FrSky dost podporovalo OpenTx , po case nejaky manager prisiel na to ze OpenTX je zlozite (co mal trosku pravdu , pre bezneho uzivatela zlozitejsie moze byt) a ze ich system FrskyOS je tazko neuspesny (aj vdaka tomu ze na nom snad nikto nepracoval , kazda nova verzia trvala mesiace az roky).
Takze vznikol napad (niekto si pomyslel ze ich zamestnanci ktori pracovali aj na OpenTX zvladnu viac) vytvorit uplne novy OS - ETHOS. Mal by mat moznosti OpenTx a pritom byt jednoduchy, prehladny a hlavne s lubivou grafikou.
Samozrejme stopli vsetky financie pre OpenTx a na system ktory im silne pomohol k uspechu sa vykaslali. Prachy su prachy.
Tvoj dojem ze sa na OpenTX (po tom ako im pomohlo hore) dost sebecky vykaslali - nie je len tvoj nazor , mysli si to prakticky kazdy s kym som si pisal ci hovoril . A z roznych for som ten dojem nabral tiez.
Takze teraz okrem novych protokolov - ktore su technologicky z mojho hladiska velmi podarene ale narobili ukrutny bordel v kompatibilite roznych verzii prijimacov a vysielacov - sa venuju hlavne ETHOS-u a nejakym vylepseniam povodnych radii.
A kedze si o sebe myslia ze uz su lepsia firma tak aj zdvihli ceny.
Z hladiska vymeny Firmwaru - vacsinou kazdy vyrobca si v zmluve s ktorou suhlasis samotnou kupou (a ani ju nevidis) si urcuje ze kazda zmena FW za inu znacku ci jeho uprava je nepripustna a prides o zaruku. Dokonca si to do podmienok pri predaji dali urcity nasi predajcovia (viem o CZ ale myslim ze je to aj na SK) - a to dokonca pri OpenTx , kde je vylepsovanie OpenTx zakladnou vyhodou vysielaca.
Takze - ak to mozem zhrnut - vymena firmwaru za inu znacku ti nedovoli asi nikto (az na znacky noname ktore na to kaslu) a vymena FW za tu istu znacku v inej verzii je to pripad od pripadu - znacky ako Spektrum, Futaba a vela inych to podporuju , zvlastny pripad je Radiomaster kde to vyrobca vysielaca aj systemu podporuju ale predajca a dovozca v CZ zakazuje, inak pridete o zaruku.
A - pokial si to vyrobca ci dovozca nepraju - a ty na tom nezarabas - asi to nie je trestne postihnutelne, len prides o zaruku. Ale az tak do podrobna sa v tom nevyznam , snad ma niekto doplni ci opravi...
Edit: zabudol som na Tvoju prvu otazku - nie, na X20 (tak znie nazov vlakna) v ziadnom pripade nebude podporovane OpenTx , a ani na ziadnom inom dalsom radiu v najblizsej buducnosti. Na ich starych radiach - ano.
Situaciu by mohol zmenit prepad predajov s ETHOSom , potom by bola moznost ze sa vratia k OpenTx. Ale to je myslim sanca minimalna - to uz len z hrdosti asi nespravia a dokonca sa moze stat ze Ethos bola spravna volba

Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....