Prodluzka?!

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Karas
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od Karas »

Ahoj, nestačím se divit jak taková "kravina" způsobí takovou diskuzi.
Z kraje chci říct, že mám elektro-školu (slaboproud) a mám §5, víc zatim ne. Z tou fází bych to viděl asi takto.
Zařízení je to fuk, to už se tu probíralo mnohokrát, je proto mnoho důvodů. Co ale chci říct, že ve všech oborech existují nějaká základní pravidla, která by se měla dodržovat, aby nevzniknul "kocourkov". Vždycky mě učili tu mnemotechnickou pomůcku "Vlevo fáze, vpravo nulák kdo to neví ten je..."
Proč asi? Řekl bych, že v oblasti elektriky, která dokáže být pěkně nebezpečná musí existovat určité pravidla, ať už psané nebo nepsané. Fáze je z těch 3 vodičů nejnebezpečnější a proto si myslím, že musí být jasně dáno kde je. Teď se omlouvám, pokud je to v nějaké vyhlášce, ale jako příklad bych uvedl umístění vypínačů (osvětlení,bruska,atd.) Vždycky mi říkávali, že vyínače musí být dolů vypnuté. Shcválně se podívejte kdo z vás má kolem sebe vypínače dolů vypnuté.
Není to věc která by přímo ohrožovala život či majetek, ale v určitých případech to může způsobit újmu. Samozřejmě se to netýká schodišťáku. :wink:

A teď taková otázka mimo. Nakadah tu psal o synchroních motorech, pokud si pamatuju ze školy dobře, nejsou to motory, které mají synchronní otáčky ? A používaí rozběhové asynchronní motory?
happy_cz
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od happy_cz »

pp píše:...

ta tvoje prodluzka taky stoji za to, lepsi nevidet :evil:
Mini Corado, Mustang P51D, Vespid, Funcub - Futaba T8FG
---
http://rcmapy.cz/cs/map/1/location/300
mhabr

#63 Příspěvek od mhabr »

Vážení, já už toho nechám. Nechci být případ typu "Drondys". Každý má svoji pravdu a stačí se podívat na diskuzi na elektrika.cz a tam je vidět, že co padesát elektrikářů, to aspoň pět různých názorů a nesmiřitelné boje.

Ale ještě si neodpustím poznámku k tomu revize spotřebičů v domácnosti x ve firmách. Doma taky nikdo nekontroluje, a ani na to nemá právo, jestli při práci na zahradě používáš ochranné pomůcky, jestli dodržuješ pocinné přestávky na jídlo a oddech, jestli nepracuješ nafbytečně přesčas, jestli dodržuješ bezpečnostní pokyny ....

JMalik: sorry, ale tvůj příspěvek je už hodně daleko od toho, co jsem původně způsobil. Původně jsem řešil bezpečnost a ne hledání poruchy.

EDIT:
Jsem si vzpoměl (a našel), že zásuvky typu Schuko se používají nejen v Německu (kde se dá očekáva, že nebusou používat staré sovětské ledničky), ale i v Bulharsku, Rumunsku a některách zemích bývalé SSSR.
Naposledy upravil(a) mhabr dne stř 10.11.2010 21:01, celkem upraveno 1 x.
bitovod

#64 Příspěvek od bitovod »

geo: Koukám, že http://elektrika.cz/tema-tydne/hrobar-varuje bude i tvá oblíbená rubrika?
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
geo
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od geo »

To Bitovod - čoveče to neznám, já moc po netu nesurfuju, ale asi to bude nejaká černá kronika :roll: , že bych byl jako ta paní z filmu Ať žijí duchové ? Snad ne, jen jsem měl tu smůlu, že to proběhlo okolo mé blízkosti.
Jo včera byl kolega na školení - bohužel tápe jaké číslo normy to je, ale - zásuvky Schuko se nesmějí používat v podnicích! Doma si namontujte co chcete :twisted: :twisted: :twisted: ! Lidí je jak sraček :evil: ! promiňte mi ten výraz, ale nic příhodnějšího mne nenapadá :oops:
geo
bitovod

#66 Příspěvek od bitovod »

geo píše:To Bitovod - čoveče to neznám, já moc po netu nesurfuju, ale asi to bude nejaká černá kronika :roll: , že bych byl jako ta paní z filmu Ať žijí duchové ? Snad ne, jen jsem měl tu smůlu, že to proběhlo okolo mé blízkosti.
Jo včera byl kolega na školení - bohužel tápe jaké číslo normy to je, ale - zásuvky Schuko se nesmějí používat v podnicích!

Ale ne, já to myslel spíš tak, že podobné události kolem revizáků chodí tak nějak častěji a tale stránka (plus hned vedlejší Kuriozity) je docela hezká sbírka příkladů, jak a co nedělat.

