Uletěl mi copter - ale proč?

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Uletěl mi copter - ale proč?

#76 Příspěvek od jyrry »

zdzd píše:....

ach jo... :roll:
jyrry.webnode.cz
OK2BUH

#77 Příspěvek od OK2BUH »

@Drondys, já vím, že to myslíš dobře, ale žádný tvůrce programu ani návodu na stavbu nemůže zabezpečit všechno. Koptéra může spadnout třeba proto, že majitel neumí pájet. Nebo špatně utáhne vrtule. Když si postavím ULL, tak letadlo musí schválit oblastní technik a přidělí mu imatrikulaci. Potom se musí chodit na pravidelné kontroly. To bys chtěl zavést i tady? Většina koptér stejně uletí neznalostí pilotáže. Chcete zavést pilotní zkoušky? Ano, u továrních výrobků by mělo být failsafe při zakoupení aktivní, u amatérských se o to musí postarat každý sám.
SAT-HOFMAN
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od SAT-HOFMAN »

zdzd píše:...V případě problémů kolmo na zem a co nejrychleji. Tak nemůže vzniknout žádná škoda, protože rozumný člověk létá jen tam kam vidí a kde není nic k poškození...

Ty máš takto nastavený fail-safe u svých modelů, že to radíš ostatním :lol:
zdzd

#79 Příspěvek od zdzd »

SAT-HOFMAN píše:Ty máš takto nastavený fail-safe u svých modelů, že to radíš ostatním :lol:

Samozřejmě. U helin se to jinak ani nedělá. Řízení podržet v poslední poloze aby zákeřně nezměnila směr a vypnout motor.
jirka_d

#80 Příspěvek od jirka_d »

A proč bych to takto dělal?
Když to ovládám, tak přistanu, když mi vypadne spojení se strojem, tak se mohu snažit vypnout motor jak chci, ale stejně mi to nepůjde.
Dobrá rada nad zlato :lol:
ananas

#81 Příspěvek od ananas »

Na to je snad failsafe aby ti vypl motor pri vypadku.. Ale to furt do kola :-) hlavne ze me to funguje jak ma pri ztrate signalu vam at to pada jak chcete vy :-D
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od jyrry »

jirka_d píše:... Dobrá rada nad zlato ...

Jenom jsi ji (nejen ty, koukám) nepochopil... To co Zdeněk popisuje má udělat FS, ne pilot.
jyrry.webnode.cz
JosefSvejk

#83 Příspěvek od JosefSvejk »

jirka_d píše:A proč bych to takto dělal?
Když to ovládám, tak přistanu, když mi vypadne spojení se strojem, tak se mohu snažit vypnout motor jak chci, ale stejně mi to nepůjde.
Dobrá rada nad zlato :lol:

Zdzd popisoval, co má udělat fail safe, ne ty :wink: .
jirka_d

#84 Příspěvek od jirka_d »

Tak jsem nepochopil :o
SAT-HOFMAN
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od SAT-HOFMAN »

zdzd píše:Samozřejmě. U helin se to jinak ani nedělá. Řízení podržet v poslední poloze aby zákeřně nezměnila směr a vypnout motor.

Co sem motáš heliny, jsme ve vlákně copter. (To je jako by jsi radil u vypiplaný makety dvouplošníku nastavit fail-safe výškovky na potlačeno!) Pokud máš bohaté osobní zkušenosti s lítáním s copterama, rád se od tebe něco přiučím, ale tuto radu neberu.
OK2BUH

#86 Příspěvek od OK2BUH »

Ještě se vrátím k tomu Multiwii. Ta platforma běží na desítkách různých desek s různými procesory a hlavně různými čidly. Někdo nemá GPS, někdo ani akcelerometry nebo baro. Každý má jiný přijímač, některý má failsafe v sobě, jiný ne. Takže to nejde vymyslet univerzálně. Každý si to musí dořešit sám. V helpu je tučně napsáno, že základní failsafe je defaultně vypnuto. Stačí mu k činnosti jen gyroskopy, které má každá deska. Zapneme ho jen v případě kdy nemáme jinou lepší možnost.
dt

#87 Příspěvek od dt »

OK2BUH píše:Stačí mu k činnosti jen gyroskopy, které má každá deska. Zapneme ho jen v případě kdy nemáme jinou lepší možnost.

Otázka je, jestli v takovém případě není skutečně lepší nechat tu věc spadnout dolů (tzn. vypnout úplně pohon). Bez akcelerometrů a barometru v podstatě není možné dostat model pomocí FS bezpečně na zem normální cestou.
Samozřejmě ne hned, nějaká "ochranná lhůta" v podobě třeba 1-2s v holdu by tam asi být měla.
Drondys

#88 Příspěvek od Drondys »

DJIvison píše:Uletěl mu copter - ale proč?

