Jak na letecké video - vše kolem jeho zpracování

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Jak na letecké video - vše kolem jeho zpracování

#61 Příspěvek od VTjr »

Myslím si, že to nebyl pouhý kameraman, ale kameraman/pomocník. :wink:

Ale v závěru videa kameraman/pomocník skutečně ztratil zájem o letadlo, takže přistání jsme jaksi neviděli. :mrgreen:

Nicméně pokud vím, tak při závodech kolem pylonu ten, kdo by se spoléhal pouze na signalizaci nestranných rozhodčích, by při každém obletu pylonu ztrácel cenné sekundy a neuspěl by, takže se spoléhá spíš na pomocníka, který ho upozorní na zatáčku s dostatečným předstihem. Nevím jaká jsou v tomhle ohledu pravidla teď, ale kdysi mít vlastního pomocníka u vzdáleného pylonu pravidla připouštěla. Tolik můj názor.

Ale tohle by admin dal na prvou míru a vysvětlil asi mnohem fundovaněji než já. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Dag2B3

#62 Příspěvek od Dag2B3 »

ImageUploadedByTapatalk1421153483.932816.jpg
návštěva u Prochora a jeho objektivy pro letecké natáčení s GoPro
gardenroute

#63 Příspěvek od gardenroute »

Dag2B3 píše:...návštěva u Prochora a jeho objektivy pro letecké natáčení s GoPro
To byla rychlost :D Se kterým je Petr nejvíce spokojený ?
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Dag2B3

#64 Příspěvek od Dag2B3 »

To je tajný [emoji12]
vojtek

#65 Příspěvek od vojtek »

Mám Gopro 4,hledal jsem v nastavení " Medium",ale nenašel.Vedle ikony kamery je jen písmenko M,N,neboW.Tož na čučím jak koza na náklaďák. Manuál jsem četl několikrát,co znamenají písmenka jsem se nedopátral.
Phantom 4
gardenroute

#66 Příspěvek od gardenroute »

vojtek píše:Mám Gopro 4,hledal jsem v nastavení " Medium",ale nenašel.Vedle ikony kamery je jen písmenko M,N,neboW.Tož na čučím jak koza na náklaďák. Manuál jsem četl několikrát,co znamenají písmenka jsem se nedopátral.
Ale, ano, je to tam, M-medium, N-narrow, W-wide... Hledej lépe :D
vojtek

#67 Příspěvek od vojtek »

Já jsem věděl,že mi poradíš,písmenka jsou zkratky,podle Tvé rady jsem nastavil "M"
Phantom 4
gardenroute

#68 Příspěvek od gardenroute »

Zaplaťpánbůh :-)
vojtek

#69 Příspěvek od vojtek »

No,jo,hlava už není moc chytrá
Phantom 4
DominikVF

#70 Příspěvek od DominikVF »

Viem, že ste to preberali zopár stránok dozadu. Narazil som na jeden test FULL HD kamier z roku 2011 a tam tiež vysvetľujú rozdiel medzi metódou snímania p a i.. Zdá sa mi to také skôr chápajúce vysvetlenie, tak sem to dám azda nebude vadiť.
http://files.pricemania.sk/recenzie/bcm ... kamery.pdf

"Kvalitu totiž ovplyvňuje aj dátový tok (bitrate), ale aj metóda snímania (p, i). Dátový tok predstavuje množstvo údajov (bitov),ktoré sú prenesené za určitý čas (sekunda).Tu platí, že čím vyššiu hodnotu bitrate video obsahuje, tým je kvalitnejšie. Nevýhodou je, že s vyššou kvalitou sú kladené aj vyššie nároky na pamäť a následne aj na hardvér počítača pri prehrávaní či spracovaní. Hodnota je udávaná v Mbps a v našom teste sa ocitla aj kamera s 28 Mbps dátovým tokom, čo je súčasné maximum neprofesionálnych kamier. Bežným dostatočne kvalitným dátovým tokom je 8-15 Mbps. Nemenej dôležitým prvkom je aj progresívna alebo prekladaná metóda videa. Prvá, označovaná aj skratkou „p“ za formátom videa znamená, že všetky riadky každej zložky (frame) videa sú nahrávané, prenášané či ukladané súčasne. Naopak, pri prekladanom videu (i = interlaced) je obraz rozložený na dve polsnímky (párne a nepárne riadky), a tie sú následne spájané dokopy. V praxi to znamená, že pri 50p videu je v priebehu jednej sekundy prenesených 50 snímok (50 fps). Pri 50i videu ich musí kamera deliť číslom 2 a výsledný obraz je tak zaznamenaný rýchlosťou 25 fps. Rozdiel v kvalite je jasne viditeľný aj voľným okom pri rýchlych scénach (športové aktivity), kde 50i video značne zaostáva oproti 50p videu. Preto je niekedy najvhodnejšie zvoliť rozlíšenie 720p, ktoré má síce menšie celkové rozlíšenie, ale v kvalite predčí aj Full HD pri 50i."
gardenroute

#71 Příspěvek od gardenroute »

Myslím, že v tom, zda-li "progressive", či "interlaced" máme celkem jasno, prokládané řádkování byla kdysi zejména úlitba pro CRT obrazovky (a jejich elektronový paprsek), a myslím, že pro náš případ "zpracování leteckého videa" to je již minulost, až na nějaké výjimky...
DominikVF

#72 Příspěvek od DominikVF »

a ja som stále renderoval do 1080/ 50i a pritom som natáčal pri 1080/ 50p ... čiže výsledný render spravil to, že som to točil akoby pri 1080/ 25p.. nie?
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od Stapaka »

DominikVF píše:a ja som stále renderoval do 1080/ 50i a pritom som natáčal pri 1080/ 50p ... čiže výsledný render spravil to, že som to točil akoby pri 1080/ 25p.. nie?

No tak to Dominiku určitě ne. Jak jsi sám psal. "p" znamená plné snímky "i" znamená prokládané snímky.
Takže pokud jsi renderoval do 50i, tak to je 25 snímků - ale prokládaných, proto nemůžeš získat snímky plné ...
Jen mi je divné že o tom nejdřív sám píšeš, a pak uděláš takovýto závěr :?

edit: Trochu špatně jsi popsal 50i - tam to kamera nemusí "dělit 2mi" - tam se jedná o zaznamenání půlsnímkůů
Takže 50i je 50 půlsnímků (25 sudých a 25 lichých) - tedy 25 prolkádaných snímků.
Naposledy upravil(a) Stapaka dne ned 01.02.2015 19:26, celkem upraveno 2 x.
F 308 Phantom2;H3-3D;GoPro 4B; iOSD Mini; 7" LCD DVR/HD;
DominikVF

#74 Příspěvek od DominikVF »

veď 50i sa / 2 = 25 plných nie? a to je tých 25p..či?

EDIT: Aspoň to tak chápem, že ak natáčam pri 50p a renderoval by som to do 50p, tak nestratí na kvalite, teda snímok... ale ak natáčané 50p renderujem do 50i, tak 25 snímky stratím, nie?
Stapaka
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od Stapaka »

DominikVF píše:veď 50i sa / 2 = 25 plných nie? a to je tých 25p..či?

EDIT: Aspoň to tak chápem, že ak natáčam pri 50p a renderoval by som to do 50p, tak nestratí na kvalite, teda snímok... ale ak natáčané 50p renderujem do 50i, tak 25 snímky stratím, nie?

Byl jsi rychlejší, než jsem stačil doupravit předchozí příspěvek...
F 308 Phantom2;H3-3D;GoPro 4B; iOSD Mini; 7" LCD DVR/HD;
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“