Turnigy 9XR

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Turnigy 9XR

#76 Příspěvek od Drondys »

Samostatně se k 9XR prodává i alukufřík viz tento odkaz.
Drondys

#77 Příspěvek od Drondys »

madbull píše:...Jen nevim jak to teda bude s těma modulama.je škoda, že to neudělali kompletní se vším...

Se vším to zatím neudělali zejména proto, že spoustě uživatelů by zřejmě nevyhovoval VF modul, se kterým 9XR hodlají implicitně prodávat tj. DSMX/DSM2 a stejně by volali po verzi bez modulu, a proto zatím uvolnili jako první právě verzi bez modulu, ke které si může každý použít VF modul dle libosti třeba Assan, Duplex, FlySky, FrSky, Orange apod.

Jak vypadá konektor ve slotu 9XR na VF moduly je na obrázku viz tento odkaz.
Ukázka různých VF modulů použitelných s 9XR je na obrázku viz tento odkaz.

Modul označený na obrázku jako 9XR, který by měl mít zatím jako jediný integrován konektor pro připojení k interní anténě 9XR Hobbyking ještě v nabídce nemá. Mělo by jít interně o VF modul Orange DSMX/DSM2 viz tento odkaz jen v jiném obalu a s vyvedením antény na ten konektor. Zatím dokud není uvedena upravená verze přímo s konektorem pro 9XR je Orange modul použitelný s vlastní anténou na modulu jak se dodává.

Ostatní moduly jako třeba FlySky FS-TM002 viz tento odkaz nebo FrSky DJT viz tento odkaz půjdou použít implicitně se svojí anténou přímo na modulu tj. bez využití interní antény 9XR.

Určitým kompromisem by mohlo být třeba zabudování modulu FrSky DHT DIY viz tento odkaz dovnitř 9XR, a to včetně antény. Slot na moduly by pak mohl zůstat prázdný a nebo by mohl být překryt nějakým víčkem, na které by se třeba umístil ten plošňák s vyvedeným párovacím tlačítkem a LEDkou od modulu.

Pro použití interní antény 9XR by to chtělo změnu už od výrobce příslušného VF modulu se zabudováním vhodného konektoru na vhodném místě modulu. Jestli se HobbyKing dohodne s výrobci některých VF modulů na případných úpravách pro 9XR, aby se vyráběly i ve verzích s příslušným konektorem na patřičném místě vnitřní strany modulu k připojení na interní anténu 9XR toť otázka, ale v dohledné době to zřejmě není moc pravděpodobné tj. zatím budou ostatní moduly použitelné s vlastní anténou nebo s nějakou uživatelskou bastl úpravou, která ovšem v případě zásahu do VF modulu u nás koliduje s všeobecným oprávněním, které obecně zakazuje nejen elektrické, ale i mechanické zásahy do vysílacího zařízení, kterým je VF modul jako celek.

Možná budou spíš bastly ve smyslu přemístění vývodu vnitřní antény 9XR z toho konektoru ve slotu na VF moduly na jiný konektor, který bude umístěn mimo slot a pak se klasické VF moduly s odšroubovatelnou anténou propojí přímo na ten konektor vnějškem aniž by bylo nutné zasahovat do VF modulu.
Drondys

#78 Příspěvek od Drondys »

Zde je odkaz na právě uvolněný zdrojový kód upravené verze firmware ER9X, který je implicitně dodáván v Turnigy 9XR při nákupu z HobbyKingu.
madbull

#79 Příspěvek od madbull »

drondys dekujeme za vycerpavajici info.
zarazila mne prave ta antena.po vcerejsi diskuzi se znalejsim modelarem take odsud z fora vsak zjistuji,ze se vysilac nelibi i z estetickeho duvodu.uz jste to zde take hodnotily.myslim,ze je to proto,ze je to takova pultova palcovka :-)ale myslim,ze by se na to dalo zvyknout.
jeste by mne spise zajimalo,kdyz mate lepsi info.jak je to s propojitelnosti v rezimu ucitel zak. koukal jsem,ze na stranach vysilace je spousta konektoru pro pripojeni vseho mozneho.jednu t9x uz mam a kdybych treba toto koupil jako druhe radio zatim jen na nauceni letani nekoho jineho,jestli by zatim bez pripojeneho vf dilu slo pouzit radio jako zakovske.myslim si ze by to mel byt jeden z konektroru jack.ze?
popripade jak je to s radiem kdyz ho chci pouzit jen jako slave rezim,musi v nem byt zastrcen vf dil?
nerušit...bastlím :-)
Drondys

#80 Příspěvek od Drondys »

madbull píše:...po vcerejsi diskuzi se znalejsim modelarem take odsud z fora vsak zjistuji, ze se vysilac nelibi i z estetickeho duvodu. myslim,ze je to proto,ze je to takova pultova palcovka...

