Dlouho jsem nechtěl nic psát protože moje zkušenost se omezovala na Anet A8 a pak na Qidi X-max. Ale již nějakou dobu intenzivně používám v kroužku s dětmi 3 průši. 1 MK2.5 a 2 MK3.
Průša je jednoduchá, snadná na obsluhu, sama vás navádí co a jak dělat. Promiňte mi ten výraz ale opravdu je téměř blbuvzdorná. Tiskne hezky. Známku bych jí dal (jako ve škole 2-).
Proč tak špatnou? Protože tisk je sice hezký ale k relativní tiskové "dokonalosti" má stále dost daleko. Za její velkou výhodu považuji kalibraci desky před každým tiskem. Ve srovnání s Anet A8 v původní "bakelitové" verzi je opravdu velký skok dopředu. Já ale svou Aničku upravil svépomoci, většinou si vylepšení na sebe tiskla sama. Až na ložiska a různě drobnosti. Její kvalita se (i s bakelitovým rámem) zlepšila minimálně na úroveň Průši. Místama jsem měl pocit že tiskne líp.
Kvalitou myslím přesnost vrstev kladených na sebe, vibrace a vlnění vrchních vrstev za zatáčkou. A ano Anička měla lehce navrch i s tím bakeliťákem.
Pak jsem zjistil, že z toho důvodu nemá smysl jí pořizovat kovový rám. Nic by mi to nepřineslo.
Ale jak jsem už někde psal, chtěl jsem tisknou trochu víc a větší věci. Dlouho jsem vybíral podle konstrukce (jsem strojař) aby vydržela co nejvíc, nejdýl a byla zakrytá. Měl jsem několik finalistů ve výběru. Posledním kritériem bylo ticho při tisku. Takže zavřená, v boxu.
Aniž bych tenkrát tušil že nebude jenom tišší, ale bude i stabilnější co se týče teplot, tak jsem zvolil zmiňovanou Qidi X-MAX.
Mám ji dva roky a zezačátku jsem neznal Průšu. V tu dobu mi ale děti chodili ze školy s tím že "něco" tiskli, nebo jim ukazovali vytištěné. Prý je kvalita hrozná. byli zvyklí s X-MAXu co děláme doma. A teď to už můžu potvrdit, že Průša není špatná, to ani náhodou. Proboha to netvrdím. Ale je o malý řád horší.
Když se ohlédnu zpět a zapomenu na několik nepříjemností které jsem si způsobil sám nevědomostí, nebo nevšímavostí, tak Qidi je skutečně dobrá volba. Nedělám reklamu, jenom hodnotím po delší době a se zkušeností s Průšou, která mi zezačátku chyběla.
A ještě něco k diskuzím o kvalitním a nekvalitní filamentu. NIKDY jsem nepoznal, že používám nekvalitní, Čínský, nebo Polský. Kupuju ty "kvalitnější" ale někdy, když není zrovna barva co chci, tak vezmu od jakéhokoli výrobce. Zkoušel jsem schválně i hrůzy za zlomek ceny z Číny. Tisk byl vždy stejná a já spokojený.
Tisknu s PLA, ABS, PETG, PMMA, LW-PLA, FLEX (2 tvrdosti a hlavně tu nejměkčí) Ostatní si ani nepamatuji, mám ještě několik, ale moc je nepožívám. Nejlepší výsledky mám (pocitově, ne kvalitou) z PETG.
Z každé cívky co jsem kdy koupil jsem udělal jeden testovací výtisk. Říkám mu blboid. Všechny jsou kvalitou povrchu hooodně podobné.
Snad to šíleně dlouhé psaní někomu trošičku pomůže.