chrpos píše:je to jednoduche.konecky oholeneho dratku si prejedu cinem,a konektor tez.Potom drzim chvilicku pajku na konektoru a k tomu prilozim ten dratek pak drz a foukej hned to schladne a je to!(samozrejme pajku musis dat s konektoru!
Tak já bych to trošku rozvedl.
1. konektor spojit s protikusem!
2. upnout sestavu do držáčku (takovej stojánek s krokodýlkama za 50Kč ve slevě v Hypernově)
3. připravit si oholený kabel s pocínovaným koncem
4. nasadit na kabel smršťovačku
5. upnout kabel do držáčku a položit pocínovanej konec na místo, kde má být kabel připájen
Povšimni si, že mám obě ruce volné.
6. V jedné ruce cín, v druhé páječku.
6,5. Kalafuna.
7. Nahřívám konektor až se prohřeje na dostatečnou teplotu, aby roztavil cín. Cín netavím dotykem na očko páječky, ale dotykem na nahřívanou pozlacenou plochu konektoru! Tím se nestane, že bys měl studeňák.
8. Nechám zchladnout
9. Natáhnu smršťovačku a zapalaovačem smrštím.
Proč používám stojánek na konektor i na kabel? Protože mám volné ruce na jiné věci, protože mi to neklouže ze stolu a protože se to při pájení pěkně ohřeje.
Proč před pájením spojuji konektor s protikusem? Samec se samicí? Protože když to pořádně prohřeješ, tak můžeš ten kov v pouzdru konektoru vyhnout (pouzdro měkne) a pak to nepůjde nasadit.
Edit: Výše uvedené se týká pájení obecně, zejména pak konektorů napájecích. Pokud ale budeme mluvit o servokonektorech, tak tam mám trošičku odlišný způsob, protože jde o jemnou prácičku. Mnohdy by se ani pájet nemuselo, ale já tam radši vždycky mikrokapku dám.