Elektra - rušení přijímače
Souhlasím s tím že F3A a klasické větroně je díky charakteru létání na BEC nenáročné. O Hotlineru a navíc při stylu jakým s ním létám bych to prostě poznal, protože půl vteřina je při téhle rychlosti letu a tom jak většinou létám dost dlouhá doba, tím spíš že by co chvíli vynechával a bylo by to řízení stylem korektní impulz, 0,5 FS, a takhle dokola ... V každém případě je tohle řešení v hotlinerech a obecně uhlíkových modelech asi jediné bez viditelných problémů funkční, tedy pokud se nebudeme bavit o 2,4 GHz. Např na F3B v Brně jsme tento rok viděl, resp byl upozorněn na jednoho, který s 2,4 GHz létal a který co chvíli neřídil. nebudu spekulovat o tom zda to bylo odstíněním antén, špatnými zdroji nebo čím, ale v každém případě zastávám názor že 2,4 GHz není nic co by vyřešilo všechny problémy, také proto jsem na něj ještě nepřešel a v nejbližším roce to ani nemám v plánu.
Dzordzik píše:Kluci já vm nevím, není lepší investovat do pořádného přijímače než řešit pořád dokola jestli to kope při letu tak nebo onak?
No neviem, keď sa pozrieš na osadenie toho lietadla, nepripadá mi, že som na výbave šetril každú korunku...
Myšlienka je iná: prijsť na zdroj (pôvod, príčinu) rušenia a ODSTRÁNIŤ ho. Vraziť tam rovno PCM v slepej viere, že zamaskuje akúkoľvek chybu v inštalácii, poruchu či rušenie (alebo nízke S/N?!!), mi nepripadá ako správny postup.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Když si můj post přečteš pozorně, tak zjistíš že jsem ho psal obecně a ne jako re na tvůj problém. Předpokládám že Spin pořád zůstane Spinem, na tom nic nezměníš, můžeš zkusit otestovat dosah a rušení na hranici dosahu postupně vždycky s jedním připojeným servem a pak je měnit, třeba na něco příjdeš. Pokud máš pořádně udělanou kabeláž, tak nejsou ferity nutné, jsou tam spíš jen pro sichr a ani ty nevyřeší všechno. Např v neděli jsme na letišti řešili podobný problém, Spin, Hitec PPM, dvojí spěšování a v jednom kuse rušení jak prase, prolezli sme všechno, vedení antény, postupně jednotlivá serva na zemi odpojovali, zkoušeli vyměnit přijímač a až nakonec jsme zjistili že má problém se všemi modely stejný, došli sme na to že má vadný VF modul v Hitecovi ... Jinak jsme zkoušeli vést anténu vyloženě provokačně těsně vedle kovových lanovodů u PPM a nezjistili sme ani zkrácení dosahu ani rušení, takže otázka zní jak moc se ten problém se souběžným vedením antény a táhel podceňuje nebo přeceňuje ... Co třeba krystal v přijímači? měnil si ho? Teda pokud nemáš syntézu ..
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Dzordzik píše:O Hotlineru a navíc při stylu jakým s ním létám bych to prostě poznal, protože půl vteřina je při téhle rychlosti letu a tom jak většinou létám dost dlouhá doba, tím spíš že by co chvíli vynechával a bylo by to řízení stylem korektní impulz, 0,5 FS, a takhle dokola ...
Myslím, že tu došlo k nepochopení. Ke korektnímu chování SPCM stačí jeden dobrý kontrolní součet za 0,5sec. Pak přijímač nepadá do FS a relativně v pohodě se řídí. Nejsou totiž žádné překvapivé kopance!!! Proto nelze srovnávat přijémače s PCM a bez. PCM prostě drží polohu nebo FS.
Letový styl "hotliner": co si pod tím mám představit?? Osobně mi přijde, že v akrobatu bych problém se zatuhnutím poznal rychleji než v Arianě.
Létám 48m/s nahoru, dolů o není o moc více. Takže 0,5sec je sotva 25m.