Z toho co zde bylo zmíněno lze konstatovat následující.

Matlos poletoval s koptérou na zahradě a v průběhu stoupání došlo zřejmě ke ztrátě radiového spojení s multikopterou a spojení se následně již nepodařilo obnovit. Řídící jednotka s firmware Multiwii v koptéře neměla nastaveno automatické přistání pokud dojde ke ztrátě spojení a pokud toto ve zmíněném firmware není nastaveno pak po výpadku spojení bohužel drží poslední stav před výpadkem co se týče vstupních hodnot od přijímače a jinak samozřejmě stabilizuje a funguje dál jako by se nechumelilo. Takže výsledkem bylo, že koptéra neustále stoupala až došlo k takovému poklesu napětí palubního aku, že některý z regulátorů, který na pokles zareagoval jako první odpojil motor a koptéra se následně z výšky, do které v průběhu výpadku spojení nastoupala v kotrmelcích zřítila k zemi.

Pokud by měl Matlos ve zmíněném firmware nastaveno automatické přistání při výpadku spojení pak by po ztrátě spojení koptéra sama pozvolna přistála. Pokud by měl na palubě druhé nezávislé spojení se systémem ukončení letu (tj. odpojení napájení motorů + případně jako doplněk padák) tak ho mohl matlos použít a vynutit ukončení letu daleko dřív než koptéra nastoupala tak vysoko. Jenže nic z toho matlos neměl a tak se stalo to co se stalo. Naštěstí během stoupání vítr koptéru zanesl nad pole a ne nad domy.

Doufejme, že matlos se z toho snad důkladně poučil a než příště vzlétne tak si vše lépe nastuduje a nastaví a pro jistotu si může dodělat i druhý záložní systém ukončení letu s nezávislým spojením podobně jak jsem to zmínil v předcházející části diskuse pro případy kdy by řídící jednotka i tak selhala.

Závěrem lze obecně konstatovat, že stavět si sám koptéru tímto způsobem bez důkladné znalosti věci je velmi riskantní jelikož je to koncipováno tak, že je ponecháno plně na staviteli, aby si vše sám správně nakonfiguroval. Pokud však něco opomene, což se stalo i v tomto případě, tak to může mít velmi neblahé následky. V tomto případě to naštěstí skončilo jen destrukcí koptéry a nebyl při tom poškozen jiný majetek ani zdraví, ale stačilo trochu víc smůly a mohl z toho být případ s tragickým koncem pro média.

Pro některé by holt asi bylo lepší, aby se nehrnuli do stavby vlastní koptéry a když už chtějí s nějakou poletovat tak by si měli raději našetřit a koupit hotovou odladěnou a nakonfigurovanou koptéru a navíc si k ní zaplatit i školení co se týče důkladného vysvětlení a odzkoušení různých možností nastavení daného stroje i systému firmware v něm s někým kdo tomu opravdu dobře rozumí a dokáže to vysvětlit.
gardenroute

#89 Příspěvek od gardenroute »

SAT-HOFMAN píše:Co sem motáš heliny, jsme ve vlákně copter. (To je jako by jsi radil u vypiplaný makety dvouplošníku nastavit fail-safe výškovky na potlačeno!) Pokud máš bohaté osobní zkušenosti s lítáním s copterama, rád se od tebe něco přiučím, ale tuto radu neberu.
Souhlas Stando, a nějak netuším, proč se zde FailSafe takto dokola pořád řeší, každý pilot multikoptér dobře ví o čem je řeč, a jak to funguje, takže netřeba takových knížecích rad, které by možná ještě nějaký začátečník mohl začít brát vážně 8O Opět tu někteří hledají příležitost jako mentorovat a poučovat (zejména v něčem jim vzdáleném) ty "hloupé koptéristy", místo aby se řešila technická otázka (v tom díky Drondysovi) toho vlastního "crashe".
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Drondys

#90 Příspěvek od Drondys »

gardenroute píše:...nějak netuším, proč se zde FailSafe takto dokola pořád řeší, každý pilot multikoptér dobře ví o čem je řeč, a jak to funguje...

Závěry jsem popsal výše, ale bohužel z toho co zde matloš uvedl musím konstatovatm, že se jako pilot koptéry ukázal v tomto ohledu neznalým mimo jiné když přiznal, že to neměl nastaveno a neměl ani nic co by to nahrazovalo a navíc o funkčnosti i pochyboval když uvedl "... Fail safe jsem bohužel neměl nastavený, i když nevím jestli by mi v téhle situaci pomohl...". Tato neznalost byla v tomto případě podstatná. Takže lze konstatovat, že ne každý pilot multikoptéry ví přesně o co jde a bohužel ani nedomýšlí jaké důsledky opomenutí to nastavit to pak může mít při nějaké krizové situaci.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“