Turnigy 9x hardware, opensource TX
Jedna drobnosť z praxe - čítal som o studených spojoch medzi 9x a RF modulom, pozrel som niekde kde bola aj fotka, a nezdalo sa mi to ako studeňák ale ako pin pretlačený cez plošák silou až sa utrhla medená vrstva.
Tak som tú moju popozeral a nejak ťažko sa zacvakával modul..
Zobral som šikmé kliešte na plošáky a ustrihol z každého pinu asi milimeter.
No ostali ostré hranu tak som to ešte trochu prebehol brúsnym kotúčikom v snahe zaobliť tie konce.
Jejda - modul ide vložiť (zacvaknúť pacičku) oevľa ľahšie, t.j. zájde do vysielača hlbšie, t.j. PREDTÝM TLAČIL NA TIE PINY a hrozilo že ich vytrhne...
No ostali ostré hranu tak som to ešte trochu prebehol brúsnym kotúčikom v snahe zaobliť tie konce.
Jejda - modul ide vložiť (zacvaknúť pacičku) oevľa ľahšie, t.j. zájde do vysielača hlbšie, t.j. PREDTÝM TLAČIL NA TIE PINY a hrozilo že ich vytrhne...
Ešte jeden "objav".
Dal som na RF power pin kondík, oproti zemi.
Zdanlivo všetko funguje v pohode - až na ten výstup na simulátor.. Po prepnutí vypínača na ON, výstup na simulátor stíchne to je OK.. Ale po prepnutí späť zostane ticho 12 sekúnd. Aha, je nabitý a vybíja sa pomaly..
Teraz k veci - keď zapípa pípák, napríklad v strednej polohe trimu, tak to ale ten môj kondík na RF Power, nabije na vyše 2 volty... A samozrejme, PPM na simulátor to umlčí.
Na tej strednej malej doštičke na prednej strane Tx, kde je vypínač a pípák, nemalo podľa schému byť nič.. Ale ejha, je tam 7805L a za ňou tranzistor SC8050, a až za tým je ten pípák!
Niekto chcel odľahčiť procesoru pri pípaní, vyrobil 5V a spína ich na pípák tranzistorom riadeným z procesora. To hovädo tam nedalo rezistor ( sorry snažím sa byť vtipný...) a navyše zabudlo že pri vypnutom vypínači sa Tx zapína zasunutím simulátora alebo káblu k učiteľovi...
Takže pri vypnutom vypínači to procesoru moc neodľahčí, cez tranzistor to prejde ako cez diodu, cez 7805 v opačnom smere, a napája celý RF Modul - keď tam nie je tak aspoň nabije môj kondík, keby tam nebol tak aspoň zdvihne napätie a tým PPM výstup umlčí (prepne ho na vstup).................
Odletoval by som aj 7805 aj SC8050 a prepojil výstup procesora rovno na pípák. Nepomýliť si piny s napätím baterky, usmažilo by to procík!!!
Dal som na RF power pin kondík, oproti zemi.
Zdanlivo všetko funguje v pohode - až na ten výstup na simulátor.. Po prepnutí vypínača na ON, výstup na simulátor stíchne to je OK.. Ale po prepnutí späť zostane ticho 12 sekúnd. Aha, je nabitý a vybíja sa pomaly..
Teraz k veci - keď zapípa pípák, napríklad v strednej polohe trimu, tak to ale ten môj kondík na RF Power, nabije na vyše 2 volty... A samozrejme, PPM na simulátor to umlčí.
Na tej strednej malej doštičke na prednej strane Tx, kde je vypínač a pípák, nemalo podľa schému byť nič.. Ale ejha, je tam 7805L a za ňou tranzistor SC8050, a až za tým je ten pípák!
Niekto chcel odľahčiť procesoru pri pípaní, vyrobil 5V a spína ich na pípák tranzistorom riadeným z procesora. To hovädo tam nedalo rezistor ( sorry snažím sa byť vtipný...) a navyše zabudlo že pri vypnutom vypínači sa Tx zapína zasunutím simulátora alebo káblu k učiteľovi...
Takže pri vypnutom vypínači to procesoru moc neodľahčí, cez tranzistor to prejde ako cez diodu, cez 7805 v opačnom smere, a napája celý RF Modul - keď tam nie je tak aspoň nabije môj kondík, keby tam nebol tak aspoň zdvihne napätie a tým PPM výstup umlčí (prepne ho na vstup).................
Odletoval by som aj 7805 aj SC8050 a prepojil výstup procesora rovno na pípák. Nepomýliť si piny s napätím baterky, usmažilo by to procík!!!
coro píše:Odletoval by som aj 7805 aj SC8050 a prepojil výstup procesora rovno na pípák. Nepomýliť si piny s napätím baterky, usmažilo by to procík!!!
Pokud máš vyzkoušené a ověřené, že ta úprava nezpůsobuje jiné případné problémy tak by bylo dobré to lépe zdokumentovat. Aspoň foto s označením úpravy a popisem.
