ARDUINO a FrSky Telemetrie

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
petr64
Kontaktovat uživatele:

Re: ARDUINO a FrSky Telemetrie

#61 Příspěvek od petr64 »

2Ferdasek: Pomalu? Vždyť už to máš skoro celé hotové :)

Zrovinka vybírám nějaký modul (shield?) k Ariduinu NANO s SD kartou a zvuk. výstupem. Který jsi použil? - chtěl bych nějaký shield, pěkně na konektory NANa. Samostatný modul taky by taky šel, ale připojovat ho k NANu kabelem není tak elegantní. Vše potřebuji vměstnat do původní krabičky VF modulu TH9x.

Díky za tip
Ferdasek

#62 Příspěvek od Ferdasek »

Použil jsem tenhle modul. Je dost veliký, asi by se dal použít jiný, případně udělat tišťák na míru a použít microSD kartu - schéma zapojení je primitivní. Nešlo mi ani tak o rozměry - asi to zabuduju dovnitř do T9x a vyvedu pouze tlačítka. Ale mělo by to být univerzální. Nastavování bude asi taky přes dialogy ve sluchátku/repro.
petr64
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od petr64 »

Tak jsem podle fotek a popisu Drondyse zrekonstruoval krabičku VF modulu T9x. Třeba se to může někomu hodit.
T9x_modul.png
petr64
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od petr64 »

Ferdasek píše: - asi to zabuduju dovnitř do T9x a vyvedu pouze tlačítka. Ale mělo by to být univerzální.

No právě. asi by bylo lepší, aby to bylo univerzální, tak mít hlasový shield uvnitř modulu (krabičky). Nebo ne?

Otázky co mě napadají:
- když bude viset TX na popruhu na krku (a modul zasunutý na TX zespodu v šachtě):
--- bude "repráček" slyšet?
--- "pobere" (okolní hluk?) mikrofon hlasové příkazy, když bude v modulu?

- nebo to bude chtít headset (sluchátka s mikrofonem) a 3,5mm jack v modulu?
--- kabel omezující pohyb :(
--- sluchátka na uších zamezující poslouchat zvuk motoru modelu :(

- viděl někdo Speech hotový shield modul "rozměrově a konektorově" vhodný pro Arduino NANO?
--- nebo vyzkoušený modul (od Ferdáska) předělat na rozměry NANA?
--- existuje jiné schéma Wave přehrávače, chip pro Mic, micro SD kartou? Pokusil bych se navrhnout PCB.

čtu a hledám tady
Ferdasek

#65 Příspěvek od Ferdasek »

Tak už to funguje! Zmáčknu tlačítko a řekne mi to: "Výška je pět metrů. Napětí je sedm celých šedesát pět voltů." Hlas je ženský - pro nahrání jsem použil skvělý program na čtení textů - Balabolka. Umí psaný text rovnou uložit do MP3 či WAVu.
Namluvené texty teď mají asi 700kB. Mám tam 1GB SD kartu.
Data se čtou neustále, říká to okamžitou hodnotu. Teď to bude chtít zabudovat do krabičky a vylepšit kód - teď zabírá cca 14 kB ze 30 možných.
Dál možná ukládat naměřená data na SD kartu. Budu muset nastudovat v jakém formátu to ukládá konkurence aby šel použít už hotový program na čtení. Pokud byste o nějakém věděli, sem s ním...
Drondys

#66 Příspěvek od Drondys »

petr64 píše:--- když bude viset TX na popruhu na krku (a modul zasunutý na TX zespodu v šachtě):
--- bude "repráček" slyšet?
--- "pobere" (okolní hluk?) mikrofon hlasové příkazy, když bude v modulu?
--- viděl někdo Speech hotový shield modul "rozměrově a konektorově" vhodný pro Arduino NANO?

Až se k tomu dostanu já tak to do té krabičky od modulu rozhodně dávat nebudu. Budu si tam dávat asi i displej s tlačítky pro nějaké možnosti nastavování a nechci, aby to bylo vázané jen na jeden konkrétní Tx a tak předpokládám, že to bude spíš trochu větší krabička asi něco podobného jako JETI Box nebo jako externí telemetrie tj. umístění na horní části Tx před anténou viz příklad umístění na obrázku.

