Makety - Triky, napady, postupy, informace

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
hosa

Re: Makety - Triky, napady, postupy, informace

#61 Příspěvek od hosa »

Tak dobrý. Servo je teď nové - Align DS426M. Vůbec si nevzpomínám, jak se heli chovala, když tam bylo pádlo a klasické gyro :) . Možná ty otáčky, zkusím je zvednout. Prostě si musím dávat pozor a nedělat blbosti.
hosa

#62 Příspěvek od hosa »

Tak jsem mechaniku sesadil s trupem a provedl první let. Špatný, ocas má tendenci při změně letu ustřelovat doprava. Dal jsem nepatrný střih na vrtulce, nepatrné zlepšení, ale stejně boj. Při letu vidím na stopě listů vrtulky, jak máká proti - šíře stopy cca 5mm. Teď si myslím, že motor nemá výkon na čtyřlist a váhu utáhnou, že bych měl přebytek výkonu to ne. Motor tam mám Turniky SK3, ale nevím přesně asi 3600ot/V a regl YEP 40A. Jsou otázkou křivky? Vysílač Graup. mx-16. Začínám mít noční děs. :) :mrgreen:
hosa

#63 Příspěvek od hosa »

Křivky jsem přenastavil + otáčky a už je to dobré. :) Učení mučení.
dagx
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od dagx »

Koukám konečně v klidu na videa z akce v Klenčí a zaujal mě zvuk bella pkotátka.Chápu že je to velikostí a listama ale zvuk motoru byl po roztočení krásně potlačen zvukem listů a pak už to celý let krásně svištělo :wink: .Nebo to bylo v reálu jiné?.U menších modelů bude asi vždy motor hlasitější ale napadla mě možná blbost jestli by nešel vyrobit alespoň nějaký fake pazvuk.Vzpoměl jsem si jak jsme jako malí strkali kus kelímku od jogurtu dozadu do šlapacího kola a krásně to prdělo.Co třeba nechat na listu(listech) kousek přečnívající pásky?Vím že jde o zásah do funkce rotoru jen mě to jako první napadlo. U RC modelů aut jsem už na různé mechanické zvukové moduly narazil a nezněly vůbec zle.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od ufon13 »

tos mi připoměl francouzské lodní stránky kde byl návod jak kelímek od jogurtu v podpalubí umí krásně simulovat zvuk lodního blafáku kdesi na kutru pro lov tresek , stačí dát na hřídel jemné struny z kitary a zakápnout na ní kapku cínu jako kladívko co buší do kelímku.... kam se hrabal elektronický modul. :wink:
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od pkotatko »

dagx píše:Koukám konečně v klidu na videa ....

V realu je zvuk jako na videu. Cely figl je v dobre nastavenych zubovych vulich (aby byla mechanika pekne ticha) a co nejnizsich otackach rotoru. Litam na 1100 otacek. Zaroven je lepsi nemit maketu zbytecne lehkou. Bell vazi okolo osmi kilo. Kdyby mel o dve kila vic, byl by zvuk od listu jeste lepsi. Vykonu je tam i pri techto otackach stale dost. Vetsi vaha (rozumna) prispiva i k maketovejsimu letovemu projevu.
Na zvuku se hodne podili to, ze je to dvoulist a take samotne listy. Moc se mi tam nelibi takove to svisteni, susteni. Ale to delaji vsechny listy od tohoto vyrobce (HeliTec - Blattschmied).

Petr
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
švíco

#67 Příspěvek od švíco »

Mám na své 550 listy stejného výrobce a chrochtám si blahem, jaký zvuk vydávají. Vrtulník zní hlubším tónem než s klasickými akro. listy. a celkově se to blíží hodně reálné heli.
Do své mi-24 plánuji udělat zvukové udělátko imitující rachot (pištění) dvou trubín tak, že za malé el. dmychadlo (průměr kolem 40-50mm) posadím píšťalku. Budu si hrát s hloubkou tónu apod... nyní jsem ve fázi shánění komponent :)
Uvidím, jak se zvuky propojí se zvukem mechaniky... třeba to bude k ničemu a třeba to bude super 8)
hosa

#68 Příspěvek od hosa »

Dělal někdo na hozenou motyku poziční světla? Jak jste to řešili?
pavel123

#69 Příspěvek od pavel123 »

švíco píše:Mám na své 550 listy stejného výrobce a chrochtám si blahem, jaký zvuk vydávají. Vrtulník zní hlubším tónem než s klasickými akro. listy. a celkově se to blíží hodně reálné heli.
Do své mi-24 plánuji udělat zvukové udělátko imitující rachot (pištění) dvou trubín tak, že za malé el. dmychadlo (průměr kolem 40-50mm) posadím píšťalku. Budu si hrát s hloubkou tónu apod... nyní jsem ve fázi shánění komponent :)
Uvidím, jak se zvuky propojí se zvukem mechaniky... třeba to bude k ničemu a třeba to bude super 8)

Ahoj,
to dmychadlo mě taky napadlo, ale píšťalka ne - a je to možná dobrá nápad :)
A v souvislosti s kelímkem od jogurtu, jak psal ufon13, jsem si vzpomněl na dětský roky a autodráhu :D - tenkrát se prodával motorek Mabuchi, který měl asi 55 tisíc otáček a měl zvuk jak zubní vrtačka, tak jestli by nefungovalo připevnit nějaký vysokootáčkový motorek do dna nějakýho kelímku jako rezonátoru. Proti EDF by to mělo výhodu zanedbatelný spotřeby :)
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od pkotatko »

Nejlepsi zvukove udelatko imitujici rachot dvou turbin....... jsou dve turbiny :wink:

Petr
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od pkotatko »

hosa píše:Dělal někdo na hozenou motyku poziční světla? Jak jste to řešili?

V cem by to melo byt jine nez na makete ?

Petr
švíco

#72 Příspěvek od švíco »

pkotatko píše:Nejlepsi zvukove udelatko imitujici rachot dvou turbin....... jsou dve turbiny :wink:

Petr

Zcela nepochybně :lol:
Nejlepší cesta, jak zruinovat domácí rozpočet na rok dopředu a zešedivět je.... pořídit dvě turbíny :mrgreen:
pavel123

#73 Příspěvek od pavel123 »

švíco píše:
Zcela nepochybně :lol:
Nejlepší cesta, jak zruinovat domácí rozpočet na rok dopředu a zešedivět je.... pořídit dvě turbíny :mrgreen:

Ber to tak, že dvě turbíny jsou pořád výrazně levnější, než jedna manželka :mrgreen:
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
Michael Gulyj

#74 Příspěvek od Michael Gulyj »

Ještě, že to nečte, teda, doufam, ale mášt recht :lol: .
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
švíco

#75 Příspěvek od švíco »

Proto taky zuřivě naskladňuji, dokud to ještě jde :lol: :lol: :lol: :lol:
Mám na to přesně ještě 3 dny :lol:
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“