Autoelektrikář

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
JardaRůžička

Re: Autoelektrikář

#61 Příspěvek od JardaRůžička »

Lark píše:Asi se dělá i něco s plastovou optikou v provedení na kšiltu
Plastovou optiku nebrat, už jsem zkusil (a zahodil :evil: )
Ta brýlová lupa vypydá perfektně - ale za její cenu bych si pomalu nechal oči přelaserovat.
JardaRůžička

#62 Příspěvek od JardaRůžička »

jyrry píše:http://nakup.eshop-zdarma.cz/index.php?s=product&id=491
to by šlo i koupit a pak zahodit kdyby to bylo na prd...
Tohle vypadá v kombinaci s cenou až neuvěřitelně dobře, asi to zkusím.
Lark

#63 Příspěvek od Lark »

JardaRůžička píše:Plastovou optiku nebrat, už jsem zkusil (a zahodil :evil: )
Ta brýlová lupa vypydá perfektně - ale za její cenu bych si pomalu nechal oči přelaserovat.

To by ti asi stejně nepomohlo. Já mám voperované nové čočky v obou očích a oni to dělají tak, že ti nastaví dioptrie tak, aby si na dálku brýle nepotřeboval a na blízko máš brýle. Tím laserem to je podobné, ale dělají i multifokus. Každému to ale nevyhovuje. Někoho z toho bolí hlava, protože při houpání hlavou se ti jakoby vlní obraz. Na drobné věci ale potřebuješ zvětšení a na to ti žádná korekce nepomůže.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od jyrry »

To zvětšení 20x mi přijde až skoro moc, to by bylo tak na ty SMD; na "normální" práci bych viděl tak 3-5x ; u těch jiných levných mají výměnné čočky zhruba v tom rozsahu, ohnisková vzdálenost pak asi taky nebude jen pár cm jako u toho velkého zvětšení...
jyrry.webnode.cz
OK2BUH

#65 Příspěvek od OK2BUH »

Jak to má ta holka nasazené tak nemůže vidět nic. Nejdůležitější je nastavení úhlu "sešvidrání" k sobě aby se obrazy spojily. Tu možnost tam ale nevidím.
JardaRůžička

#66 Příspěvek od JardaRůžička »

Tak jsem to zkusil - vyprodáno. Tedy DOČASNĚ. Ovšem s tímto termínem mám jisté zkušenosti...
Lark

#67 Příspěvek od Lark »

OK2BUH píše:Jak to má ta holka nasazené tak nemůže vidět nic. Nejdůležitější je nastavení úhlu "sešvidrání" k sobě aby se obrazy spojily. Tu možnost tam ale nevidím.

On se nemění úhel (sešvidrání), ale posouvá se osa čoček vůdči ose oka, jako na dalekohledu, a to se asi posouvat po té tyčce dá. Ta fotka je asi jen ilustrační, možná je to dokonce umělá palice. :D

Edit: Není tam ale nikde uvedená ohnisková vzdálenost. Chtělo by to zkusit v reálu někde ve kšeftu, ale moc tomu nevěřím.
OK2BUH

#68 Příspěvek od OK2BUH »

Musí se posouvat rozteč očí i úhel sešvidrání jinak je to k ničemu. Leda, že by chtěl někdo pozorovat dvě součástky naráz. Při každé změně vzdálenosti se musí nastavit fokus a sešvidrání. Jednoocí to mají jednodušší. :)
Lark

#69 Příspěvek od Lark »

Ono to sešvidrání vzniká samo tím, že nastavíš rozteč čoček menší, než je rozteč očí. Na té profi se taky ty okuláry jen posouvají bez natáčení. Asi tam bude vždy nějaké zkreslení, protože každým okem koukáš na součástku z jiné strany, takže to vidíš jakoby prostorově.
OK2BUH

#70 Příspěvek od OK2BUH »

Lark píše:Ono to sešvidrání vzniká samo tím, že nastavíš rozteč čoček menší, než je rozteč očí. Na té profi se taky ty okuláry jen posouvají bez natáčení. Asi tam bude vždy nějaké zkreslení, protože každým okem koukáš na součástku z jiné strany, takže to vidíš jakoby prostorově.

Budeš mi muset věřit, bez proměnného sešvidrávání to nefunguje, mám do toho nakoukáno tisíce hodin, živilo mě to.
jag42

#71 Příspěvek od jag42 »

jyrry píše:http://nakup.eshop-zdarma.cz/index.php?s=product&id=491
to by šlo i koupit a pak zahodit kdyby to bylo na prd.....

Já je mám asi půl roku. Na obě oči je to , alespoň pro mě, nepoužitelné, ale používám to na jemnou práci jenom na jedno oko a funguje to dobře a zaostřeno je asi na 7 cm. Je to o moc lepší než lupa, protože jsou volné ruce (bezvadně s tím jdou operovat zaseklé třísky na rukách :wink: ).
Má to dvě čočky a jedna jde odšroubovat. S oběma to zvětšuje moc, tak používám jen jednu. Za ty prachy to není až tak špatné.
pepin

#72 Příspěvek od pepin »

mám právě něco takového,
http://www.brousenidiamantem.cz/brousen ... er-pouziti

akorát bez tý leddiody--obyč plastáky taky cca za 350 kč a vidím přez to uplně v pohodě, používám ale jen to jedno základní sklo plus brýle, pouze občas na něco jooo titěrnýho sklopím ještě druhé sklo, ta lupa mi přijde ale nepoužitelná.
Lark

#73 Příspěvek od Lark »

OK2BUH já ti věřím. A jakou máš zhruba ohniskovou vzdálenost (jak daleko máš okuláry od předmětu) u těch tvých? Nikdy jsem nic takového na očích neměl. Na těch profi, ale není nic takového vidět, takže asi pro ten rozsah ohniska 340 až 530mm to mají napevno.
OK2BUH

#74 Příspěvek od OK2BUH »

Lark píše:OK2BUH já ti věřím. A jakou máš zhruba ohniskovou vzdálenost (jak daleko máš okuláry od předmětu) u těch tvých? Nikdy jsem nic takového na očích neměl. Na těch profi, ale není nic takového vidět, takže asi pro ten rozsah ohniska 340 až 530mm to mají napevno.

Ty Zeissky ostří na 25 cm, mají pevný fokus takže i to sešvidrání je napevno. Ty ruské ostří od 25 do 105 cm. Zkoušel jsem jak píšeš ten rozsah 340 - 530 mm na stejné nastavení šešvidrání. Když jsem nastavil kompromis někde na 430, tak by to možná bylo použitelné v tom rozsahu napevno. Tam taky záleží jaký to má FOV. Když to dělá jen malá "kolečka" tak je ta nutnost správného sešvidrání kritičtější. Velká "kola" budou mít aspoň ve středu společnou oblast do které se oči mohou sešvidrat samy.
Lark

#75 Příspěvek od Lark »

Jo máš pravdu, to sešvidrání bývá napevno pro určitou pracovní vzdálenost. Našel jsem ještě tohle už za skoro poloviční cenu:
http://obchod.dentamed.sk/?ACTION=OFFER&OIDSTACK=000008722200100556&ACTIONITEM=OFF

nebo ještě tohle s cenou už přijatelnou:
http://obchod.dentamed.sk/?ACTION=DETAIL&OID=000009807400100661

Edit: Hledal jsem jako "dalekohledové brýle".
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“