Snad jen že v Arianě či Stingovi mám nastaveno pro FS najetí na brzdy, v Levioze jen stažení plynu, ostatní podržet.
re:// Když si můj post přečteš pozorně, tak zjistíš že jsem ho psal obecně a ne jako re na tvůj problém.
Ooops, prepáč.
re:// Co třeba krystal v přijímači? měnil si ho? Teda pokud nemáš syntézu ..
Menil som kvôli tomu nový Graupner R16SCAN (syntéza) za nový MZK Octava (nový kryštál). Vysielač je syntéza. V mieste, kde to šklbe, už zopár lietadiel skončilo totálkou. Pravdepodobne je tam nejaký odraz v protifázi alebo iný signál zahlcujúci vstupné obvody alebo niečo podobné (alebo niečo iné). Šklbe najmä pred západom Slnka. Súvis s chodom motora to nemá. Dosah do nevidím. Iné lietadlo (tiež MZK Octava + SPIN) sa mi nakoniec podarilo vyladiť tak, že nešklbe ani v tom mieste a čase. Ale to nie je uhlík.
re:// problém se souběžným vedením antény a táhel podceňuje nebo přeceňuje
Tak sa mi práve podarilo vyladiť to iné lietadlo - oddialenie antény od súbežného vedenia s káblom k servu. Preto sa snažím eliminovať všetky možné negatívne vplyvy - zatiaľ mám skúsenosť, že najlepšie je zabezpečiť čo najväčší zisk antény (to som už urobil) a eliminovať rušivý signál od všetkých potenciálnych zdrojov (na tom pracujem). Otázka je len, či to bude stačiť.
re:// Pokud máš pořádně udělanou kabeláž, tak nejsou ferity nutné, jsou tam spíš jen pro sichr a ani ty nevyřeší všechno.
Tiež nie som zástanca feritov. Aj keď neviem, aký majú súvis s kvalitou prevedenia kabeláže. V mojom prípade sa jedná o pokus zistiť, či rušenie pochádza z éteru alebo sa šíri po napájacej sústave (či už komutátory serv alebo ten zatracovaný spínaný BEC)
Ooops, prepáč.
re:// Co třeba krystal v přijímači? měnil si ho? Teda pokud nemáš syntézu ..
Menil som kvôli tomu nový Graupner R16SCAN (syntéza) za nový MZK Octava (nový kryštál). Vysielač je syntéza. V mieste, kde to šklbe, už zopár lietadiel skončilo totálkou. Pravdepodobne je tam nejaký odraz v protifázi alebo iný signál zahlcujúci vstupné obvody alebo niečo podobné (alebo niečo iné). Šklbe najmä pred západom Slnka. Súvis s chodom motora to nemá. Dosah do nevidím. Iné lietadlo (tiež MZK Octava + SPIN) sa mi nakoniec podarilo vyladiť tak, že nešklbe ani v tom mieste a čase. Ale to nie je uhlík.
re:// problém se souběžným vedením antény a táhel podceňuje nebo přeceňuje
Tak sa mi práve podarilo vyladiť to iné lietadlo - oddialenie antény od súbežného vedenia s káblom k servu. Preto sa snažím eliminovať všetky možné negatívne vplyvy - zatiaľ mám skúsenosť, že najlepšie je zabezpečiť čo najväčší zisk antény (to som už urobil) a eliminovať rušivý signál od všetkých potenciálnych zdrojov (na tom pracujem). Otázka je len, či to bude stačiť.
re:// Pokud máš pořádně udělanou kabeláž, tak nejsou ferity nutné, jsou tam spíš jen pro sichr a ani ty nevyřeší všechno.
Tiež nie som zástanca feritov. Aj keď neviem, aký majú súvis s kvalitou prevedenia kabeláže. V mojom prípade sa jedná o pokus zistiť, či rušenie pochádza z éteru alebo sa šíri po napájacej sústave (či už komutátory serv alebo ten zatracovaný spínaný BEC)
Dzordzik píše:Pokud máš pořádně udělanou kabeláž, tak nejsou ferity nutné, jsou tam spíš jen pro sichr a ani ty nevyřeší všechno...
