Tricopter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Troll

#616 Příspěvek od Troll »

olisoft píše:Uz tu zaznela ta otazka, ale nik neodpovedal, tak sa tiez spytam:

Riesite vyvazenie, alebo nechate po zostaveni 3(4)kopter tak ako je a nevadi rozhodene vyvazenie?

Sice to letí i když těžiště není tam kde by mělo být, ale gyra to musí kompenzovat a pak nechodí tak dobře, jak by mohla.
Vyvážit.
Troll

#617 Příspěvek od Troll »

Lehčí motory u hexacopteru nejsou nutné ale jsou vhodné. Kolik to ve visu bere nezáleží äž tak dramaticky na počtu motorů, mnohem více záleží na celkové hmotnosti. Když se výkon rozdělí mezi více motorů nejsou tak zatížené a obvykle se pohybují v oblasti, kde mají nejvyšší účinnost. Ale když je to moc těžké, i když motory běží s vyšší účinností, odběr z baterky je vyšší právě kvůli hmotnosti a doba letu se zkrátí. Proto jsou vhodné lehčí motory a taky slabší regly.
Tricopter je na orientaci při jeho řízení nejlehčí, quad je už horší, hexa ještě horší. Není snadné poznat kde to má předek a kde zadek. Hexa má výhodu při vysazení motoru, nespadne to. A taky má vyšší tah, víc unese.
Kdosi se ptal na zkušenosti s deskou kterou vyrobil Alexinparis ( Arduino) . Už to začíná létat, zkušenosti budou :D .
Krása desky KKmulticopter je v jednoduchosti. Funguje dobře a je snadné to nastavit. Já bych do toho už nevrtal ,moc práce . Existují i jiné a lepší už hotové systémy. A nejsou ani nijak vrazně dražší.
My se teď potýkáme s Arduinem, ( a taky UAVX) to postavit je asi tak stejně náročné jako KK, finančně je to podobné ( je to docela levné :) ) má to akcelerometry a vstupy na všechno možné. Jenomže nastavit ten PID bez jakýchkoli zkušeností je mnohem obtížnější než u KK zatočit potenciometrem. Ale to se taky poddá. :D
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#618 Příspěvek od Dejfak »

Jaký systém třeba co jsem počítal tak Kvadrokoptera vyjde kolem 4000-4500,. když to doma postavím.
Znáš něco za podobné peníze hotové?
Našel jsem, myslím že se to jmenuje gaudy?
Docla mě zajímá nějaká jednotka s akcelerometrama.
To může být dost užitečné....
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
error414
Kontaktovat uživatele:

#619 Příspěvek od error414 »

JirkaA píše:
error414 píše:
krtek2k píše:To se nějako dá dohromady, a stavba Xcoptera je až na spotřebiteli.

asi mas pravdu ze bude stacit jen nejaky testovaci prostredek, par sesroubovanych tycek regly motory.

Taky si myslím.. Desku kontroléru na vývoj dostaneš ode mně grátis ;)

parada, to je skvela zprava. diky, uz studuju stavajici projekty viz http://code.google.com/p/tricopter/
Logo 600 + spirit
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#620 Příspěvek od Dejfak »

Supr video ale hlaně by mě zajímala ta konstrukce.
Jak to může být veliké. motory a co je tam za jednotku.
To by mi vyhovovalo.. :wink:
http://vimeo.com/18873955
error414
Kontaktovat uživatele:

#621 Příspěvek od error414 »

Dejfak píše:Supr video ale hlaně by mě zajímala ta konstrukce.
Jak to může být veliké. motory a co je tam za jednotku.
To by mi vyhovovalo.. :wink:
http://vimeo.com/18873955

http://shrediquette.blogspot.com/p/shre ... e-mm6.html jednotku si chlapik programuje a stavi cele sam. Na webu ma zdrojaky i na tricoptera, bohuzel zdrojaky jsou v me neznamem jazyku, vypada jako Basic.

Pouziva Atmel368p takze to pujde s trochou usila urcite pouzit i v 168.
Logo 600 + spirit
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#622 Příspěvek od Dejfak »

Tak to je nad moje síly něco takového sestavit, jako tu elektroniku.
Potřeboval bych takovou jednotku hotovou, bohužel kk jednotky nemají akcelerometry... Nevíš o něčem takovém co jde dát do Hexakoptery?
error414
Kontaktovat uživatele:

#623 Příspěvek od error414 »

Dejfak píše:Tak to je nad moje síly něco takového sestavit, jako tu elektroniku.
Potřeboval bych takovou jednotku hotovou, bohužel kk jednotky nemají akcelerometry... Nevíš o něčem takovém co jde dát do Hexakoptery?

