Oprava žhavící svíčky - historie, dnes asi blbost

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Oprava žhavící svíčky - historie, dnes asi blbost

#61 Příspěvek od VTjr »

zdzd píše:Viděl bych to na žhavení powerboxem se stabilizací proudu. To by odpovídalo.

Trefa! :P :P :P
Mno, stejně jako když Celeron v sousedním vlákně píše, že žhaví boxera z 1s LiPol svíčkami do série - to je, myslím, ještě mnohem horší pro zdraví svíček. A i když to řídí spínačem JeTi RC6.
Dva nelineární odpory do série - to dává možnost vzniku naprosto nestandardních režimů jak jedné tak i druhé (tam jsem to nějak posal, co se může stát a to jsem zdaleka nevyčerpal všechny eventuality. Přitom z hlediska startování a chodu motoru je z toho přínos minimální, spíš naopak. A dělat to tak jen z toho důvodu, že mám 1 lichou 1s LiPolku, to skutečně není ten správný argument. :wink: A to i navzdory tomu, že Celeron tvrdí, že mu to funguje bez problémů. :mrgreen: Možná ty důsledky nejsou okamžité, ale projeví se to časem, stejně jako u XDana větší spotřebou svíček. :roll: Zvlášť když se zapíná přižhavování i za letu. :|
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
XDan
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od XDan »

Ano žhavým nějakým obyčejným power boxem, kde je pouze on/off, ampérmetr a potenciometr na nastavení proudu. Létal jsem převážně se starými MVVS 2,5 GF (byl i OS MAX .29 a ASP 12), s teplými svíčkami. (studená byla tak na 3 starty, jak jsem empiricky zjistil)

-Tak je na něm napsáno cosi jako "Thunder tiger super mosfet". Vypadá přesně jako ten na příloze. Napájím ho Pb aku 12V 7,2Ah, do nynějška mě nenapadlo, že by upravoval pouze proud...
Přílohy
žhavení.JPG
Naposledy upravil(a) XDan dne čtv 17.12.2020 12:14, celkem upraveno 2 x.
danielskop.xf.cz
XDan
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od XDan »

Že by je likvidoval ten power box? Čím mám tedy žhavit?
danielskop.xf.cz
VTjr

#64 Příspěvek od VTjr »

Nejlépe jednočlánkovým NiCd nebo NiMH žhavítkem, které se připojuje přímo na svíčku bez kabelu.
zhavitko.jpg
Tím zaručeně svíčku nezničíš ani když budeš žhavit za chodu i na maximálních otáčkách motoru.
Pokud chceš používat Power Box, který je napájen z nějakého 12V akumulátoru, který využíváš i pro startér nebo čerpadlo paliva, tak musí být koncipován jako regulátor napětí ne proudu! Na to bylo v Modeláři, ale i zde v diskusích několik dobrých návodů. :wink:
Nebo taky si můžeš ubastlit něco takového:
Zhavitko.gif

Já to používám s asi 0,5 m dlouhým kabelem s koncovkou na svíčku.
Zhavitko_m.jpg
Články mám většinou zapojené paralelně, nebo sériově, ale přes tu křemíkovou diodu (na přímo ne!), která sráží cca 0,7V. Dva nikláky do série dávají cca 2,4-2,5V přes tu diodu pak jen 1,7-1,8V, něco se ztratí na kabelu a je to tak akorát. Žhavení většinou odpojuji až když se motor prohřeje, ale svíčky nijak netrpí.

Osobně já však v současnosti v použití Power boxu nevidím nějakou velkou výhodu. :roll: Naopak, všude se pak motají kabely a hadičky, které se velmi rády dostávají do točící se vrtule. :x

Já jsem si ke svému startéru původně na kabel připojil/přivázal baterku 3s LiPol 5000 mAh, který se tím stal zcela nezávislý. Ta 5000 mAh LiPolka mi vydrží na jedno nabíjení celou sezonu (startuji většinou rukou a startér používám jen výjimečně (to když se motoru z nějakého důvodu nechce)Čerpadlo používám ruční na kličku a žhavítko buď to moje (tam ale krátký kabel je), nebo jako záložní to jednočlánkové na svíčku.
XDan
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od XDan »

To jednočlánkové žhavítko vypadá nejlépe, odpadlo by tahání se na pole s bednou...
danielskop.xf.cz
VTjr

#66 Příspěvek od VTjr »

Pokud nahazuješ rukou, tak určitě. :wink: Dáš ho do kapsy a kdekoli na dráze nastartuješ. 8) Nic jiného nemusíš s sebou tahat.

Na obrázku je rozebíratelný typ pro jeden článek NiCd nebo NiMH velikosti D. Výhodou je, že nabitých článků můžeš mít v bedně několik a když se jeden vybije, tak ho vyměníš za čerstvý. Ale existují i takové, co mají vevnitř přímo zalisovaný jeden článek C2/3, který ale bez destrukce vyměnit nelze. Taková žhavítka jsou ale ještě menší. Ale když článek dožije, tak je nezbývá než vyhodit.

