Petice podporující zachování Leteckého modelářsví v ČR

Pokud nějakou modelářskou akci pořádáte, nebo na ni chcete jen upozornit, jste zde na správné adrese.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Petice podporující zachování Leteckého modelářsví v ČR

#76 Příspěvek od pepin »

hoblik píše:Pepine ........

Je naprostou samozřejmostí, že na srazu maketářu ty rány a totálky jsou běžnou součástí leteckého modelářského dne.

ÁÁ, pán je znalec, nejsi náhodou z Prahy :lol:
Byl jsem na třech ročnících Velké maketářské a lítalo se i za větru, kdy by spousta lidí vůbec neletěla a jediné co se stalo byla ulomená vrtule, nic víc. Tak pozor, ať tu ostatní nevidí, že vědomě LŽEŠ

Je pravda, že dnes už na ty letecké dny nechodím, když jsem chodíval, nějaká rána byla, když dnes jen čtu o leteckých dnech, není vyjímkou se dočíst--jen bylo škoda toho a toho modelu. Ano jsem z Prahy--od roku 89 osvobozené od nutnosti podepsat cokoli se mi dostane pod ruku.

Nepodepíšu svobodu provozování jakéhokoli modelu v neomezené váze kýmkoli kdo na to jen pomyslí.

Já tu přece netvrdím, že všichni maketáři jsou z jednoho pytle, jen, že né každý by měl řídit velkou maketu--v podstatě se tím uchráníte sami před sebou, mě nic nehrozí, já na ty přehlídky jak jsem psal nechodím :D
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 20.01.2013 18:48, celkem upraveno 1 x.
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od hoblik »

pepin píše:
hoblik píše:Pepine ........

Nepodepíšu svobodu provozování jakéhokoli modelu v neomezené váze kýmkoli kdo na to jen pomyslí.

No vidíš a o ničem takovém ta petice není :D
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
Svaťa
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od Svaťa »

pepin píše:Je naprostou samozřejmostí, že na srazu maketářu ty rány a totálky jsou běžnou součástí leteckého modelářského dne.

No to asi nebude tak úplně pravda. Neříkám že jsem nikdy neviděl havarovat model ale tohle jsi docela přestříkl....
Od roku 2009 létám na mnoha akcích jak u nás tak i mimo ČR s tímto http://www.modellshow.cz/images/letovy_ ... CF5558.JPG a pokud by jsi měl pravdu tak by měl být statisticky dávno po smrti.
pepin

#79 Příspěvek od pepin »

.[/quote][/quote]

No vidíš a o ničem takovém ta petice není :D[/quote]

tak to jdu přečíst teda znovu :oops:
Svaťa
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od Svaťa »

hoblik píše: No vidíš a o ničem takovém ta petice není :D

Nepřesvěčuj ho. On ji očividně ještě ani nečetl, ale už od počátku je zásadně proti.
Vždycky bude někdo kdo bude chtít aby někomu jinému chcípla koza. Hlavně z toho navyvolejme hádky mezi sebou ve chvíli kdy se potřebujeme spíš podpořit.
pepin

#81 Příspěvek od pepin »

Zavádí a vyžaduje registrace a opakovaná prokazování zdatnosti modeláře a letuschopnosti jeho modelů a s tím spojené nemalé správní poplatky. V současné chvíli takto omezuje modeláře od hmotnostního limitu nižšího, než je v okolních zemích běžně zvykem, což omezuje konkurenceschopnost našich

-------------------------------------------------------
jaký je ten hmotnostní rozdíl?netýká se náhodou jen těch, kteří nechtějí--odmítají prokázat zdatnost modeláře?

------------

Předpis pro pořádání modelářských akci na území České republiky, CAA-SLP-001-0/06 - Podmínky pro pořádání leteckých veřejných vystoupení, je likvidační pro pořadatele těchto akcí, neboť není pro většinu pořadatelů vůbec možné dodržet požadavky, které jsou stejně přísné jako pro provoz skutečných nebo vojenských letadel.

pokud se bráníte hmotnostnímu limitu modelu, tak zde v podstatě jde o fakt, že pokud dáte do kopie v měřítku 1:1 rádiové ovládání, někdo po vás dnes chce už něco trošku víc, nežli jen ohlásit hurá akci někde na posekané louce.

Jestli tu už má být řeč o koze, tak především o té mé , páč s největší pravděpodobností ten pruser přijde právě z nějaké podobné akce plné lidí a civilistu.

Asi si nebudou ale rozumět lidi, --třeba já, který se pokud možno vyhýbá provozu modelu mezi co nejvíce lidmi od někoho, kdo naopak potřebuje co největší obecenstvo--přeberte si to jak chcete.Já jen nechci doplatit na nezodpovědnost nějakého jedince který má neutuchající potřebu se někde předvádět a oproti svým jiným kolegum na to nemá at konstruktérské, tak třeba i ovládací schopnosti.

Jestli někdo čte--PEPIN CHCE ZAKÁZAT MAKETY tak je špatně čte.

