"aku" vysavač/šroubovák na superkondenzátory

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
guchar

Re: Existuje "aku" vysavač na superkondenzátory?

#61 Příspěvek od guchar »

@OK2BUH Ten adapter najdu. Trafo + usměrnění + omezení odporem + napětí dané trafem
Ten proud byl určitě malý (až najdu napíši kolik). Byl tak malý aby acuu přežily trvalé nabíjení
Při intenzivním používání se do accu nedostalo to co vzal šroubovák. Tím pádem accu
málo nabité, a nejhorší scénář. po nějakém počtu šroubování ten lepší cpal obrácený
proud do horšího. Nešroubovalo to, a nějaká doba na nabíječce to (zdánlivě zcela) spravila.
Pokud by se nabíjelo větším proudem s detekcí nabito na 100% určitě by accu vydržely déle,
i při tom intenzivnějším používání. Převodovka tam je (velká) přesto jsem ji přehlédl.
Motor je nějaký Mabuchi střední až menší, s vnějším plechem (jho) pro vyšší magnetický tok,
válcový RS-380? , na poměrně tenké hřídeli ploška jako unašeč. 130 ot/min na štítku.
Vyrábět tak bytelné provedení, by se dnes asi nevyplatilo.
OK2BUH

#62 Příspěvek od OK2BUH »

Převodovka tam byla dobrá. Ten Bosh byl asi jediný který se dožil konce baterek, u těch ostatních se rozskákala dřív převodovka. Ale nemělo význam nad tím přemýšlet. Prostě šroubovák si na sebe za první dvě hodiny vydělal a potom půl roku vydělával pro mě. Nemělo ani význam vymýšlet nějakou lepší strategii nabíjení. Zaměstnanci ho budou dávat na stojánek buďto pořád nebo vůbec. Nejhorší ztráta by vznikla kdyby nebylo nabito.
edit: ale dnes mám opačný problém. Potřebuji šroubovat "jednou za onoho" a když vytáhnu šroubovák ze šuplíku tak je baterka zcela jistě vybitá nebo v horším případě už uhnilá. Než bych čekal na nabití tak to raději zašroubuju ručně. Ten kondíkový bude vždy ready.
guchar

#63 Příspěvek od guchar »

- Snad tu pokecáme tak 1/2 roku před koncem záruky toho Rychlonabíjecího šroubováku od
PARKSIDE, PSF 4.6 A1 s kondenzátory 2x 2.3 V, 320 F , (FlashCharge Screwdriver PSF 4.6 A1)
A řekneme si jak splnil očekávání. Zejména zda ještě přijatelně funguje.
Když jsem četl o SUPER vlastnostech téhle součástky, byl jsem nadšen. Pak pár volně létajících
hraček s dobou nabíjení 1 min. V polovině byly vskutku superkapacitory, ale min. do 2 let odešly.
Ztráta kapacity a prakticky nešly nabít. Jeden i zkratoval nabíjecí baterii.
V druhé polovině byly "NA PRASÁKA" nabíjené malé NiMH. Ty musely odejít nevyhnutelně.
-- Při pořizování slušnějšího (víc funkcí) multimetru (bratru zpět 7 let) mne štvaly odcházející
9V bloky 6F22. Uvažoval jsem o něčem na 2 ks AA. Jsou doma zavedené a náhrada vždy po ruce
Mladej tenkrát prosadil model se SUPERKAPACITOREM. Byl jsem jej kupovat. Než se chytily
při prvním nabíjení po vyndání z regálu, myslel jsem, že nabídnuté jsou vadné. Funguje dodnes.
Ale to nabíjení (i když je rychlé) po vyndání ze šuplíku je otrava. Alkalické 6F22 se mezitím
zlepšily, jen zapnu. Prakticky o nich v multimetrech nevím. Navíc je v záloze 6F22 8.4 V LiIon.
Na místě alkalických nebo burelových bez problému. Systém vyndej - zapni. Tak 1x ročně nabij.
Taktéž systém vyndej a použij kompaktní foťáky s LiIon. Nabíjím po použití, před uložením.
I ten šroubovák Klauss po 1 roce v šuplíku 18650 4.06 V z 4.10.
Po vyndání v přestávkách používání stačí trochu přikrmit. Na domácí šontání bohatě stačí.
Solim Namez

#64 Příspěvek od Solim Namez »

Před už hodně lety (cca 8) jsem dostal za odběry baterek od dodavatele takový malý šroubovák bosch a aby se to nepletlo, další mi dali k Vánocům. Jeden mi funguje dodnes, nabíjím jednou, max. dvakrát týdně, montuju s tím taky elektroniku (hlavně šroubky "kejsů") v podstatě denně desítky i stovky šroubků, jak na stole, tak v terénu. Nikdy jsem to úplně nevybil. Má to v sobě LiOn baterku, s kondenzátorem bych ten terén rozhodně nedal. Druhá mi, bohužel, záhy vypadla z ruky na žebříku a kolečka z převodovky jsem už nedohledal.
OK2BUH

#65 Příspěvek od OK2BUH »

