ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

#646 Příspěvek od Ancistrus01 »

jirka_d píše:Taky úhly neřeším. Myslím, že jde jen o to, aby byla deska přibližně uprostřed v podélné ose a ten zbytek si sama dožene,i když ani tom moc nezáleží. Nahrál jsem do nich poslední firmware a zatím lítám v základním setupu a i tak mi neplave. Zkouším na jedné z nich různé motory a vrtule. Desku mám přidělanou na 2 páscích suchého zipu s těma zobáčkama od 3M abych si ji mohl rychle přehodit klukovi na Quada.
Hlavní problém nestability jsou větší vibrace způsobené nevyváženými motory a vrtulemi.

Jasný.
U mě vibrace nehrozí, motory mám velice dobře vyvážené...
tomashr

#647 Příspěvek od tomashr »

Woita píše:Přesné těžiště neřeším, a koptera se chová úplně stejně s baterkami 2200, 2700 i 3000, používám všechny a libovolně je měním. Taktéž je jedno, jestli použiju kamerku GoPro, nebo velkou kameru, nebo žádnou. Tedy těžiště mám různě, i o několik cm dopředu či dozadu, a na let či stabilitu to nemá vliv. Jedině zřejmě při těžišti příliš vzadu určitě zadní motory berou více proudu a přední méně a vice versa.
Přeci pokud se koptera nakloní (třeba i vlivem těžiště), tak to musí poznat gyra a vyrovnají to, od toho tam jsou ne?

Tak tuhle zkušenost moc potvrdit nemůžu. Ano, copter létá i při docela výrazné změně těžiště, to pravda je. Ale tohle ještě neznamená, že létá nějak skvěle... Když jsem například nouzově na svůj lehký klon TBS dal Nikona J1, tak se to řídilo kurevsky blbě - deska to zvládala, ale při manévrech bylo jasně patrné, že s tím pořádně nadře, motory se o to doslova praly a třeba nárůst vibrací byl neokecatelný. Osobně bych velmi doporučoval copter vyvažovat - létá to prostě lépe a klidněji. Samozřejmě se to nemusí řešit tak pečlivě jako u letadel, posun těžiště o 5-10mm je v podstatě nedůležitý, ale nějaký větší odchylky moc šťastné nejsou :?
mobeslo

#648 Příspěvek od mobeslo »

Díky za podněty.

Původně jsem se trošku "ostýchal" naložit pořádně velké akumulátory. Musil jsem je různě krkolomně umisťovat zcela dozadu na plato. Nyní používám pořádnou "cihlu"; ta mi díky své hmotě umožní celkem snadno řídit vyvážení a je zároveň na platu uchycena bezpečně a jistě. Původní jev je tedy prakticky odstraněn. Stroj však nevisí přibitý na místě.

Provedl jsem tedy měření vibrací - hodnoty jsou hraniční až lehce přeshraniční.
Vrtule (plasťáky z HK) mám celkem snad i vyvážené. Zkusím si proto pohrát s vyvážením motorů a vyměním unašeče - nebo aspoň kužel za matku u těch stávajících.

Taky COMPASSMOT ukázal "mírně vyšší" hodnoty - asi tak 5x - 6x nad doporučenou hranicí. Takže ještě překopu rozvody a umístění regulátorů.
jirka_d

#649 Příspěvek od jirka_d »

Tomashr, je jasné, že neřeším těžiště přesně na milimetr, ale +-nějaký centimetr. Když naložíš na ten svůj cihlu, tak je samozřejmě tupější na řízení a těžiště by bylo asi dobré dodržet. Motory se pak rvou s váhou a už jim moc nezbývá na dostabilizování, jedou na vyšší otáčky a tam se pak projeví i ty vibrace. Ale vyzkoušet se musí všechno. A´t to lítá
tomashr

#650 Příspěvek od tomashr »