V tom mém cuprextitovém bastlu jsou ta D-čka dvě, vyměnit jdou taky, i na poli, ale je to zdlouhavé (musí se vyšroubovat a zpět zašroubovat 8 šroubků M3). Většinou to nerozebírám a jen nabíjím doma přepnuto na paralel. Jinak kombinace paralel+dioda, nebo série bez diody nemají smysl, ale to bych tam musel zamontovat složitější přepínač abych je vyloučil. Tedy po pravdě vnouzi jsem použil sériové spojení bez diody tehdy, když byly akumulátory už takřka vybité a já neměl žádnou zálohu, tak na jeden start to ještě zvládlo nažhavit.
zdzd

#67 Příspěvek od zdzd »

XDan píše:Že by je likvidoval ten power box? Čím mám tedy žhavit?

viewtopic.php?f=40&t=25433
igorb

#68 Příspěvek od igorb »

No ale to nie je celkom tak ... ak som to teda dobre pochopil, lebo to nie je celkom jasne napisane

Ak tvrdis ze PWM "nereguluje" rovnako ako napetie, tak to tak proste nie je, PWM ti naseka 10V na "nieco" co dodada sviecke prislusny prikon ako povedzme 2V napriamo a podla teploty sviecky a teda odporu vlakna "sa" to bude regulovat ako z toho niklaku "akoze tvrdeho" zdroja napriamo.

tie boxy dobre nereguluju nie preto ze PWM, ale pretoze slaby zdroj (citaj s velkym vnutornym odporom), lebo kazdy tam da situlinovy akumulator s prd kapacitou lebo "sak to staci" - no jasne ked to ma zasobu 10V. Ak mu zatazenim klesne napetie (vdaka tomu vnutornemu odporu), potom aj ten prikon je variabilny a "neregulovany" presne ako by to bolo bez toho PWM s rovnako "dobrym" zdrojom. Je to ale problem toho zdroja, nie toho pwm - tak ak si to myslel takto (teda ze tu regulaciu teploty robi elektronicka spetna vezba stabilizijuca napetie zdroja - cize ho dostava do rezimu 0 vnutorny odpor) tak potom ano, mas pravdu, ale neplietol by som potom do toho PWM

... aj ked je pravda ze ten koncovy tranzistor ma tiez svoj odpor ktory to cele kazi, ale zase to nie je problem toho PWM, ale konstrukcie, lebo su aj solidnejsie obvodove prvky
zdzd

#69 Příspěvek od zdzd »

Kouzlo toho celého není v PWM - to je jen prostředek. Kouzlo je ve zpětné vazbě a stabilizaci napětí při proměnné zátěži.
igorb

#70 Příspěvek od igorb »

To fakticky odstrani vnutorny odpor zdroja, tak to potom jasne.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od Celeron »

Hmm, 45 let žhavím home made pulzním reglem s KU605 a uA723 z 12V Pb baterky ve startboxu, která zároveň žene home made startér s planetovou převododkou, co nahodí i 35 benzín a žhavícím kabelem metr dlouhým. Svíčku jsem při startu nespálil za celou dobu snad ani jednu. A nyní se dozvídám, že to celou tu dobu dělám naprosto špatně. No to jsou věci. :roll: :mrgreen:
Leon

#72 Příspěvek od Leon »

. . asi se budu mýlit . . ale což . .
Vlákno žárovky - wolfram, má charakteristiku takovou, že při zapnutí a studeném stavu je odpor menší, než po nažhavení, svícení . .
A tak asi prvotní proudový impuls není dobrý pro životnost jak žárovky, tak i žhavící svíčky . . pro mne z toho vyplývá, že ideálním zdrojem je zdroj proudu, který má mít :D ,
nekonečně velký vnitřní odpor . . tolik teorie . .
Zdroj napětí neomezí proudovou prdu . .A než rukou začnu nahazovat, zdroj proudu nažhaví . . .
Dodaný proud konstantní hodnoty musí zabezpečit start . .
Osobně jsem u těch svíček CCCP používal a i používám vzhledem k onomu poslednímu metylu ( viz min. příspěvky) 2ks Bateria Slaný NiCd 4Ah
a v serii odpor nikoliv nekonečný, ale přiměřený - asi desetina ohmu . .ale nevím, zadrátováno v roce už ani nevím . .
Leon

PS - takže elektronika je pokročilá . . používejme proto regulovatelný zdroj konstantního proudu . . řešení je spousta . . můj vřazený odpor
jest úsměvný, ale od r 86 se svíčkami CCCP ověřený . .
zdzd

#73 Příspěvek od zdzd »

Leon píše:. . asi se budu mýlit . . ale což . .
Vlákno žárovky - wolfram, má charakteristiku takovou, že při zapnutí a studeném stavu je odpor menší, než po nažhavení, svícení . .
A tak asi prvotní proudový impuls není dobrý pro životnost jak žárovky, tak i žhavící svíčky . . pro mne z toho vyplývá, že ideálním zdrojem je zdroj proudu, který má mít :D ,
nekonečně velký vnitřní odpor . . tolik teorie . .

Chybná teorie...
zdzd

#74 Příspěvek od zdzd »

Celeron píše:Hmm, 45 let žhavím home made pulzním reglem s KU605 a uA723 z 12V Pb baterky ve startboxu, která zároveň žene home made startér s planetovou převododkou, co nahodí i 35 benzín a žhavícím kabelem metr dlouhým. Svíčku jsem při startu nespálil za celou dobu snad ani jednu. A nyní se dozvídám, že to celou tu dobu dělám naprosto špatně. No to jsou věci. :roll: :mrgreen:

No, nějak ti uniklo to, že ten tvůj Voráčkův stabec se 723 je přesně ten kýžený stabilizátor napětí.

Tudíž to celou tu dobu děláš naprosto dobře a proto se svíčkami nemáš problém. :D

Ta novější zapojení jsou principiálně totéž jen na modernější součástkové základně.
Přílohy
MAX724.zip
(1.17 MiB) Staženo 71 x
MAA723.zip
(1.13 MiB) Staženo 66 x
Leon

#75 Příspěvek od Leon »

pro zdzd
A v čem . . . ??
Rád se zdokonalím.
L