@guchar Ano, životnost je správná připomínka. Nemyslím životnost mechaniky ale těch superkapacitorů. Proto jsem to koupil abych to otestoval. Těm žvástům o životnosti dosahující nesmrtelnosti nevěřím. Navyměňoval jsem se dost těch menších co se používaly na zálohu paměti třeba ve videu. Ono to není jen čistá kapacita dá se tam pozorovat trochu "baterkový" efekt. Probíhá tam taky nějaká chemická reakce která údajně nezasahuje do elektrod jako u akumulátoru ale mění se chemické vazby v elektrolytu. Říkají tomu pseudokapacita. Věřím tomu, že to může mít 100 tisíc cyklů ale zub času to stejně sežere.
guchar

#66 Příspěvek od guchar »

@Solim Namez Tipl bych to na starší verzi Bosch 3.6 V IXO
Bosch IXO V
Mlaďoch jej mé léta. Je to nejoblíbenější a nesmrtelné accu nářadí Při uvedení na trh stál těsně
pod litr. Čekal jsem slevový výprodej s novými typy. Nikdy výrazná sleva s nový typem nepřišla.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od jyrry »

OK2BUH píše:... Proto jsem to koupil abych to otestoval. ...
Hm, to já taky ale Jéžíšek mi to zabavil a že prý mi to dá pod stromeček... :o
jyrry.webnode.cz
Lark

#68 Příspěvek od Lark »

To bych protestoval. Alespoň vyzkoušet by ti to moh dovolit, dokud to jde snadno vyměnit, a taky by si ověřil jak dlouho vydrží náboj v kondu. :D
guchar

#69 Příspěvek od guchar »

"... jak dlouho vydrží náboj v kondu ... "
Podle toho co jsem měl v ruce v jiných výrobcích už 2. den je to slabota
Jestli při práci dá 20 PC šroubků, tak někomu to stačí. Za mne ale málo, versus malý LiIon
- Bude zajímavé jak kvalitní moc(málo) jsou kondenzátory (320F)použité v Parkside,
3 roky záruka - Rozsah záruky
Přístroj byl vyroben pečlivě podle přísných směrnic
kvality a před expedicí byl svědomitě vyzkoušen.
Záruka se vztahuje na materiálové nebo výrobní
vady. Tato záruka se nevztahuje na součásti produktu,
které jsou vystaveny normálnímu opotřebení,
a proto je lze považovat za opotřebovatelné díly
nebo za poškození křehkých součástí jako jsou
např. spínače, akumulátory, formy na pečení nebo
části, které jsou vyrobeny ze skla.

Čirou náhodou mi padl zrak na dost podobného konkurenta téže firmy s 1S LiIon 1500 mAh
s poměrně slušným příslušenstvím v základu (brzo má být v prodejnách)
PARKSIDE® Multifunkční aku šroubovák PAS 4 B2
Nebo snad nejjednodušší (a levný) základní typ
PARKSIDE® Aku šroubovák PSSA 3.6 D4
semo

#70 Příspěvek od semo »

guchar: ten levnější (PSSA 3.6 D4) jsem koupil dětem na hraní do dílny. Ale i mě se včera hodil (s větší akuvrtačkou jsem se nedostal mezi police).
http://semos333.rajce.idnes.cz/
OK2BUH

#71 Příspěvek od OK2BUH »

Vypadá to, že životnost supercapacitorů bude podobná jako u elektrolytických kondenzátorů tj. nepřímo úměrná teplotě. Při pokojové teplotě by se mohly dožít 20 let. Ale ovlivní to i Murphyho koeficient poměru štěstí/smůla.
supercap.png
guchar

#72 Příspěvek od guchar »

Uvedený graf lze nají např v tomto článku
https://electronics.stackexchange.com/questions/26366/how-durable-is-a-supercapacitor
Za povšimnutí stojí, že mimo teploty se projevuje i vliv velikosti užitého napětí a proudu.
"Prolonged exposure to elevated temperatures, high applied voltage and excessive current
will lead to increased ESR and decreased capacitance"
MAXWELL už životnost skládá ze 3 hlavích oblastí 1počáteční exponeciální 2během užití lineární
a 3pomalé exponenciální změny jako projev běžného stárnutí
Ovšem závěr je
The computation of lifetime estimation is prone to many sources of variation
and error and; therefore, this procedure is recommended as a guideline only
and does not actually predict the real lifetime.
... výpočet odhadu doby životnosti značně ovlivňuje celá řada zdrojů proměnnosti(variací) a chyb,
proto jde jen o vodítko, a skutečná doba životnosti se nedá předpovědět
OK2BUH

#73 Příspěvek od OK2BUH »

Ty zálohovací ve videích vydržely v průměru 5 let ale tam byla teplota kolem 40 stupňů. Teď jsem našel jeden nepoužitý co jsem měl ve skladě 18 let a kapacitu má pořád dobrou. Ale ty dnešní jsou už asi jiná technologie.
Lark

#74 Příspěvek od Lark »

Existuje u nich něco jako "paměťový efekt", jako u klasických elektrolitů? To znamená že po úplném vybití a odpojení zátěže na něm zůstane nějaké zbytkové napětí? A funguje u nich "formování", jako u klasických elitů? Nikde jsem se o tom nedočet.
OK2BUH

#75 Příspěvek od OK2BUH »

Paměťový efekt tam je. Když to vybiju na nulu tak se po chvíli nějaké napětí zase objeví. Formování netuším. Samovybíjení je mnohem menší než u elytů.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“