SPIN + mega - proc tak dlouho trva, nez se motor rozbehne?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jio

#61 Příspěvek od jio »

m2 píše:
jio píše:...po novém zapnutí obojího sníží i horní mez a motor ve výsledku méně točí.

A nepomohlo by fixnúť initial point a end point cez JetiBox?

Dobrý tip, to mě nenapadlo. Až bude zase někdy teplo vyzkouším.
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od Kamil »

Vzduchoplavec píše:Asi napisu do Jeti (az overim, ze to je v reglu) a zeptam se jich na to. Koupil jsme totizjeste SPIN 55 a pokud to bude delat taky, tak budu docela otraveny. :?
Ešte nemáš žiadnu odpoveď od pána Tinku?
SPINy to robia asi všetky. Ja lietam s modelmi, kde to oneskorenie až tak nevadí, ale predsa. Ďalší problém sa mi vyskytol s rušením. Asi dvakrát za jeden let to kopne. Včera to bol taký kopanec, že som sa toho naľakal, pristál som a pokiaľ nenamontujem do modelu zvlášť prijímačové batérie, tak do vzduchu s ním nepôjdem - tým si overím, či rušenie spôsobuje naozaj SPIN.
Čo sa týka toho kopania: pravidelne lietam asi rok a pol s rôznymi modelmi, s rôznym vybavením, ale také rušenie som ešte nezažil.
A to mám už doma nový SPIN 55. :(
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od Kamil »

jio píše:
m2 píše:
jio píše:...po novém zapnutí obojího sníží i horní mez a motor ve výsledku méně točí.

A nepomohlo by fixnúť initial point a end point cez JetiBox?

Dobrý tip, to mě nenapadlo. Až bude zase někdy teplo vyzkouším.
Toto podľa mňa nepomôže, ale skús to.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Z JETI se me ptali prave na nastaveni toho Initial i End pointu, ale tim to neni.

To jsem nastavoval jako prvni. To pouze ovlivnuje, kde bude motor zabirat. To je sikovna vec - tim jsem si nastavil, ze motor zacne zabirat az treba v pulce drahy plynu - takze si nechtic nezapinam motor, kdyz letim bez motoru a pri rizeni kridelek nechtene pohnu trochu pakou nahoru.

Kollis: Co se benzinu tyce, tak to je jina situace. Jednak teda nesouhlasim, ze benzin nejde okamzite za plynem - jde a jak krasne. U zhaviku to muze byt trochu horsi, ale je to jen o serizeni.

Ale hlavne spalovaky nejdou uplne vypnout. A o to jde. SPIN chodi za plynem taky skvele, ALE ne ze zastaveni. Kdyz se aspon trochu toci, tak neni problem. Ale beda, kdyz se motor zastavi a chci okamzite pridat plyn.

Vterina prodlevy je pouze odhadem - proste pridam plyn, napocitam si "jedna-dvacet" a pak se teprve da motor do pohybu. Mozna to je 0.9 vteriny, mozna 1.2 vteriny. To je jedno. Dulezite je, ze za letu je to prilis dlouha doba.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Kamil: Odpovedeli mi zatim pouze dotazem, jak mam nastaveny Initial a End point? Rada zatim zadna.

Co se ruseni tyce, tak to jsem zatim nepozoroval. Ale udajne to nastava a i Jeti jsou si toho vedomi. Proto uz tedka prodavaji SPIN vybaveny odrusovacim krouzkem na kabelu k prijimaci. SPIN 55 uz jsem poridil s timto krouzekm. 44ku mam bez nej, ale musim zaklepat, ze zatim nezarusil.
rohe
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od rohe »

Já jen dodám, že v Proximě II mám SPINa 44 a už má ten kroužek na kabelu a to bylo loni na podzim. Prosím nerozvádět, to se netýká tohoto tématu. :!:
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od TomasC »

Včera jsem to pod dojmem tohoto vlákna testoval.

JeTi SPIN 11 mám nastaven v governor 3D módu, mám nastaven Initial i End point.

Ač tam nějaká prodleva je, není s tím problém létat v hale!!!

Ale jinak mám u všech letadel nastaveny nějaké minimální otáčky, je tam mnohem rychlejší rozběh. Regl nemusí řešit kam s motorem točit a let je plynulejší. Toto je ale záležitost všech regulátorů. MGM (co si pamatuji), i nějaká čína.

TomasC
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od Vzduchoplavec »

TomasC: Jasne. U akrobata, to bude v klidu. Tam nastavim minimalni otacky a bude to, ale u sklopky to nejde - tam to musi zastavovat do nuly.

Provedu jeste pokus s jinym regulatorem (Dualsky), zda tam ta je prodleva take takova. Mam pocit, ze neni, ale chce to exaktne vyzkouset.

