FrSky Taranis - třetí pokračování
Re: FrSky Taranis - třetí pokračování
Doufam ze alespon 2.1.1. Cidla by se meli najit sama a mela by byt vudet v telemtricke obrazovce. Jak T prijima data blika u nich hvezdicka.
Jsou tam ?
Jsou tam ?
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
- 312_Forrest
Jo aha. Takže jestli to chápu, tak se mi tam objeví pouze čidla, která jsou připojená? Předtím jsem si to tam napípal a nemusel jsem mít puštěné letadlo. Takže teď vidím jenom aktivní čidla? Dneska tedy zkusím. Doma mám jenom vysílačku, modely ne. Díky.
JJ jdou pridat manualne, ale je to slozite kvuli adresaci atp, lepsi je si je nechat nalit automaticky.
Jan Janekx Urbanek
- 312_Forrest
Mám tam ten poslední, takže asi 2,1,1 a zvuky jsem nahrál přímo na SD kartu. U plynu ,směrovky atd. přibyly nějaké symboly. Budu se muset asi podívat po nějakém návodu.
Takže je to tak, že ve speciálních funkcích dám Hlásit a tam najdu pouze připojené senzory? Protože jak jsem psal, předtím jsem tam měl na výběr všechny senzory. Ptám se proto, protože mě napadlo, že jsem to mohl podělat s těma zvukama a myslel jsem, že když nenajde zvukový soubor, tak mě ten senzor nenabídne. Moc se mi líbí ty nové zvuky. Např. motor zapnut. Jsem zvědavý na hlášení čísel. Předtím mi to hlásilo pě minut, místo pět, tak to je asi opravené. Včera jsem si s tím hrál jenom chvilku, tak je možné, že to tady plevelím zbytečnými dotazy. Jo ještě jsem si všimnul, že to při nastavování, ukazuje nahoře polohu pák a průběh, když s tím hejbu. To je moc prima
.
Takže je to tak, že ve speciálních funkcích dám Hlásit a tam najdu pouze připojené senzory? Protože jak jsem psal, předtím jsem tam měl na výběr všechny senzory. Ptám se proto, protože mě napadlo, že jsem to mohl podělat s těma zvukama a myslel jsem, že když nenajde zvukový soubor, tak mě ten senzor nenabídne. Moc se mi líbí ty nové zvuky. Např. motor zapnut. Jsem zvědavý na hlášení čísel. Předtím mi to hlásilo pě minut, místo pět, tak to je asi opravené. Včera jsem si s tím hrál jenom chvilku, tak je možné, že to tady plevelím zbytečnými dotazy. Jo ještě jsem si všimnul, že to při nastavování, ukazuje nahoře polohu pák a průběh, když s tím hejbu. To je moc prima
312_Forrest píše:Jo aha. Takže jestli to chápu, tak se mi tam objeví pouze čidla, která jsou připojená? Předtím jsem si to tam napípal a nemusel jsem mít puštěné letadlo. Takže teď vidím jenom aktivní čidla? Dneska tedy zkusím. Doma mám jenom vysílačku, modely ne. Díky.
Je to potrebné pri prvom nastavení. Vysielač ti zobrazí len telemetrické čidlá ktoré sú vo vysielači - stopky, TXbat, RSSI.....
Čo je v príjmači sa ti zobrazí až po spustení s príjmačom a pripojenými snímačmi. Až to nastavíš a vytvoríš zobrazenie neakého údaju na telemetrickej obrazovke, alebo odkaz v spec funkciach, či log. sw, už to v telemetrii ostane a nebudeš to musieť znovu "hľadať"
Ak je snímač aktívny - potom vedľa zoznamu snímačov v menu - posledná obrazovka (12/13) sa ti pri čítaní údajov zo snímača zobrazuje hviezdička - ak je snímač z neakého dôvodu nedostupný - bliká inverzne. To v prípade, že je zapnutý príjmač.
Ak je príjmač vypnutý - zobrazia sa názvy - hodnoty sú prázdne...
Ak si rozklikneš snímač - môžeš si upraviť hodnoty - nastaviť jednotky, nastavoť des miesta (prec) u napeťových nastaviť delič a offset, u výškomerov autoofset, nastaviť či sa bude logovať a potom je tam položka Persistent
To je podľa mňa zapametanie snímača a jeho zobrazenie v zozname, aj keď nieje nikde naň odkaz a nebude vyhľadávaný (toto nemám overené)
Autooffset - ak nieje zaškrtnuté - bude výškomer hlásiť nadmorsú výšku
Ak je zaškrtnutý - bude hlásiť výšku nad terénom - od miesta resetu.....
