ASSAN GA250 MEMS GYRO
- Screwball671
OPR píše:krtek2k píše:low a high je limit na jednu a druhou stranu. Přepínás v kanálu zisku mezi hl a normal.
Ahoj Honzo, počkej to tedy znamená že gyro potřebuje správné mechanické srovnání smykátka v režimu normal (střih vrtulky) a poté teprv gyro seřizovat v HL modu? Je tomu tak?
u GP750/780 se dostanes do programovaciho modu pomoci tlacitka. U GA250 se dostavas do programovaciho modu pomoci rychle zmeny delky pulsu na kanalu zisku gyra. Je to takove rychle kvedlani packou.
V normalu se nic nastavovat nemusi, staci stred zhruba od oka, headlocku je stejne sumak kde je mechanickej stred.
Logo 600 + spirit
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Díky.
end point low a high - je, nebo by alespoň měl být přímo vztažen k vyštelovanýmu středu tedy správnýmu střihu vrtulky. Přímo to naznačuje že je potřeba nejdřív nastavení té kratší strany k dorazu a pak té delší. Alespoň takhle jsem to chápal já když se o tom v manuálu někde zmínili. Tam kde tohle spojení neuvedli nebylo ani náznaku o tom že gyro pro správnou funkci potřebuje mít seštelovanej střih vrtulky v normalu. Tam se rovnou odkazovali na HL režim gyra (třeba GP750)
proto mi to bylo divný když dotyčný napsal to "kouzelný" zaříkadlo gyr.
PS: to gyro nemám - proto se ptám.
end point low a high - je, nebo by alespoň měl být přímo vztažen k vyštelovanýmu středu tedy správnýmu střihu vrtulky. Přímo to naznačuje že je potřeba nejdřív nastavení té kratší strany k dorazu a pak té delší. Alespoň takhle jsem to chápal já když se o tom v manuálu někde zmínili. Tam kde tohle spojení neuvedli nebylo ani náznaku o tom že gyro pro správnou funkci potřebuje mít seštelovanej střih vrtulky v normalu. Tam se rovnou odkazovali na HL režim gyra (třeba GP750)
proto mi to bylo divný když dotyčný napsal to "kouzelný" zaříkadlo gyr.
PS: to gyro nemám - proto se ptám.
error414 píše:V normalu se nic nastavovat nemusi, staci stred zhruba od oka, headlocku je stejne sumak kde je mechanickej stred.
S tímto tvrzením si dovolím nesouhlasit. Dobré gyro sice takovéhle nastavení zvládne, ale pokud se to pečlivě seřídí v normalu, odměnou je mnohem lepší výkon gyra + serva .
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Troll píše:error414 píše:V normalu se nic nastavovat nemusi, staci stred zhruba od oka, headlocku je stejne sumak kde je mechanickej stred.
S tímto tvrzením si dovolím nesouhlasit. Dobré gyro sice takovéhle nastavení zvládne, ale pokud se to pečlivě seřídí v normalu, odměnou je mnohem lepší výkon gyra + serva .
Ahoj, pokud mohu dotaz. Když gyro seřizované v normálu tedy určení střihu vrtulky pro vis ..... se nepovedlo uplně optimálně ale ocas se v Normalu stáčí - respeektive nejsem schopen chytit ten správný úhel buť je to moc nebo málo - mohu to brát tak že je to jako bych to v normálu neseřídil - tedy tomu setu gyra a serva vůbec nepomohl?
Ondra
Troll píše:error414 píše:V normalu se nic nastavovat nemusi, staci stred zhruba od oka, headlocku je stejne sumak kde je mechanickej stred.
mas vysvetleni proc to tak je?
Logo 600 + spirit
gamer007 píše:Protože servo musí přejíždět z jinýho místa než je mechanický střed a to ho může brzdit, nebo to právě začně kmitat...
mechanicky stred je ale porad jinde, zalezi jak fouka vitr a take jak se dokazi udrzet otacky. Takze se servo od mechanickeho stredu odpichuje tak v 1% pripadu.
