Oprava kompozitového modelu

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Oprava kompozitového modelu

#61 Příspěvek od pepin »

petertn píše:myslim si ze veka dal vcelku dost podnetov, to by musel napisat knihu ...

Docela dobrý nápad,až zavřu knížku o termice,klidně a rád bych otevřel nějakou o laminování a opravách modelu :wink: Raději bych dal za knížku do postele 500kč,nežli datloval nějaké články na netu :wink:
petertn
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od petertn »

pepin píše:
petertn píše:myslim si ze veka dal vcelku dost podnetov, to by musel napisat knihu ...

Docela dobrý nápad,až zavřu knížku o termice,klidně a rád bych otevřel nějakou o laminování a opravách modelu :wink: Raději bych dal za knížku do postele 500kč,nežli datloval nějaké články na netu :wink:

mas recht, skoda ze su len v nemcine ... aspom co som nasiel ...

ten uhlik v kabine je len "pohladovy" pod tym je sklo, to nie je vidiet, dalo sa co najdalej, nechcelo sa nam s tym babrat, do vnutra pojde aj tak este "kopec" preglejky ...
opravoval som to pre to ze to bolo ad1 strasne a ad2 nedrzalo to a praskalo, na chvoste je tiez pod rovingami sklo
po tej poslednej fotke prebehlo este pluvancove brusenie 180kou, zajtra plnic ...
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
pepin

#63 Příspěvek od pepin »

Tak opravu zlomu jen slepením bez přeplátování tkaninou považuji také za nedostatečnou,i když to není někde na namáhaném místě,praská v tom místě pak barva.Jinak já nemám moc rád naleštěné a nové své modely,hodně mě to pak svazuje,kde se s ním nebojím létat,někdy je potřeba sedat i do pole plného kamení-bud to vyjde,nebo ne a pak na takovém místě vyndat naleštěný model nedokážu-to platí i po prožívané opravě.Model plný drobných šrámu si užívám nejvíc.
petertn
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od petertn »

pravda ... ale na niecom sa clovek tie opravy naucit musi
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
pepin

#65 Příspěvek od pepin »

petertn píše:pravda ... ale na niecom sa clovek tie opravy naucit musi

Samozřejmě souhlasím.

Tak přebroušeno,dopasováno,trochu jsem to podbrousil,aby se ještě vešla skelka na celkové přeplátování nového na staré.

http://pepin65.rajce.idnes.cz/ach_joo#krajovebro033.jpg
pepin

#66 Příspěvek od pepin »

tak jsem pokročil o výrobu spojek křídla,po konzultaci s Vekou,jsem zavrhnul postup do nějaké hliníkové trubky napchat nějaký roving prosycený nějakou pryskyřicí,když nevím,co přesně a jak použil výrobce u originální spojky,takže jsem použil už svuj osvědčený postup u jiných modelu.

Spojky budou dvě,jedna-hliníková trubka 8mm a do ní vlepený kus uhlíkové kulatiny 6mm,ve zbytcích jsem vybral co nejdelší,stačit by mělo,že jde kus přez střed,stejně to rupne zase jen ve spoji polovin,podobně to řeším,pokud chci ušetřit váhu,pak dávám uhlíkovou trubku a do ní vlepenou opět jen ve středové části s přesahem ocelovou kulatinu,tady jsem však muse u té druhé varianty-uhlíková trubka-ocelová kulatina nechat ocelovou kulatinu po celé délce,páč uhlíkovou trubku jsem doma našel jen o něco kratší,nežli má spojka být,kratší konce jsou dolepené přesahem uhlíkového rovingu,který vymezuje vuli mezi uhlíkovou trubkou a ocelovou kulatinou-byla tam vcelku vule.
Na posledních dvou fotkách je vidět,jak to dopadne po ráně s variantou-uhlíková trubka uvnitř ocelová kulatina.

