Velka reklama-mala kvalita

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
xGrany

Re: Velka reklama-mala kvalita

#76 Příspěvek od xGrany »

Na to vybijeni zarovkou sem si na balancni konektor pripojil hlidac napeti a ten zapipa,kdyz dosahne nektery clanek nastavene hodnoty. Jinak ja baterky celkem vyuzivam a za tri dny sem dal 16 paku... Vzdycky minimalne jednou tydne jdu a nekdy i vickrat. Zalezi na pocasi a na smenach v praci...
HonzaS

#77 Příspěvek od HonzaS »

Já baterky nevyndavám z letadla horký a dávám je rovnou na nabíječku. Od halových 2s120mAh po velké 12s5000mAh. Na letišti nebo v hale nabíjím proudem klidně 3C, některý baterky mezi ("vzácné" gensy 120mAh nechci trápit a na 12s 5000mAh nemám nabíjecí výkon) i 5C. A ne vždy balancuju, na malých baterkách balančáky ani nemám - když je nějaký článek slabý a potřeboval by dorovnat, sada je stejně na vyhození.

Většinou mi to takhle vydrží několik let, než pack odejde. ALE, skladuju vybité (zhruba 3,7V/článek). A baterky nevybíjím do dna, během vybíjení musí být dobře chlazené (horké baterky odchází).
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
xGrany

#78 Příspěvek od xGrany »

Ted v zime je vytahuji taky studene,ale kdyz bylo teplo,tak byly mirne vlazne. Nevim jak u letadel,ale u vrtulniku budou asi trochu vetsi naroky na baterky. Tam jsou otacky stale stejne a dost zalezi jak moc tahas za kolektiv. U letadla pridavas a ubiras,tak se asi ani nezahrivaji. A i kdybych je daval po dolitani hned na nabijecku,tak nabijecka da max 2C a to je stale na dlouho, kdyz litam 5min. Proto mam radeji vice clanku. Ale jelikoz mam t-rexe pouze pul roku a dost me to chytlo,a kdo vi kam to pujde dal, tak urcite prijde na radu, jak sem psal i poradna nabijecka.A kdyz by byly dve uz by to bylo taky veselejsi. :-)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od jyrry »

Amper píše:... BTW : Cerny kdysi delal testy v RCRevue kde ukazoval jak moc vadi LiPolkam vybijeni do odporove zateze. ....

hmmmm.... našel bys to? To by mně docela zajímalo jak to odůvodnil.
jyrry.webnode.cz
Drondys

#80 Příspěvek od Drondys »

Ono je otázkou jak moc stará je to záležitost a jak moc to bylo ověřeno. Jestli to třeba nebylo z doby kdy byly lipolky ještě v plenkách a vadilo jim skoro i to když se ně někdo jen trochu špatně podíval. :D
Lark

#81 Příspěvek od Lark »

Odporová zátěž, pokud je proud v dovolených mezích, nemůže ničemu vadit. Samozřejmě pokud se hlídá mezní napětí, aby nedošlo k podvybití. Nechce se mi věřit, že by pan Černý něco takového napsal. Jestli to v té recenzi nebylo myšlené jako upozornění, aby někdo nepřipojil žárovku a nechal to bez dozoru.
xGrany

#82 Příspěvek od xGrany »

To je přesně to,co sem chtěl slyšet. Nevím,jak to probíhá v nabíječkách při vybíjení,ale nebude tam náhodou taky odporová zátež? A když jedna žárovka h7 má 50W tak je to zhruba 2C vybíjení a baterka má zvládnout 40C. Je mi jasné,že reálná hodnota je někde jinde,ale prostě když dám dvě žárovky,tak to bude 4C a když vybíjení přeruším při 3,8V na článek,tak po ustálení bude zhruba 3,85V a to je storage. A vybíjením 4C nemůžu baterkám ublížit.
Pokud někdo ví,proč by mělo bateriím škodit vybíjení odporovou zátěží,tak mi to prosím vysvětlete. :wink:

Edit: samozřejmě baterie při nabíjení,nebo vybíjení jsou stéle pod dozorem na nehořlavém povrchu a hlídač napětí má tak nepříjemný zvuk,že ho ve vteřině vypínám. A když sem vybíjel žárovkou,tak sem u toho seděl... :)
Amper

#83 Příspěvek od Amper »

jyrry píše:hmmmm.... našel bys to? To by mně docela zajímalo jak to odůvodnil.

Pokud šlo o uvedenou zarovku tak to asi problém nebude.

V článku slo o to ze pri odporove zatezi docházelo k vyrazne vetsimu ohrevu clanku (speciálně stredoveho) což baterce proste nesedí. Bylo to uz před dost dlouhou dobou (takže povolena C byla výrazně niz než ted) takže rozdíl 4c proti 40c aku asi nebude dělat problém.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
coro

#84 Příspěvek od coro »

Nepamätám si ten článok od p.Černého ale tiež sa mi nechce veriť že pointou bola odporová záťaž. Skorej si myslím že ide o nepochopenie a pointou bol malý prúd.

Na odporoch je 50W už poriadny výkon ale pre väčšiu baterku je to stále trápne málo prúdu v porovnaní s odberom pohonu (200, 400, niekde aj ešte výrazne viac W).
Potom dochádzalo k tomu že niekto vybíjal do odporov (či žiarovky) až do vypnutia nejakého obvodu, či reglu alebo balanceru, alebo aj vybíjal nabíjačom (do jeho polovodičov čo je zas to isté ako odpor) a skončil na 3,0V na článku.
A ešte častejšie skončil až na 3x 3,0=9V na baterke, a to znamenalo takmer s istotou že napätia sa rozložili ako 3,5V + 3,5V + 2V.
A to bol práve dôvod prečo je také vybíjanie "do odporovej záťaže" naozaj škodlivé.

