Z kraje chci říct, že mám elektro-školu (slaboproud) a mám §5, víc zatim ne. Z tou fází bych to viděl asi takto.
Zařízení je to fuk, to už se tu probíralo mnohokrát, je proto mnoho důvodů. Co ale chci říct, že ve všech oborech existují nějaká základní pravidla, která by se měla dodržovat, aby nevzniknul "kocourkov". Vždycky mě učili tu mnemotechnickou pomůcku "Vlevo fáze, vpravo nulák kdo to neví ten je..."
Proč asi? Řekl bych, že v oblasti elektriky, která dokáže být pěkně nebezpečná musí existovat určité pravidla, ať už psané nebo nepsané. Fáze je z těch 3 vodičů nejnebezpečnější a proto si myslím, že musí být jasně dáno kde je. Teď se omlouvám, pokud je to v nějaké vyhlášce, ale jako příklad bych uvedl umístění vypínačů (osvětlení,bruska,atd.) Vždycky mi říkávali, že vyínače musí být dolů vypnuté. Shcválně se podívejte kdo z vás má kolem sebe vypínače dolů vypnuté.
Není to věc která by přímo ohrožovala život či majetek, ale v určitých případech to může způsobit újmu. Samozřejmě se to netýká schodišťáku.
A teď taková otázka mimo. Nakadah tu psal o synchroních motorech, pokud si pamatuju ze školy dobře, nejsou to motory, které mají synchronní otáčky ? A používaí rozběhové asynchronní motory?