Heli a vaše nehody

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Zamčeno
Zpráva
Autor
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#646 Příspěvek od gamer007 »

Astra to poslala do Nemecka a tam vyměnily za novy kus...
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
demolátor

#647 Příspěvek od demolátor »

No to se mi u dx6i nestalo nikdy. :cry: A to ji tam ted zrovna znova mam.
Miniprotos BeastX
Protos 500 V-bar
Spektrum Dx7
Erich001

#648 Příspěvek od Erich001 »

zdravim vsetkych.
chcel by som poprosit o radu. po vymene dielov hl. rotoru som nameral uhol nabehu 7,5 stupna na oboch listoch tak som chcel skontrolovat stopu listov, ktora bola v poriadku, pridal som knipel a plno a hned ako dosiahol max otacky zohla sa hriadel vrtulky skoro do praveho uhla. vie prosim niekto co sa mohlo udiat?
Dakujem
T-rex Spektrum
silcom

#649 Příspěvek od silcom »

Erich001 píše:zdravim vsetkych.
chcel by som poprosit o radu. po vymene dielov hl. rotoru som nameral uhol nabehu 7,5 stupna na oboch listoch tak som chcel skontrolovat stopu listov, ktora bola v poriadku, pridal som knipel a plno a hned ako dosiahol max otacky zohla sa hriadel vrtulky skoro do praveho uhla. vie prosim niekto co sa mohlo udiat?
Dakujem

No znie to dosť zaujímavo teda :) z čoho bol vyrobený ten hriadeľ? Aká helina? A jedná sa o zadnú vrtuľku ak tomu správne rozumiem, nie hlavný rotor?
Erich001

#650 Příspěvek od Erich001 »

dakujem za zaujem pomoct.
je to blade 400 a jedna sa o hriadel zadneho rotoru nahananou remenom.
je pravdepodobne ak si myslim ze sa pridrelo smykatko a ruplo to do hriadelky z aluminia ci nejahej zliatiny al. ?
T-rex Spektrum
silcom

Zlomený hriadeľ motora

#651 Příspěvek od silcom »

Ahojte, tak po včerajšom núdzovom pristátí, ktoré som tuto popísal som dnes rozobral motor, očakávajúc vymlátené ložiská a prinajmenšom rozsekané vinutie statora. Aký bol môj údiv, keď som prišiel na to, že sa ulomil - ustrihol hriadeľ motora.
1. Ani jedno ložisko nie je zadrené
2. Hriadeľ nevykazuje známky tepelného namáhania
3. Stalo sa to už niekomu?
4. Ak oslovím nejakého predajcu je reálne, že mi to vyreklamuje? (účtenku od motora nemám, helina bola kupovaná od ruky).
Pripájam krátke domáce video a nejaké obrázky..
Viem, že kupovať heliny od ruky nesie vždy isté riziko a čakal som, že sa môže objaviť čokoľvek iné, ale toto je teda úplne mimo misu.. 8O

http://www.youtube.com/watch?v=pwlbmyr4PMU

Obrázek
Obrázek
silcom

#652 Příspěvek od silcom »

Erich001 píše:dakujem za zaujem pomoct.
je to blade 400 a jedna sa o hriadel zadneho rotoru nahananou remenom.
je pravdepodobne ak si myslim ze sa pridrelo smykatko a ruplo to do hriadelky z aluminia ci nejahej zliatiny al. ?

Možné to samozrejme je, ale skôr by som predpokladal, že ak sa šmykátko pridrelo tak v prvom okamihu sa urvalo z unášačov. Následne by sa vrtuľka stala neovládateľnou. Takže roztočenie celého chvosta. To už ale neuvádzaš, čiže skús uviesť nejaké ďalšie detaily. PS: jednalo sa o reálny let alebo si bol na zemi a iba si skúšal stopu?
Erich001

#653 Příspěvek od Erich001 »

v momente kolapsu som ho drzal nad hlavou a chcel som vyskusat tah nabehu lebo sa mi zdalo pri merani ze listy maju pri plnom kolektive len +7,5°-4°
T-rex Spektrum
Erich001

#654 Příspěvek od Erich001 »

a este ku tomu unasacu: dost poskodil drazku na smykatku (nutna vymena)
T-rex Spektrum
silcom

#655 Příspěvek od silcom »

Erich001 píše:a este ku tomu unasacu: dost poskodil drazku na smykatku (nutna vymena)

Jasne, nuž hlavne, že si Ty celý, pretože taká rozbesnená vrtulka môže byť svinka :) Chápem to tak, že aj tak musíš vymeniť vrtuľku, hriadeľ aj šmykátko. Aspoň budeš mať istotu, že budeš mať nové diely.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#656 Příspěvek od pkotatko »

Tak jsem včera po půlročním létání zase jednou rozházel Pročko po zemi.
Škody klasika. Listy, hřídele, trubka, kardan, dvě serva mají prasklé krabičky, převody ve všech, unašeče listů, všechny převody, kabinka.
Podcenil jsem zdejší počasí. Vzduch je plný jemňoučkého prachu ze Sahary ( Harmattan ) a nenamazal jsem před lítáním smykátko vrtulky. To se samozřejmě hryzlo v koncové poloze a bylo vymalováno.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
silcom

#657 Příspěvek od silcom »

pkotatko píše:Tak jsem včera po půlročním létání zase jednou rozházel Pročko po zemi.
Škody klasika. Listy, hřídele, trubka, kardan, dvě serva mají prasklé krabičky, převody ve všech, unašeče listů, všechny převody, kabinka.
Podcenil jsem zdejší počasí. Vzduch je plný jemňoučkého prachu ze Sahary ( Harmattan ) a nenamazal jsem před lítáním smykátko vrtulky. To se samozřejmě hryzlo v koncové poloze a bylo vymalováno.

No riadna šleha to musela byť. Bývaš v Nigérii?? To si furt na dovolenke, nie? :) No my tu v SR, ČR tiež občas podceníme počasie a potom nám akurát mrznú prsty a horšie sa s tými kniplami kvedlá.. :)
silcom

#658 Příspěvek od silcom »

pkotatko píše:Tak jsem včera po půlročním létání zase jednou rozházel Pročko po zemi.

No riadna šleha to musela byť. Bývaš v Nigérii?? To si furt na dovolenke, nie? :) No my tu v SR, ČR tiež občas podceníme počasie a potom nám akurát mrznú prsty a horšie sa s tými kniplami kvedlá.. :)
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#659 Příspěvek od pkotatko »

Bývaš v Nigérii?? To si furt na dovolenke, nie?
Tak nějak :D
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
psena
Kontaktovat uživatele:

#660 Příspěvek od psena »

Jo, podle vyctu skod, to muselo spadnout pekne blbe... abych praskl dve krabicky serv, to se me jeste nestalo, jedno uz ano...asi tam mas kovovy prevody ze? Od doby co mam pouze umelo kovovy prevody, tak krabicky bez problemu.
Celkove ted padam predevsim na rotor....zajimavy, ale ocasni trubku jsem nemel fakt nekolik mesicu...to ale neznamena, ze ted neprijde "ocasni" obdobi a budu menit dve tyden :lol:
Proste v tomhle oboru clovek nevi dne ani hodiny.
Zamčeno

Zpět na „Heli - jiné“