Mozna je to nejaka konstrukcni nutnost, ale prijde mi to podivne.
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od Billy Bob Bean »

Vzduchoplavec píše:Provedu jeste pokus s jinym regulatorem (Dualsky), zda tam ta je prodleva take takova. Mam pocit, ze neni, ale chce to exaktne vyzkouset.

Mozna je to nejaka konstrukcni nutnost, ale prijde mi to podivne.
Nemusíš zkoušet Dualsky. Mám 2 a ani jeden prodlevu nemá.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
m2
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od m2 »

TomasC píše:Toto je ale záležitost všech regulátorů. MGM (co si pamatuji), i nějaká čína.TomasC

S MGM som dneska urobil 2 lety (Easy 25). Žiadne (alebo prinajmenšom o rád nižšie) oneskorenie...
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od TomasC »

Mám několik SPINů, 11,44,55,99...

SPIN 55 mám v BigStingovi. Tam běží na cca 40A a napájí celé letadlo. Problém s rozběhem jsem do teď nezaznamenal.
Létal jsem tam MEGU oběžku nebo dvoupól s převodem. Vždycky sklopku 10x6 nebo 18x13.
tady je fotečka: http://www.fotozona.net/modelweb/soutez ... D22288.htm

Myslím, že to v letu nebude tak velký problém, jako se ti zdá teď.

TomasC
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od Vzduchoplavec »

TomasC: Jasne, neni to fatalni problem - da se na to asi zvyknout, ale prinejmensim mi to prijde podivne a hlavne zbytecne.

U spickoveho regulatoru (za ktery SPIN povazuju), ktery stoji docela hodne penez, bych neco takoveho necekal.
m2
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od m2 »

TomasC píše:SPIN 55 mám v BigStingovi.

Nádherné lietadlo ... !

Skočil som na letisko ešte raz vyskúšať MGM 25 Easy a porovnať so SPIN 44 a 66. Výsledok: oneskorenie rozbehu Easy 25 je tak asi štvrtinové oproti SPINu.

Navyše som ešte zistil nasledujúcu vec: tá pauza pred rozbehom sa skladá z dvoch intervalov: ničnerobenia a oneskorenia - posunutia povelu (t.j. pohybu páky) od jeho realizácie v čase (t.j. rozbehu motora). Inak povedané ... zatiaľ čo na SPINE pridám plyn a vrátim páku nazad a motor sa ani nehne, na Easy 25 pridám plyn a vrátim páku nazad, nasledovne sa motor rozbehne a zastaví. U Easy to ale musím urobiť extrémne rýchlo, SPIN zostane spinkať aj keď sa s pákou plynu vôbec neponáhľam.

K tomu, či je to problém alebo nie - keďže lietam oba reglery často naraz v jeden deň vo warmlineroch približne rovnakým štýlom, zo skúsenosti: nie je to fatálne, ale poznať za letu to je, a dosť! Hlavne ... také to blbnutie typu pustiť lietadlo z oblohy dole, nad dráhou pritiahnuť a jeden-dva svištiace výkruty bez motora ... a pridať plyn a hore k oblohe - keď už nie je rýchlosti nazvyš a motor nezaberá a nezaberá ... sekunda je večnosť.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od TomasC »

Hmm tomu pocitu z jiného réglu rozumím. I to je důvod, proč mam jen JeTiho Mastery a Spiny.

Abych byl upřímný, tak se těším na vyjádření JeTi k rozběhové kauze.

Ale jako důvod by mohlo být něco jako toto: Na nějaké akci jsme s p.Tinkou probírali, proč má zapojen vypínač tak, že po rozpojení kontaktů se regulátor vypne. Odpověďí bylo zvýšené bezpečí uživatele proti modelu.
Model se při závadě vypínače+kabelu k vypínači (kde rozpojení je pravděpodobnější než sepnutí) zastaví... A roztočená vrtule je sakra nebezpečná věc.

Dovedu si představit, že "třeba" (moje spekulace) Spin dlouho vyhodnocuje, že se nejedná o rušení a teprve, když si je jist, tak jde na to....

Tomu bych osobně docela rozuměl a model, kde jsou zapojené konektory mezi aku a regulátorem považuju za ODJIŠTĚNÝ.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od Vzduchoplavec »

TomasC: Ja jsem na take zvedavy, co odepisi. Jako bezpecnostni pojistku bych to bral, ale mela by tam byt moznost to pomoci JetiBoxu vypnout. Protoze to co zvysuje bezpecnost na zemi ji zhorsuje ve vzduchu...

Prave jsem prinesl konektory, tak je jdu pripajet a vyzkousim SPIN 55 a jeste provedu srovnani s Dualsky 40A (rodina je pryc, tak je klid na experimenty)... :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“