Proxima II

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
slavoo
Kontaktovat uživatele:

Re: Proxima II

#736 Příspěvek od slavoo »

fija1 píše:Možno-li považovat alternativu TGY 3648-850 motor RAY C3548-06?
http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=30519
nebo radši
RAY C3548-05?
http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=30517
který je vhodnější?

To uz radsej ten Turnigy... RAY bude asi i kvalitovo i ako "Topic" na tom mozna horsie :wink:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#737 Příspěvek od Doktor »

Za sRAYdu 3548 peníze neutrácej! Jednak je to ten nejspodnější level v motorech jak zpracováním tak výkonem, a hlavně to má hřídel jen 4mm! Navíc cena neodpovídá tomu co kupuješ.
Jestli chceš pohon dostupnej v CZ, tak si kup combo:
http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=55145
Jestli chceš nižší odběr tak na to pověs Ae. 12/6,5 a je to.

P.S.: S tim bleskem to nepřeháněj! Na to tam musí být jinší W. Proxima ale na takové létání stejně není. Ten 4S pohon proto bude tak akorát. :wink:
tks
Kontaktovat uživatele:

#738 Příspěvek od tks »

Proxima je autobus a bleskově lítat nikdy nebude. Ten setup, co Ti doporučuje Doktor, to je to rozumné maximum, co se tam dá dát. Měl jsem ji osazenou prakticky stejně. Omrzela mě až třetí den, což je docela slušný výkon. :wink:
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
fija1

#739 Příspěvek od fija1 »

Doktor píše: Do Elipsoida si vystačíš s nějakým slušným 3542-"1000" spolu s 40A reglem a aku 3S.

Doktore, prosím, prosím, jakou vrtuli k této sestavě? Do Elipsoida, samozřejmě :?
Pořád ještě váhám, jaké éro....
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#740 Příspěvek od Doktor »

V cca 1,4kg těžkém a 2,5m velkém termiku létam ještě původní TGY SK 3542-1000 s 40A reglem a listama ae. 12/6,5. Elipsoid tomu bude hodně podobnej. Proti větru se to nahoru "hrabe" i pod úhlem možná až 80° při asi 15m/s. Zkoušel sem samozřejmě i 11/8 - nárůst rychlosti se nelíbil dané konstrukci křídla a "čínku" 12/7 - výkonem (stoupáním na rychlosti) dobrý, ale staticky to už žralo asi 50A. Ta 12/6,5 je asi ideál pro konstrukční křídlo.
fija1

#741 Příspěvek od fija1 »

Doktor píše:V cca 1,4kg těžkém a 2,5m velkém termiku létam ještě původní TGY SK 3542-1000 s 40A reglem a listama ae. 12/6,5. Elipsoid tomu bude hodně podobnej. Proti větru se to nahoru "hrabe" i pod úhlem možná až 80° při asi 15m/s. Zkoušel sem samozřejmě i 11/8 - nárůst rychlosti se nelíbil dané konstrukci křídla a "čínku" 12/7 - výkonem (stoupáním na rychlosti) dobrý, ale staticky to už žralo asi 50A. Ta 12/6,5 je asi ideál pro konstrukční křídlo.

díky!!
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#742 Příspěvek od Doktor »

Ještě ad Proxima vs. Elipsoid.
Proxima je bytelnej "autobus" kterej snese i nějakou tu bejkárnu.
Elipsoid je zase konstruovanej spíš jen na poletování v termice.
Oba modely mají shodný profil S 3021 což už dnes není žádný terno. U toho Elipsoida ale v pohodě.

Reichard má ale v nabídce ještě jedno tak trochu opomíjené éro stejné velikosti. A to Svista:
http://www.reichard.cz/modely/elektrovetrone/svist/
Znam hromadu daleko hezčích letadel než je tohle, ale tohle bude mít dost velkou užitnou hodnotu. Křídlo to má jen s dvěma servy jako Elipsoid, ale konstrukcí to bude bytelností podobné Proximě. Oproti Proximě to ale bude lehčí a hlavně!!! ... má to už daleko svižnější profil (mod. RG 15). Tohle by mohl být velmi dobrý univerzál jak do větrného počasí i na nějakou tu termiku. Když si namixuješ křidélka na mírnej pozitiv tak to krásně "vydojíš" na rychlosti i v termice. Když tě termika omrzí, vrátíš křidélka do neutrálu a můžeš kravit na rychlosti nějakou lehčí akro.
Univerzální éra neumí nic dobře, ale díky té univerzálnosti toho s nima nalétáš nejvíc! Cenově je na stejné úrovni jako Elipsoid a Proxima. Pohon v podstatě stejnej jako do Proximy (tedy motor "3548" + 4S).