Zrovna dneska jsem zalétaval nový "TBS klon" a s těžištěm moc vzadu se dělo to, že po otočení proti poměrně silnému větru se "vzepnul" - evidentně poměrně placatý trup má i nějaký vztlak a tak prostě byla reakce docela citelná. Deska to sice celkem svižně srovnala, ale ten let to prostě "mrvilo"... Po posunu těžiště naprostá pohoda. Je to asi věc názoru, ale osobně bych řekl, že těžiště není nutno řešit tak plusminus 1-1,5cm (podle copteru), při větším posunu to ale už je citelné. Jak jsem psal - proti letadlům pohoda, tam může být fatálních i 5mm, ale neznamená to, že je dobré to vyloženě podceňovat, jak by mohlo vyplývat z toho příspěvku, na který jsem předtím reagoval.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#651 Příspěvek od jamesgsf »

Jo unašeče taky vyměním dneska jsem zkoušel motory ve velmi nízkých otáčkách a tam je vidět jak jsou spičky unašečů mimo osu nebo kleština nesedí pořádně. Vibrace mám v ve velmi nizké normě dle logu, používám moongel. Ale jello mne leze do kamery i přes moongel. Bohužel dneska srážka se stromem(větve), naštěstí jen vrtule v čudu.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
mobeslo

#652 Příspěvek od mobeslo »

Tak jsem stroj trošku předělal:
-Vibrace desky jsem snížil do doporučovaných mezí tlumiči používanými pro gimbaly (více přiložené grafy - doporučené hranice vyznačeny žlutě)
-Vliv elektromagnetického pole na kompas jsem omezil na přijatelných 22%-29% změnou umístění rozvodové desky a nejvyššího možného zakroucení všech silových vodičů
-Všechny komponenty (kromě zanedbatelného tištěného spoje OSD) jsou na místě.
-Celek ladím s do budoucna uvažovaným akumulátorem 5 Ah.

Vnímám, že je v místě testování poměrně větrno (3,4 m/s trvale, 4,2 m/s v nárazech) a možná toto není vhodná situace na jakékoliv závěry. Přesto jsou prozatímní dojmy z letu při novém rozmístění rozpačité.

Desku mám dost vepředu. Neměl bych si přeci jen trošku ještě pohrát a umístit ji více dozadu - blíže k těžišti? I přesto (nebo právě proto), co bylo dříve řečeno?
graf-XY.png
graf-Z.jpg
DSCF9427.JPG
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#653 Příspěvek od jamesgsf »

Na barometr je potřeba dat pena co se dá profouknout. Je to jak máš na desce šipku tak před ní ta stříbrná součástka s dirkou. jinak ti bude vítr od vrtule kecat do hodnot barometru. A nebylo by výhodnější dat tu desku pod to plato? Takhle to je opravdu hodně na ráně, stačí jedno skrtnuti o cokoliv a jde to po zádech dolů, ty motory na ramenech to převáží vždy na zádá. Nebo aspoň udělat kryt
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
mobeslo

#654 Příspěvek od mobeslo »

jamesgsf píše:Na barometr je potřeba dat pena...A nebylo by výhodnější dat tu desku pod to plato? Takhle to je opravdu hodně na ráně...

Díky za reakci.
Pěnu používám; stejně jako kryt na vršek copteru.
Jsem -jak je zřejmé i z fotografie- patlal, takže jako kryt používám umělohmotnou krabici na jídlo, kterou elektrikářskými páskami připevním k trupu.
Odkryl jsem to kvůli focení - aby bylo vše přehledně vidět.
Opačná montáž desky by byla fajn, ale výška tlumičů vibrací mě neposkytuje dost místa na konektory k motorům a přijímači.
mobeslo

#655 Příspěvek od mobeslo »

mobeslo píše:Tak jsem stroj trošku předělal...Přesto jsou prozatímní dojmy z letu při novém rozmístění rozpačité....

Tak ještě jeden vstup, doplnění mého dopoledního popisu.
Zkusil jsem zalétat teď navečer, kdy se vítr přeci jen trochu uklidnil.
Prapůvodní potíž (celkem silné klopení vpřed) je, myslím, vyřešena - dokonce mám pocit, že se mi stroj nepatrně "zaklání" - ale myslím, že to půjde doladit akumulátorem. Obraz z kamery je také -ve smyslu vibrací- ucházející; rozhodně "prozatím" bude stačit.

