Easy Star - pokračování

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
romko1

#706 Příspěvek od romko1 »

Zdravim,
napadlo ma, mozno je to hlupost, ale co tak dorobit na ES plavaciky a pristavat, prip. aj startovat na vode....hm?
H8mini+TX06,Leader160HM,Leader130HM,Leader125HM,ThunderTigerXXT,HydrotekF1+SKY-HD01,Taranis X9D+
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#707 Příspěvek od RiMr »

romko1 píše:Zdravim,
napadlo ma, mozno je to hlupost, ale co tak dorobit na ES plavaciky a pristavat, prip. aj startovat na vode....hm?

http://www.youtube.com/watch?v=KvRTr4ZKKNY
http://www.youtube.com/watch?v=O4An2GKSldA
Miloš

#708 Příspěvek od Miloš »

Tak jsem posledně spadnul,vůbec nevím proč,ale vypadalo to na nějaký rušení,protože se to chovalo divně a nakonec to neřízený pod plynem napálilo přímo do země,naštěstí ne z nějaký velký vejšky,musel jsem trochu slepit předek,ale nijak zvlášť.
Dneska jsem to byl zkusit (jinde) a i když jsem vyloženě nespadl,tak jsem 3krát přistával skoro nouzově a pro jistotu do vysoký trávy.Přijde mi,že to chvílema nereaguje vůbec,pak že si to částečně dělá co chce,nebo to reaguje s prodlevou,taky to jde dost po čumáku dolů,ale těžiště se nějak zvlášť změnit nemohlo,na zemi všechno funguje,co to může rušit?Nějaký servo?Regulátor?
Asi by to šlo vyzkoušet odpojením křidýlek,pak směrovky,bez výškovky se to nedá...
Easy star,Mini Mag,Gemini-Multiplex,Hitec Eclipse 7
petertn
Kontaktovat uživatele:

#709 Příspěvek od petertn »

ja som mal problem s tym konektorom co tam je original.
na prvy pohlad ok, aj ked som s nim pohybal tak ok.
Ale ked som si dal zalezat a hral som sa s nim chvilocku tak som nasiel jednu polohu ked vypadlo napajanie!
musel som roztiahnut tie kolicky na samcekovi a prestalo to!
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
Michal_N
Kontaktovat uživatele:

#710 Příspěvek od Michal_N »

Miloš píše:Tak jsem posledně spadnul...Asi by to šlo vyzkoušet odpojením křidýlek,pak směrovky,bez výškovky se to nedá...

Z popisu vidím, že máš v ES čtyři serva. Napiš ještě jejich typ, jakou baterií to napájíš (typ a počet článků), jaký tam máš regulátor a přijímač. Pak ti budeme moct poradit přesněji.
Miloš

#711 Příspěvek od Miloš »

Řek bych Vám,nevím sám :D
Motor je Ray,nevím typ,regulátor taky Ray 18A,serva na křidýlka jsou Tower Pro 9g na výškovku a směrovku nevím-velký černý bez nápisu(Já jsem to kupoval v Hangáru hotový a na rovinu,moc do toho nevidím)
Baterie Lipol 2 čl. Shark Power 2500mAh
Michal_N
Kontaktovat uživatele:

#712 Příspěvek od Michal_N »

Možných příčin je spousta, ale pokusím se jich několik vytipovat. Problém by mohl být v nastavení těžiště, pilotáži, ovládání kormidel nebo elektroinstalaci. Proto by bylo vhodné:

Zkontrolovat, jestli je těžiště podle návodu (78 mm od nábežné hrany křídla, měřeno u trupu).
Zkontrolovat, že kormidla a táhla nejdou příliš ztuha a nedostávají se při plných výchylkách na doraz.
Zkontrolovat elektroinstalaci (konektory, kabely, serva, přijímač a umístění antény). Pokud je přijímač s krystalem, tak po některém předchozím pádu může být krystal v přijímači poškozený. Potom může přijímač občas fungovat a občas mít výpadky.
Zajistit dobré chlazení regulátoru, přijímače a baterie.

Každopádně, pokud je mam tenhle regulátor http://www.kostkamodelcentrum.cz/index. ... 665&styl=0 , tak se čtyřmi servy je zatížení BECu dost na hranici - viz popis u regulátoru:

Zatížitelnost stabilizátoru napájení BEC - počet serv
RAY18A počet serv
4-6 Nixx/2 Li-xx 4
7-8 Nixx/3 Li-xx 4
10 Nixx 3
Pozn.: Při použití mikroserv se povolená zátež BEC obvodu snižuje o 1 servo.