Filter priemeruje niekoľko hodnót za sebou - hodnota neskáče ako splašená, ale bude oneskorená....
-positive asi absolútna hodnota...
Ďaľšou kapitolou je "Calculated" senzor. Je to virtualny - vypočítavaný senzor - povedzme zo zmeraného prúdu bude vypočítaná odobraná kapacita.....
...........z odbratej kapacity si vypočítaš zostávajúcu kapacitu a zobrazíš v percentách ako stlpcový graf......
Ak máš voľný napeťový vstup - pridáš cez odporový delič termistor a mal by si vedieť prepočítať napetie na teplotu..... a to celé povedzme za 1E..... poprípade sa v prípade Opensenzoru dajú využívať nevyužité veličiny..... (vlastná definícii meraných hodnôt)
Nápadom sa medze nekladú.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
- 312_Forrest
Obsáhlá odpověď, děkuji. Budu si to muset přečíst několikrát a ne proto, že je to slovensky, s tím problém nemám
. V posledním odstavci jsem se úplně ztratil
.
No ale jde mi o to jestli si rozumíme. Provozoval jsem Vario normální přesnost a ve spec. funkcích (myslím že se to tak jmenuje). jsem měl nastaveno na páčku, že mi to hlásilo výšku a na jiný to pípalo. Pípání jsem tam našel, to se nastavuje jinak. Na výšku jsem našel funkci "hlásit", ale tam je akorát asi třikrát s různými znaky před "plyn", "směr" atd. potom trimy, globální hodnoty, hlášení času 3x, ale Alt jsem tam nenašel. Byly tam pro mě i nevyužité GAlt, Batt, Cell a já nevím co ještě. To co myslíš asi ty je nastavení telemetrie, jiná obrazovka. Ale i tak díky, dozvěděl jsem se mnoho nového, ale mám dojem, že každý myslí něco jiného
.
No ale jde mi o to jestli si rozumíme. Provozoval jsem Vario normální přesnost a ve spec. funkcích (myslím že se to tak jmenuje). jsem měl nastaveno na páčku, že mi to hlásilo výšku a na jiný to pípalo. Pípání jsem tam našel, to se nastavuje jinak. Na výšku jsem našel funkci "hlásit", ale tam je akorát asi třikrát s různými znaky před "plyn", "směr" atd. potom trimy, globální hodnoty, hlášení času 3x, ale Alt jsem tam nenašel. Byly tam pro mě i nevyužité GAlt, Batt, Cell a já nevím co ještě. To co myslíš asi ty je nastavení telemetrie, jiná obrazovka. Ale i tak díky, dozvěděl jsem se mnoho nového, ale mám dojem, že každý myslí něco jiného
Persistent : hodnota zůstává i při vypnutí a zapnutí rádia, tj. nenuluje se
Senzory se do telemetrické obrazovky vloží automaticky, pokud rádio přijme jeho data. Zůstávají tam natrvalo dokud je ručně neodstraníš.
Senzory se do telemetrické obrazovky vloží automaticky, pokud rádio přijme jeho data. Zůstávají tam natrvalo dokud je ručně neodstraníš.
www.opentx.cz
Ty symboly před názvy páky atd. znamenají typ vstupu, tj. páky, trimy,trenér,telemetrie... Pokud podržíš při výběru položky dlouze Enter, zobrazí se seznam kategorií vstupů, kde se dá rychleji přeskočit na hledanou položku.
www.opentx.cz
- thsoft
- Kontaktovat uživatele:
Měl bych obecnou otázku nastavení nového modelu v taranisu:
Jak správně nastavit každé servo pro nový model ? Napríklad křidélko nastavím páku co nejblíže středové poloze při hodnotě 1500 ms. Poloha však nebude nikdy asi 100% střed takže musím použít offset na stránce vstupy. Najedu do krajní polohy a servo má snahu jít pár ms za roh. Takže nastavím hodnotu oněco méně než je výchozích 512 tak aby servo nemělo snahu jít za roh (nevrčelo). To samé pro druhou stranu serva. Pak ale zase mám možnost změnit střed serva (výchozí hodnota tu je taky 1500) ale jak zjistím co tam nastavit. Sice se mi zobrazuje že mám nyní střed třeba 1540, ale každým posunitím středové hodnoty serva se zase tato hodnota někam posouvá... ?