Copter však bočí doleva. Vibrace jsou, myslím, pod kontrolou, elektromagnetické pole z kabelů také. Jediné, co snad zbývá je kalibrace.

Proto bych se rád majitelů této desky zeptal, jak precizně provádíte kalibraci? Já jsem to doposud "nějak tak" přidržel, aby poloha desky odpovídala kalibračnímu kroku, ale nějak jsem to nehrotil. Vždycky jsem stroj držel v rukách, spíše než abych jej nějak vypodkládal a podobně. Je vhodné na to jít pečlivěji a pomoci si třeba i vodováhou a nějakými pomocnými přípravky? Přišlo mě, že při požadovaném kalibračním úkonu běží nějaký implicitní čas, který je tak jako tak na nějaké dlouhé vypodkládání poměrně krátký. Aspoň mě se několikrát při snaze o dokonalé vyrovnání stalo, že mě -aniž bych cokoliv klávesou potvrzoval- Mission Planner vyzval k dalšímu kroku.
thegrid
Kontaktovat uživatele:

#656 Příspěvek od thegrid »

Jak vám funguje základní FAIL SAFE (bez GPS)?
Nastavil jsem ,,enabled always RTL" a hodnotu 975 a při vypnutí vysílačky se nic neděje. Naopak se ještě odarmují motory. Zkoušel jsem i vyšší hodnotu FS 1070 a nic.
www.quadcopter.8u.cz -popis stavby quadrokoptéry
jirka_d

#657 Příspěvek od jirka_d »

Mobeslo, při kalibraci ti MP píše jak má být koptera položena. Když píše vlevo, postav ho levou stranou na podložku a drž jej ve svislé poloze. Na nějakém stupni moc nezáleží, ale snaž se ho držet co nejlépe kolmo a stiskni tlačítko. Tím zkalibruješ tuto pozici. Hned ti to napíše další pozici atd. Čas tam snad neběží, alespoň jsem si nikdy nevšiml, vždy program čekal na potvrzení. Důležité je, aby byl opravdu v té poloze kterou ti to píše. Po celé kalibraci by jsi měl mít horizont v MP pěkně ve středu, máš li kopteru postavenou vodorovně.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#658 Příspěvek od Woita »

Sakra, napsal jsem takový pěkný příspěvek a on nějak zmizel nebo co...

Tak ještě jednou znova a velmi stručně, jen hlavní myšlenku:
Při kalibraci akcelerometrůbych to raději o něco opřel, protože jsou to AKCELEROMETRY a to dosti citlivé. Při třesení ve stařecké ruce se měření určitě zkreslí.
Raději si připrav měřicí pracoviště, tedy např. velký hrnec pro polohu na nohách a hlavou vzhůru, nějaké opěrky pro polohy na boku atd.
Ten časový limit tam myslím není, čeká to na stisk klávesy.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
jirka_d

#659 Příspěvek od jirka_d »

Nestraš, Udaje pro kalibraci si to bere v okamžiku stisku klávesy. Neukládá se žádná sekvence dat. Jestli se ti bude třepat ruka tak, že nezkalibruješ akcelerometry, tak jak chceš řídit kopteru? Možná u starších verzí softu jsi musel kopteru stabillizovat, nyní to tak kritické není. Schválně si to vyzkoušej. Zahraj si na starce a třepej s kopterou +- 1 stupeň. Výsledek bude stejný jako kdybys jí zafixoval.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#660 Příspěvek od Woita »

Nezkoušel jsem s tím třepat, ale z principu - právě proto, že to bere jediný údaj a ne průměr z více vzorků, tak by se s tím nemělo hýbat. Protože ten jediný vzorek když bude zrovna vrchol amplitudy (tzn. senzor vychýlený), tak bude tvrdit, že koptera je nakřivo a pak právě bude utíkat na stranu, místo aby visela na místě. Pokudjsi to zkoušel, a třásl s tím a přitom to nemělo vliv, OK. Možná že až někdy bude čas, vyzkouším to :wink:
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“