Pokec o létání krizovkách pádech (aneb váš největší prů...)

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
dusi
Kontaktovat uživatele:

#76 Příspěvek od dusi »

G0tik píše:ako myslim na tych fotkach co tam je ta cierna vrtula

Jaky je rozdiel medzi vrtulami na elektro a na spalovak ?

viem ze elektro je lahsia a aerodynamickejsia.
ale podstatnejsi rozdiel nevydim :)

Tá čierna bola nejaká spaľovacia 6 x 4 a náhon MIG 400/7,2 V napriamo.
Rozdiel je v tvare a myslím si, že to bude dané krútiacim momentom a otáčkami, pri ktorých to pracuje.

Keby si si pozrel posledný diel o stavbe deproňáka, Rekapitulácia, všetko to tam je :wink:
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
G0tik
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od G0tik »

uz uz pozeram :roll: :roll:

inac pekne si spracoval ten clanok a myslim si ze clovek ktory zacina a chce si postavit model sam, tak by si mal pozriet tvoju stranku :)
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od Vigo »

Tak jsem včera proháněl Basica a krásně to nosilo. Ubíral jsem závaží protože to bylo přestabilizované a užíval si krásného ladného letu. Vzhledem k velké klouzavosti modelu jsou přistání trochu složitější a na louce kde létám je teď navíc různě vysoká tráva s rozdíly výšky až 1m. Je tedy potřeba trefit se přesně na místa se stejnou výškou. Nedávno mi model při přistání zakopl o vysokou trávu a samozřejmě spadl do té nízké. Výsledek byly vytrhané převody serva. Včera jsem tedy byl z přistání opět kapku nervózní a na brzdách necitlivě přitáhnul. Model se odporoučel asi ze 2m po křídle do vysoké trávy. Když jsem ho hledal už jsem viděl jak je přeražený v půli.

Nechápu jak je to možné, ale kromě posunutého přijímače a trochu odřeného vrt. kuželu se nestalo vůbec nic. Prostě zázrak. Po kontrole křídla i trupu jsem dal další let i s perfektním přistáním. Doma jsem model znovu prohlížel jestli není nějak popraskané uložení křídla atd.. nic jsem nenašel. Prostě zázrak. :!:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od Abu »

Vigo píše: Prostě zázrak. :!:

Leos Svoboda 8)
Čop
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od Čop »

Já měl akci v sobotu. Mám maličko úchylku na přistávání s větroněm. Moc mě baví ten závěr kdy éro klouže na rychlosti bez klapek pět centimetrů nad terénem, čekám až opadne rychlost a sedne si jak do peřin. Prostě skoro orgasmus :D . V sobotu jsem takhle přistával s Fazerem, ale vítr foukal v Hoříně napříč dráhy. Takže na přistání cca 200m. Už ve čtvrtý zatáčce jsem si říkal jestli nebudu dlouhej. Ale pokračoval jsem. Takže letadlo klouzalo a klouzalo a klouzalo... :D Když mě míjelo a už škrtalo o kraťoučkou trávu, vypadalo to že to vyjde. Ale to jsem si neuvědomil že pět metrů za mnou stojí zadkem do dráhy moje auto. Takže jsem Fazera přimáčkl výškovkou k zemi a čekal. Zarazil se křídlem pod zadní kolo a mě při tý ráně přeběhl mráz po zádech (určitě ten pocit znáte - rána a čekání). Vzal jsem letadlo, ale bylo tam zapasované tak důkladně že nešlo zpod kola vyndat. Musel jsem popojet dopředu. Dopadlo to dobře. Jen maličko shrnutý potah a ušpiněná fólie. Umyl jsem to, přežehlil a je to jak nový. Petr Flídr dělá dobrý stroje :D
Opět se tak potvrdilo - nedělej kraviny, končí to vždycky průserem! :D
Spíš lítač než stavěč...
wroum

#81 Příspěvek od wroum »

tak ja sem v sobotu poslal do vzduchu Staudachera GS 300 (1,6m) na ASP 75. Nejdriv sem nechal vybehnout 2 nadrze na zemi, pak sem s tim chvilku jezdil po trave, kolega mi pomoh nastelovat motor a hura do vzduchu. leti pekne, vykonu je dost (i pres to ze vazi asi 3,8kg). takze zkousim reakce, vse slape jak ma, trimovat je potreba pouze VOP (teziste radsi dost vepredu). Zkousim vykrut, stoupam a delam prulet, na konci tocim nahoru a delam neco jako souvrat a prulet zpet a v tom se ozval zvuk jako kdyz flatruje kormidlo - utrhnul se horni potah na jednom kridle, ero chce padnout po kridle. na rychlosti otacim o cca 270 stupnu a nejkratsi cestou chci jit na zem (napric letiste - sirka cca 25 m). sedam asi 8m od kraje, ale rychlost je fakt brutalni a po prujezdu (volnobeh) prez letiste ero opet zvedam (zapichlo by se do kraje plochy), stale na volnobeh a ero se zvedne do cca 4 m a pak padne jak mrtvola do pole asi 15m od letiste. na poli byla nejaka podivna strasne husta rostlina vysoka skoro k prsoum. eru se nic nestalo, zustalo 75cm nad zemi :D
Abu
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od Abu »

Jee, no to byla fakt moc pekna taskarice. Jinak ta rostlina se jmenuje REPKA a bud rad ze tam byla, jinak by to bylo na ohynek nebo igelitku :wink:
Ale jinak to letelo hezky, tak az to opravis tak dej vedet.

