na obě strany mechanicky.

Pak omezím elektricky servo na tomto místě (Serva -> Min nebo Max).

Ale co byl můj dotaz je hlavně nastavení toho středu. V taranisu jak jsem zjistit tak ten střed můzu ovlivnit třemi
způsoby a po jeho nastavení se nesmí změnit omezení (aby zase nejezdilo za roh) serva což se mi i dělo pokud
jsem hýbal se středem serva (Serva - Střed serva).

Takže závěr. Nehýbat položkou střed serva a všechny středy nastavit subtrimem. Je to tak ?

áno....
U MPXu som bol zvyknutý posúvať stredy, ale u Taranisa to robilo probľém... Takže subtrim....
Inak sk chcem "skúšať" vtákoviny robím to v Pc v Companione... Je torýchlejšie a vidím odozvu priamo v simulátore....
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od juraj.jurej »

Tomu dosť nerozumiem, Stredy na Taranise riešim ofsetom?
FrSky Tandem X20
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od juraj.jurej »

A servá si dávam vždy na servotesteru do neutláru.
FrSky Tandem X20
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od lubo1 »

juraj.jurej píše:Tomu dosť nerozumiem, Stredy na Taranise riešim ofsetom?

mnoooo dá sa aj stredom - to ale posunie dráhu serva a to posunie minimálnu a maximálnu výchylku.....
Z môjho pohľadu eee - koncová poloha je koncová poloha.... a tá sa nesmie zvečšiť....
Naposledy upravil(a) lubo1 dne pát 28.08.2015 13:05, celkem upraveno 1 x.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od lubo1 »

juraj.jurej píše:A servá si dávam vždy na servotesteru do neutláru.

Nemusí to byť vhodné.... viď príklad krídelká + brzdy s výchylkou -30st + 80stupňov...
Dá sa to nastaviť aj "na stred" a došolíchať elektricky, ale lepšie je to nastavovať mechanicky, ako som to popisoval vyššie......
Proste urobiť mechanickú diferenciaciu posunutím mech. stredu páky smerom krídelko dole....
Edit
Každý má neaké postupy - píšem ako to robím ja....
Omachota

#83 Příspěvek od Omachota »

Má taranis key-lock?
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od lubo1 »

Omachota píše:Má taranis key-lock?

Čo to je ??
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od jyrry »

lubo1 píše:... koncová poloha je koncová poloha.... a tá sa nesmie zvečšiť....

On tam není servolimit?
jyrry.webnode.cz
mab
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od mab »

Už to pochopte, střed serva je naprosto nezajímavý.

Nejdřív mechanicky usaďte a přepákujte servo pro dané využití a pro celý mechanický chod serva
např křidélko akrobata +- 50stupnů
klapka větroně +15 -90stupňů
nebo výškovka nějakého rychlíka +10 -15 stupňů

Pak v Limitech serva dolaďte elektronické dorazy serv.
Pokud jste usadili serva v mechanické části precizně tak se v Limitech serv v Taranisi pohybujete kolem čísel +-100 %.

No a pak? To už je jedno střed si uděláte kde chcete a expa, dvojí výchylky, nebo moje oblíbené křivky. Prostě cokoliv, pořád se pohybujete v bezpečné zóně a plném rozsahu serv viz výše.

Dříve zmíněný přesně stejný chod na obě strany bych řešíl pomocí symetrických limitů. V manuálu openTX je to i s obrázky.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
mab
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od mab »

jyrry píše:On tam není servolimit?

Ale je.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od lubo1 »

mab píše:
Ale je.

Posunom stredu sa ti posunie aj servolimit.... Subtrimom nie - tam sa posunie stred a servolimit stojí
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od jyrry »

lubo1 píše: Posunom stredu sa ti posunie aj servolimit...

8O pak to ale není servolimit...
Servolimit chápu tak že se přes něj servosignál nedostane ať od subtrimu, sečtení mixů nebo jakkoli jinak.
Rozlišuji servolimit a omezení výchylek.
jyrry.webnode.cz
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od RCStudio »

Serva -100(988us) - 100(2011us) a stred 1500us
Kdyz zmenim stred na 1400
Tak ostanu -100(888us) a 100 (1912us)
Takze pri zmene stredu se me posune cely rozsah ale limitni hodnoty jsou -100 a 100 a nejde nastavit teba 110 abych dostal opet 2011us.
Nicmene je to z duvodu ze existuji serva se stredem treba 1540 a pak samozrejme je cesta takoveho serva + a - 500us od stredu udavaneho vyrobcem.
Pokud potrebuji delsi drahy musim toto povolit v nastaveni modelu.
Stale vsak plati ze v zalozce serva jsou definitivni limitni hodnoty serv a zadnim mixem je nelze prekrocit.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“