Bezpečnost-nebezpečnost při běžném používání Li-Pol baterek.

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět

Jak jsem viděl, nebo zažil zničení baterie

Zničila se při nabíjení (plameny, kouř, výbuch a jiné...)
9
7%
Zničila se při vybíjení (plameny, kouř, výbuch a jiné...)
1
1%
Používání (v letadle za letu, nebo zkouškách v modelu)
12
9%
Zničena před prvním použitím (nabitím)
2
2%
Zničena při běžném uskladnění (počas zimy, delší přestávka)
8
6%
Nikdy jsem nic podobného nezažil a vždy to bylo bezpečné
100
76%

Celkem hlasů: 132

Zpráva
Autor
JENDA01

#76 Příspěvek od JENDA01 »

Ahoj,
já jsem je naložil do solného roztoku tak jak jsou bez vybíjení.Domívám se že vybíjení nějakých pochroumaných baterek může být tak
-bezpečné- jako jejich nabíjení. Po 2 dnech byli kaput :wink: . zcela neškodné. Solný roztok tu baterii neutralizuje tak že i vybije.Alespoň pokud mám správné informace.

Jenda
sramy
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od sramy »

dal jsem jí ven na bezpečné místo, nechám neutalizovat - vybít, říkáš dva dny, já měl za to, že tak půl dne bude stačit. Tak ji tam nechám déle, pak na sběrnej dvůr.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od JirkaA »

Solný roztok tu baterii neutralizuje tak že i vybije.Alespoň pokud mám správné informace.

Solny roztok neni nic jineho, nez vhodny odpor k jejich uplnemu vybiti. K zadne reakci s obsahem clanku nemuze dojit jednoduse proto, ze clanek je hermeticky uzavren.
OK2WY
JENDA01

#79 Příspěvek od JENDA01 »

JirkaA píše:
Solný roztok tu baterii neutralizuje tak že i vybije.Alespoň pokud mám správné informace.

Solny roztok neni nic jineho, nez vhodny odpor k jejich uplnemu vybiti. K zadne reakci s obsahem clanku nemuze dojit jednoduse proto, ze clanek je hermeticky uzavren.

Ahoj,
díky za upřesnění informace. V každém případě jestli jsem ti porozuměl
je zbytečné nějaké pofidérní nebo pochroumané baterie vybíjet
-na sucho-.(tou neutralizací jsem myslel jejich elektrickou aktivitu)

Jenda
JMalik

#80 Příspěvek od JMalik »

Když dáš ten akupack do přiměřeně velké nádoby (ne např. 5s 5000mAh do půllitrového hrnku), tak se to vybíjí s chlazením (můžeš potom změřit teplotu vody), při případné destrukci článku se to zalije tím roztokem (názory na to jak reguje otevřená Lipol s tou solí jsou), nic moc se neděje.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od sramy »

Lipol jsem ráno vyndal je vybitá navíc odpadly dvě elektrody, dnes odnesu na sberný dvůr.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
zdzd

#82 Příspěvek od zdzd »

Elektrody sežrala elektrolýza. Což na druhou stranu znamená, že nejspíše ani nebudou úplně vybité. Bez elektrod to nejde. A po vybití už by neodpadly.
JMalik

#83 Příspěvek od JMalik »

sramy píše:Lipol jsem ráno vyndal je vybitá navíc odpadly dvě elektrody, dnes odnesu na sberný dvůr.

Zbytečně moc soli, nebo malý hrnek.
coro

#84 Příspěvek od coro »

Je to bežne popisovaný problém so soľou. Elektródy odhnijú skorej než sa aku vybije.. Ale to nevadí, je to stále najjednoduchší spôsob likvidácie ktorý sa dá poradiť laikovi. Ak niekto zvládne pomaly vybiť poškodenú sadu, nič mu nebráni - dokonca ani keby to mal urobiť ponorené vo vode..
ale komu by sa chcelo vypisovať kadejaké postupy a vysvetľovať čo a ako a na čo dať pozor a bla bla.. namočte do vody a hotovo - tam nič nezapáli. Veď to sa radí aj pri zlyhávkach pyrotechniky, a tiež sa nerozpustia.
sramy
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od sramy »

Se solí jsem to přehnal, roztok jsem měl v 0,5 l zavařovací sklenici, příště bude stačit asi malá lžíčka NaCl :wink: Jinak jsem si připravil na vybíjení článků, malou žárovku na proud 300mA , kterou připojím na jednotlivé články a snad vybití na 2,8V bude stačit a pak je ponořím do roztoku. Ale doufám, že to tak často potřeba nebude, Lipolky mám hlavně na lítání :D .
www.lmkchotebor.cz
luckym

#86 Příspěvek od luckym »

Ahojte, chcem sa len spytat, moze (ma dvovod) nafuknuta lipolka buchnut ked je len tak odlozena (nenabija sa ani nevybija). Jedna sa mi nafukla pri nabijani (moja chyba) nabila sa na 4.8V, tak neviem ci je bezpacne ju len tak skladovat.
dik
JMalik

#87 Příspěvek od JMalik »

luckym píše:Ahojte, chcem sa len spytat, moze (ma dvovod) nafuknuta lipolka buchnut ked je len tak odlozena (nenabija sa ani nevybija). Jedna sa mi nafukla pri nabijani (moja chyba) nabila sa na 4.8V, tak neviem ci je bezpacne ju len tak skladovat.
dik

Co Tě vede k tomu ji skladovat ?
(zakládáš muzeum nafouklých Lipol....?)
wisiwig

#88 Příspěvek od wisiwig »

pokud někdo máte doma lipolku bez kapacity nebo nafouklou lipolku a jste z východních Čech - rád si jí na pokusy vezmu.
feek

#89 Příspěvek od feek »

Tak jestli ti zůstanou nějaké prsty, oči atd. tak pak napiš naco jsi přišel :wink:
wisiwig

#90 Příspěvek od wisiwig »

feek píše:Tak jestli ti zůstanou nějaké prsty, oči atd. tak pak napiš naco jsi přišel :wink:

poslední věta před smrtí - není ta baterka nějak moc nafouklá :-)

PS: Kozmice pro mě jsou taky blízko , jezdím čas od času do Benešova, pokud bys měl nějakou lipolku , neboj se mi jí věnovat
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“