bohuzel nictakoveho jsem nenasel. na co vubec tam ty akcelerometry potrebujete, chcete aby to litalo jako AR drone?
Logo 600 + spirit
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#624 Příspěvek od Dejfak »

Dalo by se říct že ano ale potřebuji z toho natáčet kvalitní video přes GO PRO.
Dělám z kamarádem co točí videa pro Stream.cz avelice by se mi to hodilo na určité projekty..
Dosavadní točení z letadla nebo ze 450 není dobré.. Hlavně bych to upotřebil v menším prostoru.
V nejhorším bych vzal Kvadrokopteru a koupil do ní modul FY90Q Ale je to jen Kvadrokoptera ta Hexa bude mít jistě lepší stabilytu...
kadora
Kontaktovat uživatele:

#625 Příspěvek od kadora »

AHOJ

TROLL
ako mate pripojeny primac ku alexparis kontrolleru každy kanal
zvlast alebo idete len cez 3 droty - PPM bus
Ja si idem dnes vybrat na postu balik obsahujuci Wii motion plus a nunchuck a začnem bastlit .
Na tom alexparis kontroleri sa mi pači ze všetky senzory komunikuju
cez I2C ale inac suhlasim nastavenie PID je omnoho komplikovanejšie
možno pomocou toho led zobrazovaca to pojde aj na letisku.
Troll

#626 Příspěvek od Troll »

Mám tam připojen přijímač futaba RASST takže přes tři dráty. I2C zatím nepoužívám, mám tam obyčejné regly. LCD panel k tomu kamrád vyrobil taky, ale zatím to není naladěno k mé spokojenosti, ještě s tím bude hodně práce a tak používám PC, je to rychlejší.
Přeji příjemnou zábavu s laděním :D . Určitě se pak ozvi jak jsi na tom.
Troll

#627 Příspěvek od Troll »

Dejfak píše:Jaký systém třeba co jsem počítal tak Kvadrokoptera vyjde kolem 4000-4500,. když to doma postavím.
Znáš něco za podobné peníze hotové?
Našel jsem, myslím že se to jmenuje gaudy?
Docla mě zajímá nějaká jednotka s akcelerometrama.

Jo, to odpovídá, quad se dá postavit za cca 4500 Kč za materiál a spoustu práce . Nic postaveného hotového a prodávaného v obchodech za podobné peníze neznám. Nejlevnější co vím je GAUI 330X ( od cca 350 USD v zahraničí ) anebo Conrad 450 ( mrkni sem http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1171103 ) ten Conrad se dá koupit u nás tuším kolem 10 000 Kč. Oba stroje létají dobře, ale špička to není.Existují i další a lepší, ale taky za více peněz.
Troll

#628 Příspěvek od Troll »

Dejfak píše:Dalo by se říct že ano ale potřebuji z toho natáčet kvalitní video přes GO PRO.
Dělám z kamarádem co točí videa pro Stream.cz avelice by se mi to hodilo na určité projekty..
... Ale je to jen Kvadrokoptera ta Hexa bude mít jistě lepší stabilytu...

Obávám se, že pokud potřebuješ kvalitně stabilizovanou platformu jsou jenom dvě cesty, za levno postavit vlastní a pracně to odladit, anebo za draho koupit něco hotového. :? .
Odkud pochází informace, že hexa je stabilnější než quad? Zajímají mne logické argumenty, ne dohady. To prosím nic ve zlém, já nerýpu, mne to skutečně zajímá. Já mám jenom tri a quad , nejsem schopen to posoudit.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#629 Příspěvek od Dejfak »

Létal jsem s Hexakopterou a stabilita byla úžasná.
Možná jsem trochu rozmlsaný byl to stroj za 40000,- mělo to i GPS stabilizaci (ta tedy nebyla zaplá)
Kvadrokopteru jsem neřídil viděl jsem ji jen létat a projev byl o něco horší...
Bohužel jsem se nedozvěděl co v tom bylo za vybavení.
Ono když se nad tím zamyslím tak kdybych přivázal čtvercovou desu na provázcích za každý roh na nějaké tyčky ven do větru, tak bude nestabilnější než šestiúhelník. Pak se vše dá samozřejmně kompenzovat elektronikou ale na to zase nemám dost peněz.....
Tak bud Hexa bez akcelerometru
Nebo Kvadro s akcelerometrem
krtek2k

#630 Příspěvek od krtek2k »

Pokud uvisíš helinu = dejme tomu akcelerometry nepotřebuješ.
Pokud si myslíš, že helina visí sama = akcelerometry potřebuješ.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Zamčeno

Zpět na „Coptery - projekty“