Mě tedy nová Turnigy 9XR jako pultová palcovka rozhodně nepřipadá. Dle mého názoru neexistuje rádio, které by se líbilo naprosto všem. Ať už je to jakékoli rádio vždy se najde někdo komu se líbí nebo nelíbí obecně nebo komu se libí či nelíbí přinejmenším některé záležitosti na něm.

madbull píše:jeste by mne spise zajimalo,kdyz mate lepsi info.jak je to s propojitelnosti v rezimu ucitel zak. koukal jsem,ze na stranach vysilace je spousta konektoru pro pripojeni vseho mozneho. jednu t9x uz mam a kdybych treba toto koupil jako druhe radio zatim jen na nauceni letani nekoho jineho, jestli by zatim bez pripojeneho vf dilu slo pouzit radio jako akovske. myslim si ze by to mel byt jeden z konektroru jack, ze? popripade jak je to s radiem kdyz ho chci pouzit jen jako slave rezim, musi v nem byt zastrcen vf dil?

Turnigy 9XR obsahuje implicitně firmware ER9X patrně s nějakými drobnými úpravami.

Ohledně možností různých nastavení pro režim učitel/žák k tomu je uveden popis v manuálu, který je volně ke stažení na HobbyKingu viz tento odkaz v sekci Trainer (2/5) na str. 14 a bude zřejmě možné se inspirovat i z informací uvedených na webu Rimra viz tento odkaz i když je to tam demonstrováno na staré T9x, ale obecně z hlediska ER9X by to mělo být platné.

Podle základního popisu viz tento odkaz i podle obrázku viz tento odkaz má Turnigy 9XR trainer port vyveden současně na dva konektory jednak na klasický jack 3,5 (JR styl) jako je u staré 9X a navíc na šestipinový Futaba konektor. Takže propojení by mělo být realizovatelné buď přes ten jack a nebo přes ten Futaba konektor podle toho jaký kabel s jakou koncovkou bude mít uživatel zrovna k dispozici.

VF modul pro funkčnost v režimu žák by neměl být potřeba.
madbull

#81 Příspěvek od madbull »

na ty konektory jsem právě koukal.Už jsem si pořídil kabel na propojení vysílačú tak bych možná letos koupil jednu tuhle vysílajdu jako žákovskou.Modul bych do ni měl asi taky, ale nevim jak to do ní pujde,zbude mi jeden modul ze staré T9xky.Objednávám do ní frsky telemetrii atak nudu mít modul navíc, ale časem by byla si doplněna.
Jo a k vysílajdě samotné.Mně se docela líbí i když asi plavu proti proudu, ale otázkou je jak se bude držet a jak padne do ruky jako taková.To se asi shodnem všichni:-)
nerušit...bastlím :-)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od jyrry »

Drondys píše:Samostatně se k 9XR prodává i alukufřík viz tento odkaz.

Ano, ten je libovy, mam ho uz pres tyden na ceste :-)
jyrry.webnode.cz
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od mihlit »

Tak již jsou k dispozici fotky vnitřku. Pánové, to je výsměch. Vědělo se, že nejde čekat žádnou revoluci, doufalo se ve slušnou evoluci... ale ona je to fakt jen minimálně upravená T9X. Začátečníkům se ušetří pájení flashovacího kabelu a to je asi tak všecko. Jo, nový cool vzhled.