Jo, štve mi, že už nemohu jet do hospody na kole, na druhou stranu je podstatně menší pravděpodobnost, že mi pod kola u auta vjede ožralej cyklista a když už, tak alespon nejspíš s helmou na hlavě.
Svaťa
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od Svaťa »

pepin píše:Zavádí a vyžaduje registrace a opakovaná prokazování zdatnosti modeláře a letuschopnosti jeho modelů a s tím spojené nemalé správní poplatky. V současné chvíli takto omezuje modeláře od hmotnostního limitu nižšího, než je v okolních zemích běžně zvykem, což omezuje konkurenceschopnost našich

-------------------------------------------------------
jaký je ten hmotnostní rozdíl?netýká se náhodou jen těch, kteří nechtějí--odmítají prokázat zdatnost modeláře?

------------

Předpis pro pořádání modelářských akci na území České republiky, CAA-SLP-001-0/06 - Podmínky pro pořádání leteckých veřejných vystoupení, je likvidační pro pořadatele těchto akcí, neboť není pro většinu pořadatelů vůbec možné dodržet požadavky, které jsou stejně přísné jako pro provoz skutečných nebo vojenských letadel.

pokud se bráníte hmotnostnímu limitu modelu, tak zde v podstatě jde o fakt, že pokud dáte do kopie v měřítku 1:1 rádiové ovládání, někdo po vás dnes chce už něco trošku víc, nežli jen ohlásit hurá akci někde na posekané louce.

Jestli tu už má být řeč o koze, tak především o té mé , páč s největší pravděpodobností ten pruser přijde právě z nějaké podobné akce plné lidí a civilistu.

Asi si nebudou ale rozumět lidi, --třeba já, který se pokud možno vyhýbá provozu modelu mezi co nejvíce lidmi od někoho, kdo naopak potřebuje co největší obecenstvo--přeberte si to jak chcete.Já jen nechci doplatit na nezodpovědnost nějakého jedince.

Ty o tom očividně nic nevíš.
Ten hmotnostní limit je 25kg, u nás 20kg. To znevýhodňuje české modeláře v zahraničí. A i tak to povolení UCL neplatí za hranicema. Tak k čemu to je? Je to jen omezování tady v ČR protože tady jsou úřady zvyklé, že si s lidma mohou dělat co chtějí.
Dále každý člověk v této zemi si udělá řidičák na zbraň zvanou auto a je jedno ve které třídě ukončil školní docházku má ty papíry na celý život . Ale modeláři tento řidičák na modely musí s každým modelem dělat znovu a to vůbec nemluvím o tom, že nákady s tím spojené jsou srovnatelné.
Pokud tě letecké dny nebaví nebo tam nemáš co předvést, neznamená to, že lidi co tam lítají jsou nějací exibicionisté. Mají prostě jiný zájem než ty. Sdružují a létají pro potěšení což při návštěvě diváků přinese klubu nejkou tu kačku na to aby třeba mohli vůbec provozovat svý letiště. Ono totiž demokracie není jen o tom, že se smí plkat o věcech kterým nerozumím, ale hlavně o toleranci. Je třeba vidět širší souvislosti.

četl jsi vůbec předpis pro pořádání modelářských akci na území České republiky, CAA-SLP-001-0/06 To není o žádné posekané lůčce nebo jak se o tom vyjadřuješ. To je v podstatě srovnatelné pro sklutečná letadla a pro většinu pořadatelů není možné to vůbec splnit.
pepin

#83 Příspěvek od pepin »

Svuj názor jsem vyjádřil, tomu omezení váhového rozdílu a všeho s čím je to spojené--u nás oproti za hranicemi nerozumím--nevím co by mělo obnášet dostat povolení k provozu daného modelu--poplatek--testy--konstrukční dokumentaci ?

Třeba jsem blb, třeba jsem jen jedinej, kdo není osel a chtěl si to nechat vysvětlit, než něco podepíše.
pepin

#84 Příspěvek od pepin »

četl jsi vůbec předpis pro pořádání modelářských akci na území České republiky, CAA-SLP-001-0/06 To není o žádné posekané lůčce nebo jak se o tom vyjadřuješ. To je v podstatě srovnatelné pro sklutečná letadla a pro většinu pořadatelů není možné to vůbec splnit.

to jsem tam nikde nenašel :oops:
pepin

#85 Příspěvek od pepin »

předpis pro pořádání modelářských akci na území České republiky
--------------------------------------------------------------
nemohu se k tomu nijak dostat--v dodatku X jsem to nenašel a googel také nic .

Ještě k tomu dodatku X--jestli to dobře chápu, děli se na modely letadel ---tam je to omezení na maximální možnou váhu 20kg a nutnost v modelu nad 0,9 kg mít nastaven fail safe

ty zakázané prostory pokud to chápu správně se týkají pouze bezpilotních letadel--nebo spíš všeho, co by se dalo použít a považovat za létající prostředek na výdělečnou činnost.
Svaťa
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od Svaťa »

pepin píše:předpis pro pořádání modelářských akci na území České republiky
--------------------------------------------------------------
nemohu se k tomu nijak dostat--v dodatku X jsem to nenašel a googel také nic .