Tato věta se v různých zněních objevuje v mnoha příspěvcích a mnoha místech, ale co to je pořádně udělaná kabeláž?
Pouze kroucené kabely, tantaly u serv, kabely o větších průřezech, použití toroidů všude kde jen to je možné, oddělené napájení, dobře udělané (krimpované) konektory, rozmístění prvků v modelu (regler k motoru a přijímač co nejdál od něho, pokud možno až za baterkami) ... Těch možností je hodně a patrně jsem uvedl jen některé důležité a jiné zbytečné.
Docela by mě tedy zajímaly zásady, kdy se už o pořádně udělané kabeláži dá mluvit a kdy ještě ne.
Já osobně bych tantaly a podobné blbůstky do kabeláže necpal paušálně, maximálně tam kde to má opravdu opodstatnění, tj. dlouhé kabely a na konci žravé servo. Totéž toroidy, ty bych asi použil abych bych potřeboval řešit nějaké rušení. Prozatím jsem tu potřebu neměl a pokud ano, vyřešil jsem ji zahozením shitového přijímače a nahradil ho kvalitním. Takže za mě, kabely s velkým průřezem, kroucené, konektory nakrimplované kvalitními kleštěmi, samostatné napájení serv a přijímače z kvalitně spájených akku, napájecí kabely od akku zdvojit, zdvojit vypínač (zapojit paralelně) nebo použít elektronický, nepoužívat podezřele levná, ale spíš ověřená serva, před použitím je rozdělat (kuličky cínu, bordel v převodech atd), u elekter pořádně zapájet veškeré konektory od akku a reglu. Anténu u přijímače vyvést z trupu co nejdřív ven a konec nechat volně trčet z modelu. Prověřit vysílač jestli vysílá tam kde má a tak jak má na spektrálním analyzéru, dneska stojí ty levné pár set, pro hrubé prověření to stačí. Takhle to dělám já a od doby co se toho držím nemám problém.
Dzordzik píše:...vyřešil jsem ji zahozením shitového přijímače a nahradil ho kvalitním.
Pridám k otázke čo je to "pořádně udělané kabeláž" otázku "čo je to kvalitný prijímač"?
Len pre zaujímavosť ... PPM IPD MZK Octava má voči SPCM Graupner SMC19 (pre JR nemám údaje) dvojnásobnú odolnosť proti rušeniu po napájaní (do medzifrekvencie) a o 6dB lepšiu citlivosť (čo napr. znamená dvojnásobný dosah)... podľa mňa oba sú to kvalitné prijímače, a každý vynikne v inom použití. Ale od akej hodnoty akého parametra sa dá prijímač nazvať "shitovým"?
Resp. ak MZK Octavu/PPM nahradím Graupner/SPCM - zrazu to pôjde, lebo som použil "kvalitnejší prijímač"? Alebo to zrazu nepôjde, lebo ho zaruším treťou harmonickou BECu zo SPINa poprípade sila poľa v kritických miestach bude nedostatočná? Vyrieši to PCM? Nechcem odpovede ... toto sú len otázky na zamyslenie, ktoré riešim. Že si myslím, že paušálna odpoveď neexistuje. A že hľadám tú svoju pravdu pre každý konkrétny model, ako najlepšie viem.
K Lynxovi a novo inštalovaným toroidom: dnes dva lety, nepodarilo sa mi zaznamenať žiadne "kopnutie", ale na istotu to bude chcieť dlhšie testovanie. Každopádne som zistil, že silný bočný nárazový vietor pri pristátí na 10m širokú dráhu toroidy neriešia...