Programovací konektor je přípájen stejně jako dřív - kablíky na desce.
Žádná úprava pro FrSky telemetrii tam zdá se není. Ono to používá er9x v základní verzi, takže piny patrně bude stále nutno uvolňovat (nejspis).
Opět se lze dočkat kvalitního čínského pájení.
Obrázek
Kuličky cínu po rádiu jsou zdarma.
Obrázek

Dokonce ani neudělali úpravu atmega64->atmega128, který vyžaduje akorát tak dát na desku jiný šváb a žádné jiné úpravy. Rozdíl v ceně nulový a přitom by dal k dispozici dvakrát tolik paměti. Open9x již dlouhodobě bojuje s velikostí firmwaru, aby se do procáku vešel. Již teď není možné si zaškrtnout všechno, protože by se to tam nevešlo.

Vícero fotek: https://plus.google.com/photos/10149507 ... kp3Bl_ylHg
tpk

#84 Příspěvek od tpk »

Tak mám dotaz na znalé. S vědomím toho co je uvnitř, myslíte si půjde do T9XR nahrát stávající fw Open9X bez úprav určeny pro T9X? Mám pocit, že je to vlastně stejné rádio v jiném kabátě. Jinak procesor je naprd. Dát větší by bylo super. Je to jediná úprava které jsem se bránil s tím, že to vyřeší právě T9XR. A ono ne, škoda.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od mihlit »

Kouknu-li se sem http://code.google.com/p/tgy9x/ - kde jsou rozdily mezi starickym er9x a fw v t9xr, tak tam neni zadna zmena tykajici se hw, takze by tam open9x melo fungovat bez uprav.
tpk

#86 Příspěvek od tpk »

Tak to by byla naopak dobrá zpráva. Vývoj by pokračoval jen po jedné větvi. Apropo, vím že se to tady už někde řešilo, ale jak náročná je samodomo výměna procesoru za lepší. Myslím finanční a pracností.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od mihlit »

Finanční je zanedbatelná (něco přes stovku).
S pracností je to horší. Pokud máš horkovzdušnou pájecí stanici, tak je to brnkačka. Kdo ji má, ten by se ale neptal, takže ji nemáš, hádám :) (Jsou fest drahé.) Pak je pracnost vysoká, stejně jako rizikovost. Výměna spočívá v tom, že vezmeš dremlíka s diamantovou frézkou/brusným kotoučem a ve směru nožiček je odbrousíš a to ne samotné nožičky, ale v místě samotného švábu. Brousit je kolmo - tedy levou stranu od shora dolu je pohodlnější, ale větší riziko utržení plošného spoje od desky. Lepší je tedy brousit po směru a to tak, aby kotouč brousil směrem ke středu procesoru. Po tom, co takhle separuješ jednotlivé sekce je mikropájkou odpájíš. S aplikací dostatečného množství pájecí pasty připájíš nový. Nejprve v protilehlých rozích "přoboduješ" a když nožičky lícují, tak postupně připájíš jednotlivé piny. Buď se to dělá velmi tenkým hrotem, kdy jedeš po směru vodiče na desce až na nožičku a to si ten cín natáhne, případně se používá varianta (lehce) celé propájet s cínem a pak pomocí měděného odsávacího pásku odstranit přebytek cínu. (Oba postupy najdeš na youtube.)

Je to náročné na zručnost, vybavení a chce to nějakou praxi v pájení. I pak je riziko, že začátečník může uhřát procák, či i člověk s praxí může poškodit desku při odstraňování starého procesoru.

Tedy stručně - sežeň si někoho, kdo má vybavení (horkovzduch - pájecí stanici, ne horkovzdušnou pistoli z lídlu) a umí ho používat. Pak je to snadné.
tpk

#88 Příspěvek od tpk »

Mám "klasickou" pájecí stanici za cca 2000,- samozřejmě s možností výměny hrotů a plynulou regulací.

Našel jsem návod, kde to nevypadá až tak složitě. Sám jsem si dělal všechny úpravy T9X co jsou dostupné, včetně voice modulu kde se pájí přímo na nožky procesoru. Jako nejhorší mě příjde odstranění starého švába. No uvidíme jestli se do toho pustím.

Je známý konkrétní typ procesoru, kterým se stávající nahrazuje? Nakupuji v GES nebo GM.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od mihlit »

tpk

#90 Příspěvek od tpk »

A ještě jeden důležitý dotaz. Je nutné nový procesor nějak "aktivovat" a nebo ho stačí jen naflashovat přes compannion novým FW a tím se procesor oživí?
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“