BEC v regulátoru by se tedy mohl přehřívat. Pokud bys chtěl otestovat odpojení křidélek nebo směrovky, tak je nutné polohu toho kormidla mechanicky zajistit, aby se za letu nemohlo hýbat. Odpojené servo samo polohu neudrží.
Miloš

#713 Příspěvek od Miloš »

Díky za tipy,těžiště a přetížení bych asi vyloučil,(to letadlo jsem koupil v Hangaru,bylo vyzkoušený,seřízený,fungovalo perfektně) těžiště se nijak nehnulo a ty serva jsou sice 4,ale od tý doby co jsou tam křidýlka směrovku skoro nepoužívám a ES obecně skoro nepotřebuje řídit.(Ten regulátor sedí)
Problém v pilotáži můžu snad vyloučit taky,jsem kopyto,ale s tímhle jsem lítal už docela dlouho bez problémů :D
Ale mrknu na ten krystal,to mě vůbec nenapadlo.
Jinak děkuju ještě jednou za tak podrobnou radu,oceňuju že sis dal tu práci se s tím psát i když jsem Ti prakticky nebyl schopnej to ulehčit aspoň detailním popisem výbavy.
Maximux
Kontaktovat uživatele:

#714 Příspěvek od Maximux »

Možná "mimo mísu", ale měl jsem s ES zajímavou zkušenost na podobný problém. Třeba Ti to pomůže.
Dodělal jsem také křidélka a létal nějaký čas. Jelikož jsem kupoval letadlo také z druhé ruky, nebylo nejnovější. Předchozímu majiteli se při nějaké havárce uvolnil motor a byl v té gondole takový celý putovní.
Při několika letech se mi najednou ztratil výkon a letadlo si udělalo na krátkou chvíli co chtělo. Nejprve jsem to přisuzoval přetíženému BEC (kvůli křidélům).
Jaké bylo moje překvapení, když jsem po důkladnějším zkoumání zjistil, že "putovní" motor měl za následek prodření izolace jednoho z napájecích vodičů motoru. (ten vodič, co přichází odspodu trupu do motorové gondoly). Celé to tedy mělo za následek "přetížení" BEC, restart přijímače a tím pádem i změna poloh serv. Ironií osudu bylo to, že v tom momentě přestal přijímač dávat pokyn pro regulátor, motor se oddálil od prodřeného vodiče a celé se to najednou fungovalo. Fakt blbě se to hledalo.

eM.
DX6i, EasyStar, Firebird Phantom, MiniTornado, BeeII, Sbach EPP, Lodě: PILOT, ANTJE, Victoria
romko1

#715 Příspěvek od romko1 »

Prosim pomoc...polepil som nalepky na EasyStar-a od Multiplexu a napr. na konci kridla kde je nalepka zohnuta sa mi na druhy den odlepila..... Myslel som si, ze si kupujem kvalitu, ale ho...o ... Ako to prosim riesite?
Vdaka za odpoved.
H8mini+TX06,Leader160HM,Leader130HM,Leader125HM,ThunderTigerXXT,HydrotekF1+SKY-HD01,Taranis X9D+
Jenda_84

#716 Příspěvek od Jenda_84 »

Lepící páska a EPP dohromady moc nejdou. Já to řešim pomocí lepidla.
Pokud "každý ví", že je to tak, pak to tak není nejmíň deset tisíc ku jedné. (R.A.H.)
kratas
Kontaktovat uživatele:

#717 Příspěvek od kratas »

Já je tam nelepil, protože jsou hnusný. Jinak na Elaporu lepící páska drží úplně v pohodě.
Michal_N
Kontaktovat uživatele:

#718 Příspěvek od Michal_N »

Nálepky jsem tam nedával, ale údajně by měly držet dobře. Odmastil jsi to důkladně před lepením? Třeba benzínem, hlavně ne acetonem.
hlavataci
Kontaktovat uživatele:

#719 Příspěvek od hlavataci »

Ahoj a proč ne hlavně acetonem :?: Měl jsem kousek namočený dva měsíce
A vůbec nic se mu nestalo :lol:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=872&amode=
arda1
Kontaktovat uživatele:

#720 Příspěvek od arda1 »

Benzínu(technickýmu) bych se obloukem vyhnul- sám o sobě je totiž mastný (zanechává na povrchu jakýsi zbytky).Pokud benzín tak jedině lékařský, nebo třeba isopropanol. :wink:
Naposledy upravil(a) arda1 dne stř 16.06.2010 9:51, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“