Obrázek

Hotový speech modul pro Arduino viz tento odkaz. O jiném hotovém speech modul pro Arduino zatím nevím. Modul se dodává i s mikrofonem, který předpokládám umístit na krabičce.

Pokud jde o reproduktor tak zatím nejsem rozhodnutej, ale solidní zvuk má podle testů v jiném tématu na tomto serveru viz tento odkaz aktivní minireprák viz tento odkaz.
JuraS.

#67 Příspěvek od JuraS. »

Ferdasek píše:Hlas je ženský

který hlas jsi použil ? hnedle jsem si to stáhl ale v práci nemám tolik možností to vyzkoušet...
pardon pokud tuhle prodejnu už znáte.
Ferdasek

#68 Příspěvek od Ferdasek »

Hlas jsem použil "Eliška (Czech) SAPI5". Podle návodu zde.
Arduino jsem koupil na ebay - viz začátek vlákna - Arduino Nano plus Hlasový výstup s SD kartou. Ten modul s SD kartou mi přijde moc velkej (ale funguje to s ním), tak jsem objednal modul s MicroSD a hlasový D/A převodník k tomu přidám na tišťáku - ještě tam mám tranzistor coby převodník RS232 na TTL (z FrSky leze RS232). Zapojení je primitivní a bude to prťavé (mám malou krabičku...). Displej tam zatím nechci - podle mne není potřeba. Je to modul pouze pro hlasový výstup a letový zapisovač... Pro ovládání zápisu je přepínač, pro vyžádání hlášení je tlačítko... plus další tlačítko pro ovládání nastavení. Zatím mi stačí když mi to řekne napětí baterky, okamžitá výška a doba letu... Ukládat se navíc bude síla signálu... Alarm na sílu signálu to umí už teď...
petr64
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od petr64 »

2Ferdasek: Jsem asi slepý. Po instalaci programu je sice prostředí programu v češtině, ale dostupný hlas je jen Angličtina. Na stránce popisu Balabolky jsem, mezi hlasy pro SAPI 4.x/5.x nebo na tam uvedeném odkazu na Microsoft Speech Platform, nikde žádný český hlas nenašel :(

Naveď prosím slepého :)

EDIT: nakonec jsem použil toto http://epos.ufe.cz/download/bin/win32/E ... 2.4.85.exe
OK? nebo jsi použil něco jiného?
Naposledy upravil(a) petr64 dne úte 06.12.2011 20:31, celkem upraveno 1 x.
Ferdasek

#70 Příspěvek od Ferdasek »

No já to instaloval už asi před půl rokem a už si to nepamatuju - jenom že s tím nebyly problémy... Ale postup je popsaný v prvním příspěvku uvedeného fóra na Království mluveného slova. Musíš být přihlášený abys viděl odkazy...
petr64
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od petr64 »

No nějak jsem to rozchodil. Mluví ti to lépe?

EDIT: Eliška je lepší :) Zkusím ji dohledat a nainstalovat.
Přílohy
Test.zip
(292.87 KiB) Staženo 182 x
Ferdasek

#72 Příspěvek od Ferdasek »

No mluví to takhle:
Přílohy
test.zip
(60.99 KiB) Staženo 208 x
petr64
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od petr64 »

No, tvoje Eliška "nešišle" jak moje Violka :)
Jak pokračuješ? Hodláš kód zveřejnit nebo ne?
Ferdasek

#74 Příspěvek od Ferdasek »

Když bude zájem, klidně to zveřejním - jako zdroják. Ale musím k tomu popsat hardware - minimálně přiřazení portů, a do jednoho balíčku přidat namluvené texty - bez toho to asi nemá cenu a pak si to můžou lidi upravit. Jináč program je poměrně jednoduché - nésu profík. Nejdřív to chcu dodělat a přidat obrázky - zatím to mám na stole propojené drátky mezi sebou a T9x - ale je to univerzální pro připojení k libovolnému vysílači s modulem FrSky. Teď navíc musím pracovat - bohužel mne to neživí :( už jsem na to pár dní nešáhnul... Tož snáď příští týden.
petr64
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od petr64 »

2Ferdasek: Pokročil jsi ?
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“