Neřešil bych až tak který z těch dvou je lepší, podle mě jsou kvalitní oba a jak správně říkáš asi každý jak v čem. Nezbývá než vyzkoušet. jj, boční vítr je potfůrka, já si včera na simu začal nacvičovat přistání s akrobatem ve vlkém bočáku, téměř kolmo na dráhu, docela prča,a le myslím že se mi to nejednou bude víc než hodit ... K tomu co tu tak sáhodlouze řešíme. myslím že víc než který přijímač je lepší bys ml řešit kde se ti tam to rušení bere ... Motor? regl? serva? Něco ho musí vytvářet a to zřejmě s větší intenzitou nebo s takovou frekvencí že ti to dělá problémy. Běžné to rozhodně není. Je hromada lidí, kteří létají elektry i benziňáky s PPm obyčejnými přijímači, antény mají v trupu podél táhel, o toroidech jejich instalace v životě neslyšela a přesto nemají problémy ... Taky jen k zamyšlení ... Myslím že by ti v tomhle mohl pomoct ten spektrák, minimálně ti odhalí frekvenci rušení a od té se můžeš odpíchnout dál. Asi nejrychlejší řešení. Jak už někde nademnou správně řekl, jednodušší je rušení odstranit, než řešit jak ho zatlumit.
Dzordzik píše:... V každém případě je tohle řešení v hotlinerech a obecně uhlíkových modelech asi jediné bez viditelných problémů funkční, tedy pokud se nebudeme bavit o 2,4 GHz. Např na F3B v Brně jsme tento rok viděl, resp byl upozorněn na jednoho, který s 2,4 GHz létal a který co chvíli neřídil. nebudu spekulovat o tom zda to bylo odstíněním antén, špatnými zdroji nebo čím, ale v každém případě zastávám názor že 2,4 GHz není nic co by vyřešilo všechny problémy, také proto jsem na něj ještě nepřešel a v nejbližším roce to ani nemám v plánu.
Nevíš náhodou, co tam měl za výbavu 2,4GHz?
Jak jsem si toto vlákno a názory pročítal,teoreticky by to rušení příjmu (ať interní-serva,regl,Rx krystal atd. či externí-klasické rušení vnějšími vlivy) mohl vyřešit přechod na 2.4G. Vždyť jak se píše uvšech čtyř výrobců(Spektrum,Assan,Fut, XPS),klasické rušící vlivy zůstávají o řád níže a pokud je O.K. napájení a je zaručeno, že nikdy ani ve špičkovém odběru neklesne pod cca 3V pro Rx, mělo by být po starostech. Samozřejmě mimo zahlcení jiným silným signálem v pásmu 2.4G. Což bych řekl, že je stále málo pravděpodobné...
To:// Mirek J.
Spread Spectrum je určite pokročilejšia techológia ako FSK (FM) a otázkou nie je či, ale kedy. Bohužiaľ, 2,4GHz technológia je práve v stave zrodu - dolaďuje sa legislatíva, beží úvodný konkurenčný boj o to, ktorý systém prežije, odchytávajú sa "muchy" jednotlivých zariadení (či už diskutabilné preskočenie na iný kanál pri zarušení, prílišná citlivosť na zmeny a úrovne napätia v palubnej sieti, softvérové chyby atď.) A tiež len pomaly vyliezajú na povrch odchýlky technickej reality oproti marketingovým vyhláseniam výrobcov.
Ak by som začínal s prvou helinou, siahnem po jednoúčelovom heli-rádiu 2,4GHz - niet pochýb. Ale čo v situácii, keď lietam (a chcem lietať) veľké a rýchle vetrone so štvor- až šesť- servovým krídlom? Na kompletný "prechod" by som potreboval desaťtisíce, navyše, práve v tejto oblasti je 2,4GHz technológia mierne diskutabilná a hlavne praxou najmenej overená. To, že dnes existujú "nezávislí výrobcovia modulov" (odmysliac si to, že občas sú to riadne "dobastlenia"), zajtra im môžu výrobcovia rádií zakódovať prenos a sú v háji. Orientácia čisto na Graupner resp. Futaba je zasa extrémne finančne náročná a prakticky "naveky" (aj preto sa bránim PCM). Jednoducho zatiaľ pre mňa vychádza ako najlepšie riešenie PPM IPD a počkať...