http://pepin65.rajce.idnes.cz/ach_joo/# ... bro035.jpg
pepin

#67 Příspěvek od pepin »

tak když uš mi zbyli namazané kousky rovingu ze spojek křídla,tak mě to konečně donutilo podlepit přechod mezi křidélkem a křídlem i zevnitř otvorem pro servo.

http://pepin65.rajce.idnes.cz/ach_joo#krajovebro042.jpg
pepin

#68 Příspěvek od pepin »

Tak ještě jsem dnes stihnul něco málo na trupu,abych ho zítra mohl sešroubovat s křídlem a dolepit u náběžky,kde je křídlo vsazené výstupky do trupu.
z venku jsem praskliny přelaminoval sklem,pouze na sedle křídla u šroubu jsem praskliny lepil proužky-kevlar,na to uhlík a na uhlík vrstvička skla,celé pak stažené molitanem přez destičku tvrdého papíru polepeného pruhlednou páskou-co by separátor.Ještě by šlo bud zevnitř podlaminovat celý ten oblouk až za šrouby-pouzdra pro šrouby uhlíkokevlarovkou,nebo provrtat zvenčí u šroubu trup a omotat pouzdra proti sobě kevlarovým vláknem.rovingem,jen si nejsem uplně jistý,jestli chci po další ráně mít neporušený trup a lepit vyrvané pouzdra s kusy křídel :D

http://pepin65.rajce.idnes.cz/ach_joo#krajovebro046.jpg
pepin

#69 Příspěvek od pepin »

Tak už ve finále-přechod trupu na křídlo,nejdřív vrstvičky tkaniny,pak trochu epoxy s mikrobalony a přetežení opět vrstvou skelky,do oblého tvaru dotaženo páskem tvrdšího igelitu,aby se brousilo co nejmín a co nejpřesněji plynule dotáhlo napojení z trupu.

http://pepin65.rajce.idnes.cz/ach_joo#krajovebro055.jpg
arda1
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od arda1 »

Čím ve finále budeš tmelit? Radek
ICQ 638556901
pepin

#71 Příspěvek od pepin »

arda1 píše:Čím ve finále budeš tmelit? Radek

trup obyčejným polyesterem SUPER PLUS vždy dostačoval,křídlo už bude možná stačit jen fouknout plničem,křídla ale asi budu stříkat až na jaře a co a v jakém postupu ještě proberu s míchačem barev-křídlo mu vezmu ukázat,stejně bude muset nasnímat odstín barev.Nějaké červené PPG mám doma,takže trup asi fouknu už ted,to zas není taková plocha,tak ten chvilkový smrad snad sousedi zkousnou.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od arda1 »

Zkus koupit lehčený polyesterový tmel- dobře se s ním pracuje- je lehoučký a pružný(nepraská) a perfektně se brousí. Radek
ICQ 638556901
pepin

#73 Příspěvek od pepin »

arda1 píše:Zkus koupit lehčený polyesterový tmel- dobře se s ním pracuje- je lehoučký a pružný(nepraská) a perfektně se brousí. Radek

poptám se,díky :wink:
arda1
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od arda1 »

Používám tenhle http://www.motipdupli.cz/dep/357-tmel-p ... odlehceny/ a maximální spokojenost-Radek
ICQ 638556901
jio

#75 Příspěvek od jio »

Radku, můžeš prozradit jak docílíš správného poměru míchání při malém množství, které je obvykle potřeba u modelů letadel? Za malé množství pokládám cca obsah polévkové lžíce.

Namíchat celou pixlu nebo třeba 1/4 pixle bych s těmi 3% snad zvládl, ale ty 3% na malé množství si představit neumím.

Potřeboval jsem zatmelit škrábanec na autě a když jsem ty 3% zjistil, tak jsem se na to vybod. Holt je tam důlek. Pro jednorázové použité té cca lžíce to není zrovna levná záležitost.
Naposledy upravil(a) jio dne úte 06.12.2011 18:29, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“