Jsem z toho trošku zmaten. Chci hlavně aby expo chodilo na obě strany stejně (se správným středem). Nebo nemám používat offset na vstupu a jen střed na stránce serva ?
Jak správně nastavit každé servo pro nový model ? Napríklad křidélko nastavím páku co nejblíže středové poloze při hodnotě 1500 ms. Poloha však nebude nikdy asi 100% střed takže musím použít offset na stránce vstupy. Najedu do krajní polohy a servo má snahu jít pár ms za roh. Takže nastavím hodnotu oněco méně než je výchozích 512 tak aby servo nemělo snahu jít za roh (nevrčelo). To samé pro druhou stranu serva. Pak ale zase mám možnost změnit střed serva (výchozí hodnota tu je taky 1500) ale jak zjistím co tam nastavit. Sice se mi zobrazuje že mám nyní střed třeba 1540, ale každým posunitím středové hodnoty serva se zase tato hodnota někam posouvá... ?
Jsem z toho trošku zmaten. Chci hlavně aby expo chodilo na obě strany stejně (se správným středem). Nebo nemám používat offset na vstupu a jen střed na stránce serva ?
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Stranka serva urcuje limity za ktere servo nepujde ale neovlivuje chovani mixu nebo vstupu. Takze bych nejprve nastavil limity v servech a i stred a pak si hral s expama
Jan Janekx Urbanek
Ano, použíj subtrim a nastavení krajních poloh na stránce serva. Ve vstupech počítej s hodnotami -100%/+100% procent dráhy dané nastavením serva. Pokud chceš mít expo na obě strany maximálně přesné - ve vstahu k úhlové poloze serva a páky kniplu použij simetrické limity (nastavení na stránce serva =^ )
www.opentx.cz
- thsoft
- Kontaktovat uživatele:
Dobře tak použiju subtrim, to je asi dobrý způsob. Ale k čemu tam je tedy na stránce serva ten střed serva (1500) ten má na něco dalšího vliv (třeba na souměrnost) ?
mhotar píše:Ano, použíj subtrim a nastavení krajních poloh na stránce serva. Ve vstupech počítej s hodnotami -100%/+100% procent dráhy dané nastavením serva. Pokud chceš mít expo na obě strany maximálně přesné - ve vstahu k úhlové poloze serva a páky kniplu použij simetrické limity (nastavení na stránce serva =^ )
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
( ͡° ͜ʖ ͡°)
312_Forrest píše:... .
čo bolo to bolo....
Pri prechode na ver 2.1 sa zruší nastavenie telemetrie a aj SF a log SW ak sú tam použité neaké funkcie telemetrie....
Zapoj k príjmaču vario. Spusti príjmač a vysielač.
Ak vstúpiš do menu telemetrie mal by si tam vidieť Alt a VSpd...
Ak to tam máš prenos z telemetrie je OK
Do položky Altimetry - Vario Source si vyber Vspd. Môžeš nastaviť rozsah pípania pre stupanie aj klesanie a ak zaklikneš položku "Center Silent" tak okolo stredu nebude pípať.... To v starej verzii nefungovalo
Otvor si spec funkcie
Ako SF1 mám vario na spínači SA
Na SF7 mám hlásenie výšky - spúšťané cez log spínač - ty si to môžeš spúšťať neakým páčkovým spínačom.......
No a to je všetko.... Jediný rozdiel voči starej verzii je, že pri nastavovaní musíš mať zapnutý príjmač so senzormi, aby sa načítali.....
Až ich nastavíš, už tam ostanú.....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
thsoft píše:Dobře tak použiju subtrim, to je asi dobrý způsob. Ale k čemu tam je tedy na stránce serva ten střed serva (1500) ten má na něco dalšího vliv (třeba na souměrnost) ?
Ano, některá serva nemají mechanický střed na 1500 (dáno výrobcem, některé speciální typy), pokud potřebuješ zachovat maximální krok serva, pak se to hodí. Běžně není radno střed serva měnit, může dojít k jeho poškození v krajních polohách, pokud se dostaneš za limit.
www.opentx.cz
- 312_Forrest
Super lubo1. Tak jsem myslel, že to funguje. Díky za popis a dneska se na to vrhnu. Včera jsem si našel manuál na OpenTx 2.., ale mají tam napsáno, že kvůli místu to smazali. Nevadí budu postupovat metodou pokus omyl. Díky, už se těším na testování.