Spread Spectrum je určite pokročilejšia techológia ako FSK (FM) a otázkou nie je či, ale kedy. Bohužiaľ, 2,4GHz technológia je práve v stave zrodu - dolaďuje sa legislatíva, beží úvodný konkurenčný boj o to, ktorý systém prežije, odchytávajú sa "muchy" jednotlivých zariadení (či už diskutabilné preskočenie na iný kanál pri zarušení, prílišná citlivosť na zmeny a úrovne napätia v palubnej sieti, softvérové chyby atď.) A tiež len pomaly vyliezajú na povrch odchýlky technickej reality oproti marketingovým vyhláseniam výrobcov.
Ak by som začínal s prvou helinou, siahnem po jednoúčelovom heli-rádiu 2,4GHz - niet pochýb. Ale čo v situácii, keď lietam (a chcem lietať) veľké a rýchle vetrone so štvor- až šesť- servovým krídlom? Na kompletný "prechod" by som potreboval desaťtisíce, navyše, práve v tejto oblasti je 2,4GHz technológia mierne diskutabilná a hlavne praxou najmenej overená. To, že dnes existujú "nezávislí výrobcovia modulov" (odmysliac si to, že občas sú to riadne "dobastlenia"), zajtra im môžu výrobcovia rádií zakódovať prenos a sú v háji. Orientácia čisto na Graupner resp. Futaba je zasa extrémne finančne náročná a prakticky "naveky" (aj preto sa bránim PCM). Jednoducho zatiaľ pre mňa vychádza ako najlepšie riešenie PPM IPD a počkať...
m2 píše:Lynx E - toroidy nepomohli. Z ničoho nič drsný kopanec tak raz za pätnásť minút letu. Okrem toho žiadne príznaky ničoho nekorektného, presné riadenie bez známok rušenia od nula do nevidím. Pomaly to vzdávam...
Já vím, že je to asi blbost, ale nekolabuje ti nějaká elektronika, která způsobuje třeba jiskření a tím pádem to ruší?
rohe píše:Já vím, že je to asi blbost, ale nekolabuje ti nějaká elektronika, která způsobuje třeba jiskření a tím pádem to ruší?
Keď to kopne, kolabujem ja a nie elektronika...
Vlastne by ma už zaujímala iba praktická skúsenosť - čo dokáže spôsobiť náhodný kopanec do výstupu PPM IPD prijímača?
Pokles napätia by resetol procesor, nekoplo by to do jedného kanála. Plošné rušenie cez éter by malo IPD vykryť alebo aspoň zarušiť všetky kanály. Rušenie od serv a regulátora po vodičoch - dal som toroidy. Citlivosť na zvlnenie od spínaného zdroja - to by rušilo stále. Príjem VF signálu a pomer S/Š - lieta to až do nevidím, anténa veje.
Nechápem...
m2 píše:rohe píše:Já vím, že je to asi blbost, ale nekolabuje ti nějaká elektronika, která způsobuje třeba jiskření a tím pádem to ruší?
Keď to kopne, kolabujem ja a nie elektronika...
Vlastne by ma už zaujímala iba praktická skúsenosť - čo dokáže spôsobiť náhodný kopanec do výstupu PPM IPD prijímača?
Pokles napätia by resetol procesor, nekoplo by to do jedného kanála. Plošné rušenie cez éter by malo IPD vykryť alebo aspoň zarušiť všetky kanály. Rušenie od serv a regulátora po vodičoch - dal som toroidy. Citlivosť na zvlnenie od spínaného zdroja - to by rušilo stále. Príjem VF signálu a pomer S/Š - lieta to až do nevidím, anténa veje.
Nechápem...
Já tohle to úplně chápu, dyk já řešil něco podobného, náhodné kopance ve velkých rychlostech, šílenost se na to jen tak bezmocně koukat!!! A nakonec topinka z reglu, jen doufám, že problém s rušením bude pryč, pokud dám nový. Proto jsem vlastně mířil na tu elektroniku, protože jestli to bude kopat i s novým reglem, už to raději nebudu lítat!