Akorat - fakt si se pri tom pricnym pruletu dotknul podvozkem plochy?? me se zdalo ze ses furt ve vzduchu... no ale to neni dulezity, hlavne ze to dobre dopadlo!
wroum

#83 Příspěvek od wroum »

Abu píše:Jee, no to byla fakt moc pekna taskarice. Jinak ta rostlina se jmenuje REPKA a bud rad ze tam byla, jinak by to bylo na ohynek nebo igelitku :wink:
Ale jinak to letelo hezky, tak az to opravis tak dej vedet.

Akorat - fakt si se pri tom pricnym pruletu dotknul podvozkem plochy?? me se zdalo ze ses furt ve vzduchu... no ale to neni dulezity, hlavne ze to dobre dopadlo!

njn Repka :oops: a po zemi sem se fakt projel.

kdyby tam ta repka nebyla, tak se budu asi snazit pristat jinak, ale kdo vi jak by to dopadlo :?:
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od Hoki »

Slyšel jsem o případu, kdy jeden sedal se 4m větroněm, polomaketou Discus. Taková vyšperkovaná mašina, tolik serv v životě v jedný mašině neuživím. No a jak se blížil k přistání, tak ho podfoukl nárazový vítr. Rozhodl se to nad dráhou neotáčet, zatáhl podvozek a pokračoval rovně do 20cm vysokého pole. Krásně sedl, jen ten zvuk prý byl divnej. Když došli k éru, zjistili příčinu onoho zvuku. Zemědělci tam nechali ležet brány a to ještě hroty nahoru. Z éra bez újmy vyšlo jen levé křídlo a levá půlka VOP.
Stuclik
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od Stuclik »

Vigo
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od Vigo »

Jo mě se taky líbí když to krásně klouže, jenže ta moje mrška klouže tak děsně že přeletí v 1m snad 500m. Však to znáte těsně nad zemí to chytne ten kluz a nedá se stím nic moc dělat :D

Jediné co mě ještě napadlo je jestli nemohla třeba naprasknout překližková mot. přepážka, ale vzhledem k tomu, že neosmuje ani dutý hliníkový kužel je to asi blbost. Letadlo spadlo na minimálce takže mohlo letět tak 15Km/h. Asi to padlo nějak šikovně. V posledním okamžiku jsem naplno tahal a rovnal kontra. Možná to šlo do trávy víc naplocho než si vybavuji. Letadlo bylo tak 100m odemně.

Rozhodně jsem moc rád že to dopadlo takhle.. :wink: Už se těším dnes večer zase na let. V tomhle horku lítám skoro bez motoru. Včera to bylo 20 minut na 3 minuty motoru což je na to moje kamení celkem slušný. Nikd y se mi nepodaří něco vytočit, ale létám si přes pole sem a tam a ono to prostě ani moc neklesá.
Smartyn34
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od Smartyn34 »

Včera jsem byl se spalovákem lítat poprvé od doby co jsem to rozsekal(utrhly se křídla). Prvních pět letů v pohodě, už sme chtěli jet domů, ale ještě jednou sem letěl. asi po dvou minutách se uvolnil podvozek a na jednom šroubu se stočil napříč. to mi bylo jasný že to na přistání na asfalt nebude, naštěstí na letišti zrovna sušili trávu a začali jí shrnovat do rulí, zatim byla jedna podél silnice, ale nic jinýho mně nanapadlo, tak jsem k ní došel a že to do ní pustím, uberu plyn a nic, pořád pod plnym(pak sem zjistil že uvolněný servo). Začal jsem nad rulí kroužit a když došlo palivo, tak jsem samozdřejmě minul o asi půl metru, prolít přes silnici a skončil v poli. Podle zvuku jsem čekal nejhorší, ale vůbec nic se mu nestalo díky vysokému obilí. V loni tam bylo oraniště a utrhnul sem podvozek.
zdzd

#88 Příspěvek od zdzd »

Blázen píše:...asi po dvou minutách se uvolnil podvozek a na jednom šroubu se stočil napříč...uberu plyn a nic, pořád pod plnym(pak sem zjistil že uvolněný servo)...

Kup si šroubovák. 8O
Kabriolin
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od Kabriolin »

zdzd píše:
Blázen píše:...asi po dvou minutách se uvolnil podvozek a na jednom šroubu se stočil napříč...uberu plyn a nic, pořád pod plnym(pak sem zjistil že uvolněný servo)...

Kup si šroubovák. 8O
Hmm nebo epoxid to se občas stává.. :? :wink:
Kabriolin
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od Kabriolin »

Stuclik píše:bez komentare :oops:
http://youtube.com/watch?v=FABRhT8iTFg
To je tak když někdo machruje a má toho plné ruce :oops: A přitom s timhle érem :lol: :roll:
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“