Alpha 1500 od Pelikána
Re: Alpha 1500 od Pelikána
Jo Miro-V i na to jsem pomýšlel.Syn ma drona docela silnýho ale i drahýho a moje Alpha sedí na smrku v celkem hustém zalesnění takže vynést silon mezi stromy nejde.Taky jse přemýšlel o nějakém lukostřelci ale zatím nic,ani žádný stromolezec není.Včera tady bylo šílené krupobití s bouřkou tak se zítra půjdu podívat zdali se něco neudálo ale krup bylo tolik a ve velikosti fazolí že možná už bude Alpha nadrcená
Tak po výměně serv pro křidélka dnes odpoledne luxusní polítání. Domů mě vyhnal až soumrak.
Ahoj Alfisti! Oživim téma, od minulého týdne létám s Alfou 1500 M2. Je to moje první éro s křidélky, tak byl první let trochu kostrbatý, než jsem si to trochu osahal a dotrimoval. Jinak úžasný, hlavně plachtění i když zatim bez termiky. A samozřejmě jsem skoro pokaždý na přistání dlouhej ... s, i bez klapek (flaperonů), ale to nevadí, za "gumáčky" jsem se kdysi naběhal víc.
Verze M2, s podvozkovým kolečkem, má spojku křídla z karbonový trubky, takže vzepětí je nula. Něco snad dělají winglety, ale za letu musím hodně korigovat křidélky (v neděli za mírného větru cca.1-2m/s výrazně). Sice mi to nijak nevadí, řízení mě baví, ale napadlo mě, co by to udělalo při ztrátě signálu. Mám na vysílači (Futaba T10J) nastaveno Fail/Safe - motor 15% (míň nejde) a směrovku do zatáčky (samotná tedy moc nezatáčí). Dneska navečer jsem zkusil ve větší výšce na 1/4 plynu lehký náklon a pustit páčky, co to udělá. Alfa způsobně opisovala veliký oblouk, ale náklon neustále pomalinku rostl a rychlost se zvyšovala, takže to vypadalo, že bez zásahu by spirála končila v zemi. Pokus na opačnou stranu dopadl stejně. Při plachtění je to trochu lepší, ale stejně by havarovala.
Vzepětí asi nezvětšim, musel bych říznout trubku a vložit kus drátu. Nepomohlo by posunout těžiště trochu dopředu, aby byla výškovka vytrimovaná trochu k sobě? Nebo je to prostě "vlastnost", která se bude hodit, jestli se naučim na zádech, a nemám to řešit?
Verze M2, s podvozkovým kolečkem, má spojku křídla z karbonový trubky, takže vzepětí je nula. Něco snad dělají winglety, ale za letu musím hodně korigovat křidélky (v neděli za mírného větru cca.1-2m/s výrazně). Sice mi to nijak nevadí, řízení mě baví, ale napadlo mě, co by to udělalo při ztrátě signálu. Mám na vysílači (Futaba T10J) nastaveno Fail/Safe - motor 15% (míň nejde) a směrovku do zatáčky (samotná tedy moc nezatáčí). Dneska navečer jsem zkusil ve větší výšce na 1/4 plynu lehký náklon a pustit páčky, co to udělá. Alfa způsobně opisovala veliký oblouk, ale náklon neustále pomalinku rostl a rychlost se zvyšovala, takže to vypadalo, že bez zásahu by spirála končila v zemi. Pokus na opačnou stranu dopadl stejně. Při plachtění je to trochu lepší, ale stejně by havarovala.
Vzepětí asi nezvětšim, musel bych říznout trubku a vložit kus drátu. Nepomohlo by posunout těžiště trochu dopředu, aby byla výškovka vytrimovaná trochu k sobě? Nebo je to prostě "vlastnost", která se bude hodit, jestli se naučim na zádech, a nemám to řešit?
PepikW píše:Ahoj Alfisti! Oživim téma, od minulého týdne létám s Alfou 1500 M2. Je to moje první éro s křidélky, tak byl první let trochu kostrbatý, než jsem si to trochu osahal a dotrimoval. Jinak úžasný, hlavně plachtění i když zatim bez termiky. A samozřejmě jsem skoro pokaždý na přistání dlouhej ... s, i bez klapek (flaperonů), ale to nevadí, za "gumáčky" jsem se kdysi naběhal víc.
Co to znamená, že motor na méně než 15% nejde? To jako, že ho nemůžeš vypnout?
Jinak u větroňů nastavuju failsafe tak, že dám plné brzdy. Vypnutí motoru je u failsafe samozřejmostí.
"Co to znamená, že motor na méně než 15% nejde? To jako, že ho nemůžeš vypnout?"
Při nastavování Failsafe dávám ovladač do požadované polohy (páčku motoru stáhnu dolu) a potvrdim/uložim. Píše to pak u f/s 15%. Zkusim to doma, nasucho, třeba se vypne úplně. Jinak samozřejmě páčkou to normálně funguje a rozběh mám nastavený při 8% (polohy páčky).
Při nastavování Failsafe dávám ovladač do požadované polohy (páčku motoru stáhnu dolu) a potvrdim/uložim. Píše to pak u f/s 15%. Zkusim to doma, nasucho, třeba se vypne úplně. Jinak samozřejmě páčkou to normálně funguje a rozběh mám nastavený při 8% (polohy páčky).
Ahoj, pročetl jsem si celé vlákno a díky za rady. Oživím tedy opět toto vlákno.
Koupil jsem si ALPHA 1500V2, tedy verzi 2. Žádné kolečkom, křídla přišroubovaná spojkou shora. Mám svoji soupravu T10J.
A jako spousta začínajících po letech s motorem, už jsem to rozbil. No prostě, nezkušenost. Trup rozsekaný celý předek po klasickém zapíchnutí do země.
Hodně jsem pochytil z vašich poznatků a na novém trupu provedu zpevnění, SOP, VOP, křidélka předělám na panty. Do křídel jsem koupil nová serva EMAX 08A II, jedno GO-9 odešlo.
Víc hodin využiju simulátor. A pro zajímavost, adapter pro připojení Futaby do PC u nás stojí kolem 1300Kč. Koukl jsem na Aliexpress a do 14 dnů mi přijde za 150Kč. Ach jo.
Pak se už těším na pole.....
Koupil jsem si ALPHA 1500V2, tedy verzi 2. Žádné kolečkom, křídla přišroubovaná spojkou shora. Mám svoji soupravu T10J.
A jako spousta začínajících po letech s motorem, už jsem to rozbil. No prostě, nezkušenost. Trup rozsekaný celý předek po klasickém zapíchnutí do země.
Hodně jsem pochytil z vašich poznatků a na novém trupu provedu zpevnění, SOP, VOP, křidélka předělám na panty. Do křídel jsem koupil nová serva EMAX 08A II, jedno GO-9 odešlo.
Víc hodin využiju simulátor. A pro zajímavost, adapter pro připojení Futaby do PC u nás stojí kolem 1300Kč. Koukl jsem na Aliexpress a do 14 dnů mi přijde za 150Kč. Ach jo.
Pak se už těším na pole.....
Píše se to tu mnohokrát!onak8 píše:Ahoj, pročetl jsem si celé vlákno a díky za rady. Oživím tedy opět toto vlákno.
Nejlepší je si v profilu vyplnit bydliště a většinou se najde v okolí někdo kdo je ochoten poradit a pomoci.
Je to potom snazší cesta.