70cm hexa od Tarotů

Rámy pro coptery, závěsy pro kamery a jiná mechanika na coptérách
Odpovědět
Zpráva
Autor
dt

Re: 70cm hexa od Tarotů

#61 Příspěvek od dt »

Vlasta2 píše:jak máš udělaný silové kabely k regulátorům ?

Jsou nastavene cca 30cm kabelu stejne AWG. Nastavoval jsem je pripajenim kabel na kabel, protoze nemam dost vykonnou pajecku, abych dokazal dostatecne rychle prohrat spoj primo na reglu. Uprostred koptery je to napajene do power hubu. V podstate je po trase jediny konektor - na baterce. Motory jsou taky primo na regl, tam se mi to pripajet povedlo, motorove kabely nejsou tak silne.
Vlasta2

#62 Příspěvek od Vlasta2 »

jsem se asi blbě vyjádřil já to myslel jinak. Já mám taky régl/HUB letovaný - žádný konektor, ale kabely mám v kuse a jsou kroucený + zajištěný smršťovačkou proti povolení. Takže jsem myslel, jestli máš ty silový kabely kroucený ?
dt

#63 Příspěvek od dt »

Jsou kroucene jenom tak jak se mi samovolne zkroutily pri montazi, zamerne ne.
Je to muj vubec prvni model s tak dlouhym vedenim. Doposud jsem mel vsechno s relativne kratkymi privody a problem jsem nikdy nemel, toto je prvni zkusenost toho druhu.
Vlasta2

#64 Příspěvek od Vlasta2 »

aha, tak tam by mohl být zakopaný prvotní problém + pořádný kondiky na vstupu napájení do regulátoru.
Jinak, už jsi posekal macešky ? :D
dt

#65 Příspěvek od dt »

Vlasta2 píše:Jinak, už jsi posekal macešky ? :D

Naštěstí ne. Ale hádej co bylo? No? No byl tam! Před 5 minutama jsem přistál. :D Zatím žádné divoké lety, jenom seznamovačka, kontrola zisků, nasbírání prvních dojmů. Až se mi nabijou baterky, dám nějaká čísla.
dt

#66 Příspěvek od dt »

Takže výsledek z dvou 5-minutových letů (5 minut motorového času na manuální režim). Video nemám, byl jsem sám a netroufl jsem si jedním okem letět a jedním točit.

Na 4S visí na 40% plynu při AUW=2120g, po 5 minutách dobíjím 1300mAh. Po přistání motory i regly naprosto studené (teplota okolního vzduchu 22°C). Stroj reaguje velmi způsobně, výchozí zisky Nazy prakticky není třeba nijak vylepšovat, možná by to chtělo jenom malinko přiostřit zisk v atti, aby to šlo důrazněji za kniplem. Basic zisky jsou pro mě vyhovující.

Na 3S visí na 50% plynu při AUW=2160g, po 5 minutách dobíjím 1670mAh. Po přistání opět vše studené. Stroj má o něco gumovější reakce, kdybych chtěl zůstat u létání na 3S, asi by to chtělo zvýšit basic gain v obou osách tak o 10%.

V obou konfiguracích je poznat jistá setrvačnost pohonu, motory jdou sice za plynem ochotně (na 4S o něco ochotněji), nicméně i tak je tam zpoždění zejména při provádění prudkých vertikálních pohybů. Je to o poznání něco jiného než lehký (kilový) quad. Takový malý vzdušný kamion. :wink: Ale na video to bude super, všechny obraty jsou takové plynulé a rozvážné.

Je to o poznání hlučnější než malý quad, ale čekal jsem větší kravál. Nicméně zblízka to docela budí respekt.

Na 4S to z těch čísel vypadá, že to malinko víc žere, ale je třeba brát v úvahu, že jsem ten první let na 4S s tím trošku víc cvičil. Ten druhý let byl o poznání méně divoký, v podstatě jsem jenom zavisel a čekal na timer. Každopádně v obou případech je pohon dobře o čtvrtinu efektivnější, než když jsem cca stejnou hmotnost (F550 s kamerou) honil na 920KV motory s vrtulema 9.4x4.3.

Teď zbývá udělat pozáletovou kontrolu, ale celkově jsem velmi spokojen. Uvidíme, jak na tom budou motory po několika provozních hodinách.
Oldass

#67 Příspěvek od Oldass »

Gratuluji!

