Heli a vaše nehody
zdravim vsetkych.
chcel by som poprosit o radu. po vymene dielov hl. rotoru som nameral uhol nabehu 7,5 stupna na oboch listoch tak som chcel skontrolovat stopu listov, ktora bola v poriadku, pridal som knipel a plno a hned ako dosiahol max otacky zohla sa hriadel vrtulky skoro do praveho uhla. vie prosim niekto co sa mohlo udiat?
Dakujem
chcel by som poprosit o radu. po vymene dielov hl. rotoru som nameral uhol nabehu 7,5 stupna na oboch listoch tak som chcel skontrolovat stopu listov, ktora bola v poriadku, pridal som knipel a plno a hned ako dosiahol max otacky zohla sa hriadel vrtulky skoro do praveho uhla. vie prosim niekto co sa mohlo udiat?
Dakujem
T-rex Spektrum
Erich001 píše:zdravim vsetkych.
Dakujem
No znie to dosť zaujímavo teda
Zlomený hriadeľ motora
Ahojte, tak po včerajšom núdzovom pristátí, ktoré som tuto popísal som dnes rozobral motor, očakávajúc vymlátené ložiská a prinajmenšom rozsekané vinutie statora. Aký bol môj údiv, keď som prišiel na to, že sa ulomil - ustrihol hriadeľ motora.
1. Ani jedno ložisko nie je zadrené
2. Hriadeľ nevykazuje známky tepelného namáhania
3. Stalo sa to už niekomu?
4. Ak oslovím nejakého predajcu je reálne, že mi to vyreklamuje? (účtenku od motora nemám, helina bola kupovaná od ruky).
Pripájam krátke domáce video a nejaké obrázky..
Viem, že kupovať heliny od ruky nesie vždy isté riziko a čakal som, že sa môže objaviť čokoľvek iné, ale toto je teda úplne mimo misu..
http://www.youtube.com/watch?v=pwlbmyr4PMU

1. Ani jedno ložisko nie je zadrené
2. Hriadeľ nevykazuje známky tepelného namáhania
3. Stalo sa to už niekomu?
4. Ak oslovím nejakého predajcu je reálne, že mi to vyreklamuje? (účtenku od motora nemám, helina bola kupovaná od ruky).
Pripájam krátke domáce video a nejaké obrázky..
Viem, že kupovať heliny od ruky nesie vždy isté riziko a čakal som, že sa môže objaviť čokoľvek iné, ale toto je teda úplne mimo misu..
http://www.youtube.com/watch?v=pwlbmyr4PMU
Erich001 píše:dakujem za zaujem pomoct.
je to blade 400 a jedna sa o hriadel zadneho rotoru nahananou remenom.
je pravdepodobne ak si myslim ze sa pridrelo smykatko a ruplo to do hriadelky z aluminia ci nejahej zliatiny al. ?
Možné to samozrejme je, ale skôr by som predpokladal, že ak sa šmykátko pridrelo tak v prvom okamihu sa urvalo z unášačov. Následne by sa vrtuľka stala neovládateľnou. Takže roztočenie celého chvosta. To už ale neuvádzaš, čiže skús uviesť nejaké ďalšie detaily. PS: jednalo sa o reálny let alebo si bol na zemi a iba si skúšal stopu?
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem včera po půlročním létání zase jednou rozházel Pročko po zemi.
Škody klasika. Listy, hřídele, trubka, kardan, dvě serva mají prasklé krabičky, převody ve všech, unašeče listů, všechny převody, kabinka.
Podcenil jsem zdejší počasí. Vzduch je plný jemňoučkého prachu ze Sahary ( Harmattan ) a nenamazal jsem před lítáním smykátko vrtulky. To se samozřejmě hryzlo v koncové poloze a bylo vymalováno.
Škody klasika. Listy, hřídele, trubka, kardan, dvě serva mají prasklé krabičky, převody ve všech, unašeče listů, všechny převody, kabinka.
Podcenil jsem zdejší počasí. Vzduch je plný jemňoučkého prachu ze Sahary ( Harmattan ) a nenamazal jsem před lítáním smykátko vrtulky. To se samozřejmě hryzlo v koncové poloze a bylo vymalováno.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
pkotatko píše:Tak jsem včera po půlročním létání zase jednou rozházel Pročko po zemi.
No riadna šleha to musela byť. Bývaš v Nigérii?? To si furt na dovolenke, nie?
pkotatko píše:Tak jsem včera po půlročním létání zase jednou rozházel Pročko po zemi.
No riadna šleha to musela byť. Bývaš v Nigérii?? To si furt na dovolenke, nie?
Jo, podle vyctu skod, to muselo spadnout pekne blbe... abych praskl dve krabicky serv, to se me jeste nestalo, jedno uz ano...asi tam mas kovovy prevody ze? Od doby co mam pouze umelo kovovy prevody, tak krabicky bez problemu.
Celkove ted padam predevsim na rotor....zajimavy, ale ocasni trubku jsem nemel fakt nekolik mesicu...to ale neznamena, ze ted neprijde "ocasni" obdobi a budu menit dve tyden
Proste v tomhle oboru clovek nevi dne ani hodiny.
Celkove ted padam predevsim na rotor....zajimavy, ale ocasni trubku jsem nemel fakt nekolik mesicu...to ale neznamena, ze ted neprijde "ocasni" obdobi a budu menit dve tyden
Proste v tomhle oboru clovek nevi dne ani hodiny.