Odletoval som len 7805 (ten na doske s vypínačom), cez ten tranzistor to z procesora na pípák prechádza (pípa ako predtým).
Laicky - stačí odcvaknúť tú 7805L klieštikmi..
Nakoľko to bol stabilizátor, na vstupe mal len napájanie RF, a na výstupe len ten obvod pípáku, stredná nožička bola zem, tak nemyslím že to má aké problémy spôsobiť.
- Jeden ale možno - na RF Power linke už nezostane žiadna iná záťaž ako ten 150kOhm rezistor s Q1, takže ak sa nabije nejaký kondík napríklad že by bol na vstupe nejakého RF modulu, tak potrvá monžo večnosť kým sa po prepnutí na žiaka/simulátor, spustí PPM Out na konektor. Kto používa simulátor alebo ako žiaka, tak preventívne radím pridať rezistor, napríklad 10k, 22k, 100k - je to jedno proste veľa, z RF Power na zem, napr. presne tam kde 7805L pôvodne bola (ale nepripájať nič k pozostalému miestu op nožičke čo vedie k pípáku s tranzistorom).
Kto odmontuje ten kúsok plošného spoja, uvidí na prvý pohľad, nemám ani poruke foťák a navyše som to už zložil, a nie som profík aby som si dovolil písať oficiálne rady na úpravu vysielača - je to moje zistanie, podelil som sa, použite na vlastné riziko.
Laicky - stačí odcvaknúť tú 7805L klieštikmi..
Nakoľko to bol stabilizátor, na vstupe mal len napájanie RF, a na výstupe len ten obvod pípáku, stredná nožička bola zem, tak nemyslím že to má aké problémy spôsobiť.
- Jeden ale možno - na RF Power linke už nezostane žiadna iná záťaž ako ten 150kOhm rezistor s Q1, takže ak sa nabije nejaký kondík napríklad že by bol na vstupe nejakého RF modulu, tak potrvá monžo večnosť kým sa po prepnutí na žiaka/simulátor, spustí PPM Out na konektor. Kto používa simulátor alebo ako žiaka, tak preventívne radím pridať rezistor, napríklad 10k, 22k, 100k - je to jedno proste veľa, z RF Power na zem, napr. presne tam kde 7805L pôvodne bola (ale nepripájať nič k pozostalému miestu op nožičke čo vedie k pípáku s tranzistorom).
Kto odmontuje ten kúsok plošného spoja, uvidí na prvý pohľad, nemám ani poruke foťák a navyše som to už zložil, a nie som profík aby som si dovolil písať oficiálne rady na úpravu vysielača - je to moje zistanie, podelil som sa, použite na vlastné riziko.
coro píše:Jedna drobnosť z praxe - čítal som o studených spojoch medzi 9x a RF modulom, pozrel som niekde kde bola aj fotka, a nezdalo sa mi to ako studeňák ale ako pin pretlačený cez plošák silou až sa utrhla medená vrstva.
O tom pretlaceni pinov som cital aj ja, a niektori to ako prevenciu proste zaleju epoxidom zo strany spojov
Problem bude skor nepresna poloha tych pinov voci puzdru na moduly. Ked tam potom niekto bezducho tlaci modul silou aj ked to nepasuje presne... no chudinky piny
[color=blue]TGY 9x + RadioClone + FrSky telemetry [/color]
[color=green]lietajuci izolacny material[/color]
[b][url]http://rcairfoam.creathinq.com/?lang=sk[/url][/b]
[color=green]lietajuci izolacny material[/color]
[b][url]http://rcairfoam.creathinq.com/?lang=sk[/url][/b]
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Kdo to tu nedávno bečál že se T9x nedají sehnat...
Mají je teď obě skladem. Tak šup šup, za chvilku tam zas nebudou...
Kruci, stejně by mě zajímalo kolik se jich prodalo... Určitě to nenaskladňují po třiceti krabicích...
Mají je teď obě skladem. Tak šup šup, za chvilku tam zas nebudou...
Kruci, stejně by mě zajímalo kolik se jich prodalo... Určitě to nenaskladňují po třiceti krabicích...
- Kontaktovat uživatele:
coro píše:Odletoval som len 7805 (ten na doske s vypínačom), cez ten tranzistor to z procesora na pípák prechádza (pípa ako predtým).
Laicky - stačí odcvaknúť tú 7805L klieštikmi.........Kto používa simulátor alebo ako žiaka, tak preventívne radím pridať rezistor, napríklad 10k, 22k, 100k - je to jedno proste veľa, z RF Power na zem, napr. presne tam kde 7805L pôvodne bola (ale nepripájať nič k pozostalému miestu op nožičke čo vedie k pípáku s tranzistorom).
Coro, já su sedlák, na mě se musí hůlkovým písmem...
Tato úprava odstraní to jančení při pípání při létání na simu a na kabelu, je to tak?
Dneska jdu stát řadu do GME, tak tam zrovna koupím ty odpory, třeba teda 22k. Kolik je tam místa? Mám koupit normální nebo ten prťavý, SMD tomu tuším vy odbornící říkáte?