Zatím tiše :) toto vlákno sleduji, možná bych také časem přešel z F550 na větší rám, ale rád bych, aby byl tuhý, lehký a u Tarotu jsem zatím v rozpacích z toho skládacího uchycení. Mám trochu obavy ohledně tuhosti uložení. Takže čekám, až osadíš kameru a uvidíme kvalitu videa.
kraro

#68 Příspěvek od kraro »

Jaké jsi použil vrtule při měření?
Vlasta2

#69 Příspěvek od Vlasta2 »

tak to je dobře.
Zkoušel jsi to jen na manuál nebo jsi vyzkoušel i gumové ovládání .Dost by mě zajímal rozdíl ve startu manual/Atti.
Předpokládám, že máš koptéru vyváženou jak to jen šlo, včetně vrtulí - je to na manuálu znát (při tý váze) nebo to musíš honit.... :)
Vlasta2

#70 Příspěvek od Vlasta2 »

Oldass píše:Gratuluji!

Zatím tiše :) toto vlákno sleduji, možná bych také časem přešel z F550 na větší rám, ale rád bych, aby byl tuhý, lehký a u Tarotu jsem zatím v rozpacích z toho skládacího uchycení. Mám trochu obavy ohledně tuhosti uložení. Takže čekám, až osadíš kameru a uvidíme kvalitu videa.

tuhý je to dost a když nebudeš chtít skládat, můžeš to dát na fest, ale transport je už komplikovanější
dt

#71 Příspěvek od dt »

Oldass píše:čekám, až osadíš kameru a uvidíme kvalitu videa.

Gimbal momentálně nemám, řeším jestli 2D nebo 3D a který konkrétně. Zatím nejsem rozhodnutý a do dovolené to určitě řešit nebudu. Můžu příště zkusit nalepit gopro natvrdo na rám. Jinak tuhé to je jako bejk, maličko pruží jenom podvozek (příčné trubky jsou 10mm), ale tam to naopak vítám.

kraro píše:Jaké jsi použil vrtule při měření?

Ty uhlíkové 13x5.5 které zmiňuju v prvním příspěvku.

Vlasta2 píše:Zkoušel jsi to jen na manuál nebo jsi vyzkoušel i gumové ovládání .Dost by mě zajímal rozdíl ve startu manual/Atti.
Předpokládám, že máš koptéru vyváženou jak to jen šlo, včetně vrtulí - je to na manuálu znát (při tý váze) nebo to musíš honit.... :)

Zkoušel jsem manuál a atti bez GPS. Ovládá se to v obou režimech pohodlně. V manuálu jsem maličko zápasil s plynem, protože nejsem zvyklý na setrvačnost v odezvě stroje. Chce to maličko myslet dopředu. Atti je úplně v pohodě, drží jako přibité. Start naprosto plynulý, prostě se to zvedne do vzduchu a tam to visí. Vůbec není potřeba to urvat rychle nahoru, krásně pomaličku nastoupá. Zkusím na příště sehnat kameramana.
Stroj je jakž takž vyvážený na střed, ale zrovna tohle jsem na manuálu nikdy neřešil. Principiálně je řídící jednotce jedno, jak to je vyvážené, pokud ty nejnamáhanější motory nejdou ve visu přes 60% tahu. Každopádně tento stroj je na manuál skoro stejně hodný jako na atti, jediný rozdíl je, že se mi sám nesrovná když pustím kniply.
dt

#72 Příspěvek od dt »

dt píše:Na 4S visí na 40% plynu při AUW=2120g, po 5 minutách dobíjím 1300mAh

Teď jsem dobil 1630mAh po 6m20s divočejšího lítání v atti, tzn. testy maximálních výchylek, maximální rychlosti, prudké osmičky, opakované starty a přistání, kombinované obraty (stoupání a klesání ve spirále apod.). Přijde mi to, že to žere furt stejně. A nebo jsem něco v té dnešní euforii přehlédl.

Každopádně po tomto letu opakovaná kontrola odhalila 5 povolených šroubků, takže před dalším letem budu muset celý stroj projít a všude dát více loctitu než prvně, asi jsem dal moc malou kapku.
Vlasta2

#73 Příspěvek od Vlasta2 »

no, ono s těmi motory to musí pěkně cvičit. Ta váha je poměrně malá a výkon na dvojnásobek. Jsem zvědav na časy, ale když jsem se díval na tabulku co sem dával azrael, tak 25A na 100% je dost síla. Mě je jasný, že 100% máš jen někdy, ale i tak si myslím, že až tomu ještě trochu naložíš, tak 5000 mAh bude tak na 7-8 minut.... ?
Možná jiný vrtule, ale to je na hodně testů a peněz :)
Oldass

#74 Příspěvek od Oldass »

Ještě bych se zeptal ... není lepší
FY680 http://www.tarot-rc.com/index.php?main_ ... cts_id=195
namísto
FY690S http://www.tarot-rc.com/index.php?main_ ... ts_id=1031
?

Přeci jen bych měl asi větší důvěru v kovové úchyty motorů.
Vlasta2

#75 Příspěvek od Vlasta2 »

rám si můžeš koupit jaký chceš a dát si na něj můžeš držáky motorů taky jaký chceš. Vše se prodává i jako náhradní díl. Stačí si vybrat a nakoupit.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - technika“