EDIT:
Že je to model opomíjený je patrné i na absenci videí. Přesto i z tohoto videa je patrné že Svist neni žádné "ořezávátko" u kterého by se měl člověk bát že se to ve vzduchu rozloží!
http://www.youtube.com/watch?v=6XvCB9O5vlY
fija1

#743 Příspěvek od fija1 »

Doktor píše:Ještě ad Proxima vs. Elipsoid.
Reichard má ale v nabídce ještě jedno tak trochu opomíjené éro stejné velikosti. A to Svista:
http://www.reichard.cz/modely/elektrovetrone/svist/

No nevím... Svist má taky menší plochu křídla a s uvedeným pohonem (odečtu váhu 4 serv) mi to nahrubo vychází cca 40 g/m2, u Proximy 44 g/m2 a u Elipsoida asi 32 g/m. Mám doma 2m Mefista, má taky 40 g/m2, takže chování Svista bude podobné (ale má jiný profil).
Proximu jsem si udůvodňoval klapkami, získám zkušenosti a univerzálností. Elipsoida nízkou plošnou hmotností, bude to skoro termik, kterej se mi líbí a bude na něj dobře vidět. Ale syn mi říká, ať řídím něco rychlýho, na plouživý termiky mám prej čas v důchodu :-) Svist bude dost podobný Mefistovi - termika docela v poho, a když není a je nuda, nějaký obrat to zvládne, jako Mefisto. Stojí mi to za to? Mě hodně baví ta termika, bude Svist lepší, než Mefisto? Nemám zkušenosti s větším rozpětím.... Tak jsem si říkal, že si pořídím Elipsoida na termiku a pak Mefista nahradím něčím 3m laminátovým, bude to mít přes 40g... třeba tak... takže teďka zase nevím nic :?:
Co si o tom myslíš ty?
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#744 Příspěvek od Doktor »

Vůbec se nenech navážet do něčeho o čem neuvažuješ! Jestli bys rád Elipsoida na termiku, kup si Elipsoida!
Proxima je jak píšeš dobrá pro nácvik zacházení se 4servovým křídlem.

Nejhodnější bude samozřejmě Elipsoid. Následován Proximou a Svist bude nejživější. Tomu musí samozřejmě odpovídat i plošné zatížení a štíhlost křídla. Tady je si myslim všechno úplně v pořádku.

Jinak nelze srovnávat 40g/dm2 dvoumetrového éra s 40g/dm2 éra 2,8m. Takhle to nefunguje. S rozpětím musí zákonitě růst i plošné zatížení. Takže 40g/dm2 u rozpětí 2,8m je daleko méně než 40g/dm2 u rozpětí 2m.
Jinak se nějakejch g/dm2 navíc vůbec neboj. To je jen takové dnešní zaklínadlo pro ultra termické speciály do "haly".
Jinak lze předpokládat že Svist bude mít citelně lepší letové výkony jak to Mefisto.

Každopádně si to nech uležet v hlavě a rozhodni až budeš mít jasno co bys od modelu očekával. :wink:
fija1

#745 Příspěvek od fija1 »

Doktor píše:
Každopádně si to nech uležet v hlavě a rozhodni až budeš mít jasno co bys od modelu očekával. :wink:

No vidíš, a já si pořád říkal, že Proxima je fajn, festovná, obratná, má klapky, líbí se mi, ve větru taky lítá, ALE na termiku už má velké plošné zatížení. A ty mi říkáš, že 40g u 2,8m není jako 40g u 2m. Můžeš mi dát písemně, že např. Proxima s 45g/m2 bude lítat stejně fajn jako Mefisto se 40g/m2? Néé, to měl být vtip...ale nějak popsat bys mi to mohl :) , zkušenosti s tím nemám... a nedá se o tom moc najít. Jen jak koukám na stroje 3m a víc, pl. zatížení je vždycky přes 40 g a v termice to létá... Předpokládám, že velký vliv mají jiné profily a materiály, opadání bude menší než u zmíněných low cost strojů od Reicharda. Toť můj laický pohled.

