Alpha 1500 od Pelikána

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
dratek

Re: Alpha 1500 od Pelikána

#736 Příspěvek od dratek »

Jo Miro-V i na to jsem pomýšlel.Syn ma drona docela silnýho ale i drahýho a moje Alpha sedí na smrku v celkem hustém zalesnění takže vynést silon mezi stromy nejde.Taky jse přemýšlel o nějakém lukostřelci ale zatím nic,ani žádný stromolezec není.Včera tady bylo šílené krupobití s bouřkou tak se zítra půjdu podívat zdali se něco neudálo ale krup bylo tolik a ve velikosti fazolí že možná už bude Alpha nadrcená
Linj

#737 Příspěvek od Linj »

Tak po výměně serv pro křidélka dnes odpoledne luxusní polítání. Domů mě vyhnal až soumrak.
Přílohy
IMG_20210601_205100.jpg
PepikW

#738 Příspěvek od PepikW »

Ahoj Alfisti! Oživim téma, od minulého týdne létám s Alfou 1500 M2. Je to moje první éro s křidélky, tak byl první let trochu kostrbatý, než jsem si to trochu osahal a dotrimoval. Jinak úžasný, hlavně plachtění i když zatim bez termiky. A samozřejmě jsem skoro pokaždý na přistání dlouhej ... s, i bez klapek (flaperonů), ale to nevadí, za "gumáčky" jsem se kdysi naběhal víc.
Verze M2, s podvozkovým kolečkem, má spojku křídla z karbonový trubky, takže vzepětí je nula. Něco snad dělají winglety, ale za letu musím hodně korigovat křidélky (v neděli za mírného větru cca.1-2m/s výrazně). Sice mi to nijak nevadí, řízení mě baví, ale napadlo mě, co by to udělalo při ztrátě signálu. Mám na vysílači (Futaba T10J) nastaveno Fail/Safe - motor 15% (míň nejde) a směrovku do zatáčky (samotná tedy moc nezatáčí). Dneska navečer jsem zkusil ve větší výšce na 1/4 plynu lehký náklon a pustit páčky, co to udělá. Alfa způsobně opisovala veliký oblouk, ale náklon neustále pomalinku rostl a rychlost se zvyšovala, takže to vypadalo, že bez zásahu by spirála končila v zemi. Pokus na opačnou stranu dopadl stejně. Při plachtění je to trochu lepší, ale stejně by havarovala.
Vzepětí asi nezvětšim, musel bych říznout trubku a vložit kus drátu. Nepomohlo by posunout těžiště trochu dopředu, aby byla výškovka vytrimovaná trochu k sobě? Nebo je to prostě "vlastnost", která se bude hodit, jestli se naučim na zádech, a nemám to řešit?
BoBik_CZ

#739 Příspěvek od BoBik_CZ »

PepikW píše:Ahoj Alfisti! Oživim téma, od minulého týdne létám s Alfou 1500 M2. Je to moje první éro s křidélky, tak byl první let trochu kostrbatý, než jsem si to trochu osahal a dotrimoval. Jinak úžasný, hlavně plachtění i když zatim bez termiky. A samozřejmě jsem skoro pokaždý na přistání dlouhej ... s, i bez klapek (flaperonů), ale to nevadí, za "gumáčky" jsem se kdysi naběhal víc.
Verze M2, s podvozkovým kolečkem, má spojku křídla z karbonový trubky, takže vzepětí je nula. Něco snad dělají winglety, ale za letu musím hodně korigovat křidélky (v neděli za mírného větru cca.1-2m/s výrazně). Sice mi to nijak nevadí, řízení mě baví, ale napadlo mě, co by to udělalo při ztrátě signálu. Mám na vysílači (Futaba T10J) nastaveno Fail/Safe - motor 15% (míň nejde) a směrovku do zatáčky (samotná tedy moc nezatáčí). Dneska navečer jsem zkusil ve větší výšce na 1/4 plynu lehký náklon a pustit páčky, co to udělá. Alfa způsobně opisovala veliký oblouk, ale náklon neustále pomalinku rostl a rychlost se zvyšovala, takže to vypadalo, že bez zásahu by spirála končila v zemi. Pokus na opačnou stranu dopadl stejně. Při plachtění je to trochu lepší, ale stejně by havarovala.
Vzepětí asi nezvětšim, musel bych říznout trubku a vložit kus drátu. Nepomohlo by posunout těžiště trochu dopředu, aby byla výškovka vytrimovaná trochu k sobě? Nebo je to prostě "vlastnost", která se bude hodit, jestli se naučim na zádech, a nemám to řešit?

Co to znamená, že motor na méně než 15% nejde? To jako, že ho nemůžeš vypnout? 8O

Jinak u větroňů nastavuju failsafe tak, že dám plné brzdy. Vypnutí motoru je u failsafe samozřejmostí.
PepikW

#740 Příspěvek od PepikW »

"Co to znamená, že motor na méně než 15% nejde? To jako, že ho nemůžeš vypnout?"

Při nastavování Failsafe dávám ovladač do požadované polohy (páčku motoru stáhnu dolu) a potvrdim/uložim. Píše to pak u f/s 15%. Zkusim to doma, nasucho, třeba se vypne úplně. Jinak samozřejmě páčkou to normálně funguje a rozběh mám nastavený při 8% (polohy páčky).
onak8

#741 Příspěvek od onak8 »

Ahoj, pročetl jsem si celé vlákno a díky za rady. Oživím tedy opět toto vlákno.
Koupil jsem si ALPHA 1500V2, tedy verzi 2. Žádné kolečkom, křídla přišroubovaná spojkou shora. Mám svoji soupravu T10J.
A jako spousta začínajících po letech s motorem, už jsem to rozbil. No prostě, nezkušenost. Trup rozsekaný celý předek po klasickém zapíchnutí do země.
Hodně jsem pochytil z vašich poznatků a na novém trupu provedu zpevnění, SOP, VOP, křidélka předělám na panty. Do křídel jsem koupil nová serva EMAX 08A II, jedno GO-9 odešlo.
Víc hodin využiju simulátor. A pro zajímavost, adapter pro připojení Futaby do PC u nás stojí kolem 1300Kč. Koukl jsem na Aliexpress a do 14 dnů mi přijde za 150Kč. Ach jo.
Pak se už těším na pole.....
JerryK
Kontaktovat uživatele:

#742 Příspěvek od JerryK »

onak8 píše:Ahoj, pročetl jsem si celé vlákno a díky za rady. Oživím tedy opět toto vlákno.
Píše se to tu mnohokrát!
Nejlepší je si v profilu vyplnit bydliště a většinou se najde v okolí někdo kdo je ochoten poradit a pomoci.
Je to potom snazší cesta.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“