Já přes víkend rozeberu rádio, nafotím to a že bys to tam potom nějak v poči zakreslil, kde co a kam? Udělal bych z toho potom článek. Jak se to "profláklo" s tímhle problémem s pípákem, tak mi píšou vyděšení modeláři že slyšeli že když pípá pípák na T9x tak se jim zablokují serva atd atd... Prostě nevím jestli je to projev lidového "já nevím ale tak nějak to bylo", nebo jestli je děsí někdo naschvál...
Čest tvojí odborné práci coro, dej vědět jak pochodils...
Jak vidět T9x skrývá i nadále mnohá tajemství
Z popisu mi vyplývá, že se jedná o "flashnutý" FW.
Q1: dělá podobné "brikule" i originální FW?
Q2: z dříve uvedeného dovozuji, že na uvedených stanicích byla provedena úprava s 1kohm odporem pro rozchození připojení na SIM bez nutnosti vysunovat VF modul. Byl tento fenomén pozorován i na vysílačích bez této úpravy?
A1: ano, robi to aj originalny firmware
Ahoj, chlapci.
pozeram ze sa tu a v PM zacina neopodstatnena panika a zacinaju sa robit aj upravy, ktore nie su potrebne a prakticky nic neriesia a ludia su v ....
Bolo by dobre napisat preco to robite >>>> robim to zo zabavy ! nie z nutnosti. Lebo tu za chvilu budu zas keci o spolahlivosti ....
Je to lacna vysielacka, tak ju kazdy rozobera. Vysialacku v zaruke za 800€ len tak niekto rozoberat nebude.
Takze prosim nerobte paniku, vsetko je ok.
<b>Upravy tu uvadzane su len tuningom, nie podmienkou pre prevadzku !!!</b>
pozeram ze sa tu a v PM zacina neopodstatnena panika a zacinaju sa robit aj upravy, ktore nie su potrebne a prakticky nic neriesia a ludia su v ....
Bolo by dobre napisat preco to robite >>>> robim to zo zabavy ! nie z nutnosti. Lebo tu za chvilu budu zas keci o spolahlivosti ....
Je to lacna vysielacka, tak ju kazdy rozobera. Vysialacku v zaruke za 800€ len tak niekto rozoberat nebude.
boboland píše:Ahoj, chlapci.
myslis panika kvoli vypadavaniu PPM v konektore trainer, o ktorom som pisal ?
ta telemeria je zaujimava a ako pise coro, s max je to jednoduchsie, lebo ako som pozeral tak sa da kupit osadeny modu za par KC v suciastkovych obchodoch. a tak to zvladnu viacery urobit.
len keby niekto popisal aj ostatne funkcie radioclone - ce to nebude oproti er9x osklbane na ukor telemetrie.
ak uz budu lepsie info a navody, tak to asi tiez skusim (ja bohudik so spajkovanim problem mat nebudem), ale ak by to bolo slabsie na uzivanie ako er9x tak sa mi do toho nechce.
len keby niekto popisal aj ostatne funkcie radioclone - ce to nebude oproti er9x osklbane na ukor telemetrie.
ak uz budu lepsie info a navody, tak to asi tiez skusim (ja bohudik so spajkovanim problem mat nebudem), ale ak by to bolo slabsie na uzivanie ako er9x tak sa mi do toho nechce.
semir píše:........
nie nie. kolko ludi takto lieta? jasom o tom len cital, nikto v okoli to nikdy neskusal a je ich tu dost, ale o to nejde, to je bonus.
myslel som skor na paniku, ze traba upravit milion veci aby vobec TX isla.
<b>NETREBA !!!</b> ale chceme
Naposledy upravil(a) boboland dne pát 18.03.2011 11:26, celkem upraveno 1 x.
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
boboland píše:Ahoj, chlapci.
Vitaj Maťo,
kde v PM (PhilipMorris?)
Ono zrovna tahle věc je protivná (s tím pípákem). Docela často létám na kabelu a nerad bych na takovou blbost spadnul. A řešení "tak ať prostě nic nepípá" je takové...
Ale samozřejmě, souhlasím s tebou, při nejčastějším použití "já a můj elapor v poli" tato závada nepředstavuje žádné nebezpečí. Leda doma u simu a tam ty letadla vyjdou docela levně
nie nie. kolko ludi takto lieta? jasom o tom len cital, nikto v okoli to nikdy neskusal a je ich tu dost, ale o to nejde, to je bonus.
myslel som skor na paniku, ze traba upravit milion veci aby vobec TX isla.
<b>NETREBA !!!</b> ale chceme
jaj tak
RiMr píše:....... při nejčastějším použití "já a můj elapor v poli" tato závada nepředstavuje žádné nebezpečí. Leda doma u simu a tam ty letadla vyjdou docela levně
presne o to mi ide.
a pipatko vyriesime
robi to aj pri ziak? (malo by robit), keby sa to neriesilo analogom, tak by nebol problem, ale ...
skusim nieco , respektive precitam si opat co uz skusal coro a uvidime.