Jak jsem uvažoval o plošném zatížení při výběru? Kromě Mefista mám doma ještě jeden stroj, má 1,8m a 53 g/m2 a ten lítá taky fajn, ale termika už musí být silná, aby se udržel.... Mefisto se 40g je tak akorát - ani moc lehké, ani moc těžké. Tak jsem si říkal, že se musím vejít cca do 40 g..... ale když neplatí 40 = 40 :)
Protože termika mě baví nejvíc (svah tu nemáme), je to má prorita. Taky jsem uvažoval, že dám Proximě nějaký lehčí, tedy línější pohon a tím se dostanu na těch cca 40 g/m2. Ale to je jako když mám silnou motorku s podhuštěnějma gumama - na nic. Proto jsem začal uvažovat o Elipsoidu. Ale je to zase jednoúčelák. Když to nenosí nebo víc fouká, tak je to na jiné letadlo. A jak se znám, když to moc nenosí, tak mě to přestane bavit už asi po 10 min. a začnu zkoušet, co to letadlo umí a vydrží - no a s Elipsoidem toho asi moc nevyzkouším. O Svistovi budu ještě přemýšlet. Existují samozřejmě stroje i pod 40 g u 2,5-3 m, ale kromě Eliposoida jsou to křehké speciály a hlavně - nelíbí se mi.
slavoo
Kontaktovat uživatele:

#746 Příspěvek od slavoo »

fija1 píše:No vidíš, a já si pořád říkal, že Proxima je fajn, festovná, obratná, má klapky, líbí se mi, ve větru taky lítá, ALE na termiku už má velké plošné zatížení.

Proxima II je fajn..! Prave i preto ze je obratna da sa snou lietat svizne ale i pomali v termike aj ked bola "tazsia" ako som mal napr. ja 2,4kg. Lietal som snou hlavne termiku a ked nebola tak som snou vyvadzal akrobaciu a pod. Je to super dynamicky vetron i vyzualne. Predal som ju ale pretoze ma uz vetrone prestavali ako take bavit. Ale zase by som si ju mozno niekedy poriadil ked mi bude za nou dlho.. :) Zalezi na tebe uz. . :?
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#747 Příspěvek od Doktor »

>fija1

Já ti dam jednu radu kterou asi nebudeš chtít slyšet. Vyprdni se na nějaký číslo značící plošné zatížení! Samo o sobě nemá bez vztahu k velikosti modelu a jeho letovému určení vůbec žádnou vypovídací hodnotu!
Dnešní konstrukce modelů a používané materiály vymezují celkem jasně hranice dostupných technických a váhových proporcí modelů. Tohle je vždy poplatné dané době s dostupnými materiály a technologiemi výroby.
Dneska pokud budeš uvažovat o nějakém kluzáku tak máš už celkem jasně dané kategorie kde se můžeš pohybovat s ohledem na materiály a určení modelu. Velikost modelu tu nehraje vůbec žádnou roli, neb stejnou technologií se nechá postavit jak model s rozpětím třeba 2m tak třeba 5m.

1) ultra lehouše pro termiku do klidu - v podstatě omotorované volné modely kategorie "F1A" - nazýváno F5J. Modely jsou vyráběny v širokém rozsahu rozpětí a všemi možnými technologiemi při zachování minimální hmotnosti a plošného zatížení.
2) klasické modely s laminátovým trupem a konstrukčním křídlem - vhodné zejména pro létání termiky za slabších podmínek. Hmotností středně těžké modely se středně velkým plošným zatížením. Opět široký výběr rozpětí.
3) klasické modely s laminátovým trupem a nosnými plochami většinou z PS jádra + balsa/dýha - modely už bytelnější a těžší, a univerzálnější i do větrného počasí. Tedy modely s větším plošným zatížením opět v širokém rozsahu rozpětí. Možnost létání i nějaké základní akrobacie.

4) modely komplet kompozitní - touhle technologií je dnes možné vyrobit v podstatě jakýkoli model pro jakékoli použití. Tedy od ultra lehouše po nerozlámatelnou bestii pro "DýSing".