K těm Schuko - platí to jen pro Schuko v původní verzi (dvě dutinky plus kontaktní plechy z boku), nebo i pro EuroSchuko, tedy zásuvku s kolíkem, doplněnou těmi kontaktními plechy? Jestli i pro Euro, tak pomáhej Pámbu, to bych věděl o pár kancelářských budovách, které by byly na kompletní přeosazení.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
pilot07

Neuvěřitelné

#67 Příspěvek od pilot07 »

Oprvadu nechápu jak taková blbost vzbudí tak dlouhou debatu, ale super že lidi nejsou stádo mlčících trubek :lol: . Vysvětlení je velmi jednoduché. Dle mého názoru není nic v rozporu s normami ČSN a to je dáno tím že se jedná o výrobek, který není orčený k rozebrání. Šrouby jsou obvykle nahrazeny nýty , či jiným podobným způsobem ošetřeny a za druhé na originálním kabelu je hnědý vodič vpravo ( tj. na nule). Z vlastní zkušenosti říkám svým lidem, že když už někde ustřihnu flexo šňůru tak si změřím jakou barvu má fáze. U drtivé většiny kabelů k PC je barva fáze modrá :-D
geo
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od geo »

Víš co na modelařinu to asi vůbec nepatří - ale všichni tady používají tyhle věci. Jde tady o nic jen o život :wink: ale asi nikdo nevráží hřebíky do zásuvek.
Jde o ten typ zásuvek BEZ kolíku. Ty univerzální můžou být, ale musí mít možnost zasunout kulatou zástrčku! Norma vyžaduje KOLÍK
Ještě jedna drobnost - norma říká:
fázový vodič 230V - barva černá nebo hnědá
fázový vodič 400V - barva šedá, černá, hnědá
pracovní nula - modrá
zem ( ochranný vodič ) - žlutozelená
Vyjímku tvoří zařízení a i kabely u kterých státní zkušebna vydala prohlášení o shodě. Čili se může stát, že rozebereš šňůru kvůli vadné zástrčce a budou tam úpně jiný barvy. Mluvím o "zastříknuté eurovce". Jejím opravením - výměnou zástrčky - ovšem "padá" prohlášení o shodě :roll: To platí i o prodlužkách které jsou tzv nerozebíratelné - nýty, lepení apod. Kde jsou šrouby a svorkovnice na bronzových kontaktech, tak tam by to mělo být dle normy. Tedy pokud máš "modrou fázi", tak si jen zkontroluj kde máš fázi v zásuvce, ve které máš prodlužovák. Pokud je taky fáze vpravo, tak je prodlužka v pořádku.
geo
Lark

#69 Příspěvek od Lark »

Když už se tady propíraj ty normy, poraďte mi.
V bytě mám starý dvoudrátový rozvod zásuvek (fáze černá, pracovní i ochranný nulák žlutozelený). Budou mi připojovat kotel s třídrátovou svorkovnicí, tak jsem z nejbližší zásuvky vytáh třížilákem (hnědá, modrá, žlutozelená) kabel do samostatné krabice pro kotel a modrý jsem nechal nezapojený.
Propojení modrý+žlutozelený si servisák udělá až na kotli, nebo to mám propojit už v krabici? Jak by to mělo být správně podle norem?
Lark

#70 Příspěvek od Lark »

Nikdo mi neporadí? Do teď tu byly samý "Hlavy študovaný" a najednou nic?
JMalik

#71 Příspěvek od JMalik »

Lark píše:Nikdo mi neporadí? Do teď tu byly samý "Hlavy študovaný" a najednou nic?

Říkal ten servisák něco o chrániči, nebo o tom nebyla řeč?
Lark

#72 Příspěvek od Lark »

Ještě jsem s ním o tom nemluvil. Chtěl bych to jen připravit. Na svorkovnici kotle jsou jen uštípnutý zbytky kabelu z fabriky.

Edit: je to malá svorkovnička (Kostra, L, N) a napájí to jenom elektroniku a oběhový čerpadýlko. Max. příkon 107W.
Naposledy upravil(a) Lark dne čtv 11.11.2010 23:57, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#73 Příspěvek od JMalik »

Už možná chrníš, filtruješ vzduch a zítra to servisák vyřeší. :lol:
Pokud tam nebude chránič (musel by jsi přitáhnout zvlášť přívod z rozvaděče - podružného rozvaděče a už za tím nespojit tu pracovní s ochrannou), tak dej do té krabice jen dva vodiče. Černý a žlutozelený, a spoj to na stejné barvy v té přívodní zásuvkové krabici. Nesmíš to strkat vidlicí do zásuvky, musí to být pevná instalace!!!
Z krabice to nech připojit servismana.
Můžeš si pospojovat všechno co máš kolem (boiler, vodu....) a ten pospojovací žlutozelený vodič přitáhnout do té tvojí krabice.

(Než jsem to dopsal, tak tě asi vzbudilo to mlácení do klávesnice )

I po tom edit platí co jsem napsal.
Lark

#74 Příspěvek od Lark »

Tak to mám v té krabici zapojené. Jen hnědý a žlutozelený, a ten modrý jsem nechal na obou stranách v "luftě". Máš pravdu, nechám to na něj.
Díky
Jo a to pospojování chrániče použijem ze starýho rozvodu, jen ho propojíme na nový potrubí.
JMalik

#75 Příspěvek od JMalik »

Lark píše:Tak to mám v té krabici zapojené. Jen hnědý a žlutozelený, a ten modrý jsem nechal na obou stranách v "luftě". Máš pravdu, nechám to na něj.
Díky
Jo a to pospojování chrániče použijem ze starýho rozvodu, jen ho propojíme na nový potrubí.

Žádný chránič tam nebude, když to máš dvouvodičově. Jestli ho má on v rozvaděči kotle, to tě nezajímá. Všechno pospojení (starý rozvod + připojené nové věci buď přitáhneš do té tvojí krabice, nebo použiješ ten stávající pospojovací bod, pokud jsi si jistý, že je to opravdu přímo spojené se zelenožlutým nulákem v rozvodu a není to jenom náhodně pospojené přes vodu, hromosvod....
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“