jardah62 píše: Jo, souhlas, úroveň pilotáže soutěžících žáčků i kmetů se od změny na systém s nadhodnocemím viditelně zlepšila. Samozřejmě v dobách, kdy za dva přemety nebo osmu byly body 0-10 úplně stejně jako za nízký let, chyběla motivace se něco akrobatičtějšího učit. Dokonale tuto dobu využil Dominik Šafler, kdy se sestavou s nízkým letem, souvratovým obloukem, přemetem a svíčkou vítězil a ti, co občas předvedli něco kudrnatěšího jen skřípali zuby.
Blbé ovšem bylo, že se tehdy tyto jednoduché obraty bodovaly dost zvláštně... V popisované době jsem se asi na dvě akce přimotal (pak už nebyl čas) a co jsem viděl, tak speciálně u svíčky padaly vysoké body i u lidí, kteří podmínky pro nejvyšší body neplnili - stoupání z normální do svíčkové letové hladiny nebylo ani náhodou svislé a okruh po něm se ani náhodou neletěl na 60 stupňů.
Mimochodem to samé 45st - ani náhodou nebyly všechny dobře hodnocené lety dělových koulí "nejméně 45 stupňů a nejvíce 60st", což je podle popisu v pravidlech podmínka plných bodů, převládaly lety "45st s velkým přimhouřením oka".
Popravdě mne tehdy zarazilo a možná lehce znechutilo spíš tohle. Že dostal Dominik výborné body za start, vodorovný let, atd. sice nepotěšilo, ale objektivně si to plně zasloužil, protože jeho model byl v těchto režimech naprosto stabilní a dotyčný to také uměl, tak mu těžko něco vytknout. Využití pravidel je vždy nutné

Jenže když tomu "jednoduchému létání" ještě přihrávali bodovači mhouřením očí nad tím, zda se opravdu plnily požadavky, tak to podle mne v pořádku nebylo...
Docela uvažuji, že zas někdy upoutance poskládám, podle všeho už se dnes situace s bodováním z velké části vyřešila, takže bych sice dostal asi zase "na prdel", ale tentokrát by to mohlo být bez nějakých špatných pocitů