Tých 3,0V vypínaciaho napätia, je strašne málo už aj pri pohone čo žerie 400W, ak máme baterku čo vydrží nejaký vyšší čas motorového letu (akože 5 minút napríklad ak nie viac..).

Vidím pri odosielaní doplnenie že išlo o ohrev baterky. Aj to je fakt..
No to pri dnešných baterkách už asi problém nie je lebo tak nehrejú proste preto že majú menší vnútorný odpor, a stále je to len o zvolení primeraného prúdu.
Dať vybiť celú kapacitu 30C prúdom naraz, nie je bežná prax.. pri 2000mAh je to na tom odpore 600W..
Grugh

#85 Příspěvek od Grugh »

Nemohl by se zde někdo rozepsat o "odporové zátěži"?
Mě osobně (lajcky) přijde vybíjení přes odpor jako celkem šetrný způsob, pokud jsou hlídána napětí na jednotlivých článcích nějakým obvodem.
S tím jak se baterie vybíjí, zároveň mírně klesá proud, ale pro zjednodušení ho můžeme považovat za konstatní. Tj. bez proudových špiček.
Proč by vybíjení např. přes regulátor a střídavý motor mělo být k baterii šetrnější?
Nebo mi něco ušlo? Rád se nechám poučit.

edit --------
Nebo mají LiPol baterie závislý vnitřní odpor na frekvenci zatěžování?
Lark

#86 Příspěvek od Lark »

Grugh píše:Nemohl by se zde někdo rozepsat o "odporové zátěži"?
Mě osobně (lajcky) přijde vybíjení přes odpor jako celkem šetrný způsob, pokud jsou hlídána napětí na jednotlivých článcích nějakým obvodem.
S tím jak se baterie vybíjí, zároveň mírně klesá proud, ale pro zjednodušení ho můžeme považovat za konstatní. Tj. bez proudových špiček.
Proč by vybíjení např. přes regulátor a střídavý motor mělo být k baterii šetrnější?
Nebo mi něco ušlo? Rád se nechám poučit.

edit --------
Nebo mají LiPol baterie závislý vnitřní odpor na frekvenci zatěžování?

Já si to taky myslím, že odporová zátěž je nejšetrnější způsob vybíjení. Jen s tím proudem je to trochu jinak. Při malé tepelné závislosti zatěžovacího odporu, bude proud opravdu klesat, ale při použití vlákna žárovky (díky velké změně teploty při klesání napětí), se odpor vlákna snižuje, takže to funguje jako jednoduchá stabilizace proudu. V nabíječkách se vybíjí taky do odporové zátěže (tranzistorů) jen s tím rozdílem, že proud je stabilizovaný. Myslím, že některé nabíječky ani nehlídají napětí jednotlivých článků.
Samozřejmě je nesmysl vybíjet baterku proudem odpovídajícím max. počtu C bez přídavného chlazení třeba ventilátorkem. Tak se ta baterka většinou nepoužívá ani v provozu (když neuvažuju soutěže, kdy je životnost baterky až tolik nezajímá). A pokud používá to hlídání napětí dokonce na jednotlivé články tak je to podle mě úplně v pohodě. A pokud, jak píše coro, by baterka končila vybíjení tak velkým rozdílem mezi články, tak myslím že už je na pováženou, takovou baterku vyřadit, nebo jí nechat pro jiné účely na dožití.
jio

#87 Příspěvek od jio »

Grugh: Ono po už napsal coro.
Když vybíjím malým proudem, tak může dojít k uvedenému 3,5+3,5+2 daleko častěji než při vybíjení vyššími proudy. To napětí na článku klesá pomaleji a tím se stačí ten jeden článek více vybít. Když napětí klesá rychleji, tak k to,u tak často nedojde.

Edit: Pokud bych vybíjel do odporové zátěže a měřil bych napětí na jednotlivých článcích a při poklesu napětí na libovolném článku bych vybíjení přerušil, ta bude to vybíjení skutečně šetrnější.
Lark

#88 Příspěvek od Lark »

Taky to tak vidím.
coro

#89 Příspěvek od coro »

Lark, pri vybíjaní veľmi malým prúdom hlboko pod rozumné minimálne napätie, sa Ti rozíde takmer každá sada. Aj keby bol rozdiel 0,1% kapacity, jeden proste musí skončiť prvý.. A reálne bol rozdiel cez 5% úplne bežný (aj v značkových). A ak by to aj náhodou nejaký výrobca vyselektoval podľa kapacity, aj tak Ti tam nejaký rozdiel vznikne po pár cykloch. Celé to je len o tom že sa vybíja príiš hlboko.
Pri slušnom 80% vybití je ten rozdiel často pod toleranciou merania a nikto ho ani neuvidí.. Hlavne pri malom prúde aký dá vybíjač nejakého nabíjača.
Starý príklad: http://www.wattflyer.com/forums/showpos ... ostcount=3
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od Mad_Box »

Zásadní problém při vybíjení je to že se řeší nějaké napětí, jenže pořádně se neví jaké. je rozdíl když budu vybíjet na 3,2V proudem 10C a nebo 0,1C při prvním to baterka přežije, při druhé variantě půjde zcela jistě brzy do pekel.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“