Nebo to porad nechapu
Logo 600 + spirit
Málokdy se povede, aby gyro v normálu drželo ocas pěkně rovně bez odchylek při všech otáčkách a při změnách směru větru to prakticky ani nejde. Pokud pomineme vnější vlivy, při správné vrtulce ( správně velké a s tím správným tahem) odchylky od požadovaného směru nejsou velké ani při změně otáček. Ono se při změně otáček rotoru sice změní i reakční moment, ale taky otáčky vrtulky a pokud to má všechno správné proporce , tak jsou odchylky malé. A čím menší tím lepší. Protože pokud se vrtulník už v normálu někam točí, je do systému zavedena konstantní chyba. kterou musí gyro ( v heading holdu) vyrovnávat trvale. Čím je ta chyba menší, tím líp se pak gyro vyrovnává právě s tím, co od něho chceme-aby drželo ocas skálopevně na místě i při extrémních změnách reakčního momentu.
Takže když se vrtulník v normalu maličko otáčí, není to žádná tragedie. Ale čím míň, tím líp.
Dá se to seřídit ale i na úplně bez otáčení. Teda alespoň v jednom režimu. Když to nevychází táhlem, stačí trošku posunout servo na trubce. Tohle je práce, která mne děsně nebaví, dloho trvá , a i přesto se snažím vyladit to co nejlíp. A to ještě při ladění o hodně snižuju zisk gyra aby se nepravosti projevili co nejvíce.
I když jsem tady psal něco o správných proporcích, v praxi ( hlavně pro 3D zmítání) je obvykle lepší použít výkonnou ( rozuměj ve většině případů větší - ale jenom o trošku, ať to zvládne servo a náhon) ) vrtulku a seřídit to v normalu při předpokládaných provozních otáčkách. Typicky IDLE 2, V tomto případě to sice ve visu na malých otáčkách sice není nastaveno ideálně, ale obvykle to nevadí a ani to není poznat protože gyro to s větší vrtulkou při režimu který není náročný na rychlé změny reakčního momentu pohodlně vykompenzuje.
Takže když se vrtulník v normalu maličko otáčí, není to žádná tragedie. Ale čím míň, tím líp.
I když jsem tady psal něco o správných proporcích, v praxi ( hlavně pro 3D zmítání) je obvykle lepší použít výkonnou ( rozuměj ve většině případů větší - ale jenom o trošku, ať to zvládne servo a náhon) ) vrtulku a seřídit to v normalu při předpokládaných provozních otáčkách. Typicky IDLE 2, V tomto případě to sice ve visu na malých otáčkách sice není nastaveno ideálně, ale obvykle to nevadí a ani to není poznat protože gyro to s větší vrtulkou při režimu který není náročný na rychlé změny reakčního momentu pohodlně vykompenzuje.
Proč si dát práci se seřízením "středu" v normálu? Minimálně ze dvou důvodů:
1) Smýkátko musí mít kam odjet i v head lock režimu na obě strany, aby vždy zbyla ještě výchylka pro pilotovo řízení.
2) Převod obvodové rychlosti páky serva na přímý pohyb táhla musí vycházet od mechanického středu, aby reagoval na obě strany pilotované(gyrované) výchylky se stejnou citlivostí, t.j. symetricky.
1) Smýkátko musí mít kam odjet i v head lock režimu na obě strany, aby vždy zbyla ještě výchylka pro pilotovo řízení.
2) Převod obvodové rychlosti páky serva na přímý pohyb táhla musí vycházet od mechanického středu, aby reagoval na obě strany pilotované(gyrované) výchylky se stejnou citlivostí, t.j. symetricky.
Mikelo píše:Proč si dát práci se seřízením "středu" v normálu? Minimálně ze dvou důvodů:
Dik ten bod dva je asi nejrozumejsi. Jednicka se da udelat od oka.
Logo 600 + spirit
Tohle byla odpověď na Mikela.
Souhlas, přesně tak.
. On ten zde mnohokrát zmiňovaný mechanický střed vlastně není střed hřídele vrtulky ale místo kde je vrtulka aby se vrtulník nikam netočil, tady je právě kompenzován reakční moment. Mechanicky to ve středu hřídele není, obvykle je to trošku blíž k ocasní trubce. Ale nesmí to být od středu hřídelky daleko, výrobci heli umí vrtulník naladit a ví, jak to mechanicky nastavit už z výroby. Mnohokrát jsem viděl, že byla vrtulka hodně daleko mimo střed použitelné dráhy smykátka. To pak znamená, že je něco špatně.
Souhlas, přesně tak.