Ještě k tomu dodatku X--jestli to dobře chápu, děli se na modely letadel ---tam je to omezení na maximální možnou váhu 20kg a nutnost v modelu nad 0,9 kg mít nastaven fail safe

ty zakázané prostory pokud to chápu správně se týkají pouze bezpilotních letadel--nebo spíš všeho, co by se dalo použít a považovat za létající prostředek na výdělečnou činnost.

http://www.caa.cz/file/6147
až to prostuduješ tak se zaměř na Dodatek 7 .

A pro úplnost http://lis.rlp.cz/predpisy/predpisy/dok ... /doplX.pdf
pepin

#87 Příspěvek od pepin »

už jsem to vygugloval a prodral se k modelářské problematice--, ta část--inspektor si muže vyžádat----jinými slovy, udělat vám ze života peklo, to je fakt blbý, v sobotu zalétáte pouze pro mě, no a já se pak rozhodnu, jestli mužete létat v neděli pro veřejnost
ty vzdálenosní limity ochraných zon jsou tak pro provoz modelu na Ruzyni , pokud by nešlo dostat vyjímku, tak je to vážně likvidační. Kdybys sem dal ten odkaz rovnou, nemusel jsem remcat, ale že si muže s jakkoli těžkým modelem létat kdokoli se mi stejně nelíbí.

jdu to ještě znovu prolouskat.

http://www.caa.cz/file/6147?file=6147&lang=1
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od jyrry »

tak jsem taky podlehnul a cetl http://lis.rlp.cz/predpisy/predpisy/dok ... /doplX.pdf :

1. Definice:
Bezpilotní letadlo (UA)

Letadlo určené k provozu bez pilota na palubě.
Poznámka: V mezinárodním kontextu se jedná
o nadřazenou kategorii dálkově řízených letadel,
autonomních letadel i modelů letadel; pro účely
tohoto doplňku se bezpilotním letadlem rozumí
všechna bezpilotní letadla kromě modelů letadel
s maximální hmotností nepřesahující 20 kg
.

V dalsim textu jsou tyto modely (do 20kg) zmineny docela vagne...
čl. 2 - ... je doporucenym postupem .... (tedy nic narizeneho)
5.1 tady je jasne vymezene kdo je dale minen jako "pilot" ... tedy ne modelar s modelem (do 20kg)
5.4 denik se tyka opet bezpilotniho letadla, nikoli modelu
6.1 formulace "by měl umožnit" neni "musí umožnit"
6.3 fail/safe - tady taky nevidim ze by se to melo tykat modelu (do 20kg)
13. verejna vystoupeni s povolenim UCL se modelu (do 20kg) taky netykaji
15. omezeni pohonu jen na urcite druhy - taky nic zavazneho pro modely (do 20kg)
16.g) i) - iii) bezpecne vzdalenosti taky jen pro bezpilotni letadla...
16.j) znova fail/safe - tady take zminuji "bezpilotni letadlo" coz podle definic model (do 20kg) neni...
Tabulka 1 popira clanek 1. Definice a dalsi pouzivani terminu dle definice, tady by si to asi meli ujasnit...

Co jsem prehlednul?

Jediny pruser je co s temi modely nad 20kg...
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od jyrry »

http://www.caa.cz/file/6147?file=6147&lang=1

tady staci clanek 7.1 a uvedomit si definici UA dle doplnku X = zase nevidim omezeni pro modely (do 20kg)...

si tak myslim...

nebo je to nejak jinak?
jyrry.webnode.cz
Svaťa
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od Svaťa »

jyrry píše:http://www.caa.cz/file/6147?file=6147&lang=1

tady staci clanek 7.1 a uvedomit si definici UA dle doplnku X = zase nevidim omezeni pro modely (do 20kg)...

si tak myslim...

nebo je to nejak jinak?

Např tady
7.4 Chráněný prostor pro diváky
Prostor, v němž jsou diváci během letového vystoupení chráněni před provozovaným
UA. UA musí během celé letové ukázky být provozováno tak, aby bylo v zákrytu za
ochranou sítí oddělující letový prostor a chráněný prostor pro diváky. Velikost
chráněného prostoru musí pořadatel dimenzovat tak, aby odpovídal počtu všech
diváků účastnících se leteckého veřejného vystoupení (např. omezený počet
vstupenek, odhad počtů diváků z již uskutečněných vystoupení). Umístění a rozměry
chráněného prostoru pro diváky musí být viditelně označené a všichni diváci s ním
musí být seznámeni (např. vyznačením páskou s informačními tabulemi, mapou
přiloženou ke vstupence, atd.).

Takové sítě nemusí být ani při létání skutečných letadel.
který klub má takové zabezpečení? Já myslím že max 3 letiště o kterých vím v čr.
Odpovědět

Zpět na „Budoucí“