Takže máš k dispozici jakési tři základní kategorie elektrovětronů + čtvrtou nadstavbu kterou můžeš nahradit jakoukoli kategori z těch tří. Z těch tří možností si tedy můžeš vybrat kategorii která ti bude asi nejbližší. Pokud budeš chtít nějakou tu kategorii v kompozitním provedení, tak není problém. Koupíš kompozitní modely od F5J přes F3J po F3B,F3F.

Pokud už si tedy nějakou konstrukční kategorii vybereš, tak je tam ještě k přemýšlení samotná geometrie modelu včetně profiláže. Takže i dva podobné modely stejné konstrukce se můžou chovat díky rozdílné geometrii různě.

Velikost modelu a z ní vyplívající plošné zatížení. Na tobě je pouze výběr té velikosti modelu. Plošné zatížení už nijak zásadně neovlivníš, neboť je předem cca dané konstrukcí modelu, použitým materiálem a nutnou výbavou. A jelikož se používá materiál poplatný dnešní době standardně na všechny velikosti modelů, tak je zcela jedno jak velký model bude. Materiálu tam musí být pořád tolik, aby konstrukce vydržela nějaké dané konstrukční zatížení.

Samotné plošné zatížení není žádná konstantní cifra, ale cifra která se zvětšuje úměrně s velikostí letadla. Pokud budeš zvětšovat jakékoli letadlo tak jeho hmotnost poroste s mocninou třetí, zatímco nosná plocha poroste jen s mocninou druhou. Tudíž čim větší to bude, tim to zákonitě bude mít větší plošné zatížení.

Plošné zatížení u větroně. U historicky prvních skutečných kluzáků které už připomínají letadlo jak ho dnes známe se začínalo na plošném zatížení asi 100g/dm2. Jak šel vývoj v aerodynamice, konstrukcích a materiálech, tak to plošné zatížení neustále rostlo. V dnešní době se plošné zatížení u kompozitových brusů pohybuje i nad 500g/dm2! Výsledkem toho jsou výtečné klouzavosti při slušné rychlosti.

Když to vrátim zase na ten začátek, tak si jednoduše vyber model kategorie která tě nějak oslovuje. Vyber si velikost modelu s ohledem třeba na jeho přepravu, snadnost motorizace a celkovou náročnost výbavy (u větroně určitě platí že čim větší tim lepší). Tohle ti úplně stačí a plošné zatížení v klidu přenech třeba koňovi, protože ten má větší hlavu!

Tak! :)
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#748 Příspěvek od ZIPP »

tak je to správné a tak to má být...... :wink: ...velice dostatečné vysvětlení, myslím, že Doktor to napsal úplně jasně ... :wink:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
fija1

#749 Příspěvek od fija1 »

to Doktor

Dík! Podívám se na nabídku trhu ještě jednou tvým pohledem :-)
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#750 Příspěvek od Doktor »

fija1 píše:Protože termika mě baví nejvíc (svah tu nemáme), je to má prorita. Taky jsem uvažoval, že dám Proximě nějaký lehčí, tedy línější pohon a tím se dostanu na těch cca 40 g/m2. Ale to je jako když mám silnou motorku s podhuštěnějma gumama - na nic. Proto jsem začal uvažovat o Elipsoidu. Ale je to zase jednoúčelák. Když to nenosí nebo víc fouká, tak je to na jiné letadlo. A jak se znám, když to moc nenosí, tak mě to přestane bavit už asi po 10 min. a začnu zkoušet, co to letadlo umí a vydrží - no a s Elipsoidem toho asi moc nevyzkouším.

Pokud chceš něco fakt vhodného jak na termiku a aby se to neztratilo případně ani v mírnějším větru, tak pohledej nějaký "konstrukce" s rychlejším profilem než má Elipsoid.
Z toho známého se koukni třeba na Alegro od Azera (2,5m), nebo Sioux Large od Valenty (2,6m). Tohle jsou lehké termické kousky navíc vybavené klapkami a "pronikavým" profilem. Tohle by pro tebe mohla být ideální cesta. Nějakou tu základní akro to taky vydrží. Cenou je to pořád na úrovni Proximy. Vůči Proximě to bude ale daleko lehčí.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“